andrei_calinescu scrie:
E o rasa care e "educata" sa traiasca si sa lucreze aglomerat si foarte aglomerat. Asta e si productiva la - polen, puiet, miere.
Aici o serie de 100-150 de surori se comporta la fel, dezvoltare omogena de asemenea si productie.
Exista alte rase diverse indigene, care au in Adn instinctul de roire, si daca e instinct, orice s-ar intampla, roiesc.
Deci fiecare alege pentru el.
Zi-mi si mie te rog rasa aia "
educata" care nu a roit in acest an apicol(dupa 2...3 ani de activitate) ajungand obligatoriu la 20 rame 1/1 cu albina,8..9 rame cu puiet(80...100 dm 2 de puiet cu 7...10. zile inaintea infloririi salcamului in Romania!
Susa obtinuta de mine dupa zeci de ani de selectie "din creanga" nu roieste in primul an de activitate daca a ajuns la acest prag, dar roieste obligatoriu in anul 2 de activitate intr-un an favorabil roirii(cules intermitent la rapita si salcam)cum a fost in acest an datorita ploilor,teperaturilor scazute pe timpul noptii..etc..etc
PS.Ca raspunsul meu sa nu para a lauda iar a dvs a reclama pentru ceva provenind din afara, v-as invita la o confruntarre,aceiasi locatie ,cel putin 1 an de activitate ptr ca rezultatele sa fie edificatoare,aceiasi cantitate de hrana energetica si proteica folosita la stimulare...si abia atunci as ponegri corcitura noastra "stramoseasca"
Cum aceasta CONFRUNTARE e greu de organizat(paza,stupi incuiati cu lacat si sigilati,echipa de filmare si arbitraj,,,etc,pana la proba contrarie ,putem scrie orice...
PS2.Eu as plati o 'taxa de participare' daca cineva ar organiza asa ceva la max.100km de mine....