Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Insecticide pe baza de neonicotinoide ..o amenintare rea

Mesajde stefanmadalin » 14 Iul 2016, 09:10

Sunt facut mucos si tot mie mi se pune in carca? Ce aveam eu cu Ignatov Andrei, inainte ca acesta sa ma faca mucos?
stefanmadalin

Mesajde ovidiu8403 » 14 Iul 2016, 10:36

Nu va fac cinste postarile, domnilor colegi ! ;)
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde ignatov andrei » 14 Iul 2016, 20:02

stefanmadalin scrie: scriu pentru cei care nu stiu, nu ma dau mare, Nea Andrei!!

Acum, ca ti-ai luat batisata :lol: , putem fi prieteni, mai ales ca suntem din aceeasi breasla si calci pe holurile pe unde "am pierdut timpul" cu profesori ca: Balteanu, Davidescu, Georgescu, Militiu...

Poate gasim subiecte comune (nu neaparat pe forum)...
Sa dea Domnul sa ne tina...HARDPANUL... ;)
ignatov andrei

Mesajde stefanmadalin » 15 Iul 2016, 00:32

Ma bucur.
Una peste alta, neonicotinoidele (stiu doar de imidaclorpid) au liber pentru tratamentul semintei in toamna.
Ignatov Andrei, crezi ca o rapita tratata(la samanta) cu neonicotinoide este protejata de atacul primilor veniti (purici si omizi defoliatoare)? Intotdeauna am avut indoieli prin simplul fapt ca samanta este prea mica si nu adera pe ea suficient produs comercial. Daca mai punem in discutie si cantitatea redusa de samanta folosita la semanat (2-4 kg/ha) nu rezulta foarte multa substanta activa pe hectar, cat sa faca fata daunatorilor.
stefanmadalin

Mesajde ignatov andrei » 15 Iul 2016, 13:26

stefanmadalin scrie:Ma bucur.
Una peste alta, neonicotinoidele (stiu doar de imidaclorpid) au liber pentru tratamentul semintei in toamna.
Ignatov Andrei, crezi ca o rapita tratata(la samanta) cu neonicotinoide este protejata de atacul primilor veniti (purici si omizi defoliatoare)? Intotdeauna am avut indoieli prin simplul fapt ca samanta este prea mica si nu adera pe ea suficient produs comercial. Daca mai punem in discutie si cantitatea redusa de samanta folosita la semanat (2-4 kg/ha) nu rezulta foarte multa substanta activa pe hectar, cat sa faca fata daunatorilor.

Din cate stiu, necesarul de samanta este de 10-15 kg/ha, deoarece se cauta sa se foloseasca samanta din anul de recoltare, deci cu o masa hectolitrica mai mare. Samanta prea uscata, cu masa hectolitrica mica, daca mai e si de 2-3 ani, nu germineaza (germineaza foarte prost). Nu sunt la curent cu toate soiurile, asa ca o fi si 2-4 kg... :?:

Protejarea culturilor de rapita se face pentru "infestatii normale", adica pentru un start bun, stiind ca toamna vine si frigul mai repede.
Este suficienta cantitatea de substanta activa ce se foloseste in mod curent (conform prospectelor). La infestatii mai mari, deja este neglijenta din partea celui ce a infiintat cultura, deoarece nu a facut un studiu amanuntit al solei, sau a incurcat asolamentele, "mostenind oaresce trupe de daunatori"!
ignatov andrei

Mesajde teinegru64 » 15 Iul 2016, 13:45

Andrei...nu ne intereseaza asemenea detalii.Suntem apicultori.Putoii au viitor.Noi mai putzin. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde stefanmadalin » 15 Iul 2016, 14:31

ignatov andrei scrie:
Din cate stiu, necesarul de samanta este de 10-15 kg/ha

Densitatea şi distanţa între rânduri - la recoltare trebuie să existe cel puţin 60-70 de plante pe metrul pătrat. Gh. Bâlteanu şi colaboratorii (1978) au constatat că cele mai mari producţii se obţin la 137-162 plante recoltabile, în funcţie de condiţiile anului de cultură. Hibrizii cu ramificare mai bogată pot „compensa” recolta, formând mai multe silicve (chiar peste 200), când plantele sunt mai rare; ele se acomodează deci în cultură la variaţii mari de densitate. Distanţa între rânduri este de 25 cm, care este apreciată ca fiind foarte potrivită, deoarece rândurile „se încheie” bine, limitând îmburuienarea de primăvară. Din seminţele germinabile ajung să formeze plante numai 50-75%. De aceea trebuiesc semănate cel puţin 120-140 de boabe la metrul pătrat. La culturile care urmează să răsară în condiţii mai dificile (lipsă apei, sol mai greu) trebuie semănate chiar 150-180 de seminţe germinabile la metrul pătrat. Cantitatea de sămânţă la hectar, în condiţii medii de cultură, este de 8-9 kilograme. Ea poate să crească până la 10 kilograme sau să scadă la 6,5-7 kilograme sau chiar mai mult, în funcţie de caracteristicile seminţei. Pentru hibrizii de rapiţă de toamnă actuali şi care se regăsesc în teritoriu, cantitatea de sămânţă poate fi chiar mai mică (3,5-4 kilograme). Adâncimea de semănat este de 2-3 cm. După semănat, se recomandă o tăvălugire uşoară, pentru a crea condiţii mai bune de germinare şi răsărire.

Sursa este de pe net, nu-mi apartine. Informatia asta cred ca se gaseste si prin fitotehniile mai noi, 2013-prezent.
stefanmadalin

Mesajde ignatov andrei » 16 Iul 2016, 10:38

Cand Balteanu scria, in Fitohnie, despre rapita, culturile erau infiintate doar in Sudul (uneori si in Vest) tarii (max. 10kg/ha) Acum se infiinteaza culturi si in Covasna, dar si in Suceava. Exceptand soiurile de import, la soiurile "romanesti", se ajungea si la 15kg/ha, functie de patul germinativ.
ignatov andrei

Mesajde stefanmadalin » 16 Iul 2016, 11:25

Nu cred ca se mai folosesc soiuri de rapita pe undeva prin tara. Sunt numai hibrizi. Vorbesc de samanta ce se comercializeaza, oficial, omologata.
Diferenta vine de la hibrizi vs soiuri. Soiurile ramifica mai putin, deci au nevoie de densitate mai mare, deci samanta mai multa la hectar.
Pe cand hibrizii ramifica foarte bine si au productii mari la densitati reduse, comparativ cu soiurile.
Se stie, rapita da productie pe ramificatii.
Ca si comparatie, soiurile vor densitate de peste 80 plante/mp, pe cand hibrizii dau rezultate foarte bune si pe la 20-40 pl/mp. Vorbesc de plante iesite din iarna.

Cum se seamana hibrizi, ma gandesc ca se obtin din linii mama si linii tata, rapita avand si un mare procent de alogamie(pe la 40%, doar la hibrizi). Adica linii consagvinizate. ce manifesta depresiune de consagvinizare, adica samanta mai mica si mai putina. Poate si de aici diferenta de cantitate/ha.
Cei ce vand samanta recomanda densitati mai mici/cantitati mai mici de samanta /ha, lucru ce contravine faptului ca ei au nevoie de volum mare de vanzare.
stefanmadalin

Mesajde mircea_tm » 20 Iul 2016, 13:03

http://www.stiriagricole.ro/derogare-te ... 38738.html

mai nou, asa se merge: cu derogari temporare! ii bun... :roll:
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde viorel55 » 24 Iul 2016, 21:26

viorel55

Mesajde stefanmadalin » 28 Iul 2016, 18:46

Recent la o licitatie in cadrul unei cooperative agricole, 1l de lamdex s-a vandut cu 56 lei. Cu 1 l poti trata aproximativ 6,6 ha, rezultand un cost 8,5 lei/ha. Apa din aparat este mai scumpa ca produsul in sine. :lol:
stefanmadalin

Mesajde peterneamt » 29 Iul 2016, 17:54

;)
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE