Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Roi care paraseste lada a doua zi

Mesajde Beekeeping » 23 Mai 2016, 19:07

Ieri dupa amiaza am capturat un roi, cu siguranta nu unul primar. L-am pus intr-o lada cu plasa pe fund. In lada am pus 1 rama cu ceva miere si 2 ranme cladite, goale. Nu am avut la dispozitie si rama cu puiet capacit, nu am vrut sa tot slabesc familiile.

OK, toate bune si frumoase, albina s-a tras in stup, l-am mutat pe pozitia finala. Azi dimineata i-am servit si o punga de sirop.

Pe la orele 5 am dat o raita la stupi si am constatat ca albina iesea in numar mare din stup. Am interpretat ca furtisaj si mi-am reprosat ca nu i-am miscorat urdinisul mai mult (el are undeva la 3cm, destul de mic, zic eu). Plus punga cu sirop, dar din ce am citit punga nu declanseaza furtisagul.

ok, peste o alta jumatate de ora am constatat ca albinele au parasit stupul si s-au pozitionat pe el. L-am scuturat si dupa alta jumatate de ora albina era din nou in lada. Precizez ca punga cu sirop nu era perforata si mai avea sirop in ea.

Cum sa interpretez ce s-a intamplat ??

initial
Imagine

poza urdinis
Imagine

dupa scuturare
Imagine

albina e din nou in lada. Pt cat timp ?
Imagine
Beekeeping

Re: Roi care paraseste lada a doua zi

Mesajde Donbazil » 23 Mai 2016, 23:48

Salut!

Incearca totdeauna sa pacalesti roiul cu o rama claditoare cu orice fel de puiet, chiar si numai cateva oua sau larve este suficient....Nu deranjezi "puterea" stupului din care o iei si are efect garantat.... ;) :P :idea:
Donbazil

Mesajde delorin I » 24 Mai 2016, 07:46

Am avut ocazia sa pun un roi dintr-un copac din Bucuresti intr-o cutie de 3 ori! A treia oara...dus a fost si nu l-am mai vazut! I-am dat sirop la capac caci aveam la indemana un Delon... Degeaba...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde mellis » 24 Mai 2016, 10:07

Donbazil scrie:Salut!

Incearca totdeauna sa pacalesti roiul cu o rama claditoare cu orice fel de puiet, chiar si numai cateva oua sau larve este suficient....Nu deranjezi "puterea" stupului din care o iei si are efect garantat.... ;) :P :idea:

Sa traiesti Donazil,
Efectul nu este garantat. Anul acesta am vazut minunea - a lasat puietul (dupa ce a papat mierea din jurul lui) si a plecat.
Eu nu as paria toti banii pe aceasta.
Cel mai bine - inchis 4 zile - daca este posibilitate pus la rece in beci, sirop si apa sa nu crape (desi am lasat unul inchis 4 zile fara apa si nu a patit nimic), cand pleaca au in desaga ceva rezerve. Infometarea ajuta si la trataea unor boli ca LE...
Neaparat aerisire - fund AV. DUpa 4 zile nu mai pleaca - deschise mai pe seara ..
Pana acum au plecat 2 din lada - dar m-am invatat minte (oare?).
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Beekeeping » 24 Mai 2016, 10:10

perfect, seara o sa il pun la puscarie (beci 3m sub pamant)
Beekeeping

Mesajde Beekeeping » 24 Mai 2016, 12:01

NU a fost sa fie, s-a carat deja. Asta e, mergem inainte.
Beekeeping

Mesajde mellis » 24 Mai 2016, 14:25

Cu doi am patit asa.
Unul a fost bagat in beci cateva zile si s-a linistit.
Roii i-am pus pe foite in lazi noi sa rupem lantul posibilelor boli - dar ghemul in fac in coltul opus lazii ;).
Probabil le place "ceara", dar exista modalitati sa fie convinsi.
Daca a plecat era foarte hotarat si a facut recunoastrerea in alta parte.
Am unul mic pe un trunchi de copac de doua saptamani - acela nu pleaca.
Pana la urma il conving sa intre intr-un warre.
Sanatate
mellis

Mesajde Avram » 24 Mai 2016, 21:42

Eu procedez asa - o lada curata ,intr-o parte una rama de puiet urmata de faguri artificiali iar la cealalta margine una rama cu miere , urmeaza diafragma si un hranitor uluc cu 500 gr. miere de rapita .

Dupa vreo 10 zile ma mai uit in el si in functie de cum cladesc , incep sa largesc cuibul .
Cu roii naturali este tare simplu sa lucrezi .... imi plac pentru ca au o dezvoltare exploziva !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde ignatov andrei » 24 Mai 2016, 22:04

Ca sa nu plece, roiul trebuie sa aiba ceva din locul unde s-a asezat si de unde l-ati luat!
ignatov andrei

Mesajde Shrek » 24 Mai 2016, 22:18

Citesc si ma minunez la cate soluții s-au gasit la o singura problema! Nimeni nu s-a gandit insa ca Dumnezeu iti dă dar nu iti baga si in traistă! Eu cred ca ce este sa plece pleacă si daca il încui in casa! Si mai cred ca nu exista stupar care sa nu fi patit acest lucru macar o data in...... cariera!
Shrek

Mesajde Donbazil » 24 Mai 2016, 22:33

Salut!

Ma' da' multe mai crezi tu!..... :lol: :lol: :lol:

Io, pana nu vad o poza , ceva cat de cat de la tine, am mari indoieli ca nu esti o clona....Mă, tu poate esti ministrul agriculturii si doar ne tragi de limba sa studiezi piatza..... :lol:
Donbazil

Mesajde mellis » 24 Mai 2016, 22:35

Capcaunule. Daca il tii la tine-n mlastina-n beci sigur nu mai pleaca ;)
Solutii sunt, dar trebuie aplicate cand trebuie.
Sanatate.
mellis

Mesajde Shrek » 24 Mai 2016, 23:08

Cea mai buna solutie este cea prezentata de dl. Ignatov! Ca sa nu plece roiul, este bine sa-i punem in lada ceva sa-i amintească de.... unde a plecat. Deci, tai copacul, il duc la gater, apoi scândura la uscat, apoi fac rame le bag in cutie si sigur roiul nu mai pleaca. Poate la anul!
Shrek

Mesajde Shrek » 24 Mai 2016, 23:14

Donbazil scrie:Salut!

Ma' da' multe mai crezi tu!..... :lol: :lol: :lol:

Io, pana nu vad o poza , ceva cat de cat de la tine, am mari indoieli ca nu esti o clona....Mă, tu poate esti ministrul agriculturii si doar ne tragi de limba sa studiezi piatza..... :lol:

Ai mare grija cu " indoiala" ca este periculoasa! Se lasa cu dureri in..... spate! O sa vina si pozele, ai puțintică răbdare stimabile!
Shrek

Mesajde Donbazil » 24 Mai 2016, 23:41

Salut!

" Monstruletzule" , la mine asta cu " indoiala" deja a intrat in cotidian....Am o anumita varsta si ....Se cam indoaie....Iar prapaditu' de doctor de inima mi-a interzis categoric pastilutza albasta....
:lol: :lol: :lol: :lol:
Donbazil

Mesajde mellis » 25 Mai 2016, 01:04

Dar apilarnilul, cat e apilarnilul?
Capcaunule, ce tamplar ai? are si uscator?
Ce faci daca se duce-n stufaris - merge cu "apa pura";)?
Sanatace,,
mellis

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR