Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde ApIor » 07 Aug 2016, 23:42

mellis scrie:Daca ai avut matca, din descriere cred ca este trântoriță...
Roagă un apicultor sa sa uite si sa te ajute.
Sănătate.

Încerc să mă ajut singur. Am dat o ramă cu ouă și larve, iar la momentul de față are botci căpăcite, sper să aibă timp matca eclozată să se împerecheze. Matca era vie, frumoasă, dar am dat-o deoparte (nu am omorât-o, dar a murit de la sine). Și o să schimb și ramele, că nu prea îmi plac, majoritatea sunt prea negre. Sper ca matca să fi fost singura problemă și să nu-mi fi dat și vreo boală.

Oricum, roii pe care mi i-am făcut eu arătau și arată mult mai bine decât cel cumpărat. Singurul pe care am dat bani, și nu mai cumpăr niciodată, decât dacă îmi mor mie toate albinele... Voiam să mai am o matcă dintr-o altă linie și să am un obiect de comparație pentru roii proprii.
ApIor

Mesajde mellis » 07 Aug 2016, 23:53

Mare grija cu ramele cumpărate, poți sa ramai fara albine..sa le însemni si sa nu le muti in alt stup..
Desi folosești aceleași ustensile...nu ar strica sa le dai putin sirop..sa se curețe daca mai au putere..
Mai bine cumpărai doar matca...nu era mai bine?
Nu ai cerut recomandări înainte de a cumpăra, ai luat de la coltul străzii?
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristian bh » 07 Aug 2016, 23:58

ApIor scrie:
cristian bh scrie:D
pinguini

Presupun că e o metaforă. Dar îmi cer scuze, nu îi cunosc semnificația...

Nu ai pt ce sa-ti ceri scuze.
Da,e o metafora.
Sau o realitate.
Depinde de care parte a tarabei te afli.In speta asta,....ai inghitit doar coada de peste.
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde ApIor » 08 Aug 2016, 00:04

mellis scrie:...nu ar strica sa le dai putin sirop..sa se curețe daca mai au putere..

Nu ai cerut recomandări înainte de a cumpăra, ai luat de la coltul străzii?
Sănătate..

Nu am cumpărat de la colțul străzii, ci de la o persoană care avea referințe bune, în ce privește seriozitatea, de prin zonă.

Sirop le-am dat, îl iau. Alte probleme încă nu am observat...
ApIor

Mesajde madalin122582 » 08 Aug 2016, 11:33

Dragi colegi,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie sau sa-mi inidcati topicul unde s-a discutat (eu nu l-am gasit).

Am o familie (10 rame) pe pavilion care a ramas fara matca si fara botci (probababil pierduta la imperechere). Am facut in spatele casei, un nucleu pe 2 rame Dadant - matca s-a imperecheat si depune oua, totul ok.
Nelamurirea mea este cum unific nucleul cu familia. As vrea sa duc nucleul pe 2 rame in familie.
- Pun cele doua rame cu matca in aceeasi cutie cu familia, separate de un ziar? Stiu ca tre sa pun si o ceapa sparta in stup
- E nevoie sa introduc matca in cutie de introducere?
Mi-e teama sa nu inceapa un razboi general si mai rau sa imi omoare matca.

Daca aveti alte sfaturi, sunt binevenite.
Multumesc
madalin122582

Mesajde CATALIN » 08 Aug 2016, 11:42

MADALIN...daca familia de pe pavilion nu mai are matca si nici din ce sa traga atunci vor accepta nucleul fara probleme(matca)...dar pentru siguranta matca o pui intr-o cutie la introducere....si restul ramelor ACUM le poti stropi cu sirop nu neaaparat ceapa....ceva bataie o sa fie dar nu te speria va trece repede...cutia cu matca o poti lasa doar cu pasta pusa nu si cu sigiliu...bafta si dai bataie ca e tarziu
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mutare prea aproape

Mesajde leonardus » 20 Aug 2016, 13:16

Buna,

Am fost nevoit de imprejurari sa mut un stup (seara tarziu) 100 metri in alta gradina; acum, la amiaza pe vechea vatra s-au intors o multimed e albine. Am pus acolo un stup capcana si o foaie de fagure necladita, ca sa le trag inauntru. Vad ca au intrat toate. Cum sa procedez ca sa nu mi se mai intoarca inapoi, sa ramana toate mutate acolo in noua locatie ?
Stima si respect.
leonardus

Mesajde balasbebe » 20 Aug 2016, 18:35

Daca nu puneai nimica era mult mai bine. Albinele se orienteaza si dupa miros.
balasbebe

Mesajde Catalin Ene » 22 Aug 2016, 10:27

Salutare tuturor.

Am urmatoarea situatie si nu prea stiu cum sa o gestionez mai bine.

Am primit acum ceva timp un roi de albine.

Acesta este acum cam pe 8 rame (5 rame 1 /1 si 3 rame 1/3)..l-am primit atat cu rame 1/1 cat si 1/3.

Acum sunt in dilema cum sa restrang cuibul pentru iernare.

Ramele 1 /3 sunt: una full miere capacita, una miere capacita si polen si una miere capacita si puiet.

Pot organiza cuibul si cu aceste rame? daca da..cum sa le asez? pe laterale?

Ramele 1/1 unele au miere si puiet si vreo doua cu foarte putina miere.

Parca nu as vrea sa le descpacesc dupa diafragma, sunt capacite frumos, daca le descapacesc sa le traga in cuib imi e ca nu mai au timp sa si capaceasca si sa raman cu multa miere necapacita peste iarna.

Pareri?

multumesc
Catalin Ene

Mesajde un OM » 22 Aug 2016, 11:36

Lasa-le capacite, le folosesti pe lateralul cuibului, sau nu (ce zici, la ME ramele de 3/4 se pun numai in lateral, care lateral ca toate sunt la fel?). Ar fi bine daca ai putea sa mai bagi la crescut fa si papa la greu.
Dezavantajul iernarii pe rame de 3/4 in cuib Dadant este ca or sa fie ouate in primavara daca vor fi pe pozitiile 2,3,4 in ghemul de iernare. Nici asta nu o sa fie bai, daca o sa le muti spre marginea cuibului pe masura cresterii familiei, iar la vremea potrivita le vei ridica in magazia de 3/4.
un OM

Mesajde Marius Adrian » 22 Aug 2016, 14:47

Daca cele 5 rame 1/1 au putina miere ,eu as descapaci dupa diafragma ramele de cat. Mai au timp sa capaceasca.
Marius Adrian

Mesajde ApIor » 06 Sep 2016, 09:03

Am făcut stimulări la roiuri (13) în luna august, cu cca 300 ml la 2 zile, cu sirop de zahăr, cu apicomplex, protofil și startovit. Spre sfârșitul lunii am adăugat și drojdie de bere de vreo două ori, 10%. După o pauză de vreo 4 -5 zile, când am reînceput stimularea am găsit multișoară albină moartă în hrănitor. Am socotit că au murit din cauză că s-au năpustit prea multe la mâncare și fie s-au înecat, fie s-au înăbușit călcându-se în picioare. Am curățat hrănitoarele, am redus doza, ca să nu le ofer ocazia să se înece (cca. 100 ml/zi). La majoritatea roiurilor acum e în ordine, găsesc hrănitoarele curate. La unul din ele, o zi curat, alta cu albine amorțite sau moarte. La altul, și ieri, și azi cu albine moarte. Cei doi stupi se găsesc amplasați mai la umbră. La primul, am observat că albinele nu aveau puterea să se cațere pe pereții hrănitorului (cu rizuri). Unele stau cu picioarele în sus și se zbat, altele se mișcă aproape anesteziate. Doar albinele din hrănitor, restul sunt vioaie. Cele două roiuri sunt pe 8, respectiv 7 rame. Cel pe 8 are albine și după diafragmă (și cel cu 7, dar mai puține). Să fie oare un semn de nosemoză? Am făcut și un tratament cu VF, marțea trecută și am pus o picătură- două în plus față de prospect. E posibil să se fi intoxicat?
ApIor

Mesajde stefanmadalin » 06 Sep 2016, 10:49

Sa nu le ameteasca alcoolul din protofil.
Ce hranitoare ai, de plastic?
stefanmadalin

Mesajde ApIor » 06 Sep 2016, 10:51

De plastic, cu rizuri pe pereți și plutitor. L-am pus după diafragmă, diafragma e din polistiren. Protofil nu am pus mai mult decât doza recomandată.
ApIor

Mesajde un OM » 06 Sep 2016, 21:03

La hranitoarele de plastic am pus in locul oricarui tip de plutitor plasa folosita la gleturi. O tai pentru inaltimea ulucului, iar pentru lungime o tai cu 3-4 cm mai lunga, pentru a se cuta, ondula pe pereti.
un OM

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 06 Sep 2016, 22:50

ApIor scrie: Am socotit că au murit din cauză că s-au năpustit prea multe la mâncare și fie s-au înecat, fie s-au înăbușit călcându-se în picioare.

Asa ie .
Se inabuse din cauza ca se calca in picioaare . Asa am patit si ieu .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR