Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Unde se greseste la adaugarea magaziilor?!

Mesajde varza » 12 Apr 2016, 11:09

Acest topic se vrea a fi despre greselile pe care le-am intalnit IN PRACTICA la adaugarea magaziilor pe stupi si despre cum este influentat stupul de acestea. Am deschis acest subiect si dintr-o nereusita sa zic asa ..... in sensul ca am adaugat magazia la jumate din stupi totul ok mai putin la un stup la care albina statea ciorchine si nici nu avea de gand sa se ocupe de magazie..... botci nu inca..... coronite deasupra puietului nu ..... rame deasupra construite dar doar 2 in rest foite ..... la fel si la ceilalti singura diferenta a fost la acesta faptul ca am format magazia din 2 corpuri de jumate astfel corpul a fost mai inalt decat celelalte . Acum va intreb cum pot remedia aceasta problema si daca se poate si fara sa tai din corp ? :lol: . Ca o ultima precizare fagurii de jos inca nu au ,,albit" iar ultimele 2 rame din 12 nu sunt pline cu miere inca :!:
Cine a mai intalnit probleme la adaugarea magaziei rog sa nu se rusineze si sa marturiseasca drept :lol: .
varza

Re: Unde se greseste la adaugarea magaziilor?!

Mesajde mellis » 12 Apr 2016, 11:41

Am patit si eu cand m-am grabit. La vremea acesta as construi in cuib nu inca in cat.
Vremea s-a cam racit si nu le arde de racit cuibul. Depinde si de stup cat este de hotarat.
Am gasit un ME cam slabut cu cuibul blocat si am pus magazia cu rame puite urcate sus sa o ademenesc.
Nu stiu inca daca este schimbare sau ba dar am sa verific curand.

Dupa mine este mult sa se puna doar foite la vremea acesta si 2 rame construite.
Stupul este DBcu doua caturi 1/2 din cate am inteles.
As urca o rama sau doua cu puiet capacit si pastura sus in cat sa le arat calea ;).
Un cules sau stimulare cu sirop ar ajuta.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde varza » 12 Apr 2016, 11:54

mellis scrie:Am patit si eu cand m-am grabit. La vremea acesta as construi in cuib nu inca in cat.
Vremea s-a cam racit si nu le arde de racit cuibul. Depinde si de stup cat este de hotarat.
Am gasit un ME cam slabut cu cuibul blocat si am pus magazia cu rame puite urcate sus sa o ademenesc.
Nu stiu inca daca este schimbare sau ba dar am sa verific curand.

Dupa mine este mult sa se puna doar foite la vremea acesta si 2 rame construite.
Stupul este DBcu doua caturi 1/2 din cate am inteles.
As urca o rama sau doua cu puiet capacit si pastura sus in cat sa le arat calea ;).
Un cules sau stimulare cu sirop ar ajuta.
Sanatate.

Deocamdata nu am atatea rame construite ........... iar ca si rame am avut doar intregi ....... insa de cei care au urcat nu ma plang :D . Deja au construit in medie 1-2 rame intregi fara stimulare doar la pomi ;) . Am procedat la fel la toate dar asta e mai inapatanat si nu vrea ...... in schimb prin fundul AV nu se mai observa ramele de albina :? ....... cred ca il pot taia deja de la culesul de salcam in felul acesta. Rama cu puiet am incercat sa ii pun 1 in centru dar se goleste de albina care trage tot jos unde stau cu nemiluita :shock: . Multumesc
varza

Mesajde yulian » 12 Apr 2016, 12:01

Pune folia dupa primele doua rame si deasupra cuibului...un fel de diafragma in magazii, stropeste cu sirop si daca ai cules, vor urca ;)
yulian

Mesajde vulpea » 12 Apr 2016, 15:54

varza,daca ai curaj,incearca sa folosesti 3 magazii 1/2,primele 2 pe post de corp.atentie :ia ramele cu puiet si pune-le
in mag. 2+3,iar cele cu miere in mag.1+2.spatiile ramase libere le complectiezi cu rame 1/2.cred ca asa rezolvi problema ta.scrie-ne rezultatul(inteleg ca sunt doar 2 stupi incapat.).
vulpea

Mesajde varza » 12 Apr 2016, 20:03

vulpea scrie:varza,daca ai curaj,incearca sa folosesti 3 magazii 1/2,primele 2 pe post de corp.atentie :ia ramele cu puiet si pune-le
in mag. 2+3,iar cele cu miere in mag.1+2.spatiile ramase libere le complectiezi cu rame 1/2.cred ca asa rezolvi problema ta.scrie-ne rezultatul(inteleg ca sunt doar 2 stupi incapat.).

Pare f buna idea..... umpic de munca in plus dar da sper sa mearga ca nu vreau sa urc prin toti pomi. Nu mi-a venit prin minte idea asta :oops: .
E doar un stup incapatanat restul sunt ok...... culmea ca cel incapatanat e si cel mai putenic stup ca si populatie la ora aceasta ....... Daca nu isi trage botci pana vineri- sambata fac intocmai si public rezultatul ;) . Multumesc pentru idee.
varza

Mesajde thomas » 12 Apr 2016, 20:59

o mare greseala e ca atunci cand nu avem albine full jos si nici cules, adaugam magazia. problema mare nu-i, ca nu racim puietul si nici nu slabim colonia, dar nici miere nu facem. De obicei pun catul cand am jos minim 8 rame, ideal e sa fie 10 si alea sa dea pe afara si cand am cules. La rapita plec cu minim 5 rame sus, iar la salcam, pun 10. Le pun si la crescut tot atunci.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde varza » 12 Apr 2016, 22:20

Ai dreptate thomas. Dar ce ne facem daca avem albina multa si cules asa mai slabut? :x
varza

Mesajde csaa » 13 Apr 2016, 17:22

thomas scrie:o mare greseala e ca atunci cand nu avem albine full jos si nici cules, adaugam magazia. problema mare nu-i, ca nu racim puietul si nici nu slabim colonia, dar nici miere nu facem. De obicei pun catul cand am jos minim 8 rame, ideal e sa fie 10 si alea sa dea pe afara si cand am cules. La rapita plec cu minim 5 rame sus, iar la salcam, pun 10. Le pun si la crescut tot atunci.

Dumneata ce stupi ai?
csaa

Mesajde thomas » 14 Apr 2016, 07:22

varza scrie:Ai dreptate thomas. Dar ce ne facem daca avem albina multa si cules asa mai slabut? :x

Tot pun catul, ca sa fie mai rarefiate. Nu mi-au roit niciodata.
thomas

Mesajde thomas » 14 Apr 2016, 07:23

csaa scrie:Dumneata ce stupi ai?

ca-n semnatura, medii
thomas

Mesajde Mircea_63 » 19 Apr 2016, 23:22

Daca nu faci greseli de genul asezat magazinul stramb si sa-ti iasa albina sau sa te pomenesti cu un furtisag, ramane asezatul prea devreme sau prea tarziu.
Cand e prea devreme, familia intarzie in dezvoltare. In extremis te poti alege cu puiet racit. Cand e prea tarziu...blochezi cuibul, s-ar putea sa intre in frigurile roitului. In ambele situatii pierzi din mierea care putea fi recoltata. Dupa parerea mea, adaugarea mai devreme este mai putin paguboasa decat mai tarziu, desigur ideal ar fi sa pui catul la timp.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mellis » 20 Apr 2016, 00:45

La ME de exemplu pun catul când matca a coborât in C1. Astfel nu am nevoie de hanemann pt izolare.
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde akmm » 20 Apr 2016, 07:38

Mircea_63 scrie: ...desigur ideal ar fi sa pui catul la timp.

Asta cu pusul la timp e ca in protectia muncii unde strangi piesa in universal pana la evitarea oricarui pericol.Daca sare bucata de metal-nu ai strans bine.Daca rupi cheia la desfacut-ai strans prea tare.Da' am strans prea tare, dar macar am evitat pericolul!
In final sunt de acord, n-ar fi rau sa fie la timpul potrivit...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde oroles » 20 Apr 2016, 08:19

Si eu am pus câtul cu folie permeabil între cat si cuib când nu sunt sigur ca e bine de pus catul. E primul an când am facut asta si a fost foarte bine.
oroles

Mesajde varza » 20 Apr 2016, 09:37

Oroles .... cum ai facut cu folia si cand o indepartezi?
varza

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR