Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde BogdanU » 13 Apr 2016, 22:06

ovidiu8403 scrie:Buna ziua ,

Urmeaza pentru mine primul pastoral .nu la rapita ci la salcam in zona Carei (Satu Mare)
Pe timpul transportului stupii trebuie sa aiba aerisire sa nu se axfixieze . Pe o distanta de 200KM aprox 3.5 ore , este suficiienta aerisirea prin partea de jos , fund AV scot tabla si ramane jos sita complet, corpuri de 12 rame + magazii de 1/2 . Capacul este fara aerisire numai daca pun doar podisoarele care au fanta cu sita , le strang cu centuri si nu mai pun capacul .Transport cu platforma descoperita . La ce ora ar fi bine sa plec ?Ora 2-3 dimineata ma gandesc eu sa ajung pe la 6-7 dimineata la locatie .

Multumesc de pareri sfaturi .

Cu stima,

3.5 ore pentru 200 km mi se pare cam putin timp, nu poti merge ca si cum n-ai avea nimic dupa tine, poate sa ai numai autostrada lina si libera.
Cat despre aerisire, eu ii las fara subere ( nu ca as folosi asa ceva, deci n-am) cu capacul pus si pot spune ca i-am transportat in duba inchisa 180 km si nu a fost nicio problema, tu spui ca ii duci cu platforma descoperita.
Ce faci daca ploua si nu ai capacele puse? Deci da-i bataie cu capacul pus si fundul gol! Spor! :-)
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde mellis » 14 Apr 2016, 00:43

virgilv scrie:Buna ziua, . Intrebarea mea de incepator este daca era mai bine sa fac o unificare sau sa astept sa vad ce iese din botci. Cu stima

Ai verificat cuiburile daca sunt blocate cu păstură?
Ai dat sirop? Cat?
A roit deja? Matca fugarița este cea bătrână sau ieșită recent? Matca a fost vopsita?
Daca unești acum mai pierzi o matca.
Părerea mea este ca nu ai experienta suficienta sa introduci matca la Fam cu botci.
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde george_axente » 29 Apr 2016, 22:23

Buna seara, am si eu o intrebare. Tratament antivaroa se poate face in perioada aceasta(cu varachet) ? Am niste stupi la care nu s-a facut tratament inca si se pare ca numarul acarienilor este destul de mare. Multumesc!
george_axente

Mesajde lucky5strike » 29 Apr 2016, 22:28

Fa-l urgent, pana nu incepe salcamul...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde george_axente » 29 Apr 2016, 22:55

Multumesc!
Ma gandeam sa nu fie problema cu mierea pe care au bagat-o deja de la rapita si nu este capacita inca...
Oricum o sa intru putin si peste salcam daca fac de 3x7 zile = 21 zile. Asta este...
george_axente

Mesajde lucky5strike » 29 Apr 2016, 23:09

Sa ne intelegem, fa o fumigatie maine dim., apoi te opresti pana dupa salcam.

Pe cat posibil, niciun tratament cand ai catul pe stup. Mierea necapacita va face tratamentul ineficient, in plus, este aspirator pt fumul care rezulta din tratament.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde george_axente » 30 Apr 2016, 00:16

Aha, am inteles.
Am mai gasit pe forum niste solutii non toxice scrise de alti colegi.
Prima metoda este cu suc de lamaie(acid citric) 100% pulverizat pe rame.
A doua metoda este cu pudra de usturoi. Eficienta este de aproape 90%.
Pare interesant... Fiind incepator am sa incerc si cele 2 metode sa vad ce rezultate obtin.
O seara buna !
george_axente

Re: Culesul la salcam: '12(1), '13(19), '14(35), '15(74)'16(

Mesajde david88 » 01 Mai 2016, 16:40

Hristos a-nviat!

Cred ca la minim 15 din 30 stupi am botci de roire.
Am de gand sa despart in doua familiile roitoare (asta pt ca vremea e tot ploioasa, iar botcile sunt deja capacite; nu pot sa sper ca isi revin la S2), adica sa obtin roi pe 5r dadant, la care adaug 3-4 rame crescute.
Peste 5 zile ii verific, iar cei care nu au matca (ma uit dupa oua/larve), ii aduc pe vatra sa eclozioneze matcile de roire si sa se imperecheze. Pe ceilalti ii duc la S2.
Anul viitor, roii astia de mai vor primi matci 'selectionate' de mine sau de la ACA.

E bine, e rau?
Vor mai roi daca nu tai nici o botca dar fac ce am scris mai sus (ii slabesc si creez spatiu)?
Ar fi mai bine doar sa tai cu atentie toate botcile fara sa ii despart?
david88

Re: Culesul la salcam: '12(1), '13(19), '14(35), '15(74)'16(

Mesajde clncatalin » 02 Mai 2016, 02:00

david88 scrie:Hristos a-nviat!

Cred ca la minim 15 din 30 stupi am botci de roire.
Am de gand sa despart in doua familiile roitoare (asta pt ca vremea e tot ploioasa, iar botcile sunt deja capacite; nu pot sa sper ca isi revin la S2), adica sa obtin roi pe 5r dadant, la care adaug 3-4 rame crescute.
Peste 5 zile ii verific, iar cei care nu au matca (ma uit dupa oua/larve), ii aduc pe vatra sa eclozioneze matcile de roire si sa se imperecheze. Pe ceilalti ii duc la S2.
Anul viitor, roii astia de mai vor primi matci 'selectionate' de mine sau de la ACA.

E bine, e rau?
Vor mai roi daca nu tai nici o botca dar fac ce am scris mai sus (ii slabesc si creez spatiu)?
Ar fi mai bine doar sa tai cu atentie toate botcile fara sa ii despart?

Eu iti propun alte doua solutii:
Prima: iei din fiecare stup intrat in friguri ramele cu puiet si albina acoperitoare si rame cu hrana si faci roi, pe care ii asezi in alt loc din stupina. In familia mare lasi matca si o rama de puiet larvar cu albina acoperitoare. Distrugi botcile de roire din familia mare. Astfel faci roi pe care ii poti folosi mai tarziu pentru marirea efectivului sau pentru schimbarea reginelor toamna sau ca familii ajutatoare anul viitor. Se pot face mai multi roi sau nuclee de imperechere din fiecare familie, in functie de puterea familiilor si de necesitati si resurse(cutii, rame, faguri,etc.)Familia de baza, cu botcile distruse, primeste faguri artificiali si/sau rame goale si va avea in componenta in majoritate albine lucratoare(care se intorc in stupul initial) iese din frigurile roitului si continua sa culeaga, putand fi mutata la alte culesuri, in timp ce roiurile raman pe vatra pentru imperechere.

A doua varianta, pentru stuparit stationar:
Pui in cat toate ramele cu puiet impreuna cu matca si albina acoperitoare, rupand botcile. Catul sa aiba iesire de zbor in directia opusa si sa fie separat total cu un podisor din placaj sau osb de restul stupului. In partea de jos ramane o rama de puiet cu doua botci de varste diferite. Tanara matca se va imperechea, apoi matca batrana poate fi eliminata si familia reunita. In acest fel familia continua sa culeaga cu vigoare si se inlocuieste si matca batrana. Nu recomand aceasta varianta pentru pastoral deoarece botcile pot fi distruse la transport sau se poate impiedica imperecherea tinerelor regine prin deplasarea pe alta vatra.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde gica.mosu » 02 Mai 2016, 09:13

...Cataline,ai uitat si varianta(nu centura :P )nr-3...plantezi pomi-cosnite si-un paznic :D daca foloseati stupi de 12r cu cat pus la timp...evitati astfel de necazuri...si da o egalare inainte de rachita intre "bogati' si "saraci"...amu aveati linisteee :idea: P.S- tare seamana ani 012,014 cu 2016...va urma ...La mini am vz stupi cari scoteau trantorii afara=NASPAAAA :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde clncatalin » 02 Mai 2016, 09:28

Da :D
Numai ca eu cred ca roitul nu trebuie vazut intotdeauna ca un lucru negativ, atata timp cat numarul de familii nu e atat de mare incat sa nu ai destul timp pentru ele si exista solutii de mentinere a familiei in stare activa si se pot satisface anumite necesitati precum marirea efectivului si inlocuirea matcii. Pentru stupine mici si in lipsa experientei de producere de regine prin alte metode, este un mod bun de crestere a efectivului cu matci bune.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde gica.mosu » 02 Mai 2016, 09:56

....Sunt ani si ani...Anul trcut plangeam dupa o botca de roiire(le iumbesc stiu eu de ce :!: ) si nu gaseam...amu tb sta invers datorita primaverii timpurii,blocarii cu pastura a cuibului.cat ne pus la timp ,vremea cu +20* apoi cu 3-4* plus umiditatea si inntrari de nectar putin...si da experienta ... timpul afectat la n stupi....Ps-cand faci inmultire din BR tot la craca le e gandul=GENA :idea: dar si "dalta" conteaza...Spor G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Shrek » 02 Mai 2016, 10:05

: P.S- tare seamana ani 012,014 cu 2016...va urma ...La mini am vz stupi cari scoteau trantorii afara=NASPAAAA :mrgreen:[/quote]
Trantorii aceia au fost trimisi de sefa' sa ia lumina de la biserica! Cre' ca este intuneric in stup!? Ori se anunta disponibilizari din cauza.... vremurilor grele?!
Cum o fost drobu' nea Gica? Gata cu musafirii?
Shrek

Mesajde gica.mosu » 02 Mai 2016, 10:21

...PAAAAAI,nu-i di gluma di fel,sa vezi trantori dati afara pi 25-26 apr=naspaaa...Poate noi ne mai inselam...ele nuuuu :idea: P.S-Drobul e ff buuun...in rest m-am "pocait"...doar fac tratamentul :P
gica.mosu

Mesajde Shrek » 02 Mai 2016, 12:20

Serios! Si io fac tratament ca asa o zis doctoru'! O zis sa nu mai beu ...... de la mine ca imi face rau! Da pot de la precini' mai ales daca e' mocca!
Hai, sarbatori fericite tuturor in continuare!
Shrek

Mesajde acum13 » 04 Mai 2016, 23:42

Vreau SA cumpar 5 matci imperecheate de la institut. VA rog SA imi spuneti cum este mai bine:
SA pun matcile la UN ROI nou
Sau SA schimb o matca batrana cu una de anul acesta
VA multumesc.
acum13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR