Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde asd2 » 15 Iun 2016, 12:50

Avand in vedere ca s-a incalzit vremea trebuie protejata mai degraba de supraincalzire.
asd2

Mesajde madalin122582 » 15 Iun 2016, 13:31

Multumesc pentru raspuns ! E vorba de botci de 14 zile. Le-as tine 24 de ore neintroduse. Asta sa am timp sa orfanizez familiile. Mi-e teama ca daca le introduc imediat ce scot matca batrana, nu vor primi botcile
madalin122582

Mesajde asd2 » 15 Iun 2016, 13:36

Baga botca in acelasi timp daca nu poti altfel. E mai bine asa si sunt sanse mari de acceptare daca e ceva cules si familia e in conditie buna.
asd2

Mesajde Danielu » 15 Iun 2016, 22:10

Vreau sa cumpar un roi de la un apicultor din aceeasi localitate (2km distanta intre case). Roiurile vor fi pe 5-6 rame, destul de puternici si probabil au ceva culegatoare.
Problema ar fi ca se va intoarce culegatoarea pe vechiul loc. Cum pot preveni asta, ca incepator, cu pierderi minime? Eu m-am gandit la urmatoarele variante:

1. Cea mai sigura varianta, ii iau si-i pun pe locul in care vor ramane si peste iarna, deja stabilit in gradina (dezavantajul ar fi ca se va intoarce o parte din culegatoare la el).
2. Ii duc in garaj unde ma astept sa fie temperatura<30 de grade. Le pun sirop ii las 2 zile cu urdinisul inchis si fara folie sub podisor. Nu ar fi prea greu de facut asta si mi se pare cea mai buna solutie.
3. Ii duc in beci unde temperatura este mai joasa si riscul de sufocare minim, singurul inconvenient ar fi urcat si coboratul scarilor inalte in beci cu stupul in brate. De asemenea le pun sirop sa aiba de lucru 2 zile
4. Ii pun ii pun la umbra cu urdinisul inchis iar dupa 2 zile ii mut pe locul permanent. Stupul este cu fund plin si nu stiu cat de bine este ventilat, imi e teama sa ne se sufoce. De asemenea le pun sirop sa aiba de lucru 2 zile

Ce varianta ar fi cea mai bune pentru mine fiind super incepator si ce varianta ar fi cea mai corecta a.i. albinele sa fie stresate cat mai putin.

Mersi,
Daniel
Danielu

Mesajde asd2 » 16 Iun 2016, 14:19

Pune-i direct la locul definitiv nu te complica. Astupa-le urdinisele cu niste iarba ca sa le dai o tar de lucru si sa fie mai atente la iesire.
asd2

Mesajde Danielu » 16 Iun 2016, 16:11

Mersi pentru sfat.
Danielu

Mesajde joohny » 17 Iun 2016, 13:13

Va salut.La unirea dintre 2 roiuri sau un roi si o fam sau 2 fam. cistiga matca ce-a mai tare sau matca cu gasca ce-a mai mare?Multumesc.
joohny

Mesajde mellis » 19 Iun 2016, 23:07

Buna întrebare...
De obicei castiga cea ce o urmărești si vrei sa faci treaba cu ea..cu ajutor..
Daca le pui împreună e loz in plic...de obicei cea tânără dar nu e regula..
Daca implici gasca sa vezi care câștiga - e război - nu unificare..
Sunt reguli de unificare..daca e mai slab il pui sus..de exemplu..cu ziar intre ele, unificare miros cu ceapa / țuică...
Sirop înainte la ambele sa fie pace nu foamete...si liniște..
Apoi mâtcile când se găsesc se decid...gasca vrei sa o mai folosești ulterior, nu sa le nimicești..
Cum vrei sa le unești?
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde ovidiu8403 » 22 Iun 2016, 09:08

Buna ,

Doua intrebari de incepator :

1. Daca mut stupii aproximativ 30-40m , si ii asez perfect in aceeasi ordine ziua . Efecte ?
2. Albina mica si neagra complet ca si o musca , vad pe rame nu multe , mai ales pe placuta de zbor care sunt luate la puricat de albinele stupului . Ce ? De unde ? Care-i treaba cu albina asta neagra ?

Multumesc .

Respect,
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Mircea_63 » 22 Iun 2016, 13:02

1. Vor intra in stupi, nu neaparat fiecare in lada lui, dar se vor invarti roata roata sa caute o familie. Sa nu ai mai aproape vreo stupina vecina.
2. Albina aia neagra e albina foarte batrana, foarte uzata. Intrate la roit, n-au avut de crescut puiet, au trait mai mult si au muncit pana le-a zburat fulgii.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jon baz » 22 Iun 2016, 23:09

ovidiu8403 scrie:1. Daca mut stupii aproximativ 30-40m , si ii asez perfect in aceeasi ordine ziua . Efecte ?

Daca esti in camp deschis - e ok. Dar daca esti in localitate si mai ai si vecini, e posibil ca atunci cand se intorc si nu gasesc stupul, in timp ce se invartesc roata sa mai atace pe ici pe colo si sa ai probleme dupa aia. Nu e indicat sa-ti sara vecinii in cap cu ochiul vanat sau Doamne fereste mai rau. Distanta de 30-40 m parcurge-o ... in cateva zile. Azi ii muti 3-4m, maine alti 3-4 m, bineinteles, perfect in aceeasi ordine si sigur nu vei avea probleme. Spor!
jon baz

Mesajde balasaedy » 30 Iun 2016, 13:09

Bună ziua!Vă rog dacă se poate sa mi răspundeți la o întrebare. Am cumpărat cativa roi de albine si in patru stupi am regine italiene.(ceilalți au regine carpatine)As vrea sa știu dacă este vreo problema ,se pot corci celelalte regine de la ceilalți stupi?Trebuie sa îi țin separat mai departe de ceilalti? Mulțumesc!
balasaedy

Mesajde asd2 » 30 Iun 2016, 13:47

Ai cam pus mingea la fileu... dar na... nu se corcesc. Stai linistit.
asd2

Mesajde proapis13 » 30 Iun 2016, 22:12

Daca sunt reginele imperecheate,cu cine si de ce sa se corceasca... :roll: :?:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alinrizea05 » 01 Iul 2016, 18:58

Buna seara. Unul din cei 4 stupi ai mei mi-au roit azi dimineata pe la 11. S-au asezat pe un copac,am pus o lada cu 3 rame goale in ea. De dimineata stau in acelasi loc.. Cum as putea sa ii pun in lada?
alinrizea05

Mesajde alinrizea05 » 01 Iul 2016, 19:00

Am uitat sa mentionez ca lada cu rame am pus-o sub pomul pe care s-au asezat... Ma invatat cineva ca sa-i scutur da am procedat asa cu alt roi saptamana trecuta si au zburat,ca nu am mai dat de ele...
alinrizea05

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR