Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Lipseste regina

Mesajde ionpojoga » 27 Feb 2016, 19:35

Sunt un incepator in cresterea albinelor (1an). Am intrat in iarna cu 2 stupi. Acum cateva zile, strimtorind cuiburile, la unul din ei n-am gasit regina(matca).Nici puiet proaspat n-am vazut sa fie depus.Albine-vreo 5 rame. In al 2-lea stup este si regina, si puiet capacit. Ceva grav? Daca da, care-ar fi solutia.
ionpojoga

Re: Lipseste regina

Mesajde nicu has » 27 Feb 2016, 19:55

Pai daca nu e regina e grav
Unifical cu cel cu regina
nicu has

Mesajde proapis13 » 27 Feb 2016, 19:56

Eu zic sa mai astepti,babaciunile incep ouatul mai tarziu... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ionpojoga » 27 Feb 2016, 20:06

proapis13 scrie:Eu zic sa mai astepti,babaciunile incep ouatul mai tarziu... ;)

Daca te referi la varsta reginei, nu cred sa fie cazul - era tocmai regina tinara, procurata anul trecut...
ionpojoga

Mesajde ionpojoga » 27 Feb 2016, 20:08

nicu has scrie:Pai daca nu e regina e grav

Unde as gasi descrierea procedurii unificarii? Din cite stiu o familie nu accepta albina din alt stup.
ionpojoga

Mesajde teinegru64 » 27 Feb 2016, 20:40

La cinci rame cu abina...lipsa reginei...e usor de remarcat .Fie el incepator.Nu ai mentionat zona....asa ca e greu cu presupusu'.Eu zic sa mai ai rabdare.La mine 80% nu au puiet.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde ionpojoga » 27 Feb 2016, 21:01

teinegru64 scrie:La cinci rame cu abina...lipsa reginei...e usor de remarcat .Fie el incepator.Nu ai mentionat zona....asa ca e greu cu presupusu'.Eu zic sa mai ai rabdare.La mine 80% nu au puiet.

Sunt din Chisinau, Rep. Moldova.
ionpojoga

Mesajde proapis13 » 27 Feb 2016, 21:05

ionpojoga scrie:

Unde as gasi descrierea procedurii unificarii? Din cite stiu o familie nu accepta albina din alt stup.

Aici...
viewtopic.php?f=11&t=588&hilit=unificare#p9552
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ionpojoga » 27 Feb 2016, 21:43

proapis13 scrie:
ionpojoga scrie:

Aici...
viewtopic.php?f=11&t=588&hilit=unificare#p9552

Multumesc mult! Cred ca tr. sa astept un timp favorabil pentru asa lucrare...
ionpojoga

Mesajde Avram » 27 Feb 2016, 21:45

ionpojoga scrie:Sunt un incepator in cresterea albinelor (1an). Am intrat in iarna cu 2 stupi. Acum cateva zile, strimtorind cuiburile, la unul din ei n-am gasit regina(matca).Nici puiet proaspat n-am vazut sa fie depus.Albine-vreo 5 rame. In al 2-lea stup este si regina, si puiet capacit. Ceva grav? Daca da, care-ar fi solutia.

Comportamentul albinelor intr-un stup fara matca este diferit fata de unul cu matca .

Ridica podisorul la stupul care-l suspectezi ca nu are matca .... urmareste comportamentul albinelor pe rame .
Daca poti citi starea de DISPERARE in sanul familiei cu siguranta nu ai regina .

In general regina o gasesti destul de usor pe doar 5 rame dar fiind incepator poate sa-ti scape.
Mai asteapta cateva zile ,verifica din nou si daca nu gasesti regina ... uneste-i.
Nea Marin a postat un filmulet pe pagina lui .... exact ce-ti trebuie tie !

https://youtu.be/3JHp2ulvif8
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde gica.mosu » 27 Feb 2016, 22:35

Teinegru64 scrie....la mine 80% nu au puiet....Paiiii,ai matci din China :?: de oua doar pana la 1 sept...si acum un ou icisa-Vaslui si unul pi colosa la Focsani :) Paaaai D-om Mitica,cu ce culegi salcamul :?: ...Azi am unificat un roi cu un stup s'am ramas mut la cat puiet am gasit(la ac data=vremea dicteaza)...3 respectiv pe4 rame puiet ,destul si si,capacit,larvar ,ou in picioare...(traiasca polenul+proteica :P )....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde DoarEu » 27 Feb 2016, 22:55

gica.mosu scrie:Teinegru64 scrie....la mine 80% nu au puiet....Paiiii,ai matci din China :?: de oua doar pana la 1 sept...si acum un ou icisa-Vaslui si unul pi colosa la Focsani :) Paaaai D-om Mitica,cu ce culegi salcamul :?: ...Azi am unificat un roi cu un stup s'am ramas mut la cat puiet am gasit(la ac data=vremea dicteaza)...3 respectiv pe4 rame puiet ,destul si si,capacit,larvar ,ou in picioare...(traiasca polenul+proteica :P )....

Anul trecut am avut o familie pe 7 intervale care la verificarea din 23 martie nu avea puiet!!!
Peste o saptamana cand m-am uitat...oua si larve de 1-2 zile...in mai...la salcam...a dat lafel cum a dat si o familie care incepuse ouatu in februarie...iar in toamna la tratamente av...se vedea cu ochiu' liber...diferenta de "recolta"
Anul asta trag din regina aia...de roit nici vorba...de blanda e blanda...de strans strange...deci... :D
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde teinegru64 » 27 Feb 2016, 22:59

DoarEu scrie:
gica.mosu scrie:Teinegru64 scrie....la mine 80% nu au puiet....Paiiii,ai matci din China :?: de oua doar pana la 1 sept...si acum un ou icisa-Vaslui si unul pi colosa la Focsani :) Paaaai D-om Mitica,cu ce culegi salcamul :?: ...Azi am unificat un roi cu un stup s'am ramas mut la cat puiet am gasit(la ac data=vremea dicteaza)...3 respectiv pe4 rame puiet ,destul si si,capacit,larvar ,ou in picioare...(traiasca polenul+proteica :P )....

Anul trecut am avut o familie pe 7 intervale care la verificarea din 23 martie nu avea puiet!!!
Peste o saptamana cand m-am uitat...oua si larve de 1-2 zile...in mai...la salcam...a dat lafel cum a dat si o familie care incepuse ouatu in februarie...iar in toamna la tratamente av...se vedea cu ochiu' liber...diferenta de "recolta"
Anul asta trag din regina aia...de roit nici vorba...de blanda e blanda...de strans strange...deci... :D

De ce regina ....trantori nu iti plac ???
teinegru64

Mesajde DoarEu » 27 Feb 2016, 23:07

teinegru64 scrie:De ce regina ....trantori nu iti plac ???

Tragem tragem si trantori...iar de n-or fii buni...facem apilarnil :lol:
O sa las sa iasa cateva rame claditoare din cateva familii mai bengoase...restu... la "zama' magica" cu ei :D :D
Ps:Apai de ce sa se imperecheze regina vecinului cu trantoru' meu? Ia...pai nu-i cer bani vecinului pe insamantare? :lol: :lol:
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde teinegru64 » 27 Feb 2016, 23:16

Niciodata nu unific.De obicei unificatele ...macar una ....trag sa moara.Selectie naturala.Nu ajut cu nica'.unde ar mai fi selectia?Salcam sa fie, ca am cu ce culege. Am avut familii care la extractia salcamului au primit rame cu miere.....de la cele cu peste 70 kg.Media conteaza. :lol:
teinegru64

Mesajde teinegru64 » 27 Feb 2016, 23:32

DoarEu scrie:
teinegru64 scrie:De ce regina ....trantori nu iti plac ???

Tragem tragem si trantori...iar de n-or fii buni...facem apilarnil
O sa las sa iasa cateva rame claditoare din cateva familii mai bengoase...restu... la "zama' magica" cu ei :D
Ps:Apai de ce sa se imperecheze regina vecinului cu trantoru' meu? Ia...pai nu-i cer bani vecinului pe insamantare? :lol: :lol:

Sa fie sanatosi vecinii.Nici eu nu cred ca trantorii fac fata la reginele aparute dupa ploaie.Partea proasta e ca sursa mea e contaminata.Si Cristi ciuc nu mai da nici un semn. :lol:
teinegru64

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR