Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: O problema mai ciudata

Mesajde Adi Hodis » 22 Dec 2011, 23:53

Pai nu citesti ce iti scrie colegii ?.
Unul te-a intrebat de cotele ramelor ... ca sa poata da un raspuns.
Altul te-a sfatuit sa spargi cuibul cu cate o rama Dadant ... altul sa le lasi in pace pina ies din iarna.
Donbazil ti-a dat un nr. de tel, dinsull a transvazat astfel de stupi. Nu cred ca l-ai sunat, ca-l cunosc si ti-ar spune ... ce si cum. Suna-l si va fi cea mai buna rezolvare.

Sa faci asta in plina iarna ... e greu, tre sa ai si conditii climaterice + rame dadant cu hrana in ele.

Hai fii mai rabdator si intelegator cu noi ... cu ele. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde bucursorinelionel » 23 Dec 2011, 12:07

Nu te grabi cu transvazarea!!!Las-o pentru timp favorabil..!! E posibil sa fie Layens(320/370) sau Waree(300/400)..sau altceva..Ca info general, am avut candva, de la un batran, un stup cu rame Dadant puse invers..iernare de nota 9.80 dar naspa rau de manevrat...dupa 2 ani l-am transvazat..ma cam incurca..am folosit cutie de 1/1 cu cat de 1/2 de 12 rame...trebuie si un pic de rabdare..aduna cat poti de multa informatie..vezi si pe la dl.Tei negru (toata consideratia chiar daca nu ne cunoastem..!!)..succes..!
bucursorinelionel

Mesajde gica » 23 Dec 2011, 12:54

gica scrie:Ma intereseaza si pe mine subiectul.Am un var care a luat 7 stupi de la alt var (acestuia i-a murit tatal).Are doi monstruleti cu rame asemanatoare dar stupii unt orizontali pe 20 de rame.Pe la mine este cunoscut ca stup german (sasesc).Am sa caut si prin carti ca am ceva date.

Revin,inca nu a aparut un sfat bun.Pun ceva poze,acelasi model de rama,de moment nu am nici eu o solutie.
Fişiere ataşate
SAM_0569 (Large).JPG
SAM_0576 (Large).JPG
SAM_0578 (Large).JPG
gica

Mesajde robert gua » 23 Dec 2011, 18:53

Eu zic ca e rama de 44 cm leatul superior, am avut si eu, era un model vechi de tot.Daca e asa, in primavara bate cate un cui sub speteaza superioara, astfel incat sa ajungi la dimensiunea de 47 cm si muta ramele intr-un stup normal adaugandu-i rame normale, iar pe acestea le tragi usor catre marginea cuibului. Imediat ce nu mai au puiet, scoti rama si o topesti. Dar muta decat 4 rame in primavara, cele pe care e cuibul format.
robert gua

Mesajde proapis13 » 23 Dec 2011, 20:12

gica scrie:
gica scrie:Pun ceva poze,acelasi model de rama,de moment nu am nici eu o solutie.

Nea Gica,daca vede nea Janesse poza asta cu ziarul Scinteia te face ala ca ai albine comuniste :lol:
Sau ai pus-o momeala sa mai scoata capul de la cutie;am inteles ca nu a mai coborat din mansarda
de cand a venit din tarile calde ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde andrei_calinescu » 23 Dec 2011, 20:31

CristiTm scrie:deci imdiat trece iarna si eu nu stiu cum e mai bine sa mut albinele de pe ramele alea model vechi pe rame dadant 1/1 sa pun faguri la crescut sau sa caut sa fac rost de faguri crescuti unde sa inceapa matca sa depuna direct ?

Cristi eu as face asa.
L-as lasa in primavara sa se dezvolte pana in prima decada a lui mai, sau dupa primul cules.
De acum ai 2 alternative.

1. Daca cumperi matci de undeva.
spargi monstruletul in roi pe faguri artificiali, pe principiul pachetului de albine. Pe 3 faguri artificiali Dadant scuturi albina de pe 2 faguri din monstru. Hranesti lichid si Ii dai matca in cusca si gata, dupa aceea dezvoltare normala a roiurilor.

2. Nu cumperi matci.
De pe un fagure cu puiet tanar sau oua din monstru, tai bucati cat un pachet de tzigari.
FAci acelasi lucru ca la scenariul 1, numai ca pe ramul din mijloc inserezi in partea de sus acea bucatica de faguras.
Hranesti lichid, ele construiesc si cresc botci, etc.

Dupa aceea fagurii ramasi in monstru, ai alternativa sa ii tai si ii introduci in roi pe parcursul dezvoltarii acestora.
Daca vrei sa nu ai treaba cu Varroua cel putin anul in curs, nu-i mai dai la roi.

Bai Cristi, monstrul tau ar fi bun intr-o ferma de reproductie pentru o familie generatoare de tatzi...
andrei_calinescu

Mesajde CristiTm » 24 Dec 2011, 15:23

am facut poze la ramele pe care le am in stupul vechi intr-un corp dadant 12R pun pozele si idea cum mi-a fatat mie mintea !
Fişiere ataşate
P1010853.JPG
cam asa arata in corpul de 12r
CristiTm

Mesajde Adi Hodis » 24 Dec 2011, 15:38

CristiTm scrie:am facut poze la ramele pe care le am in stupul vechi intr-un corp dadant 12R pun pozele si idea cum mi-a fatat mie mintea !

Uite ce-mi " puiaza " mie mintea. :)
La primavara, in luna MAI ca e caldutz ... din 2 rame care sint cu puiet, le scuturi de albine in stupul nou si tai lateralele ( cate una la fiecare rama ) astfel ca prin unirea a doua taieturi, sa obtii lungimea unei rame Dadant.Adica din doua rame din acelea sa faci una 1/1, cu lungimea spetezei de 470 mm.
Unirea o realizezi cu shipculitze atashate la speteaza si sub fagure.
Hai ca e mai simplu decat imi imaginam. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde CristiTm » 24 Dec 2011, 16:05

am si eu un pui fatat de mintea mea rama tipul vechi are 28 cm latime 26 inaltime ia uite aici oare o fi bine si asa?
Fişiere ataşate
P1010858.JPG
daca leg cate o sipca si pun albinele direct in stupul nou si pun si rame dadant cum au spus oameni sa construiasca
CristiTm

Mesajde CristiTm » 24 Dec 2011, 16:07

P1010861.JPG
P1010861.JPG
CristiTm

Mesajde CristiTm » 24 Dec 2011, 16:11

am facut 2 lazi pe 10r cu 2 magazii de 1/2 si 3 cu 12r cu 2 magazii de 1/2 le-am facut personal e satisfactia mai mare :)) le-am dat toate cu ulei de in si urmeaza sa le vopsesc am facut si un podisor cu hranitor din inox am vazut un filmulet pe youtube cred ca ma va da in judecata pt drepturi de autor ups
Fişiere ataşate
P1010863.JPG
CristiTm

Mesajde CristiTm » 24 Dec 2011, 16:12

P1010852.JPG
CristiTm

Mesajde Adi Hodis » 24 Dec 2011, 16:20

CristiTm scrie:am si eu un pui fatat de mintea mea rama tipul vechi are 28 cm latime 26 inaltime ia uite aici oare o fi bine si asa?

NU ... vad ca ai pus ramele cu lateralele alaturate si astfel se creeaza spatiu liber intre fagurii alaturati in noul stup.
Albinele folosesc tot spatiul disponibil intre rame si vor construi fagurei de legatura, dezordonat. Vei avea neplaceri.

Fa asa cum am zis, chiar daca trebuie sa tai si din faguri, pe inaltzime dar sa formezi din 2 rame - 1 rama Dadant.
Daca faci asa, poti sa introduci si rame noi la cladit.
Eu asa as proceda.

Legatul spetezelor de o alta speteaza suplimentara, e valabil.
Adi Hodis

Mesajde CristiTm » 24 Dec 2011, 16:29

Adi Hodis scrie:Pai nu citesti ce iti scrie colegii ?.
Unul te-a intrebat de cotele ramelor ... ca sa poata da un raspuns.
Altul te-a sfatuit sa spargi cuibul cu cate o rama Dadant ... altul sa le lasi in pace pina ies din iarna.
Donbazil ti-a dat un nr. de tel, dinsull a transvazat astfel de stupi. Nu cred ca l-ai sunat, ca-l cunosc si ti-ar spune ... ce si cum. Suna-l si va fi cea mai buna rezolvare.

Sa faci asta in plina iarna ... e greu, tre sa ai si conditii climaterice + rame dadant cu hrana in ele.

Hai fii mai rabdator si intelegator cu noi ... cu ele. :)

gata am pus cotele la rame
de mutat pana la primavara nu ma ating de el :)
am vb si cu dl Magu intamplator il cunostea si pe bunicul meu :)) a stat in satul bunicilor mei cativa ani .

sunt cu ochii si pe tine cu MER-ul ala pe care la laudat si Dl. Valter cand am fost la el in vizita in vara . (dar dupa mintea mea se preteaza doar daca stai langa albine ) asa ca am pus ochi pe alea cu magazine de 1/2 cum are dl guist sunt cu ochii si pe el si pe nea gica :)) deci voi scrieti si cred ca alti ca mine si nu sunt putini baga la cap va multumesc tuturor pt sfaturi si idei,

si va urez craciun fericit multa sanatate si multe culesuri bogate in 2012 nu stiu cum sunt urarile la apicultori .

MIERE MULTA SI BUNA IN BORCANE SI BUTOAIE !!!
CristiTm

Mesajde Adi Hodis » 24 Dec 2011, 17:01

CristiTm scrie:
sunt cu ochii si pe tine cu MER-ul ala pe care la laudat si Dl. Valter cand am fost la el in vizita in vara . (dar dupa mintea mea se preteaza doar daca stai langa albine )

Da ? ... asa ti se pare ?.
Uite ca eu stau linga albine, la propiu si la figurat ... de stupina ma desparte aprox. 30 m 6 luni iar alte 6 luni ma desparte mii de m.
In ambele variante, nu umblu ca-n butoiul de varza in stupii ME si nici in MER.
In stupii verticali cu rama dadant, incerc sa umblu cat mai rar desi, nici aici nu-i valabila treaba cu varza, tot trebuie sa umblu mai des ... asta e.
Indiferent de tipul de stup, nu-i neaparata nevoie sa stai linga albine dar nici sa le verifici la 2 luni.
Cel mai important este ce se intampla in colonia de albine si abia dupa, e important tipul de stup. :idea:
Adi Hodis

Mesajde un OM » 24 Dec 2011, 18:45

Plutitorul dela hranitor te-as sfatui sa-l ceruiesti. Daca nu mai indesesti scandurelele, nu cred ca ar fi rau daca ai prinde pe deasupra lui macar o sita de plastic , gen tantari.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR