Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Boala sau schimbare linistita ?!

Mesajde varza » 25 Apr 2016, 13:09

Am observat la un stup f putin puiet capacit in schimb larve si oua mai multe decat puterea de acoperire a albinelor (sau asa mi s-a parut in comparatie cu ceilalti) . Puietul capacit este dispus in forma de cerc in exteriorr iar in interior f mult puiet si larve dispuse compact..... asa arata cam fiecare rama. Puietul capacit arata normal, nu degaja miros de niciun fel iar in urma descapacirii nu mi-a dat nimic de banuit ca ar suferi de ceva. Totusi nu inteleg de ce e atat de putin si de ce nu e dispus compact (adica prezinta goluri). Sa fi fost o schimbare linistita si sa nu mai fie ramas nici urma de botca sau totusi e o boala? Multumesc.
varza

Re: Boala sau schimbare linistita ?!

Mesajde cucubau » 25 Apr 2016, 13:36

Pare un caz tipic de depopulare , in care albinele adulte in loc sa creasca numeric odata cu eclozarea puietului capacit regreseaza.
La astfel de familii de regula fagurii de cuib au suprafata inchisa la culoare aproape spre negru spre deosebire de familiile normale la care culoarea fagurilor de cuib au o culoare mai spre maroniu .
Culoarea inchisa a fagurilor la familiile cu probleme se datoreaza capacitatii reduse a albinelor adulte de a secreta ceara.
La familiile sanatoase albinele adulte curata suprafata fagurilor si o reinprospateaza in asa fel incat culoarea este spre maroniu si nu spre negru.
Aspectul de puiet pestrit poate fi datorat ori unei matci cu probleme si in acest caz ar trebuii sa fie prezent foarte mult puiet de trantori sau Loca Europeana.
In cazul de LE puietul mort in stadiul larvar este depistat mult mai devreme de albine decat ar putea-o face apicultorul . albinele curata celulele si matca depune alte oua, fapt ce face ca aspectul puietului capacit sa fie pestrit si nu uniform.
........
cucubau

Mesajde varza » 25 Apr 2016, 14:48

Multumesc. Trantori nu sunt in familia respectiva. Eram tentat sa spun ca e vorba de LE dar nu exista miros..... larvele nu sunt rasucite , nu sunt galbui ci albe. Daca albinele curata in cazul LE larvele moarte oare nu s-ar regasi si pe fundul stupulu mai ales acum ca e destul de frig ? La stupul acesta am gasit si iarna majoritatea albinelor care au murit in partea opusa ghemului de iernare.... Erau adunate in colt.
Totusi mortalitatea peste iarna nu a fost mare ......nu stiu ce sa zic .
varza

Mesajde cucubau » 25 Apr 2016, 15:29

Puietul mort schimbat la culoare, mirosul specific de cadavru in descompunere sunt prezente la cazurile foarte foarte grave , cand albinele nu mai pot face fata sa curete celulele cu larve moarte . Alfel spus boala este in ultima faza .
La inceputul bolii singurul indiciu este puterea scazuta a familiei insotita de puietul neuniform cu aspect pestrit.
Dupa o perioada de timp boala poate disparea de la sine daca familia afectata este foarte puternica , are cules si in atmosfera nu este prea multa umiditate.
Dar poate evolua si spre forma grava si sa duca la disparitia familiei , daca familia este slabita , cules putin , conditii atmosferice nefavorabile .
LE apare la familiile slabe , pe fondul caldurii insuficiente in cuib , hrana de slaba calitate, sau la familiile deja afectate de Nosemoza.
........
cucubau

Mesajde varza » 25 Apr 2016, 20:13

Multumesc mult! ;)
varza

Mesajde varza » 01 Mai 2016, 01:08

Revin cu noi informatii.... poate mai intereseaza pe cineva. Am dus stupul pe alta vatra unde am incercat sa il tratez cum m-am priceput mai bine. Azi am fost sa il verific. Se prezenta la fel dar..... am gasit 2 inceputuri de botci inca neouate si un numar nesemnificativ de trantori (2-3).Matca e prezenta si a inceput sa oua si puiet de trantori. Nu mai inteleg nimic :roll: .
varza

Mesajde vicol » 01 Mai 2016, 19:46

este bola am avut si eu asa ceva .anul acesta am avut unul la sf. lui februarie, tot a tras botci dar nu le-au dus la bun sfirsit. botcile nu se vor dezvolta si vor aparea simptomele, depopulare, puiet bolnav si mort in tot stupul, miros de acrisor, acum e raposat. anul trecut am avut unul tot prin apriliel l-am lecuit prin schimbarea matcii si antibiotic puternic. un stupar experimentat mi-a spus ca e acabalie, si nu loca(el mia dat si medicamentul). la laborator n-am fost asa ca nu ma pot expune. acum familia lecuita, anul trecut e total desfacut pe 21 rame pe un orizontal in R.Moldova. te rog sa scrii ce va fi la tine!
vicol

Mesajde varza » 01 Mai 2016, 20:45

Am inceput administrarea de oxi la el. Oricum nu mai ridic anul acesta miere de la el.Deocamdata il tin sub supraveghere. Totusi larvele arata bine si sunt perfect albe fara miros doar puietul capacit cu aspect pestrit imi ridica semne de intrebare :? Totusi undeva se pierde puiet.... matca ,,bate,, pe toate ramele unde are loc si cu toate acestea ..... puiet capacit putin. Oricum voi mai aduce actualizari in functie de evolutie.Ce antibiotic ai folosit pentru a salva stupul respectiv?
varza

Mesajde Avram » 01 Mai 2016, 22:20

vicol scrie:este bola am avut si eu asa ceva .... un stupar experimentat mi-a spus ca e acabalie

Vai .... o boala de care nu am auzit ... ACABALIE !

Detalii ....
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Avram » 01 Mai 2016, 23:27

Pentru Varza....

Ruttner vorbeste in Cresterea Matcilor despre .... matci imperechiate care ponteaza numai sau mai ales oua surde sau sterlie .... eu as schimba matca la stupul cu pricina !

Citeste in cartea lui Ruttner ... la boli si anomalii ale matcii. !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde varza » 01 Mai 2016, 23:56

E posibil sa fie si asta. Nu am dat mare importanta acestui aspect intrucat nu am auzit pe nimeni sa se planga de asa ceva. Voi lua cartea in brate pana una alta sa ma conving. Multumesc de sugestie.
varza

Mesajde varza » 10 Mai 2016, 19:44

Revin..... Puietul capacit s-a inmultit si incepe sa devina compact!!!! :D Multumesc pe aceasta cale Dnului Cucubau care m-a ajutat in acest timp si tuturor colegilor care au participat la rezolvarea enigmei. Miere multa tuturor si albine sanatoase ;) .
Voi mai reveni cu evolutia sa .... deocamdata lucrurile par sa mearga spre bine! :D
varza

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE