Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mutare albine in stup nou

Mesajde robert georgescu » 14 Mar 2016, 14:48

La ultima verificare, inainte de mutarea in stupul nou, cand am vazut puiet capacit si necapacit, cel necapacit era maricel, incolacit in fundul celulelor. Atunci nu era nici un iceput de botca. Ceva mai mic nu am observat. Dar, cum sunt incepator, nu prea am ochiul format.
robert georgescu

Mesajde asd » 14 Mar 2016, 14:51

Sa ai bafta cu noua matca. Sper sa nu fie un rateu ce nu a mai trebuit cuiva.
asd

Mesajde robert georgescu » 14 Mar 2016, 14:54

Sper. Omul de la care cumpar, are mai multe. Din discutii (telefonice), se pare ca are ca ocupatie in apicultura, aceasta ramura (cresterea de matci: carpatina si buckfast). Sper sa fie de cuvant.
Multumesc mult pentru sfaturi.
robert georgescu

Mesajde robert georgescu » 18 Mar 2016, 16:39

Revin cu finalul povestii ...
In acea dupa masa, dupa servici, am luat stupul si l-am bagat in solar (afara deja era frig si batea si vantul).
Am pus jos o folie si pe ea o cutie, am rama cu rama si am scuturat in cutie albinele. Am pus ramele la loc, am pus gratia si apoi un cat de 1/2.
Am varsat cutia cu albine in cat, pe gratie. Am pus capacul. Multe albine zburau prin solar (cateva s-au strans in cate un colt, de frig).
Pana aici, toate au decurs ok.
Le-am lasat ceva timp. Dar cand am revenit, ff putine se trasesera prin gratie. Din cauza frigului s-au facut ghem in vreo 2-3 colturi in partea de sus a catului, sub capac.
Ca sa nu risc nimic, am luat stupul si l-am lasat peste noapte in camera centralei.
Am zis ca la caldura sa inceapa sa se miste si sa se traga pe rame.
A doua zi venea matca cumparata si trebuia sa fac ceva. Daca le lasam asa, mureau fie de frig fie de foame (catul era gol - nici nu am rame cladite pentru el :) ). Am decis sa le perii din nou in stup cu riscul de a lasa si regina.
L-am dus in solar (afara frig rau). Am tras gratia dintre stup si cat si am periat tot in stup. Cand sa iau si capacul sa scutur ce era pe el in stup, am vazut intr-un ghem ce se facuse pe tavanul capacului, matca tanara! Am dat sa o omor cu coada de la perie, dar era foarte sprintena si nu am nimerit-o. Am cautat-o printre mana de albine de acolo, dar si-a luat zborul ca o albina normala (speram sa fie mai lenesa). Am incercat sa o prind din zbor. Nu mi-a iesit. S-a apropiat de pamant. Eu cu palma ... jap, jap. Nu stiu daca am nimerit-o. Nu ma gasit-o printre bulgarii de pamant. Am sperat sa fi zburat mai departe de stup, prin vreuun colt de solar. Dar ca sa fiu sigur ca nu intra, am pus gratia intre fund si stup. Orice ar fi intrat pe urdinis, ca sa urce pe rame trebuia sa treaca prin gratie.
Am facut o cusca capac, am plantat-o pe o rama scoasa si periata de toata albina. La cusca am lasat o fanta prin care am dat drumul din cusca la matca cumparata si la cateva albine ce erau in colivie. Am vazut-o cand a intrat in cusca capac si inceput sa se plimbe pe acolo, tremurand de frig.
Mai devreme frecasem niste usturoi de plasa de pe fundul stupului pentru amestecare mirosuri.
Am acoperit fanta de la cusca capac si am pus rama in stup.
A doua zi, pe la pranz, m-am uitat dupa comportamentul albinelor. Parea ok, nimic agresiv (la cat pot sa-mi dau eu seama). Asa ca am dat o gaura in rama, din spate cu corespondent in cusca. Am scos si gratia. Nu am vazut matca tanara.
Azi, a treia zi, m-am uitat iar. Matca nu iesise. Asa ca am scos cusca. Ainceput sa se plimbe printre albine. Nu ii dadeau importanta.
Deci, sper sa fie ok. Cred ca matca tanara nu a mai ajuns in stup. Alfel, cred ca albina ar fi fost agresiva cu matca cumparata.
Acum, asta e. Sper sa fie ok, sa inceapa si sa oua. Sub cusca nu am vazut oua. Ori sunt mici si nu le disting eu ori nu s-a acomodat. Nu am avut ocazia sa vad oua de o zi.

MORALA: niciodata sa nu incepi stuparitul doar cu un stup. Minim 3, zic eu.
robert georgescu

Mesajde un OM » 18 Mar 2016, 19:26

Sa stii ca nu rad de tine, dar de zambit imi dai voie?
Sa nu crezi ca in viitor nu vei avea situatii in care fie nu vei avea nevoie de mai multe cunostinte, sau de mai multa tehnologie.
un OM

Mesajde Florin Dobre » 18 Mar 2016, 20:07

robert georgescu scrie:Revin cu finalul povestii ...

As spune ca este abia inceputul unei povesti. :D
Spor la treaba, antenele intinse dupa informatii si mintea limpede!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jon baz » 19 Mar 2016, 12:37

Florin Dobre scrie:As spune ca este abia inceputul unei povesti. :D

Subscriu. In vara asta mai fa-ti cateva familii de albine (eventual mai cumpara), fa-le puternice si .... spor la treaba!
jon baz

Mesajde robert georgescu » 07 Apr 2016, 13:10

Buna ziua.
Mai revin cu noutati.
Sunt aproape 3 sapt de cand am pus matca cumparata (o buckfast).
Duminica trecuta era puiet capacit si pe fata exterioare a celei de a doua rame a cuibului. Nu am mai umblat la rame, m-am uitat la ea departand ultima rama cu miere.
Am facut rost de cateva rame cladite (sa economisc timp). Am pus pe o rama ca si coronita de hrana, niste sirop si am bagat-o ca a 3-a rama de cuib.
Azi, maine ar tr sa inceapa sa iasa albina tanara.
Ciresii, visinii, prunii timpurii sunt infloriti. E ok, sa bag cate o rama pe saptamana pentru dezvoltare? Urmatoarea as baga-o intaintea primei rame a cuibului, necladita.
:) Am mai vorbit cu colegi, cunostinte si mai fac rost de 2 roiuri, asa ca sigur in iarna urmatoare o sa intru cu 3-4 stupi.

Multumesc.
robert georgescu

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR