Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2016, 10:52

asd scrie:Faine lazi. Esti meserias. De ce nu faci mobila? Cred ca ai castiga mult mai bine. Daca tot ai atelierul.

Sunt apicultor pasionat :)
N-as avea rabdare la usi..ferestre ..
Pt insarmare verticala ar trebui sa fac leatul de jos lat de 20 mm...ramusoara asta e foarte rezistenta, le fac sa intre fest in furci si dau capse de 40 mm..e rezistenta in draci..cand se mai si armeaza cu sarme cat de cat e foarte tzapana.
BUNKA

Mesajde CristianBee » 11 Mar 2016, 12:20

Adi : de ce ai nevoie de mai mult de 1 corp pentru a ierna si a merge cu acesta in culesuri ? . Ai incercat sa iernezi pe un singur corp ? Cum a mers [ oricare dintre acestea 9 , 11 sau 13 R ( nu cate doi in lada ) ] ? .
Cata miere intra pe o rama ca aceasta , cate celule ai si cam ce rezerve pentru iarna intra intr-un astfel de stup pe 1 corp ? .
CristianBee

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2016, 14:10

CristianBee scrie:Adi : de ce ai nevoie de mai mult de 1 corp pentru a ierna si a merge cu acesta in culesuri ? . Ai incercat sa iernezi pe un singur corp ? Cum a mers [ oricare dintre acestea 9 , 11 sau 13 R ( nu cate doi in lada ) ] ? .
Cata miere intra pe o rama ca aceasta , cate celule ai si cam ce rezerve pentru iarna intra intr-un astfel de stup pe 1 corp ? .

Salut,
Pe un corp ierneaza perfect si pe 9 si pe 13 daca e mai mare familia...eu pe 13 mai bine iernez roiuri alaturate..merge bine.
Cea pe 13 e buna daca vrei sa cresti niste familii mari in vederea formarii de roi.de ex..ai 3 corpuri in care ai 39 rame...iti ies 6 roi la 6 rame, plus 3 rame care le poti da la alt roi format cu diferenta de 3 rame care ramane din formarea roilor...deci din doua familii mari, hranite beton ca sa cresti popor scoti 13 roiuri bune..imperechezi matcile si aia e.
Nu sunt unitati biologice mari, totusi poti ierna multe matci fara pierdere de albina, fara uzura la albina..asta e excelent...un astfel de roisor ingrijit bine la sfarsit de aprilie poate fi considerat familie.
Pe corpul de 9 rame iernezi o familie medie fara probleme...iar doua corpuri de 9 sau de 11 rame deja sunt familii bune de la care speri la productie in salcamul de anul urmator.
Pe o rama intra circa 1,7-1,8 kg...daca pui 8 in loc de 9 si distantezi usor ramele de cat ating 2 kg greutate.
Daca iei in calcul macar 4 rame din 9 full pana jos, si 2 pe 70% si 3/50% pline...cred ca in jur de 12,5-13 kg de papa...din care consuma in jur de 4 maxim 5 kg pana in februarie.
Abia acum consuma...cand baga puiet, dar daca sunt grupati..izolati..e ok.
BUNKA

Mesajde CristianBee » 11 Mar 2016, 14:50

Ce numar de celule ai in medie pe o astfel de rama ? .
CristianBee

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2016, 17:40

CristianBee scrie:Ce numar de celule ai in medie pe o astfel de rama ? .

825-830/ dm patrat dupa masuratoarea veche..cea in romb, dupa cea noua "si proasta"..adica stil Baudoux..patrat perfect undeva la 920..nu le-am numarat insa am masurat celulele si avem tabele pe resistantbees.com rama are 7,15 dm patrati.
Deci...5920...sa spunem rotund 6000 de celule, pe acolo.
BUNKA

Mesajde CristianBee » 11 Mar 2016, 19:52

Si nu sunt cam multe celule intr-un stup de 9 sau 11 rame pe 2 corpuri ? .
CristianBee

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2016, 20:04

CristianBee scrie:Si nu sunt cam multe celule intr-un stup de 9 sau 11 rame pe 2 corpuri ? .

Zi-i lu Angelily ca are 166 dm patrati de celule pe doua corpuri ME a cate 10 rame...
BUNKA

Mesajde CristianBee » 11 Mar 2016, 20:12

Noi suntem in Ro . O regina duce cat duce intr-un ciclu de 21 de zile . Ce se intampla cu restul de celule , nu sunt "irosite" aduca multa miere si cea mai mare problema polen in cuib ? .
CristianBee

Mesajde BUNKA » 11 Mar 2016, 22:02

CristianBee scrie:Noi suntem in Ro . O regina duce cat duce intr-un ciclu de 21 de zile . Ce se intampla cu restul de celule , nu sunt "irosite" aduca multa miere si cea mai mare problema polen in cuib ? .

Inteleg ce zici dar eu cred ca treaba e ceva mai complexa...daca ne apucam de scris, eu nu mai muncesc, nu mai fac sala, nu mai dorm si iti bulversezi si tu programul :)
Doar o idee in care cred...prolificitatea matcilor si durata de viata a albinelor e legata de furajare si de toxicitatea din cuib, ceara, lada...ai putina rabdare ca vedem pe viu cat duce o regina "arsa" natural. :)
BUNKA

Mesajde CristianBee » 12 Mar 2016, 00:10

Absolut adevarat .... in afara de partea ca daca ne apucam de scris :lol: . Detaliaza te rog ceea ce ai scris mai devreme ! . Incep eu : de ceva vreme caut pentru partea de productie de miere si produse conexe ( fara partea de material biologic ) o lada care sa aibe cat mai multe avantaje si putine dezavantaje . Spre exemplu am luat in colimator warre ( gatineau , delon ) , bunkanul , antonescu si chiar si dadantul ( nu conteaza ordinea ) .
De ce am adus in discutie numarul de celule ? Pentru ca din ce stim despre biologia albinea putem aprecia un numar de oua pe care o matca le poate depune pe medie intr-un ciclu ( 21 sau 24 zile dupa cum dorim ) si de aici mai departe sa venim cu o configuratie de stup care sa fie pe acolo pe undeva dar cat mai aproape .
Ce se intampla cu restul de celule in timpul primaverii ( polenul este majoritar , nectar... :roll: ) , cum determina acest lucrul si daca favorizeaza roitul intr-un procent mai mare ( materialul biologic ajuta enorm aici ) .
De cate celule avem nevoie asa incat regina sa aibe spatiu destul , sa mentina un cuib compact ( pompa de miere ) , sa aibe rezerve in caz de lipsa de cules , sa mentinem un cuib aerisit in timpul sezonului ( caturile puse pe stupi ) , sa avem productii sa iernam decent ? .
CristianBee

Mesajde BUNKA » 12 Mar 2016, 08:29

Cristi..am observat ca ai cateva idei care...ar putea fi gresite daca am inteles eu bine cum pui problema.
Iti dau cateva idei la care sa reflectezi...

1.- orice aport proteic si energetic in stup este un mare + pt familie, se transforma in masa vie foarte rapid ("metabolismul" coloniei este foarte rapid si foarte sensibil la factorii externi)
2- indiferent de locul unde este depozitata hrana...albina stie cu siguranta mai bine decat noi unde trebuie sa fie acea hrana...de ex ..blocajul cu polen eu nu il consider o problema, dimpotriva...in timp ce lipsa spatiului de depozitere pt miere si nectar poate fi cu adevarat o mare problema.
3-cat de mare sau de mic ar trebui sa fie cuibul....in functie de momentul la care ne referim e mai avantajos sa fie mai mare sau mai mic...de ex..iarna ai nevoie de un spatiu care sa nu fie mai larg decat ocupa o familie medie-mare stransa..deci un spatiu de 30/30 e perfect...aici apare insa si nevoia unui compromis pt ca trebuie luat in calcul si dimensiunea la care acea familie ajunge in varf de sezon...cate corpuri are nevoie, ce inaltime etc...chestii care pot sa iti faca tie viata mai grea sau mai usoara.
4-pe resistantbees.com suntem sfatuiti sa folosim o tehnica ..."unlimited broodnest"...aceasta idee o regasesti si la Margarit, Angelily sau altii care folosesc 3 corpuri 3/4 a cate 10 rame DOAR PT CUIB...deci pt ouar si hrana familiei.
4-roitul inainte de vreme in cea mai mare parte din cazuri este cauzat de lipsa de experienta a apicultorului...nu coreleaza momentul in care se afla colonia ca dezvoltare cu nevoia de spatiu imediat urmatoare...albina este nitzel mai inteligenta decat "stapanul" ei ...ea stie ca daca i sa largit zona cu 2 rame si ea deja ocupa 14...se pisha pe spatiul ala...nu-i ajunge pt ca in cateva zile mii sau zeci de mii de albine vor ecloza...deci de cele mai multe ori apicultorii sunt prinsi pe picior gresit cu spatiul.
5- pt calculul tau...te sfatuiesc sa tii cont ca, ponta maxima nu e 2500 asa cum scriu cartile...ia in calcul minim 3000-4000 de oua zilnic, si nu uita ca prolificitatea matcilor ca si durata de viata a albinelor tine foarte mult de toxicitatea din ceara.
Iar toxicitatea vine mai putin sub forma de pesticide sau ce vrei tu..adus de albina, cea mai mare toxicitate cu substante remanente in ceara o produce omul prin tratamente.

Eu am dimensionat corpul in asa fel incat sa nu fie extralarg pt un ghem bun strans, sa fie usor de luat in maini, sa convina albinei...deci NU MER :) ...ci suprafata mica si ceva mai adanc sa poata forma o sfera...de fapt in 30/30/31 chiar face o sfera...la cel de 11 face si acolo sfera insa ramele laterale nu mai sunt imbracate de albina ci doar atinse de extremitatea ghemului...ele devin utile la desfacerea ghemelor...acum cand albina are acces la surse nederanjate de hrana....alea 2 r inseamna 2 r in plus de puiet in primavara fara interventia mea.
Corpul de desubt asigura spatiu pt valurile de vreme calda cand familia se desface mai tare, asigura microclimat sus in corpul 2, cand se incalzeste matca are suficient spatiu fara interventia mea...ghemul se desface, albina populeaza zonele din corpul de jos etc
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mar 2016, 08:57

Inca ceva..ramele gen Delon, sau Antonescu, sau..ale mele...au un mare avantaj, poti ierna unitati biologice mici cu succes care nu e de ici de colo...inseamna matci multe extratimpuriu, inseamna posibilitati mult mai mari de a dezvolta un nr mare rapid, riscurile iernarii scad (daca stii ce faci)..uzura albinei se duce spre 0...iar la roiuri mici aici e de fapt problema...uita-te la "wintering nucs"...de Michael Bush, o sa intelegi la ce ma refer.

Uite AICI https://youtu.be/YMfIW8PzGoo l-am mai pus tot pe pagina asta.

Roiurile mici trebuie iernate grupat si izolate pt a scadea consumul si implicit uzura...daca nu iei masuri in sensul asta te trezesti cu albina multa moarta, cu consum, cu pete de diaree...tot tacamul, matci afectate etc
Poti observa ca roii lui Michael Bush sunt mult mai mari...fata de ai mei...as putea spune chiar ca am facut "performanta" in sensul asta dar nu vreau sa sune a lauda.

Apicultura este plina de idei preconcepute, sunt litera de lege aproape...insa multe sunt eronate.
De ex...o sa auzi multi ca se feresc de curenti...eu am creat un curent foarte benefic prin folosirea a doua urdinise diametral opuse...DAR corpul adanc, accesul albinei la mai multe coronite, hoffman de 32mm....grupare, izolare = SUCCES
Curentelul ala nu a facut decat sa aduca mult oxigen inauntru care e esential, a maturat CO2-ul de pe fund si umiditatea
Curentii periculosi sunt cei care matura lazile pe exterior...orice inginer in izolatii termice stie ca vantul care bate direct in geam grabeste transferul termic din interior spre exterior...de aia recomanda obloanele ;) asa se intampla si la stupi, curentii "matura" energia calorica ce se emana continuu si constant din peretii lazii...la stupii neizolati asta se duce in consum si uzura. Se poate testa..este perfect adevarat..iar felul cum sta albina lui Dorian (Angelily) sub impachetaj...sustine ce spun.
BUNKA

Mesajde Bambucha » 12 Mar 2016, 10:02

BUNKA scrie:Eu am dimensionat corpul in asa fel incat sa nu fie extralarg pt un ghem bun strans, sa fie usor de luat in maini, sa convina albinei...deci NU MER ...ci suprafata mica si ceva mai adanc sa poata forma o sfera...

Dar daca albinei ii convine si mai mult forma trapezoidala (ciorchine de strugure, palnie) decat forma de delon? :idea: Pe principiul fagurii centrali mai dezvoltati decat extremele, asa cum se intampla in mediu natural! :P
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde CristianBee » 12 Mar 2016, 13:59

1. Absolut adevarat .
2. Vizualizeaza treaba asta : in primavara devrme cand incepe polenul sa intre matca oua cat oua ( pe 1 , 2 rame sau cat o fi in functie de stup ) dar nu ata incat sa acopere toate celulele puse la dispozitie de catre apicultor .
Spui ca polenul nu este o mare problema : intr-o celula in care a fost depozitat polenul o perioada de timp ( fara cel pentru iarna ) dupa cat timp va fi depus acolo puiet ? . Br. Adam elimina ramele pline cu polen din stupi ! Oare d ce ? .
Imagineazati ca matca are un patern ( sub indrumarea albinei ) si urmeaza acest patern ( din centru spre exterior ) si ea oua in celula 1 si cand vine peste 21 sau 24 zile ( dupa cum vrei sa calculezi ) celula aceea este ocupata de polen sau nectar asftel incat ii perturba acl paterrn al acesteia , lungind cu fiecare celula in care nu poate oua ( pierde
timp ) un astfel de ciclu de ouat ( oua mai putin in acele 21 , 24 de zile ) si de aici pana la un blocaj al cuibului nu este mult .
3. Spatiul trebuie adaptat in functie de puterea stupului respectiv a matcii : spatiu mic in primavara in cuib si mare in caturi iar in vara extins cuibul .
4. Unlimited Broodnest zici : hai sa o luam asa : matca oua cat spui tu 3000 - 4000 oua ( 28,8 sec pt 3000 oua ; 21,6 sec pt 4000 oua ) pe MEDIE intr-un ciclu ( sa spunem 24 de zile ) => 96,000 celule cu puiet !!! Unde ai vazut tu asa ceva pe acest pamant ? .
Ceea ce face Margarit , Dorian sau pe cine ai dat ca si exemplu asta pentru ca matcile nu ar avea spatiu sa oua ci datorita conditiilor locale ( culesuri de vara sau chiar toamna ) , nevoia de rezerve de iernare mari .

In primavara nectarul este rarut in timp ce polenul este majoritar si de aia avem nevoie sa controlam aportul de polen care intra in stup .
Albina neavand nectar in primavara va cara in schimb polen iar noi daca ii punem la dispozitie celule goale ea va cara si tot cara incercand sa le umple ( creem o albina care sa care polen in locul nectarului ) . Odata depozitat in cuib acel polen va intrerupe paternul matcii si lungi cu fiecare celula in plus de polen sau nectar .
Noi avem nevoie in primavara de un cuib strans ( cat poate oua matca atat sa aibe ) astfel incat polenul sa fie prezent dar nu in cantitati excedentare si puse caturile devreme asa incat albina tanara care eclozioneaza sa nu congestioneze cuibul neavand ce face acolo . Albina tanara in cat va cladi ramele ce ii sunt date asa incat odata ce vine culesul noi avem deja albina in caturi urcata iar acolo unde este albina va fi si mierea depozitata .
Stim ca procesul de primire se desfasoara astfel : albina primeste nectarul de la culegatoare si aceasta o da mai departe pe lantul "trofic" pana in cat sau acolo unde este nevoie de aceasta .
CristianBee

Mesajde BUNKA » 12 Mar 2016, 14:30

Bambucha scrie:
BUNKA scrie:Eu am dimensionat corpul in asa fel incat sa nu fie extralarg pt un ghem bun strans, sa fie usor de luat in maini, sa convina albinei...deci NU MER ...ci suprafata mica si ceva mai adanc sa poata forma o sfera...

Dar daca albinei ii convine si mai mult forma trapezoidala (ciorchine de strugure, palnie) decat forma de delon? :idea: Pe principiul fagurii centrali mai dezvoltati decat extremele, asa cum se intampla in mediu natural! :P

Nu...fagurii trapezoidali sunt parerea mea...o gaselnita..
In mod real in scorburi intr-adevar exista unul doi faguri mai lati central iar spre extremitati din ce in ce mai ingusti...de altfel albina s-a adaptat unei forme mai mult sau mai putin clindrice...cu lungime relativ mare..1-1,5 m
Deci..stupul acela cu corpuri hexagonale e poate cel mai aproape de natural dar...eu nu urmaresc asta, sper ca se intelege lucrul asta...o imbinare a unor principii "curate".."naturale"...cu nevoia noastra de a fi eficienti si rapizi.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mar 2016, 14:37

CristianBee scrie:1. Absolut adevarat .
2. Vizualizeaza treaba asta : in primavara devrme cand incepe polenul sa intre matca oua cat oua ( pe 1 , 2 rame sau cat o fi in functie de stup ) dar nu ata incat sa acopere toate celulele puse la dispozitie de catre apicultor .
Spui ca polenul nu este o mare problema : intr-o celula in care a fost depozitat polenul o perioada de timp ( fara cel pentru iarna ) dupa cat timp va fi depus acolo puiet ? . Br. Adam elimina ramele pline cu polen din stupi ! Oare d ce ? .
Imagineazati ca matca are un patern ( sub indrumarea albinei ) si urmeaza acest patern ( din centru spre exterior ) si ea oua in celula 1 si cand vine peste 21 sau 24 zile ( dupa cum vrei sa calculezi ) celula aceea este ocupata de polen sau nectar asftel incat ii perturba acl paterrn al acesteia , lungind cu fiecare celula in care nu poate oua ( pierde
timp ) un astfel de ciclu de ouat ( oua mai putin in acele 21 , 24 de zile ) si de aici pana la un blocaj al cuibului nu este mult .
3. Spatiul trebuie adaptat in functie de puterea stupului respectiv a matcii : spatiu mic in primavara in cuib si mare in caturi iar in vara extins cuibul .
4. Unlimited Broodnest zici : hai sa o luam asa : matca oua cat spui tu 3000 - 4000 oua ( 28,8 sec pt 3000 oua ; 21,6 sec pt 4000 oua ) pe MEDIE intr-un ciclu ( sa spunem 24 de zile ) => 96,000 celule cu puiet !!! Unde ai vazut tu asa ceva pe acest pamant ? .
Ceea ce face Margarit , Dorian sau pe cine ai dat ca si exemplu asta pentru ca matcile nu ar avea spatiu sa oua ci datorita conditiilor locale ( culesuri de vara sau chiar toamna ) , nevoia de rezerve de iernare mari .

In primavara nectarul este rarut in timp ce polenul este majoritar si de aia avem nevoie sa controlam aportul de polen care intra in stup .
Albina neavand nectar in primavara va cara in schimb polen iar noi daca ii punem la dispozitie celule goale ea va cara si tot cara incercand sa le umple ( creem o albina care sa care polen in locul nectarului ) . Odata depozitat in cuib acel polen va intrerupe paternul matcii si lungi cu fiecare celula in plus de polen sau nectar .
Noi avem nevoie in primavara de un cuib strans ( cat poate oua matca atat sa aibe ) astfel incat polenul sa fie prezent dar nu in cantitati excedentare si puse caturile devreme asa incat albina tanara care eclozioneaza sa nu congestioneze cuibul neavand ce face acolo . Albina tanara in cat va cladi ramele ce ii sunt date asa incat odata ce vine culesul noi avem deja albina in caturi urcata iar acolo unde este albina va fi si mierea depozitata .
Stim ca procesul de primire se desfasoara astfel : albina primeste nectarul de la culegatoare si aceasta o da mai departe pe lantul "trofic" pana in cat sau acolo unde este nevoie de aceasta .

Raspunsul tau e larg...o sa raspund pe rand pt ca...tre sa mai mananc, sa mai muncesc...acusi sunt pe drum..50 km...
Punctul 4...ai luat in calcul ca in fiecare din cele 21-24 de zile albine tinere eclozeaza eliberand celule, albine varstnice mor etc ??
Fii atent...un corp de 13 rame de al meu e dotat cu peste 80000 de celule, si pot sa iti arat doua corpuri de puiet...bine, coroane, polen...toate alea dar din 160000 de celule daca 60-70000 celule sunt cu hrana restul sunt cu larve oua puiet capacit si spatii din care s-a eclozat....adica 80-90000 celule.
Pe ME ai vazut doua corpuri de puiet ??...apucate de calculat...eu am facut calculul asta acum multi ani...
A...sa stii ca e scris pe pagina mea...stii ca un corp ME tine populatia a 3 corpuri ??
Stii ca un corp ME cu gratie full de puiet excede ponta de 2500 oua zilnic ??
Calculeaza !!
Treaba cu matca ce nu oua in celula in care a fost polen e fabulatie...si o demonstrez practic.
Punctul 2....crezi ca matca ramane inmarmurita in fata unei celule cu polen ?? :) te inseli...o va ocoli repede si..scrie in cartea lui Malaiu despre cat polen au nevoie albinele proaspat eclozate pana in ziua a 5-a de viata...cat % creste concentratia proteica in corpul lor etc...lasa-ma cu fratele Adam..si daca ai rame in plus de polen...da-le incoa'...da sa fie de delon modificat :) :) :)
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR