Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Danielu » 21 Iul 2016, 13:20

Marius este vorba de orasul Corabia si comuna Urzica, ambele in jud. Olt, la campie.
In Corabia am cei 2 stupi slabuti, in Urzica pe cei mai puternici de la care iau ramele cu miere.
Lipsa de polen este in ambele locatii as zice.
Danielu

Mesajde Marius Adrian » 21 Iul 2016, 15:48

Atunci urmeaza ce ti-am scris si suplimenteaza cu turte cu polen cumparat.
Marius Adrian

Mesajde Kingraa » 27 Iul 2016, 09:02

Buna. Imi puteti spune daca in urma centrifugarii unei rame care are oua, larve si puiet capacit dar totusi acestea raman in celule, sufera leziuni sau o sa aiba o dezvoltare normala ?? Care dintre cele 3 stadii ar avea cel mai mult de suferit, daca ar avea ??
Multumesc.
Kingraa

Mesajde ady_n » 27 Iul 2016, 10:18

Kingraa scrie:Buna. Imi puteti spune daca in urma centrifugarii unei rame care are oua, larve si puiet capacit dar totusi acestea raman in celule, sufera leziuni sau o sa aiba o dezvoltare normala ?? Care dintre cele 3 stadii ar avea cel mai mult de suferit, daca ar avea ??
Multumesc.

Ouale sunt cele mai sensibile.
ady_n

Mesajde Florin Dobre » 27 Iul 2016, 10:48

Puietul va fi afectat la centrifugare in toate cele 3 stadii. Cel mai mult este afectat puietul larvar.
Se practica extractia ramelor cu putin puiet blocate cu miere in scopul deblocarii acestora. Insa se da la manivela mai cu mila ashea.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde balasaedy » 02 Aug 2016, 10:49

Bună ziua! Ce știți sau ce părere aveți despre siropul ,f40' adus din Polonia de o firma din Alba-Iulia cred ca se cheamă Rodnic.Mulțumesc!
balasaedy

Mesajde maravela » 04 Aug 2016, 20:45

Buna seara.
E primul an cand am miere poliflora.Am extras FS si am lasat caturile .Azi am vazut ca au adunat ceva miere- unele familii au mai capacit ,altele nu. Nu merg in pastoral.
Intrebare: cand sa extrag mierea? cand se considera culesul terminat?
Va multumesc.
maravela

Mesajde varza » 05 Aug 2016, 23:51

Revin si eu la pagina apicultorului incepator :lol: ..... ca deh asa e cand esti vesnic incepator. Deci am o intrebare: Am format un roi acum ceva timp cu o botca capacita. Matca a iesit si nu stiu ce s-a mai intamplat cu ea ca nu am mai zarit-o la controlul urmator. In schimb am gasit puiet de trantor capacit si botci..... culmea e ca nu am vazut puiet capacit de albina lucratoare nici macar o celula. Bun .... am lasat stupul in speranta ca va iesi o alta matca din botci insa nu s-a intamplat in timpul ,, regulamentar,, si am purces la desfintarea stupului. Insa intrebarea a ramas ..... De ce nu a iesit matca in timp de o saptamana de la capacire si daca e posibil ca albinele sa traga botci din oua nefecundate? De ce intreb..... findca atunci cand am distrus botcile dupa o saptamana am gasit in interior larve care nu erau nici pe departe gata de eclozionare.
varza

Mesajde Rokenishu » 06 Aug 2016, 08:34

Stupul a fost sau mai este bezmetic.Am patit-o anul asta.Si-a pierdut matca lui..nici acum nu stiu motivul,apoi i-am dat trei matci imperecheate,pe care mi le-a executat rapid,apoi isi tot trageau botci..si am zis sa-i dau o botca.A eclozat matca..si cam de sapt viitoare ar cam trebui sa oua.Dar pe o rama mai nasoala(el e pe tre rame nasoale si vechi tare,pe cele bune le-am scos cand am vazut ca o ia pe cai gresite) au cateva botci care le rup tot timpul si tot timpul sunt ouate.In prezenta matcii noi albinele nu mai oua in celule,doar in cateva botci.Deci sigur ti-a ouat o albina.
Rokenishu

Mesajde bmdna » 06 Aug 2016, 08:47

varza scrie:Revin si eu la pagina apicultorului incepator :lol: ..... ca deh asa e cand esti vesnic incepator. Deci am o intrebare: Am format un roi acum ceva timp cu o botca capacita. Matca a iesit si nu stiu ce s-a mai intamplat cu ea ca nu am mai zarit-o la controlul urmator. In schimb am gasit puiet de trantor capacit si botci..... culmea e ca nu am vazut puiet capacit de albina lucratoare nici macar o celula. Bun .... am lasat stupul in speranta ca va iesi o alta matca din botci insa nu s-a intamplat in timpul ,, regulamentar,, si am purces la desfintarea stupului. Insa intrebarea a ramas ..... De ce nu a iesit matca in timp de o saptamana de la capacire si daca e posibil ca albinele sa traga botci din oua nefecundate? De ce intreb..... findca atunci cand am distrus botcile dupa o saptamana am gasit in interior larve care nu erau nici pe departe gata de eclozionare.

Daca matca a iesit din botca eu cred ca s-a pierdut la imperechere. Dupa disparitia matcii si in lipsa puietului roiul s-a bezmeticit. Cand o familie este bezmetica albinele in disperare trag botci de pe pastura sau de pe larve de trantor. Botcile trase pe pastura raman necrescute, dar cele trase pe larve de trantor sint continuate si larva hranita, uneori se intampla chiar sa fie si capacite, dar larva moare. Botcile trase pe larva de trantor capacite (daca ajung sa fie capacite) arata mai ciudat, sint mai lungi decat cele normale.

In mod normal, de pe un ou nefecundat nu poate fi crescuta o regina. Totusi, prin literatura se mai prezinta unele cazuri exceptionale cand albinele au reusit sa creasca o regina in absenta totala a oualor fecundate. Dar acestea sint exceptii extreme de rare.
bmdna

Mesajde DoarEu » 06 Aug 2016, 09:01

maravela scrie:Buna seara.
E primul an cand am miere poliflora.Am extras FS si am lasat caturile .Azi am vazut ca au adunat ceva miere- unele familii au mai capacit ,altele nu. Nu merg in pastoral.
Intrebare: cand sa extrag mierea? cand se considera culesul terminat?
Va multumesc.

Daca ramele din cat sunt cel putin jumate capacite pot fii extrase.Conditia e sa nu curga din rama cand o scuturi tinand-o orizontal(ar fii putut fii cules cu goluri...)
Iar daca nu e capacita suficient si are albina cat sa mai acopere un cat mai da-i unul sub cel deja prezent.Grija mare la mierea de mana in cuib...
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde varza » 06 Aug 2016, 09:39

Multumesc pentru elucidare. Cel mai probabil sunt botci crescute din larve de trantor insa erau cam multe 4-5 pe rama. De aratat ..... aratau ca cele de roire .... dispuse in partea de lateral si jos a fagurelui ..... oua nu aveau de niciun fel doar larve mai in varsta si puiet capacit.
varza

Mesajde ApIor » 07 Aug 2016, 22:56

Am o nelămurire.
Am cumpărat un roi pe 12 iulie, cu 5 rame puiet (circa 50% din ramă; căpăcit, ouă și larve), și o ramă de hrană plus matca. L-am verificat doar 2-3 zile și nu am observat nimic în neregulă la el. Pe 29 iulie, când îl deschid iarăși, surpriză!..., nu mai avea decât vreo 3-4 celule căpăcite de albină, în rest, pe 3 rame doar puiet căpăcit de trântor, ouă și larve. Scuza pe care mi-a oferit-o furnizorul a fost că s-a întâmplat ceva cu matca la transpor,t de ouă numai de trântor (desigur, nu cred așa ceva, că nu îmi iese nici socoteala, pe 29 ar fi trebuit să fie puiet de albină căpăcit, în vârstă de 17-21 zile).
Ce părere aveți? Furnizorul a fost de bună credință? Dar „scuza” că s-a trântorit de la transport, e credibilă?
ApIor

Mesajde cristian bh » 07 Aug 2016, 23:26

D
ApIor scrie:Am o nelămurire.
Am cumpărat un roi pe 12 iulie, cu 5 rame puiet (circa 50% din ramă; căpăcit, ouă și larve), și o ramă de hrană plus matca. L-am verificat doar 2-3 zile și nu am observat nimic în neregulă la el. Pe 29 iulie, când îl deschid iarăși, surpriză!..., nu mai avea decât vreo 3-4 celule căpăcite de albină, în rest, pe 3 rame doar puiet căpăcit de trântor, ouă și larve. Scuza pe care mi-a oferit-o furnizorul a fost că s-a întâmplat ceva cu matca la transpor,t de ouă numai de trântor (desigur, nu cred așa ceva, că nu îmi iese nici socoteala, pe 29 ar fi trebuit să fie puiet de albină căpăcit, în vârstă de 17-21 zile).
Ce părere aveți? Furnizorul a fost de bună credință? Dar „scuza” că s-a trântorit de la transport, e credibilă?

De pinguini,....ai auzit vorbindu-se? ;)
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde ApIor » 07 Aug 2016, 23:28

cristian bh scrie:D
pinguini

Presupun că e o metaforă. Dar îmi cer scuze, nu îi cunosc semnificația...
ApIor

Mesajde mellis » 07 Aug 2016, 23:33

De multe ori vânzătorii de rea credință vor sa se scape de stupii bolnavi, slabi sau cu probleme.
Posibil sa fi fost roiul făcut in graba fara sau cu matca de proasta calitate(virgina sau bătrână -trântoriță)... neacceptarta de albine, sau sa o fi omorât la control, dar ai fi avut puiet tânăr da traga botci de salvare.
Daca ai avut matca, din descriere cred ca este trântoriță...
Roagă un apicultor sa sa uite si sa te ajute.
Sănătate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR