Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Anul apicol 2016

Mesajde tiih » 31 Mai 2016, 23:22

mellis scrie:
tiih scrie:1.Avantajele unei familii de albine provenite din matci prolifice:mai sanatoase,rezistente la iernare,rezistente la DEPOPULARI cauzate de boli sau pesticide......

Exista albine rezistente la pesticide???

Nu exista albine rezistente la pesticide.Efectul pesticidelor la rapita cand familia de albine e in plina expansiune,6...7 rame puiet e estompat...,mortalitatea nu e asa de periculoasa....se supravietuieste cu pierderi de productie ce-i drept...Dupa tratamentul la floarea soarelui,cind familia e deja in regres,o rama ..doua de puiet in plus,de la o matca prolifica,pina in octombrie,poate face diferenta,intre VIATA si MOARTE...pe timpul....iernii :!:
tiih

Mesajde varza » 31 Mai 2016, 23:26

mellis scrie:
tiih scrie:1.Avantajele unei familii de albine provenite din matci prolifice:mai sanatoase,rezistente la iernare,rezistente la DEPOPULARI cauzate de boli sau pesticide......

Exista albine rezistente la pesticide???

Da ...cele printate la imprimanta 3D. :D
Oricum a spus la depopulari.... deci cred ca se referea doar la faptul ca recupereaza rapid populatia pierduta. Oricum anul acesta am avut un stup ce s-a dat la roit la 8 rame .... nici alea pline iar alti stupi stau bine-mersi pe 15 rame. Sa inteleg ca ar trebui sa mai prasesc astfel de matci???? In conditiile in care cel roitor a avut si cat deasupra.....l-am gasit tot pe 8 rame si nici alea pline( nu aveau deloc coronita deasupra puietului)
varza

Mesajde andrei_calinescu » 02 Iun 2016, 10:09

Cucubau,

In prima parte imi pare rau ca trebuie sa iti spun, citezi din carti.
In ceea ce priveste treaba cu dependenta, pesemne ca tu ti-ai construit singur masina in spatele casei, iti prepari singur toata hrana din ingrediente pe care le cultivi tu 100%, iti fabrici singur hainele din bumbac si alte materii prime pe care le produci tu 100%, probabil ca si hartia higienica ti-o prepari tu ca sa nu fii dependent.
Traim intr-o dependenta totala, si asta e o realitate , ca vrem sau nu sa admitem.
Treaba cu revendicarea libertatii individuale rezida in alte sfere, nivele daca vrei, nu in comertul conventional, bazat doar pe cerere-oferta.

Nu ma deranjeaza sa fiu generic spus "dependent" de cineva care imi poate furniza material biologic stabil din care eu sa multiplic ulterior.
Asta eu o intitulez colaborare reciproc avantajoasa.
Daca te limitezi in a multiplica din matci de prasila, breeders daca vrei, acea "catastrofa" de care aminteai nu se inregistreaza. Asta deoarece variabilitatea genetica e determinata si nu dezordonata ca in alte cazuri "indigene".
andrei_calinescu

Mesajde cucubau » 02 Iun 2016, 11:00

andrei_calinescu scrie:Nu ma deranjeaza sa fiu generic spus "dependent" de cineva care imi poate furniza material biologic stabil din care eu sa multiplic ulterior.
Asta eu o intitulez colaborare reciproc avantajoasa.
Daca te limitezi in a multiplica din matci de prasila, breeders daca vrei, acea "catastrofa" de care aminteai nu se inregistreaza. Asta deoarece variabilitatea genetica e determinata si nu dezordonata ca in alte cazuri "indigene".

Tocmai ai atins miezul problemei dar din alt unghi de vedere.
Dependent inseamna sa iti procuri materialul genetic de productie si nu pentru baza genetica folosita spre multiplicare.
La noi s-a impamantenit idea ca tot ce este insotit de documente este si de calitate , idee nu intodeauna valabila.
Ca sa obtii calitate ai nevoie de selectie , selectie care trebuie facuta pe un lot cat mai mare si doar varfurile folosite pentru multiplicare.
In viata de zi cu zi cazurile in care frati sau surori gemene care sunt identici sau au acelasi caracter sunt cazuri izolate.
Sa revin la subiect ,nu cred ca este rentabil din punct de vedere al costurilor sa depinzi de producatori externi .
Folosirea de material genetic de provenienta externa doar pentru multiplicare este loterie.
........
cucubau

Mesajde Mishu05 » 02 Iun 2016, 13:28

Cand din 100 iti pleaca 90 e una. Cand din 100 iti pleaca 10 e alta. Intr-un an bun cand e vremea calda si salcamul secreta nu mai conteaza ca dintr-un lot de 1.5-1.7 milioane de regine "carpatine" pleaca in vacanta in padurile patriei 10-15%. Cand e ca anul asta conteaza al dracului cand iti pleaca 80%. Pregatiti-va pentru tei si floare cu sirop ca albina in stupi nu prea mai e cata trebuie.
Eu am dat spatiu anul asta si sus si jos . Roire cam 20 bucati din 110 total .Daca nu dadeam spatiu cred ca plecau 100 din 110. Ramaneau doar alea mai tinere si eventual mai proaste. Jucati-va voi cu maidanezele la infinit si dupa aia mirati-va ca in 10 ani o sa vina ferme apicole din afara cu efective de mii de stupi ca in Canada. Vestea cea mai proasta pentru noi este ca baza melifera e super buna in tara trebuie doar calitate in rasa. A noastra NU O ARE. Roieste.
Mishu05

Mesajde cucubau » 02 Iun 2016, 13:52

Mishu05 scrie:Eu am dat spatiu anul asta si sus si jos . Roire cam 20 bucati din 110 total .Daca nu dadeam spatiu cred ca plecau 100 din 110. Ramaneau doar alea mai tinere si eventual mai proaste.

Ar fi de dorit ca in momentul in care achizitionezi o matca ea impreuna cu fiicele ei sa faca toata munca si stuparul doar sa asite .
Roirea este un fenomen natural prezenta la toate rasele . Carpatina poate sa dea productie dar te sanctioneaza atunci cand vrei ca ea sa munceasca in locul tau . Asigura-i tot ce are nevoie si vei fi uimit de performantele ei.
Mishu05 scrie: Vestea cea mai proasta pentru noi este ca baza melifera e super buna in tara trebuie doar calitate in rasa. A noastra NU O ARE. Roieste.

Tocmai datorita bazei melifere foarte bune avem astazi numai " butoaie pline "
........
cucubau

Mesajde andrei_calinescu » 02 Iun 2016, 13:55

Asa e Mishule.
Ai dat-o la oase.
Tu stii foarte bine ca toate familiile mele de productie sunt ca si ale tale, adica turnulete.
Cu toate astea, cateva carpatine au roit. Celelalte deloc.
Daca facem fanclub ai posesorilor de 10-15 stupi, atunci orice rasa e buna.
Daca mai pui insa un zero(0) la numarul de stupi si la conditiile anului asta, e catastrofa.
Mishule, ai zis sirop?
Pai tu vrei ca albina sa devina dependenta de mine, cum sa-i dau sirop?

PS Problema e ca eu sunt dependent de albina, deci...
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 02 Iun 2016, 14:02

"Carpatina poate sa dea productie dar te sanctioneaza atunci cand vrei ca ea sa munceasca in locul tau . Asigura-i tot ce are nevoie si vei fi uimit de performantele ei. "

Daca ii asigur: tratamente, papa bun si spatiu, nu e de ajuns?
Te rog, lamureste un pic aici.
andrei_calinescu

Mesajde cucubau » 02 Iun 2016, 16:20

andrei_calinescu scrie:"Carpatina poate sa dea productie dar te sanctioneaza atunci cand vrei ca ea sa munceasca in locul tau . Asigura-i tot ce are nevoie si vei fi uimit de performantele ei. "

Daca ii asigur: tratamente, papa bun si spatiu, nu e de ajuns?
Te rog, lamureste un pic aici.

Punctul vulnerabil al carpatinei il reprezinta pragul de roire.
Fiind perfect adaptata la zona noastra nu poate fi pacalita sa rateze perioada propice roiri cum se intampla cu cele aduse din alte zone. Ramane varianta spatiului , spatiu ce trebuie adaptat continuu nivelului de dezvoltare in asa fel incat sa nu atinga nivelul limita in timp util . Odata depasita perioada critica nu mai roieste indiferent de situatie.
Fiind capabila sa dezvolte superpopulatii in timp scurt poate sa asigure si suprproductii.
........
cucubau

Mesajde tiih » 02 Iun 2016, 22:42

andrei_calinescu scrie:
E o rasa care e "educata" sa traiasca si sa lucreze aglomerat si foarte aglomerat. Asta e si productiva la - polen, puiet, miere.
Aici o serie de 100-150 de surori se comporta la fel, dezvoltare omogena de asemenea si productie.

Exista alte rase diverse indigene, care au in Adn instinctul de roire, si daca e instinct, orice s-ar intampla, roiesc.

Deci fiecare alege pentru el.

Zi-mi si mie te rog rasa aia "educata" care nu a roit in acest an apicol(dupa 2...3 ani de activitate) ajungand obligatoriu la 20 rame 1/1 cu albina,8..9 rame cu puiet(80...100 dm 2 de puiet cu 7...10. zile inaintea infloririi salcamului in Romania!
Susa obtinuta de mine dupa zeci de ani de selectie "din creanga" nu roieste in primul an de activitate daca a ajuns la acest prag, dar roieste obligatoriu in anul 2 de activitate intr-un an favorabil roirii(cules intermitent la rapita si salcam)cum a fost in acest an datorita ploilor,teperaturilor scazute pe timpul noptii..etc..etc
PS.Ca raspunsul meu sa nu para a lauda iar a dvs a reclama pentru ceva provenind din afara, v-as invita la o confruntarre,aceiasi locatie ,cel putin 1 an de activitate ptr ca rezultatele sa fie edificatoare,aceiasi cantitate de hrana energetica si proteica folosita la stimulare...si abia atunci as ponegri corcitura noastra "stramoseasca"
Cum aceasta CONFRUNTARE e greu de organizat(paza,stupi incuiati cu lacat si sigilati,echipa de filmare si arbitraj,,,etc,pana la proba contrarie ,putem scrie orice...
PS2.Eu as plati o 'taxa de participare' daca cineva ar organiza asa ceva la max.100km de mine....
tiih

Mesajde andrei_calinescu » 03 Iun 2016, 08:29

Draga Tiih,

Nu vreau sa fac turnir cu stupii nimanui, nu vreau si nici nu am interes pentru asa ceva.
Asa e , si Carpatinele mele din 2015 nu roiesc si sunt la nivel de 30-35 rame Dadant 1/1.
La cele de 2 ani insa, secventa din ADN cu "roire on" sau "swarming on", isi pune amprenta.
Deci daca pe Carpatina lucrezi cu matci de an, nu e problema, nu e nimic spectaculos.
andrei_calinescu

Mesajde teinegru64 » 03 Iun 2016, 10:05

O chestie tare auzita de la un profesionist...-,,anul trecut am capturat un roi de pe aiurea...anul asta a roit."In viata mea nu mai merg pe roire" :lol: :lol: :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde eduard.rotaru » 03 Iun 2016, 10:11

andrei_calinescu scrie:Draga Tiih,

Nu vreau sa fac turnir cu stupii nimanui, nu vreau si nici nu am interes pentru asa ceva.
Asa e , si Carpatinele mele din 2015 nu roiesc si sunt la nivel de 30-35 rame Dadant 1/1.
La cele de 2 ani insa, secventa din ADN cu "roire on" sau "swarming on", isi pune amprenta.
Deci daca pe Carpatina lucrezi cu matci de an, nu e problema, nu e nimic spectaculos.

Andrei, corcitura mea are 6 ani si nu roieste....ce pot sa fac in acest caz?! :)
eduard.rotaru

Mesajde teinegru64 » 03 Iun 2016, 10:25

eduard.rotaru scrie:
andrei_calinescu scrie:Draga Tiih,

Andrei, corcitura mea are 6 ani si nu roieste....ce pot sa fac in acest caz?! :)

Mai ai rabdare un an ...si egalezi recordul meu.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde stefanmadalin » 03 Iun 2016, 11:23

eduard.rotaru scrie:
andrei_calinescu scrie:

Hai ca ultima oara parca ai gasit niste botci de roire intransul. :lol:
stefanmadalin

Mesajde eduard.rotaru » 03 Iun 2016, 11:29

stefanmadalin scrie:
eduard.rotaru scrie:
andrei_calinescu scrie:

Hai ca ultima oara parca ai gasit niste botci de roire intransul. :lol:

10 botci intr-un cuib de acea dimensiune ti se pare ca ar fi de roire?!...cand regina era in catul 3 si isi facea treaba linistita acolo si cand mai faci o rocada cu un cat gol intre cuib si celelalte 2 magazii ce crezi ca se intampla in acel moment in cuib?!...daca te uitai mai bine ai fi zavut ca acele botci au fost trase din larve si nu au fost cupe ouate de regina;)
eduard.rotaru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR