Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Anul apicol 2016

Mesajde danmirea » 17 Aug 2016, 16:38

Observ ca nu mai scrie nimeni la anul apicol 2016.

Vin si eu cu o parere despre acest an.

Sincer...nu ma asteptam sa fie asa de prost, noroc cu teiul, ca altfel.....

Asadar...

La rapita, in zona noastra a fost ok, cu o medie de 30-40 kg/ familie, in functie de priceperea stuparului, la mine tinde catre 30 :). A fost nebunie cu ploi, predispozitie la roire, rupt la botci, etc.

La salcam,m-am dus cu 3 caturi de albina peste gratie si m-am intors cu aproape 1 cat.... si am scos fix 8 kg / familie :)) (salcam1+2) - calitatea salcamului - nici nu se discuta - nasol.

Am avut noroc ca le-am adus acasa inainte de tei si au apucat sa se intremeze putin familiile, astfel ca cu greu la unii dintre stupi am ajuns sa mai pun 3 caturi la TEI la Ciucurova.
Medie tei: 30 kg/ familie

La floarea soarelui am luat teapa, am pierdut cateva zile ....pe 1 kg si sub la tei, trebuia sa fi plecat cu 3 zile mai devreme, in rest a fost acceptabil.
am prins vreo 3 lanuri.
Medie floare:- 14-15 kg. (Sa nu zic 17 ca se supara lumea) :) ar fi 17 si cu ce am scos din cuiburi la deblocare.

Asadar...multa munca si mai putin profit, asta a fost acest an. Sa Ii mulmim Domnului sa suntem sanatosi.

Total acest an: aproximativ 3,4-3,5 tone.

Acum, dupa ce ce le-am hranit, baga polen la greu si totul e bine. sa speram ca va fi bine la anul.

Mai avem niste tratamente de facut si am terminat anul.

Daca scoteam 1,2 tone la salcam si 1,2 tone la floare - eram in grafic :))

Una peste alta se putea si mai rau,am auzit oameni care au dat de mancare la stupi la salcam....altii care au scos 300 de kg la tei...etc.

La mine a fost un an acceptabil, se pare ca la altii s-a repetat 2014.

Sunt curios ce pronostic da Cristi Vidican pentru anul viitor....:)

PS: era sa uit....cel mai amarnic lucru de anul asta, scaderea pretului la engrosisti.....domle 9 lei / poliflora si rapita e putin, la fel si 11 lei / tei.
anul trecut dadeam poliflora cu 12 lei....

pai sa scoti 30000 de lei tot anul si cheltuieli de peste 10000...e cam nasol. Am facut miere dar o dau pe nimic.
danmirea

Mesajde cristi_vidican » 17 Aug 2016, 17:20

danmirea scrie:Total acest an: aproximativ 3,4-3,5 tone.

Eh, să faci 3 tone și jumătate, nu-i chiar rău.
Sigur, când nr de stupi și cheltuielile sunt mari, atunci s-ar putea să dea cu virgulă.
Asta e ca ăla care a zis că o scos 5 milioane de la păcănele. A uitat să spună că a băgat 10. :lol:

danmirea scrie:Sunt curios ce pronostic da Cristi Vidican pentru anul viitor

Anul viitor va fi și mai rău. Anul acesta a fost parfum :lol:

Lăsând gluma la o parte, noi trebuie să ne pregătim pt cel mai bun an, restul lăsăm în seama Domnului. Știe El mai bine.
În ce mă privește, toamna aceasta am cea mai puțină albină în stupi din ultimii ani.
Asta pentru că am avut blocaj la FS (hannemanul, vai de capul lui).
Înseamnă că nu voi avea un an roitor în 2017 :lol:
Că prea își făceau de cap. Mai că nu trăgeau botci la Crăciun.

Pentru mine a fost un an în mediile multianuale. În contextul unui an cu complicații, a fost foarte bine.

Prețul .... apar astfel de văi reci la câțiva ani. Cine e îndomeniu, își amintește. Strângi din dinți și mergi mai departe.

Legat de vânzări...
Am un prieten care e stupar de dată recentă.
E primul an în care face și el câteva sute de kile.
O vinde toată la borcan.
Umple portbagajul și merge prin Bănci, magazine, locuri aglomerate și întreabă: nu cumpărați miere?
Vinde lejer de 200 de lei pe zi, fără prea multă agitație.

Merge la o doamnă: nu cumpărați miere? Am! Dar de rapiță aveți? cum e aia? Stați că vă aduc. O face pe tanti să cumpere de rapiță (după ce în prealabil îi dă să guste) și îi mai vinde și o floarea soarelui (care se vinde sub titlul de polifloră - are într-adevăr un 20% altceva decât FS).
N-aș putea să fac ce face el.

A luat-o în freză de la o tanti.
Merge într-o bancă. Nu cumpărați miere (de salcâm)? Ba da! Îi aduce omu borcanul. Femeia ia borcanul și-l întoarce cu capacul în jos. Pe fund rămâne 1 cm miere cristalizată. (Omul a făcut păcatul să meargă la rapiță. Deși a scos-o cu mare atenție să nu rămână, orice ai face, dacă ai mers la rapiță, salcâm limpede nu mai ai). Femeia zice: mulțumesc, nu doresc!
Omul bagă coada între picioare și iese afară din Bancă. Bine că nu l-a pus să-și facă un credit. :lol:

Să fim sănătoși!
P.S. Aseară târziu (de fapt nici nu mai știu dacă era seară sau dimineață, că era pe la 2) a venit siropul. Din start am luat 10 kg/familie.
Și parcă văd că nu-mi ajunge :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 17 Aug 2016, 17:49

VATRA VASLUI
Salcam - zero, puteam scoate maxim 5 kg/familie dar dupa aia bagam zahar, asa ca a ramas tot in stup si bine am facut. Daca aveam timp liber mai mult faceam miscarea asta dar nu a fost.
Tei - bine, bine de tot. Doar la munte am mai avut cules atat de lung si constant la tei.
Floarea soarelui - bine
Lavanda - prima extractie, miere ciudata rau; mie personal nu imi place, combinatia intre dulce si mentolatul ala specific lavandei mi se pare prea greoi. Totusi multi sunt impresionati de gust. :)

VATRA IASI
Aici au fost roii + cateva familii.
Salcam - nu aveam stupi pe vatra cand era salcamul inflorit(oricum a plouat).
Tei - bine, culesul aici a tinut mai putin dar a fost mult mai intens, dar per total mai putin decat in Vaslui.
Floarea soarelui - binisor
Trebuie sa completez cu sirop, aici sunt majoritatea roilor. In medie le cam trebuie 5 kg de sirop la fiecare.

VATRA NEAMT

Doar pe timp de vara, nuclee de imperechere + familii cu multi trantori. Am bagat zahar pentru stimulare si m-am ales cu cateva zeci de rame pline numai bune pentru pus la roi. Culesul de polen a fost bun. Scazand zaharul bagat productia a fost in medie de aproximativ 44 kg, poliflora+tei, se putea si mai bine tinand cont ca am dus familii peste medie.

Am facut si destul de multi roi(unii o sa fie unificati cu familii de productie in toamna, altii raman).

Am facut pana acum 3 tratamente pentru nosemoza(pe cateva familii testez un medicament nou, productie proprie :) ) si pentru varroa 2 tratamente.
O sa mai fac un tratament pentru varroa saptamana viitoare si posibil sa mai fac doar pe cel tarziu cu acid oxalic; totusi daca o sa vad paraziti multi o sa mai fac inca unul si la inceputul lui septembrie.

Concluzie: Se putea si mai bine :roll:
jonny_it

Mesajde vasilefi » 17 Aug 2016, 18:59

Cristi, Iti felicit prietenul. Nu sta si plange ca achizitorii platesc prost!
Asta e si ideea mea de vanzare, daca ar fi mai aproape prietenul tau cred ca mi-ar place sa fac echipa cu el :D
Imi lipseste insa mierea :lol:
vasilefi

Mesajde cristi_vidican » 17 Aug 2016, 19:17

vasilefi scrie:Cristi, Iti felicit prietenul. Nu sta si plange ca achizitorii platesc prost!
Asta e si ideea mea de vanzare, daca ar fi mai aproape prietenul tau cred ca mi-ar place sa fac echipa cu el :D
Imi lipseste insa mierea :lol:

Omul ăsta e la al 3-lea an în apicultură. Dacă scoatem afară anul anterior începutului în care s-a documentat.
În primul an a luat 5 roi (pe MER).
I-a îndopat cu sirop, ca să le meargă bine. Nu s-a uitat la cât a băgat.
A scos de la ei, de la FS câteva kg, așa să vadă ce gust are mierea.
În al doilea an a mai cumpărat 20 de roi. din ai lui a mai făcut 5.
A intrat și ieșit din iarnă cu 30 de bucăți.
Anul acesta a ajuns aproape la 60 de bucăți.
A făcut miere la rapiță, salcâm și FS.
A făcut peste 850 kg de miere. În condițiile în care încă s-a înmulțit destul de mult.
Nu e mult, dar e pe drumul cel bun.

Am uitat să spun: e genul de om care dacă știe că azi merg la stupi, când ajung la ei, el mă așteaptă deja acolo.
Dacă știe că mut stupii, el merge să-mi lege panglicile la toți stupii.
Dacă-l va ține spatele, va face ceva în (din) apicultură.
cristi_vidican

Mesajde Hunbee » 17 Aug 2016, 19:50

Si iara incepem. 40 kg la rapita... 30 kg la tei. Nebunie. Asta e media nu? Ati avut si 60. Curge mierea pe urdinis.
Ma omorati.
Am si eu un stup. Mancala- r mama o facut 40 kg la fs. Na.
Cu colegu care mere prin banci. Trist. Laudabil, admirabil... Dar in realitate trist. Foarte trist.
Arata saturatia pietei si disperarea stuparului.
Hunbee

Mesajde jonny_it » 17 Aug 2016, 20:15

Hunbee scrie:Cu colegu care mere prin banci. Trist. Laudabil, admirabil... Dar in realitate trist. Foarte trist.

Mie imi este mila de ala care sta si se uita la miere si o da la procesator pe un pret de nimic. Colegu' iese la final cu mai multi bani, important este sa aiba pasul mare si sa mearga repede :lol:
jonny_it

Mesajde danmirea » 17 Aug 2016, 21:35

eu deocamdata nu pot da la borcan mai mult de 1 tona per an...

Am pastrat sa dau 300kg de poliflora, 300salcam, si vreo 500 de tei....

am dat: 4 butoaie (a cate 300kg) rapita, 3 butoaie tei, 2 butoaie poliflora.

Nu am sa stau sa vand mierea cu borcanul din usa in usa nici sa ma bati.... (pe langa apicultura mai am si un job, sau invers)

apropo, ce am facut anul acesta a fost cu 40 de familii la rapita si pe urma cu 35 de familii.

Daca la anul reusesc sa merg in pastoral cu 60 de familii....ce bine ar fi. Dar ramane de vazut.

Tot respectul pentru domnul cu vanzarea de miere...cand nu mai are de la el sa vina sa imi vanda si mie :p.

Eu daca iau asa bani cu picatura, nu ma aleg cu nimic la sfarsit.

Oricum ma bate gandul sa investesc ceva si pe partea de vanzare si marketing, miere a inceput sa iasa. sa vedem acum daca ies si bani.

apropo de 10 kg/familie....kg
eu am bagat pana acum (10litri) 14 kg / familie si cred ca mai trebuie :)

le mai dau cate 2,5 litri si sa fie sanatosi...
danmirea

Mesajde CristianBee » 18 Aug 2016, 11:37

Hunbee scrie:Si iara incepem. 40 kg la rapita... 30 kg la tei. Nebunie. Asta e media nu? Ati avut si 60. Curge mierea pe urdinis.
Ma omorati.
Am si eu un stup. Mancala- r mama o facut 40 kg la fs. Na.
Cu colegu care mere prin banci. Trist. Laudabil, admirabil... Dar in realitate trist. Foarte trist.

Nici nu stii cata miere pierde un apicultor doar pe baza unei gandiri invechite despre modul cum functioneaza un
stup . Daca nu invatam sa observam ceea ce albina ne transmite , nu vom avea rezultate .
CristianBee

Mesajde cristi_vidican » 18 Aug 2016, 13:16

Hunbee scrie:Cu colegu care mere prin banci. Trist. Laudabil, admirabil... Dar in realitate trist. Foarte trist.

Dacă vei merge și tu prin bănci, vei constata următorul lucru: oamenii vor să cumpere miere, dar trebuie cineva să le aducă aminte.
Să le-o ducă la nas.
A merge în căutare de client nu e deloc înjositor.
Mai ales când le vinzi ceva ce ei de fapt au nevoie, le vinzi un produs de calitate în contextul în care mâncăm numai prostii de dimineața până seara.
Nu e ca agentul care vine să-ți bage produsul lui pe gât, chiar dacă nu-ți folosește la nimic.

Dacă vom sta să așteptăm clienții, vom da faliment.
Prietenul meu e apicultor începător. Nu are o bază de clienți.
Eu îmi permit să stau acasă, că lumea mă știe și mă caută. (Era cândva când nu reușeam să dau la borcan 100 kg.)
Așa va fi și cu el în timp.

Soția a lucrat câțiva ani într-o agenție de turism - vindea bilete de avion. Clientul intra pe ușă și cumpăra biletul.
Șeful de agenție s-a gândit să angajeze agenți de vânzări, care să meargă la firmele mari și să facă contracte cu ei.
Agenților le dădea comision din vânzări.
Astfel, vânzările agenției au crescut foarte mult.

Așa că, ieșiți afară și cutați clienți - fiecare om vrea să aibă 1-2 borcane cu miere acasă.
Dacă vă e jenă, meritați prețul de 8-9 lei/kg.
cristi_vidican

Mesajde vasilefi » 18 Aug 2016, 20:01

:D de acord
Piata nu e saturata, studiile arata ca romanii consuma putina miere fata de vest europeni
Dar ca sa consume mai multa uneori trebuie sa le duci lingurita cu miere la gura sa o guste
E greu insa sa faci si apicultura profesionala si sa vinzi cu borcanul.
vasilefi

Mesajde cristi_vidican » 18 Aug 2016, 22:43

vasilefi scrie:E greu insa sa faci si apicultura profesionala si sa vinzi cu borcanul.

Când esti profesionist, joci in alta liga. Nici măcar nu tii acasa borcane.
O sa-l întreb pe DM cu cat da el mierea la borcan?
cristi_vidican

Mesajde mausica » 19 Aug 2016, 09:46

cristi_vidican scrie:
O sa-l întreb pe DM cu cat da el mierea la borcan?

:lol: :lol: :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde mellis » 19 Aug 2016, 09:58

Da si DM la borcan, doar nu crezi ca mananca din butoi ca ursul ;)
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Adi Hodis » 19 Aug 2016, 10:54

danmirea scrie:Observ ca nu mai scrie nimeni la anul apicol 2016.

Vin si eu cu o parere despre acest an.

Sincer...nu ma asteptam sa fie asa de prost, noroc cu teiul, ca altfel.....

Asadar...

La rapita, in zona noastra a fost ok, cu o medie de 30-40 kg/ familie, in functie de priceperea stuparului, la mine tinde catre 30 :). A fost nebunie cu ploi, predispozitie la roire, rupt la botci, etc.

La salcam,m-am dus cu 3 caturi de albina peste gratie si m-am intors cu aproape 1 cat.... si am scos fix 8 kg / familie :)) (salcam1+2) - calitatea salcamului - nici nu se discuta - nasol.

...

pai sa scoti 30000 de lei tot anul si cheltuieli de peste 10000...e cam nasol. Am facut miere dar o dau pe nimic.

Dane, ai uitat sa scrii ca la inceput era dublu nr-l de familii. Asa cum ai scris pe pagina ta, inainte de rapita, ai pus o familie peste alta. Deci doua matci intr-un stup. Asa ca media se poate scadea cam la jumate din cifre.
Spun asta doar in sensul ca s-ar putea sa citeasca pe aici si unii care pot modifica preturile la impozitarea s-au sa le mai vina ceva idei de taxare ... mai ales ca zici ca anul asta a fost foarte prost, ( ceea ce sustin si eu ) pai intr-un an bun cat faci frate ?. 100 kg ?. Deci vezi ... ?.

Imi amintesc discutiile dintre domnii cu impozitarea si apicultorii, la o intalnire pe tema impozitarii. Ca sedinta NU a fost, ci mai degraba o critica dura adresata noua, tuturor ...
Dumnealor, cica sau informat ... si ca apicultorii fac 50 - 60 de kg. media/an ... si ca, sa nu le spuna cineva ca nu se fac bani cu stupii, ca au sursele lor de informare si stie bine ce si cum ...

Degeaba explicatiile ca NU este la fel pentru toti apicultorii, ca NU este la fel productia in toata Romania, ca factorii meteo pot sa influenteze productia chiar si spre zero s-au chiar cu minus ...

Aia nu si NU ! ... ati primit fonduri europene, v-ati dezvoltat, aveti de unde plati !.

Bai nene, habar nu aveau ce vorbesc !.

Realitatea este asa,
Pretul mierii pe piata internationala este influentat de tarile mari producatoare de miere. Adica acele tari care au ferme apicole, cu mii si zeci de mii de stupi. Deasemenea au si suprafete mari de flora. Au multi ani in spate de cand au ajuns fermieri cu zeci de mii de stupi. Asa ca ei pot sa vanda mierea cu 2 $ kg-l.

Noi suntem departe, foarte departe de nivelul lor. Noi avem nevoie de dezvoltare si implicit investitii ... de programe realistice nu de pacalici cu fonduri europene ... praf in ochi. Ca sa atraga lumea in sistemul de impozitare.
Ca sa pui pe picioare o mica ferma apicola, cu 5 - 600 de stupi si logistica aferenta, ai nevoie de cel putin 100 000 euro. Nu 25 000 cat au dat la inceput, doar celor sub 40 de ani. Iar la impozitare ne-au bagat pe toti in "oala".
Noi santem la nivelul ... nici in car, nici in caruta !.
Concuram cu marii fermieri care lucreaza industrial, incarca/descarca stupii mecanizat, au linii de extractie ... iar noi lucram manual, incarcam si descarcam cu mana, avem centrifugi cel mult 2, de 4 sau 6 rame tangential ( americanul are 6 de cate 120 rame radial ) + ca nr-l stupilor este minuscul ... dar avem impozit si tot felul de taxe.

Deci, se observa marea diferenta ?. Daca nu, mai adaug, ca nu am zis tot.

Pe de alta parte, pe fondul productiei mici din acest an, zice-se ca ACA nu cumpara miere deoarece au depozitele blocate. :shock:
Cu ce ?. De unde ?. :roll:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Mircea_63 » 19 Aug 2016, 11:14

Am auzit ca nu se mai da ajutorul ala de minimis/calamitate sau cum s-o fi numind. Pana acuma era "valeu ca e cel mai prost an apicol", totusi: "numai prostii n-au facut macar 50 kg/stup". Zice-se ca guvernul nu are de dat ajutoare pentru prostie!

DM (Dan Mirea, un fel de Dan Margarit al Romaniei) face 30 kg la rapita, in aprilie, cand familiile inca nici nu au ajuns la potentialul de dezvoltare maxim. Asta in conditiile in care mai afirma ca : "
A fost nebunie cu ploi, predispozitie la roire, rupt la botci, etc."
:o
Desigur, este lesne de inchipuit ce productie facea daca nu era nebunia cu ploile, ruperea de botci etc.

Nu stiu cum sa formulez ca sa nu sune cum ca l-as face pe DM (Dan Mirea) mincinos, dar nici de crezut nu-l cred!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR