Salutare tuturor,
va spuneam intr-o postare trecuta despre nedumerirea mea fata de faptul ca in Warre nu cladesc albinele in corpul 3, pur si simplu asa cum spune abatele in cartea lui.
Dupa ce am citit tot forumul anterior si acesta de la prima la ultima postare am observat ca o singura data (la sfarsitul forumului anterior si o mentiune scurta la inceputul acestuia de aici) se vorbeste foarte putin de doua experiente reusite: una a lui akmm si alta o alta reusite totusi. Conditia (cel putin conditia comuna descrisa aici) in care albinele au cladit in corpul 3 a fost ca stupul avea inca din toamna anterioara, cel putin 3 sau chiar 4 corpuri. M-am tot intrebat de ce nu s-a dezvoltat pe succesul acesta? Poate ca fiecare a avut motivele lui.
La o luna dupa ce am adus prima noastra familie de albine, intr-un dadant, am avut un roi (al doilea de fapt - primul s-a intors in stup pentru ca sunt eu incepator

) pe care l-am si prins in doua corpuri de Warre. Acum, pana saptamna viitoare am sa le tin pe doua corpuri cand am sa primesc inapoi celelelate doua (din patru).
Intentia mea este ca imediat ce primesc si celelalte doua corpuri (care speram sa aduca si un roi - de aceea am impartit stupul in doua) este sa completez stupul cu toate cele 4 corpuri (sau macar trei sa fie). Mai mult, desi intentia abatelui este sa tina albinele intr-un mediu cat mai apropiat de cel natural, consider ca 8 leaturi in fiecare corp actioneaza ca o bariera/piedica in calea albinelor si poate fi destul de stresant fizic pentru ele. Leaturile astea nu se gasesc in natura. Posibil ca abatele sa fi dorit un acces mai facil la faguri. Totusi, eu am sa scot cel putin 4 leaturi astfel incat sa usurez trecerea albinelor prin cele 3 sau 4 corpuri.
Atasez o imagine cu warre-ul asa cum sta acum in stupina: fara fund (doar diafragma de la dadant cu care am improvizat) si fara hranitor (doar un sertar - o alta improvizatie). Noroc ca am avut acoperisul lui. Cu toate improvizatiile albinele topesc siropul si par sa o duca destul de bine in pofida lipsei de cules; probabil ca roiul nefiind foarte mare, mai mult stau la cladit decat la sa iasa la cules (am avut si un furtisag la noua familie asa ca, multumita sfaturilor primite, a trebuit sa le micsorez urdinisul si sa le hranesc doar seara tarziu).
Completare: leaturile care se vad la intrarea roiului in corpul warre, sunt doar la corpul 1 pentru ca de ele am legat un fagure mai vechi iar pe celelalte am lipit niste foite. corpul de jos (si urmatoarele asa cum am spus) nu mai au atatea leaturi.