Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Anul apicol 2016

Mesajde mausica » 18 Mai 2016, 23:51

cristi_vidican scrie:Cică 7Rame bate cuiele sa pună lumea mastile in ele anul acesta.

Ne așteaptă greutățile :)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde gabimihai » 19 Mai 2016, 20:50

Pana acum e jale, credeam ca adun salcam mai mult ca anul trecut dar m-am inselat. In schimb am facut roiuri, vreo 12. Poate ne salveaza teiul si floarea.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde cucubau » 19 Mai 2016, 22:15

cucubau scrie:2016 pana acum a beneficiat de clementa din partea celui de sus.
Datorita problemelor din 2015 multe familii de albine au intrat in iarna la un nivel mic de dezvoltare , si chiar cu probleme de sanatate.
Perioada de iernare foarte blanda a facut ca pierderile sa fie foarte mici si nivelul de dezvotare din perioada iarna primavara sa fie foarte bun.
Batranii spune-au ca atunci cand sunt multe culegatoare nu exista cules si atunci cand exista cules nu are cine culege.
Ramane de vazut ce va fi in continuare.

mellis scrie:Batranii mai spun ca o data la cativa ani sunt si culegatoare si cules. Sper ca anul acesta sa fie printre cei prognozati.
Desi in Aprilie se anunta ploi - la salcam speram sa avem cu ce face treaba.
Daca vin ploile - trebuie tinuti sub control si adunati din nou la salcam.
Sanatate.

Inca o data previziunile inaintasilor nostrii s-au adeverit.
Mi-as fi dorit sa nu am dreptate , dar din pacate a fost asa cum am spus : foarte multe culegatoare si cules deloc.
........
cucubau

Mesajde mellis » 20 Mai 2016, 00:18

Toți au trimis urări defecte cu "lazi pline"...le mele sunt cam toate..restul nu i-am prins :) ..
Tot era mai buna urarea pescărească...
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde tiih » 25 Mai 2016, 15:03

Ptr.mine anul apicol 2014 e aproape identic cu anul 2014-cea mai puternica dezvoltare inaintea culesului de rapita sau salcam din ultimii10.15.ani,vreme nefavorabila culesului la rapita si salcam(2 zile calde..2 zile ploioase,aceste intreruperi de cules care genereaza automat intrarea in frigurile roitului la stupii foarte puternici si cu matci in anul 2 de activitate)
am invatat un pic din experenta anului 2014,le-am largit cuibul mai mult si am reusit sa am un procent mai mic de roiri inainte sau in timpul salcamului,30% fata de 80% in 2014..si implicit mai multa miere de rapita si salcam in putinele zile favorabile cu adevarat culesului...
Sper sa nu urmeze acel iunie 2014 in care datorita ploilor si lipsei de nectar,ramasese familii de albine fara gram de miere in cuib si mai ales sa nu urmeze acele luni secetoase,iulie-august -septembrie cand mi-a trecut "glontul pe linga ureche"si cand au fost create premisele pentru.... MAREA DEPOPULARE la nivel de tara... din noiembrie-decembrie.... :!: :shock:

PS.Primul roi in 2014 a fost prins pe 30 aprilie,primul roi in 2016,pe 1 mai....Sper sa fie vreme buna si sa am cat mai multi roi apti de cules la floarea soarelui...deja roii cu matci tinere prinsi in perioada 1..10 mai dupa ce au mai fost ajutati cu 1..2 rame puiet capacit pe parcurs,au ajuns la 8...10 rame1/1 cu albina, la 2..3 rame puiet propiu....si cer CAT!

PS.sunt ani buni..sunt ani rai,sunt ani roitori si ani de te rogi sa roiasca.....un adevarat apicultor care iubeste aceste insecte nu se va gandi niciodata...sa puna masca in cui....indiferent de an....!!!!
tiih

Mesajde vulpea » 25 Mai 2016, 15:28

asa se mareste numarul,in stupina,a familiilor roitoare cu roii culesi de prin pomi,in loc sa se faca roiri artificiale cu familii neroitoare !bafta,in continuare !
vulpea

Mesajde BogdanU » 26 Mai 2016, 14:16

Anul acesta cred ca m-a fortat sa imi dau seama cat de important este sa ști sa stapanesti roitul dar, mai ales ce inseamna sa ai matci bune si in special neroitoare.
Eu nu am stiut si nici nu am matci corespunzatoare...

Am ratat salcamul (ultimul) din cauza frigurilor, rost de cules ar fi fost, pacat ca nu a fost rost si de stiinta... asta e, vedem pe mai departe!
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde talex » 26 Mai 2016, 16:59

Datini o familie neroitoare în primăvara și vo fac sa roiasca de 5 ori. De o sa stați doar prin copaci. E o mare păcăleală chestia ăsta cu roitoare și neroitoare. Sunt atâția alți factori care favorizează roitul dincolo de instinct
talex

Mesajde cucubau » 26 Mai 2016, 21:57

Accidente se intampla si la case mari , dar cu cat exista mai multa experienta cu atat sunt matcile mai putin roitoare. Cu cat o matca este mai prolifica cu atat este mai roitoare. In cazul roirii accidentale o mica particica din vina ii apartine matcii si restul stuparului.
........
cucubau

Mesajde BogdanU » 26 Mai 2016, 21:58

Asa este dar instinctul primeaza cred eu!
Caz concret :
-efectiv de 29 familii de productie;
-4 dintre ele sunt slabute, de-abia au primit catul;
-23 in friguri cu botci trase, unele chiar ecluzionate, miere in ele ioc;
-restul de 2, au catul plin, puiet in cuib cate 8 rame, coronite de miere si nici urma de botci, doar cate un potiras ici-colea. Iar puiet de trantor foarte putin in comparatie cu cele in friguri.

Sunt la inceput dar acele 2 familii, pur si simplu m-au pus pe ganduri, oare cum ar fi fost daca aveam numai asa ceva in stupina in conditiile anului in curs? Imposibil asa ceva insa! :-)
BogdanU

Mesajde daffid mihailov » 26 Mai 2016, 22:06

Bogdan, se pare ca anul asta reginele au facut diferenta. Aceeasi chestie am observat si la mine.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde cristi_vidican » 26 Mai 2016, 22:42

talex scrie:Datini o familie neroitoare în primăvara și vo fac sa roiasca de 5 ori. De o sa stați doar prin copaci. E o mare păcăleală chestia ăsta cu roitoare și neroitoare. Sunt atâția alți factori care favorizează roitul dincolo de instinct

Am câteva matci de o anumita culoare.
Pline de albina, pline de miere. Nici urma de botci.
Altele, mai sure, nu toate, dar nu stiu niciodată care, pline de albina, pline de miere, pline de botci.
Am inceput sa prefer alta culoare decât sura.
Adică prefer sa nu mă risc.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde BogdanU » 26 Mai 2016, 23:00

Incet, incet trebuiesc puse cap la cap toate si trebuie sa iasa ceva. Nu mi-am pierdut speranta ca o sa reusesc, dar nu se poate din pima si nici iute nu se poate! ;)
Anul acesta a venit si cu succese, am reusit sa cresc matci exact asa cum este descris intr-o carte buna si veche, bineinteles dupa multe esecuri, timp pierdut, nervi si unele colonii sacaite la maxim.
Deci anul 2016 nu are numai parti rele dpdv apicol :-)
BogdanU

Mesajde vulpea » 27 Mai 2016, 08:50

c_v, 'cedeaza-mi' surele si chiar o sa-ti multumesc !
vulpea

Mesajde cristian bh » 27 Mai 2016, 12:52

cristi_vidican scrie:
talex scrie:Datini o familie neroitoare în primăvara și vo fac sa roiasca de 5 ori. De o sa stați doar prin copaci. E o mare păcăleală chestia ăsta cu roitoare și neroitoare. Sunt atâția alți factori care favorizează roitul dincolo de instinct

Am câteva matci de o anumita culoare.
Altele, mai sure, nu toate, dar nu stiu niciodată care, pline de albina, pline de miere, pline de botci.

Sa risc sa spun ca banalele sicrie,.....gem doldora de albina,..si ca lipsa roitului incepe sa ma puna in dificultate? ;)
Mai ales ca tot ce detin,....din craca provin.cei drept asta in urma cu trei ani de zile cand un consatean m-a lasat sa prnd toti roii de care el nu mai avea nevoie fiindca nu mai avea cutii pt ei!
Am un vecin,..cu verticali si cat 1/1,cutii noi noute,din scandura groasa de 35mm,n-a apucat salcamul la floare si i-au roit toti macar o data,....ca din 6 a facut vre-o 14,un roi am prins eu de doua saptamani si inca n-am vazut sa inceapa matca ponta,mai las pana sambata...asa ca treaba cu roitul deja pt mine incepe sa devina tot mai clara!
Oricum,.....avand cutii goale,prietenii ma cheama sa le duc la ei sa-mi prinda roi,....asa ca deja am 5,.....deci sunt in grafic! :lol:
mai am 5 cutii goale si deja dublez stupina,.....fara roire! :)
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde cucubau » 29 Mai 2016, 07:36

cristi_vidican scrie:Am câteva matci de o anumita culoare.

Daca incepe-a cu: "a fost odata ca niciodata " si se termina cu : " si au trait fericiti pana la adanci batraneti " se potrivea de minune .
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR