Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Anul apicol 2016

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2016, 11:31

@eduard rotaru,
Se mai gaseste cate o corcitura care are rezultate exceptionale.
Problema e ca nu găsim 100 de astfel de corcituri, care sa fie toate la fel.
Tocmai de aceea ti-ai luat aparat de inseminat.
Apropo, când îl bagi in functiune?

P.S. Mi-as dori sa vad cat mai mult astfel de selectioneri pe carpatina
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde stefanmadalin » 03 Iun 2016, 11:33

cristi_vidican scrie:Se mai gaseste cate o corcitura care are rezultate exceptionale.

Am impresia ca a lui nu este corcitura daia adevarata.
stefanmadalin

Mesajde eduard.rotaru » 03 Iun 2016, 11:36

cristi_vidican scrie:@eduard rotaru,
Se mai gaseste cate o corcitura care are rezultate exceptionale.
Problema e ca nu găsim 100 de astfel de corcituri, care sa fie toate la fel.
Tocmai de aceea ti-ai luat aparat de inseminat.
Apropo, când îl bagi in functiune?

P.S. Mi-as dori sa vad cat mai mult astfel de selectioneri pe carpatina

Si-a facut treaba cu success inca de anul trecut...ce-i drept pe finalul sezonului ca atunci am avut bani sa il cumpar.
Anul asta voi face primele inseminari pe finalul lui Iunie inceput de Iulie...ma intereseaza in mod deosebit evolutia nucleilor si cresterea in conditii aproape perfecte a reginelor...pana acum conditiile meteo lasa de dorit :(

Intre timp sper sa termin de pus la punct laboratorul ...e mult de munca si timp prea putin :)
Ultima oară modificat de eduard.rotaru pe 03 Iun 2016, 11:57, modificat 1 dată în total.
eduard.rotaru

Mesajde eduard.rotaru » 03 Iun 2016, 11:39

stefanmadalin scrie:
cristi_vidican scrie:Se mai gaseste cate o corcitura care are rezultate exceptionale.

Am impresia ca a lui nu este corcitura daia adevarata.

Tot ce stiu despre corcitura aia este ca se trage dintr-o linie care dateaza de pe vremea raposatului, dintr-o mare ferma la acea vreme.
eduard.rotaru

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2016, 12:50

eduard.rotaru scrie:10 botci intr-un cuib de acea dimensiune ti se pare ca ar fi de roire?!...cand regina era in catul 3 si isi facea treaba linistita acolo si cand mai faci o rocada cu un cat gol intre cuib si celelalte 2 magazii ce crezi ca se intampla in acel moment in cuib?!...daca te uitai mai bine ai fi zavut ca acele botci au fost trase din larve si nu au fost cupe ouate de regina;)

O regină bună n-are voie să nu-și impună feromonul în toată lada.
Ce s-ar face atunci Dan Mărgărit în turnurile lui?
cristi_vidican

Mesajde eduard.rotaru » 03 Iun 2016, 13:44

cristi_vidican scrie:
eduard.rotaru scrie:10 botci intr-un cuib de acea dimensiune ti se pare ca ar fi de roire?!...cand regina era in catul 3 si isi facea treaba linistita acolo si cand mai faci o rocada cu un cat gol intre cuib si celelalte 2 magazii ce crezi ca se intampla in acel moment in cuib?!...daca te uitai mai bine ai fi zavut ca acele botci au fost trase din larve si nu au fost cupe ouate de regina;)

O regină bună n-are voie să nu-și impună feromonul în toată lada.
Ce s-ar face atunci Dan Mărgărit în turnurile lui?

Reginele lui DM raman captive in primele 2 corpuri prin folosirea gratiei hanemann....in sus urca doar lucratoarele si prelucratoarele unde nu exista gram de larva....e o mare diferenta fata de ce am spus ca s-a intamplat la mine....
eduard.rotaru

Mesajde andrei_calinescu » 03 Iun 2016, 14:37

eduard.rotaru scrie:
andrei_calinescu scrie:Draga Tiih,

Nu vreau sa fac turnir cu stupii nimanui, nu vreau si nici nu am interes pentru asa ceva.
Asa e , si Carpatinele mele din 2015 nu roiesc si sunt la nivel de 30-35 rame Dadant 1/1.
La cele de 2 ani insa, secventa din ADN cu "roire on" sau "swarming on", isi pune amprenta.
Deci daca pe Carpatina lucrezi cu matci de an, nu e problema, nu e nimic spectaculos.

Andrei, corcitura mea are 6 ani si nu roieste....ce pot sa fac in acest caz?! :)

Pai Eduard, cum sa roiasca cand e clipata?
Acuma asa cum a spus CV, sunt matci de exceptie care se abat de la "traditie".
Problema e ca datorita variabilitatii genetice descendenta nu mosteneste caracterele mamei, deci nu e nimic regulat.
Asta e problema. Evident ca intr-o stupina de N familii, o parte sunt bune si foarte bune - asta in conditii bune medii de cules.
Problemele apar la socuri de diferite forme: mutari repetate, carenta de cules,ploi prelungite, adica ceva de genul anului acesta;
dupa o astfel de perioada daca familia s-a dus in cap redresand sau roind, ai mai ratat un sezon.
Ultima oară modificat de andrei_calinescu pe 03 Iun 2016, 14:46, modificat 1 dată în total.
andrei_calinescu

Mesajde eduard.rotaru » 03 Iun 2016, 14:42

andrei_calinescu scrie:
eduard.rotaru scrie:
andrei_calinescu scrie:Draga Tiih,

Nu vreau sa fac turnir cu stupii nimanui, nu vreau si nici nu am interes pentru asa ceva.
Asa e , si Carpatinele mele din 2015 nu roiesc si sunt la nivel de 30-35 rame Dadant 1/1.
La cele de 2 ani insa, secventa din ADN cu "roire on" sau "swarming on", isi pune amprenta.
Deci daca pe Carpatina lucrezi cu matci de an, nu e problema, nu e nimic spectaculos.

Andrei, corcitura mea are 6 ani si nu roieste....ce pot sa fac in acest caz?! :)

Pai Eduard, cum sa roiasca cand e clipata?

:)...lasa ca nu are a face cliparea cu roitul stii prea bine :)...
eduard.rotaru

Mesajde stefanmadalin » 03 Iun 2016, 14:56

Prin clipare inteleg taierea aripilor?
Ce rol are? impiedica matca sa roiasca?
Pentru schimbare linisita? Dar parca spuneai ca nu urmaresti asta acum!
stefanmadalin

Mesajde eduard.rotaru » 03 Iun 2016, 15:05

stefanmadalin scrie:Prin clipare inteleg taierea aripilor?
Ce rol are? impiedica matca sa roiasca?
Pentru schimbare linisita? Dar parca spuneai ca nu urmaresti asta acum!

Schimbarea linistita in niciun caz nu va aparea daca aripa este taiata...mai degraba prin schilodirea reginei se poate obtine SL.
Abia dupa culesul de tei voi incerca sa fortez acea regina la SL prin supraalimentarea cu puiet astfel ca profitand de faptul ca este o regina mai batrana , feromonul nu va puatea ajunge in mod frecvent si semnificativ pana la ultimul individ si atunci pana la urma regina va ceda la SL....dar totusi ma mai gandesc...poate o voi lasa sa se stinga in glorie (oricum am fiice de 3 si respectiv 4 ani din ea si se comporta exemplar)....as fi mai curios cat poate sa traiasca tinand in frau colonia fara impedimente.
eduard.rotaru

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2016, 18:25

Tai juma de picior din fata si sunt sanse sa o schimbe liniștit.
cristi_vidican

Mesajde stefanmadalin » 03 Iun 2016, 18:33

Bine ca n-ai specificat si segmentul, avem sanse mai mari sa-l nimeresc cu unghiera. :lol: :lol:
stefanmadalin

Mesajde ovidiu8403 » 16 Iun 2016, 09:22

Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde ovidiu8403 » 16 Iun 2016, 09:40

Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Bambucha » 22 Iul 2016, 11:53

eduard.rotaru scrie:1.Schimbarea linistita in niciun caz nu va aparea daca aripa este taiata...mai degraba prin schilodirea reginei se poate obtine SL.
2.Abia dupa culesul de tei voi incerca sa fortez acea regina la SL prin supraalimentarea cu puiet astfel ca profitand de faptul ca este o regina mai batrana , feromonul nu va puatea ajunge in mod frecvent si semnificativ pana la ultimul individ si atunci pana la urma regina va ceda la SL....dar totusi ma mai gandesc...poate o voi lasa sa se stinga in glorie (oricum am fiice de 3 si respectiv 4 ani din ea si se comporta exemplar)....
3.as fi mai curios cat poate sa traiasca tinand in frau colonia fara impedimente.

1. Salvare in toata regula, dar daca familia e pe maxim de dezvoltare s-ar putea sa iasa matci ok.
2. Personal fac invers. Ridic tot puietul fara albina pe apogeul de dezvoltare si las doar o rama-doua bune de ouat, imediat doica va percepe ca matca e neconforma si va reactiona ca atare.
3. Ce inseamna impedimente?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde danmirea » 22 Iul 2016, 21:43

Asta chiar nu pot sa inteleg....sa ai o matca cu calitati excelente si sa o lasi sa se prapadeasca.

o tii pe un roi de 3 rame si faci cat poti din ea....
inclusiv SL-uri cate vrei...

Va salut!
danmirea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR