catalin.profiri scrie:Acest subiect as dori sa il adresez celor cu cel putin 3 ani de experienta in stuparit.
Suntem multi incepatori care venim din urma. Unii mai grabiti, altii mai putin. Inevitabil facem multe greseli si investitii proaste.
Daca ar fi sa o luati de la inceput, dar cu experienta de acum cum ati face? sau mai bine cum ne-ati invata sa ne dezvoltam?
Dar nu asa: scot xxx.000E din banca si imi iau x000 familii si camion de x0000E.
Pe etape...
Fara pic de ranchiuna ori morala ... deduc ca esti la inceput, ca se fac greseli si ... chiar acum, esti pe cale sa faci una.
Pai ... in orice, nu se incepe cu inceputul ? ... care-i acela ? ... al tau, nu al meu ... acum, nu atunci cand am inceput eu.
Chiar de-ar fi sa o mai iau de la inceput, as incepe cu inceputul ... cu invatzarea.
Azi este info` garla, exista sprijin financiar ... de vis, odinioara.
Totusi, baza/temelia succesului este INVATZATURA si potentialul financiar. Nu iese nimic, una fara alta.
Totul este scris ... ma rog, aproape tot ... si vizibil, doar sa vrei sa vezi.
Si apicultura e un domeniu ca oricare altul in care, meseriasii cu realizari in urma lor au invatzat teoretic si practic in catziva ani de implicare.Exemple sint multe, de meseriasi pe domenii ... oricare ai vrea ... medici, ingineri, maistri, avocati samd .
Insa nici unul nu are succes ... din noroc ori moca.
Au invatzat mult ? ... da ... au muncit mult ? ... da si inca muncesc.
Repet, fara ironie, acesta e raspunsul la intrebarea ... "
Daca ar fi sa o luati de la inceput, dar cu experienta de acum cum ati face? sau mai bine cum ne-ati invata sa ne dezvoltam?"
Am si eu o intrebare ... dumneata stii cate stiu/m eu/noi acum ?.
Nu de alta dar parca ai vrea sa te incadrezi in proverbul ala ... "da-mi Doamne anii tineretii si mintea ( invatzaturile) de acum".
Anii tineretii, ai ... mai trebuie sa inveti si desigur, sa muncesti.
Daca textul de mai sus nu te multumeste ( presupun ) atunci fac un rezumat la subiect ... cu un mic amendament ... dau sfatul dar nu pot sa dau si cheltuiala.
Deci :
3 ani de shcoala apicola, teoretic si practic pe langa un apicultor care face pastoral.
Invatzare la maxim, tot ce e.
Incepi cu max. 10 fam. stupi verticali + logistica necesara dezvoltarii, din anul 2 incluzi cresterea matcilor.
Rezultatele celor 3 ani iti vor reda aptitudinile si ... perspectivele, in functie de capitalul disponibil pentru investitie/extindere.
Sincere urari ... Craciun fericit si succes in ... implicare.