Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Sfaturi pentru incepator

Mesajde Yojen » 09 Mai 2011, 09:11

Am venit de pe forumul mai vechi, acolo nu mai pot posta nush ce se intampla. Am fost sa cumpar sambata 2 fam albine de la un om da sarise calu total 5 mil pt fam 5 rame albina, lada daca incercai sa o misti se rupea in doua, la una care zicea ca e fam buna puternica nu am vazut activitate, la urdinis era rumegus iam zis ca are soareci s-a incins omu ca ai fac observatii care sunt incepator si el are de ani stupi, cand a ridicat capacul surpriza 2 soareci. Am renuntat la ideea de a mai cauta fam. am vorbit cu stupari din sat care au 100-200 fam (nu vor sa dea macar 2 :cry: ) si imi fac 3 roiuri babane pe 5 rame , 3 cu puiet 2 mancare si matca.

Am luat 4 lazi goale de la un roman :), si am inceput dezinfectia : frecat grosu cu perie de sarma si cu un cutit, spalat cu apa calda si soda caustica, clatit dupa 10 min cu apa calda si frecat cu peria din nou, frecat jegu pe dinafara si parlit porii cu paie (ca la porc), chituit goluri si crapaturi, vopsit. inainte de a baga albinele mai trebe ceva facut? :?:
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Re: Sfaturi pentru incepator

Mesajde Adi Hodis » 09 Mai 2011, 09:47

Da, mai trebuie ... sa pui albine. :P

Ai vazut ca exista si stupari de ani buni care ... au si ei stupi si le potzi face observatzii ... ca doar nu dai cu paru' ... mai ales cand e vorba sa „ observi pe ce dai banu ” ... 500 pe un roi :shock:

Asha am patzit si eu cu ani in urma, cand am vrut sa iau albine si cerea un preeetz ... avea puiet varos scos afara din stupi, puiet racit.
Nu mai zic de semnalmentele Varroa ... si cand i-am zis ca are problemele astea in stupi s-a incins si asta ... m-am incins si eu ca deh, nu lasam nici unul, ca orbu de batz :P
Ca sa-i dovedesc ca am dreptate, am verificat nishte stupi aleatoriu ... si abia apoi a dat-o cotita, ca nu mai avea incotro cand a vazut Varroa pe albina, cand i-am aratat ca a greshit largind excesiv cuiburile, avea rame goale cu F A si rame cu puiet si albina departe de cuib, ingramadite albineutzele pe puiet ... saracutzele, nu mai faceau fatza sa incalzeasca puietul ... of of.
Am plecat ... cum venisem ... :(
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Yojen » 10 Mai 2011, 07:20

mai am oleaca de reparat la acoperisuri , sper sa termin azi daca o fi tot frumos ca ieri si sa-i vopsesc prima mana, sa oparesc ramele si gata asteptam sa vina albinele :D

mi-o fatat mintea un pui mai dau si la altii, in loc de chit pentru gauri sa pun rumegus fin cu aracet, chitul se sfarma cand se usuca daca nui bun si raman iar cu gauri la falturi
Yojen

Mesajde tassevasi » 10 Mai 2011, 14:27

" mi-o fatat mintea un pui mai dau si la altii, in loc de chit pentru gauri sa pun rumegus fin cu aracet, chitul se sfarma cand se usuca daca nui bun si raman iar cu gauri la falturi"

Pt ca tot ti-a fatat ... cel ma bun si mai bun ,testat de mine este asa ceva , tot ce pui va crapa nu are aderenta pe termen lung

Si ca sa fie treaba si mai buna dupa spalare si tot ce ai facut ,treci la cea mai eficienta , FLAMBAREA cu o lampa de gaz ori arzator de butelie .
Numai bine
Fişiere ataşate
Imagine0317.jpg
tassevasi

Mesajde Yojen » 10 Mai 2011, 15:17

am spalat de 2 ori cu soda si apa calda, am sa mai clatesc o data cu apa calda curata sa nu ramana soda pe urma le omor cu mana mea
Yojen

Mesajde victor s » 10 Mai 2011, 15:23

Adi Hodis scrie:Da, mai trebuie ... sa pui albine. :P

Asha am patzit si eu cu ani in urma, cand am vrut sa iau albine si cerea un preeetz ... avea puiet varos scos afara din stupi, puiet racit.
Nu mai zic de semnalmentele Varroa ... si cand i-am zis ca are problemele astea in stupi s-a incins si asta ... m-am incins si eu ca deh, nu lasam nici unul, ca orbu de batz :P
Ca sa-i dovedesc ca am dreptate, am verificat nishte stupi aleatoriu ... si abia apoi a dat-o cotita, ca nu mai avea incotro cand a vazut Varroa pe albina, cand i-am aratat ca a greshit largind excesiv cuiburile, avea rame goale cu F A si rame cu puiet si albina departe de cuib, ingramadite albineutzele pe puiet ... saracutzele, nu mai faceau fatza sa incalzeasca puietul ... of of.
Am plecat ... cum venisem ... :(

tare curios as fi fost sa vad ce fatza a facut vanzatorul cand si-a dat seama ca nu sta de vorba cu vreun ageamiu de incepator... :lol:
familia la ora asta nu e pe 5 rame;ala e roi, iar de pretul unui roi= 500 ron...cred ca de-as muri de dor de albina si sincer nu as da atatia bani...vorba unui coleg de serviciu...i-mi iau plasa de fluturi (albine) si merg pe camp sa adun de-un "roi la pachet" :lol:
victor s

Mesajde Adi Hodis » 11 Mai 2011, 01:34

victor s scrie:...
tare curios as fi fost sa vad ce fatza a facut vanzatorul cand si-a dat seama ca nu sta de vorba cu vreun ageamiu de incepator... :lol:
...

Pai i-am mai zis eu ca ... precis vine odata la 2 saptamani la stupina din Timishoara ( vazusem nr-l de la mashina, casa era nelocuita :idea: ) si d'aia a largit asha mult cuiburile ca sa fie asigurate albinele cu spatiu, si ca spera degeaba sa le gaseasca populate pe cand isi va gasi cumparator la ele ca sa scoata banii necesari pavilionului care era neterminat ... ca risca sa le gaseasca cu foitzele necladite ( era o primavara aici, asa cum e la voi acum, ploioasa si rece ) ba chiar fara puiet larvar daca nu are cine sa le dea sirop in lipsa de cules ...
Si-a schimbat tonul autoritar si nah ... s-a dus mai incolo, langa fiu-sau si i-a zis ceva ... apoi ala s-a pus sa scoata foitzele din cuiburi si sa regrupeze cuiburile la normal.
Nu a mai tzinut cont ca vad eu ... si-a dat seama ca nu mai cumpar albine ... doar i-am aratat Varroa pe albine si i-am zis ca in celule sint muuulti acarieni cand sint vizibili pe albine ...
Ca de unde shtiu eu astea ? ... pai shtiu ca sint stupar si eu si am citit, am verificat, am vazut, ba chiar am shi patzit multe ...
Aaaa !!! :shock: ... a ramas gura casca ...
Si cum de vrei sa cumperi albine ?.
Simplu ... un nemernic mi-a incendiat stupina ...
- Ooooo !!! :shock: ... iara gura casca ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Yojen » 11 Mai 2011, 08:12

Sunt oameni si oameni unii super de treaba altii la polul opus numa pe jecmanit.
Yojen

Mesajde Yojen » 11 Mai 2011, 13:45

Parca dadusem peste o lege care zicea ca atunci cand iti faci stupi trebuie sa ai declari la primarie si la medic veterinar, am intrebat veterinar si cica habar nare :lol:
Yojen

Mesajde MyBees » 12 Mai 2011, 10:05

La primarie si la Directia Sanitar Veterinara a judetului. Daca in zona nu mai sunt apicultori cu care sa mai discute si veterinarul, nu prea are de unde sa stie... Ce, e Jack Norris, sa stie si legislatie? :)
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Yojen » 12 Mai 2011, 10:56

In sat comuna unde lucreaa nena veterinar sunt 5 stupine mari 200 fam, numa la mine in sat sunt 2 oameni care au stupine.
Yojen

Mesajde Yojen » 23 Mai 2011, 07:41

de ieri a inflorit salcamul la mine cat tine inflorit 2 saptamani, vreau sa stiu cat mai am de asteptat pana aduc albinele acasa
Yojen

Mesajde Yojen » 29 Mai 2011, 12:13

WOPEEEE am prin ieri primul meu roi :D
Yojen

Mesajde TROJAN » 22 Iun 2011, 22:25

Salut la toti.ma numesc traian astazi miam procurat 2 familii fiecare pe 12 respectiv 14 rame.. am dat 700 roni pe ambele..mentionez cas au in jur de 10 kg miere in ele.matvca de anu alcesta puet pe 5-6 rame(compact) :) ce parere aveti?
TROJAN

Mesajde Adi Hodis » 23 Iun 2011, 08:45

TROJAN scrie:Salut la toti.ma numesc traian astazi miam procurat 2 familii fiecare pe 12 respectiv 14 rame.. am dat 700 roni pe ambele..mentionez cas au in jur de 10 kg miere in ele.matvca de anu alcesta puet pe 5-6 rame(compact) :) ce parere aveti?

Salut Traine si bine ai venit.
Intra aici si deschide-ti o pagina ca sa-ti descrii toate ce doresti:
viewforum.php?f=11
Raspuns la intrebarea ta: e bine.
Adi Hodis

Mesajde marinicad2002 » 27 Iun 2011, 11:55

am onoarea sa va salut!
impreuna cu un prieten, intentionam ca din primavara lui 2012 sa avem albine. Pana atunci, ne documentam... suntem din bucuresti si lucram aici, marea noastra problema sunt de fapt doua: 1.unde gasim un loc pentru stupina si 2. pe cine gasim sa aiba grija de ei, poate chiar dispus sa mearga cu noi in pastoral; (bineinteles ca implicarea noastra va fi maxima, dar cred ca un om in stupina este obligatoriu);
Intentionam sa cumparam, pentru inceput, cca 20 stupi, cat sa-i putem transporta cu o remorca, pe care ne gandim ca o s-o inchiriem (de unde, poate vreun apicultor?) sau poate chiar sa o cumparam. Oare, o astfel de remorca, o pot trage cu Loganul meu?
cand ne sfatuiti sa cumparam albinele(functie de pret si perioada), vreo rasa anume, de unde...?
In Bucuresti va fi un targ apicol pe 2-4 sep acolo vom gasi probabil stupi rame, unelte, nu avem nimic....decat planuri si ambitie :)
multumim!
marinicad2002

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR