Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde glaliona » 03 Mar 2016, 22:07

Multumesc tuturor colegilor pentru sfaturi .
glaliona

Mesajde Doru89 » 03 Mar 2016, 22:32

Furtisag nu cred au uridinisul mic de juma cm max 1cm,animale nu am doar niste mate dar nu se duc pe la el ca iau ace le vad cam fug prin gradina acum e sezonul matelor miauna poate din cauza asta dar totusi agitate sunt de prin ianuare,totusi o sa fie desfintata familia fac roiuri din ea cand atinge 10 rame cuib plus ceva crescute sa folosesc maxim resurse din ea acolo 5 roiuri puternice sper sa pot face prin mai sau aprilie depinde de vreme.
Multumesc pentru ajutor tot vreau raspunsuri/pareri daca aveti :).
Doru89

Mesajde MIHAEE'E » 03 Mar 2016, 23:42

Sunt zile cand sunt mai linistite si zile cand sunt mai agresive ! Asta caracterizeaza intreaga stupina . eu cred ca atunci cand sunt mai agresive , prevestesc o vreme mai putin buna pentru ele !
In cazul unei singure fam. nu ma pricep, dar sigur e vina reginei, are ea ceva ce da o stare de neliniste in fam.
MIHAEE'E

Mesajde mellis » 04 Mar 2016, 01:47

Urdinișul mai mic de juma de cm?
Nosemoza vine cu agresivitate..
Condens, rame mucegăite?
Fund plin sau sita?
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Doru89 » 04 Mar 2016, 10:11

Urdinisul nui de 1 cm are cam 2 poate 3 cm dar am de un cm si nu au condens stupi curati si uscati rame curate.
Stupul are fund plin e de ala antic cu pereti de dulap de 6-8 cm :).condens nu are am verificat fiecare rama ieri si prin feb si la fel sunt agresive si acum mam uitat prin sita la podisor toate is sus nici nu so atins de turta proteica,si eu cred cai regina so intamplat ceva oricum o fie facuti roi din respectivul stup.
Multumesc tuturor de sfaturi si raspunsuri.
Un an bun apicol tuturor.
Doru89

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 06 Mar 2016, 12:09

Doru89 scrie: sa folosesc maxim resurse din ea acolo 5 roiuri puternice sper sa pot face prin mai sau aprilie depinde de vreme.

Si ieu spui ca dintransa iasa 5 roiuri puternice tare mai prin aprilie decat sa-va muste asa rau .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde Avram » 06 Mar 2016, 12:25

Multi apicultori spun ca ....intr-un cules de mare intensitate ,albinele doici participa la cules ,deci nu mai au rolul de doica ci de culegatoare .

Este oare adevarat ? Stiind ca ...la albinele doici în vârstă de 6-12 zile glandele hipofaringiene produc lăptişorul de matcă necesar hrănirii larvelor şi reginei, iar la albinele în vârstă de peste 21 de zile (perioada stadiului de culegătoare) aceste glande secretă invertaza care converteşte zaharoza în glucoză şi fructoză (cei doi monozaharizi constituienţi ai ei), nectarul floral transformându-se astfel în miere.

Deci intrebarea mea ... poate o albina doica sa culeaga si sa inceapa sa prelucreze nectar cand glandele hipofaringiene nu produc invertaza ?
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde lucky5strike » 06 Mar 2016, 23:15

Sub 10 zile, exclus. La un cules de maxima intensitate sau in stari de necesitate, am calculat si eu ca se mobilizeaza din albina de peste 10 zile varsta. Poate! Dar nu are rezultate si vitalitatea albinei culegatoare.
Invers, daca faci roi pe culegatoare, nu inseamna ca nu poate sa creasca oleaca de puiet. Poate!

Albina se mai adapteaza dupa unele sarcini pe care le dam noi, chit ca nu e complet pregatita.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Avram » 07 Mar 2016, 00:23

lucky5strike scrie:Invers, daca faci roi pe culegatoare, nu inseamna ca nu poate sa creasca oleaca de puiet. Poate!

Aici sunt lamurit ... albina culegatoare este capabila printr-un consum mai mare de proteina sa-si activeze secretia de laptisor .

Ai perfecta dreptate .....Albina se mai adapteaza dupa unele sarcini pe care le dam noi, chit ca nu e complet pregatita !

Multumesc
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde teinegru64 » 07 Mar 2016, 00:47

lucky5strike scrie:Sub 10 zile, exclus. La un cules de maxima intensitate sau in stari de necesitate, am calculat si eu ca se mobilizeaza din albina de peste 10 zile varsta. Poate! Dar nu are rezultate si vitalitatea albinei culegatoare.

Poate ...sarcina este de a face loc nectarului...facand... sa dispara....oua si larve.Tot de selectie vorbim.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde taipan » 24 Mar 2016, 13:12

Vreau sa fac tratament cu un aparat tip furetto.
Folosesc taktic 6% concentratie in ulei de parafina.
Pompita dozeaza 1,4 ml solutie la o apasare.
Stupii sunt ME pe 2 corpuri si pe 1 corp ( 10 rame)
La cei pe un corp dau un singur puf.
Intrebarea mea e: la cei pe doua corpuri daca voi da 2 pufuri nu e concentratia prea mare? adica, dupa calculele mele, 8,5% + 8,5% = 17% solutie , nu e prea mult ?
taipan

Mesajde lucky5strike » 24 Mar 2016, 21:28

Nu cred ca e mult, dar cu tratamentele nu e de joaca.

Verifica efectul, sa nu ai surprize.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde CristianBee » 24 Mar 2016, 21:41

Daca imi spui cum ti-a iesit concentratia de 17 % iti dau premiul Nobel pentru ...vad eu ce :lol: . Concentratia se refera la cantitatea de substanta per 100 ml . Daca prospectul medicamentului spune 6% per 1 corp de 3/4 =>
6 ml/corp 3/4 . Daca tu ai 2 corpuri , ai sa ai si un volum mai mare de unde si cantitatea de substanta necesara va fi dubla .
CristianBee

Mesajde lucky5strike » 24 Mar 2016, 21:45

Am vazut si eu ca a dublat puufaielile si volumul, doar efectul ar trebui sa fie acelasi. :P
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde csaa » 24 Mar 2016, 22:04

Pe vremea asta ploioasa, din exces de timp, am reluat la citit cartile apicole si am ”redescoperit” un amanunt pe care nu l-am bagat in seama. Si anume faptul ca aproximativ 20000 de albine sunt tinute in stup ”la activitati administrativ gospodaresti” iar restul pleaca la cules.
Intrebarea mea este: Cum aproximam numarul de albine dintr-un stup (fara cantar)??? Cam cate sunt pe o rama bine acoperita?
csaa

Mesajde lucky5strike » 24 Mar 2016, 22:10

Este foarte greu de aproximat, depinde de temperatura si de cat de indopata este albina; in fc de asta, un kg de albina sta si pe trei rame, si pe sase.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR