Revin cu finalul povestii ...
In acea dupa masa, dupa servici, am luat stupul si l-am bagat in solar (afara deja era frig si batea si vantul).
Am pus jos o folie si pe ea o cutie, am rama cu rama si am scuturat in cutie albinele. Am pus ramele la loc, am pus gratia si apoi un cat de 1/2.
Am varsat cutia cu albine in cat, pe gratie. Am pus capacul. Multe albine zburau prin solar (cateva s-au strans in cate un colt, de frig).
Pana aici, toate au decurs ok.
Le-am lasat ceva timp. Dar cand am revenit, ff putine se trasesera prin gratie. Din cauza frigului s-au facut ghem in vreo 2-3 colturi in partea de sus a catului, sub capac.
Ca sa nu risc nimic, am luat stupul si l-am lasat peste noapte in camera centralei.
Am zis ca la caldura sa inceapa sa se miste si sa se traga pe rame.
A doua zi venea matca cumparata si trebuia sa fac ceva. Daca le lasam asa, mureau fie de frig fie de foame (catul era gol - nici nu am rame cladite pentru el

). Am decis sa le perii din nou in stup cu riscul de a lasa si regina.
L-am dus in solar (afara frig rau). Am tras gratia dintre stup si cat si am periat tot in stup. Cand sa iau si capacul sa scutur ce era pe el in stup, am vazut intr-un ghem ce se facuse pe tavanul capacului, matca tanara! Am dat sa o omor cu coada de la perie, dar era foarte sprintena si nu am nimerit-o. Am cautat-o printre mana de albine de acolo, dar si-a luat zborul ca o albina normala (speram sa fie mai lenesa). Am incercat sa o prind din zbor. Nu mi-a iesit. S-a apropiat de pamant. Eu cu palma ... jap, jap. Nu stiu daca am nimerit-o. Nu ma gasit-o printre bulgarii de pamant. Am sperat sa fi zburat mai departe de stup, prin vreuun colt de solar. Dar ca sa fiu sigur ca nu intra, am pus gratia intre fund si stup. Orice ar fi intrat pe urdinis, ca sa urce pe rame trebuia sa treaca prin gratie.
Am facut o cusca capac, am plantat-o pe o rama scoasa si periata de toata albina. La cusca am lasat o fanta prin care am dat drumul din cusca la matca cumparata si la cateva albine ce erau in colivie. Am vazut-o cand a intrat in cusca capac si inceput sa se plimbe pe acolo, tremurand de frig.
Mai devreme frecasem niste usturoi de plasa de pe fundul stupului pentru amestecare mirosuri.
Am acoperit fanta de la cusca capac si am pus rama in stup.
A doua zi, pe la pranz, m-am uitat dupa comportamentul albinelor. Parea ok, nimic agresiv (la cat pot sa-mi dau eu seama). Asa ca am dat o gaura in rama, din spate cu corespondent in cusca. Am scos si gratia. Nu am vazut matca tanara.
Azi, a treia zi, m-am uitat iar. Matca nu iesise. Asa ca am scos cusca. Ainceput sa se plimbe printre albine. Nu ii dadeau importanta.
Deci, sper sa fie ok. Cred ca matca tanara nu a mai ajuns in stup. Alfel, cred ca albina ar fi fost agresiva cu matca cumparata.
Acum, asta e. Sper sa fie ok, sa inceapa si sa oua. Sub cusca nu am vazut oua. Ori sunt mici si nu le disting eu ori nu s-a acomodat. Nu am avut ocazia sa vad oua de o zi.
MORALA: niciodata sa nu incepi stuparitul doar cu un stup. Minim 3, zic eu.