sammy scrie:mehek scrie:Mai am o intreebare. Cum cladesc cele mai puternice momentan? Au trecut de faza "trantori" ? Cladesc "combinat" sau cladesc doar "lucratore"?
In 2013 am bagat un roi natural intr-un ME pe 8 rame vrand sa-l "fortez" sa creasca faguri naturali la greu. Primea zilnic cca 500 ml sirop. totul a mers ok pana la a 13-a rama. Era sfarsit de iulie si nu cladea decat faguri cu trantori. Nu-i insemanta, si oriunde bagam rama doar trantori cladea. M-am gandit la varsta matcii, era de 2 ani... nu stiu. Si ma intreb pentru ca intr-un filmulet postat de tine in septembrie 2015. inca mai cladeau faguri cu celula de lucratore.
La cantitatea asta de hrana nu cladea celule marite?
E simplu..ajunsesera la o dimensiune la care "le manca in fund"
Dimensiunea unei colonii este critica...exista o dimensiune perfecta pt imperecheat matci, o dimensiune ideala pt format roi echilibrati, o dimensiune ideala pt iernare, o dimensiune ideala pt crescut faguri, o dimensiune ideala pt cules cantitati mari de miere, etc
Multa lume nu percepe chestia asta...fiecare etapa (dimensiune) prin care trece familia de albine este diferita, este propice pt ceva...iar instinctele albinei sunt legate strans de volume, suprafete, dimensiunea la care a ajuns, culesul din natura, vremea etc
Colonia este sensibila la oricare din acesti parametri...schimbi ceva, imediat se adapteaza in comportament.
Meditati la treaba asta !