@balu...............botcile erau proaspat capacite, de ce nu mai era puiet necapacit, macar de trintor, daca roia trebuia sa fie larve, pt salvare erau mai multe si altfel dispuse, astept pareri"
Am si eu vreo doua din astea prin stupina! Ori ai omorat matca la extras sau la ultimul control, ori ai luat-o cu ramele de puiet pentru roi. Daca astea nu s-au intamplat sa-ti spun ce am gasit la una din familiile mele......Tot asa puiet capacit, fara oua, fara larve cu botci de salvare. Nu mai umblasem de la extras la tei(~15 zile) deci botcile trebuiau sa fie coapte bine dar nici vorba....si am controlat atent rama cu rama sa ma dumiresc. Si gasesc misterul...pe o rama de la marginea cuibului o singura botca iesita cam de vreo saptamana(era partial roasa de albine). Deci a iesit o matca tanara, s-au batut si cred ca in lupta au pierit amandoua sau asta tanara a iesit la fecundat si nu a mai ajuns la stupul ei.
Astea sunt inerentele intamplari de care in principal sunt vinovate "maidanezele" noastre......!

"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"
Friedrich Ruttner