csaa scrie:Avem si din astea mucozitate mica. Dar cand restauratia urla din toti plamanii ei aia plini de ftizie trebuie sa-i pui o masca chirurgicala (din adevar) pe bot sa nu te umple de tifos.
"Mucozitae mica" e doar o rautate mica mascata oarecum sub o forma de tandrete adresata pe nedrept Shrekului.
Din "plamanii ei plini de ftizie" n-ai cum lua tifos ci eventual tot ftizie, adica TBC. Sunt doua chestii diferite.
Tovarasu, "restauratia" de care pomenesti ca ar dori altii sa o faca, e ca si aia cu hotul care striga hotii. Tare imi pare mie ca altii sunt pe aici "restauratorii" vremurilor de nationalism, sovinism si daca nu comunism de-a binelea, macar o forma asemanatoare, precum aceia care si-ar dori sa se mai intoarca o data roata si sa revina vremurile tineretii in care se simteau ei puternici si erau "cineva".
Cumplitul secol XX, din care ai prins vremea de pace, a avut ca sursa a nenorocirilor tocmai ideile nationaliste. Astea au avut candva rolul lor pozitiv, pentru ca mai apoi sa devina o frana si o otrava.
Multi traiesc cu impresia ca a fi nationalist inseamna a fi patriot si roman adevarat (sau alta natie), iar cine nu e ca ei este fie las, fie tradator. Imi iubesc tara la fel cum - ca toti oamenii- imi iubesc mama, dar daca ma nasteam ungur, sirian, rus, englez sau orice alta natie, mi-as fi iubit tara si natia din care faceam parte. Iubim femeia care ne-a nascut si ii spunem mama, dar la fel am fi iubit orice alta femeie din lume daca aceea era mama.
Comunismul a avut o idee interesanta: proprietatea dezbina poporul. Fabrica lu` ala, pamantul lu` ala..."sa-i ia naiba", stii povestea cu capra vecinului. Asa ca a pus capat ideii de proprietate privata si totul a devenit al tuturor. Consecinta? A disparut motivatia si concurenta. Economia s-a dus de rapa! Similar, daca se tempereaza nationalismul si extremismul legat de natie, rasa, culoare, religie, sexualitate, dispare motivatia conflictelor.
La ce au dus ideile astea teribile in care fiecare crede ca natia lui, rasa, religia sunt mai presus decat ale altora? La lagare de exterminare pe criterii etnice, rasiale, religioase, sexiste. Daca ideile astea sunt cauza primordiala -desigur mulate pe natura cruda si salbatica a omului, natura care nu se va schimba peste noapte si probabil e chiar mai bine asa- atunci e doar o chestiune de timp ca ele sa se repete. Si s-au repetat!!!! 10.000 de oameni ucisi in lagare de exterminare la inceputul anilor `90 in EUROPA, mai exact in fosta Iugoslavia. Si se vor repeta daca nu ne schimbam felul de a gandi. Adu-ti aminte de Tg Mures, 1990. Probabil ne-a trecut glontul pe la ureche.
Cu mare mandrie isi poarta unii nationalismul si cu dispret privesc pe cei care nu le impartasesc ideile, fara sa le treaca prin minte ca o idee atat de frumoasa, care te umple de mandrie si simti cum zvacneste in tine vana de roman la fel cum le-a zvacnit vana alora de zbierau Deutschland Uber Alless, poate fi o idee otravitoare.
Ani de zile ne-am purtat cu mandrie nationalismul, iar acum sa vina cineva sa ne spuna ca nu e bun...asta trebuie omorat cu pietre!
OK, asta este, dar va rog sa fie pietre si nu rahat si mai ales, faceti-o civilizat!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)