Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER cu rama de 150

Mesajde Crisan Dorel » 05 Aug 2012, 10:49

Apicultura pentru mine este hobby, prin urmare am cautat sa obtimizez lucrul in stupina.
Am dezvoltat o noua varianta de podisor, sa-i zicem podisor complex sau podisor 4 in 1 sau chiar 5 in 1
Ce are in plus ?
Usureaza lucrul cu familii ajutatoare sau roi.
Am inceput sa vorbesc despre ideea de 2 in 1 cu ceva timp in urma, spunand ca poate fi raspunsul la provacarile de pe la noi, culesuri de scurta durata, vreme schimbatoare samd.
Podisorul din imagine ne ajuta sa gestionam mai usor diversele situatii care apar in stupina.
Nu vreau sa trezesc polemici, cei care vor sa se inspire din ideea asta sa se inspire, consecvent principiului ca informatia trebuie sa circule, postez ideea noului podisor.
In ani care urmeaza, vreau sa incerc mai multe modele de stupi, in special MER cu rama de 162 si ME.
Cotele sunt pentru stupi pe 10 rame.
Fişiere ataşate
PODISOR+COLECTOR (4 in 1).jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 25 Aug 2012, 12:36

Continui ideea podisorului combinat, fiind o piesa importanta din componenta stupului
Varianta anterioara reoptimizata, permite o mai usoara schimbare a componentelor podisorului, printr- unul din urdinisele laterale si totodata e mai usor de realizat.
In locul hranitorului din lemn, se pot folosi hranitoare din plastic dreptunghiulare, care functioneaza pe acelasi principiu.
Fişiere ataşate
PODISOR+COLECTOR.jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 25 Aug 2012, 12:47

Varianta cu hranitoare din plastic
Cand se efectueaza hraniri de stimulare sau complectare a rezervelor de hrana, in locul sertarului de polen se aseaza hranitoarele din plastic.
Fişiere ataşate
PODISOR+COLECTOR.jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 25 Aug 2012, 13:20

Piesele interschimbabile ale podisorului sunt: gratia hanemann, opturator gratie, plasa unificare miros, izgonitor
Fişiere ataşate
PODISOR+COLECTOR.jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 07 Iun 2013, 08:39

Sa mai postez si aici, nu am abandonat proiectul MER, e totusi sistemul cu care se lucreaza cel mai usor. Cu cateva saptamani inainte de salcam aveau echivalentul a 5-6 rame de puiet capacit, au ajuns acum pe 3 corpuri si au umplut magaziile cu miere. Familiile dadant de putere similara la care nu le-am pus gratie, au puiet capacit pe 8 rame in cuib, au urcat si in magazia 1/1 (au cladit un corp intreg) unde mai e puiet capacit in partea de jos pe 5 rame, echivalentul a 1,5-2 rame dadant. Pentru stationar, lada dadant de 10 rame devine neincapatoare.
Am aplicat demaree si mai fac cate o familie din ei.
Mult mai potrivita ar fi lada layens pe 12 rame, unde si iernarea e mai buna.
Stupii MER, intentionez sa-i folosesc ca familii ajutatoare, primavara inainte de salcam divizati la cate un corp, urmand ca pana in toamna sa ajunga pe 2(3) corpuri si sa ierneze separat.

La podisoarele snelgrov recent construite, am inlocuit plasa cu colectoare de propolis. E usor de inlocuit /opturat gratia cu un carlig, prin urdinis.
Sunt impregnate cu ulei de in si se comporta bine.
Fişiere ataşate
DSC_2199.JPG
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde ILISANU » 29 Mar 2016, 02:26

Adi Hodis scrie:
dogvet scrie:Ceea ce se prezinta in primul videoclip sint stupi Roger Delon care au fost prezentati in 1965.Ei sint pe 8rame,inaltimea corpurilor fiind de 215 mm,ramele sint fara umerase laterale si fara leat inferior,avind doar o sirma in forma de U,iar fagurele e prins initial numai sus prin doua fante executate in leatul superior.

Asa este d-le dogvet insa esentialul ( lumina ) este ca in acel stup, cuibul/fagurii sint cu mult mai fractionati decat in MER iar in Rusia iernile sint ierni ... nu un fel de primavar-o-iarna ca la noi.
Alta "lumina" ar mai fi modul de lucru al rusului cu caturile ... nu cu rama, pentru ca nu ar iesi la liman in 2 luni de munca, zi-lumina.Ma refer la alte lucrari decat cele specifice cresterii matcilor.

citesc de zor doar completare am...apicultorul este in Cehia, nu in Rusia.
"Timpul le scoate pe toate la lumina"
ILISANU

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR