Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Scabatox - tratament AV

Mesajde mausica » 16 Sep 2016, 15:52

oroles scrie:
asdf scrie:Eu nu-i inteleg pe cei care nu depind de albine si totusi adopta scheme agresive de tratament. Daca este demostrat ca o colonie rezista cel putin 2 ani fara tratamente ce mama masii ne bagam atat pe ele? E de ajuns un tratament facut corect odata in an.
Si in al doilea an mai da miere?

de eucalipt doar ...sau de ,,menta,,
Freci menta si iese mierea ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde oroles » 16 Sep 2016, 16:59

Atrag atentia asupra realizarii dilutiilor. Am vazut, de exemplu la Klartan/Mavrik 2F ca se face tratamentul cu solutii de 1% (prin stropire) si 2,5% prin imbibare. Am constatat ca Apistanul are 2,5% taufluvalinat. La noi la romani am citit ca se face asa: pui 2.5 ml de Mavrik 2F si 100 ml de apa si ti-a dat o solutie de 2.5% taufluvalinat. Gresit! Daca punem 100 ml de apa si 2.5 ml de Mavrik 2f nu rezulta o solutie de 2.5% ci de 2.4%. Asta daca am considera ca solutia de Mavrik 2F are taufluvalinat 100%. Atat Scabatoxul, cat si Mavrikul au in componenta excipienti. Stim ca intr-un ml de Scabatox sunt 125 de mg de amitraz. Restul, pana la greutatea unui ml (care nu stim cat e!) sunt excipienti. Si excipientii trebuie pusi la calcul atunci cand facem dilutiile si mai ales masa produsului adaugat (fie Scabatox, Taktic sau mai stiu eu ce). A nu se intelege ca spun ca sunt ineficiente ci trebuie avut grija cand recomandam cuiva cine stie ce tratament. Oricum experienta celor care au facut astfel de tratamente a aratat ca daca pui 1000 ml de apa si 2.5 ml de Mavrik/Scabatox sau 997,5 ml de apa si 2.5 ml de substanta, rezultatele sunt asemanatoare.
oroles

Mesajde petru71 » 16 Sep 2016, 17:23

mausica scrie:
oroles scrie:
asdf scrie:Eu nu-i inteleg pe cei care nu depind de albine si totusi adopta scheme agresive de tratament. Daca este demostrat ca o colonie rezista cel putin 2 ani fara tratamente ce mama masii ne bagam atat pe ele? E de ajuns un tratament facut corect odata in an.
Si in al doilea an mai da miere?

de eucalipt doar ...sau de ,,menta,,
Freci menta si iese mierea ;)

Incep prin a-i multumi lui oroles pentru precizari.

Acum,
@oroles
@mausica

postarea lui asdf este de acum doi ani (septembrie 2014)...haideti sa incercam sa dezvoltam subiectul astazi, in 2016...eu consider ca merita.
Mausica, tu ai tratat vreodata in acest fel ?

P.S. Ce-am inteles eu:

Albinele nu vor cartonul, banda textila, snurul de mop, etc. in stup.
Asta e clar. Vor face tot ce pot ca sa elimine acest corp strain.
Il rod, se freaca de el, etc. In tot acest timp, din corpul strain, chiar impregnat in ulei, se mai evapora ceva substanta activa in stup.
Asadar avem vapori de amitraz, dar avem si contactul albinelor cu corpul strain.
Daca la Varachet (fumigatie) avem instructiuni clare in ceea ce priveste dozajul, aici ce-avem de facut?
petru71

Mesajde mausica » 16 Sep 2016, 17:32

Salut,
Eu folosesc tratamentul prin fumigație dat cu furetto iar ca soluție folosesc : tactik,scabatox,varachet la alegere.
Iar în lipsa puietului.....toamna târziu spre iarna oxalic prin picurare.
Anul asta pe lg clasicele fumigație pun benzi impregnate cu mavrik
mausica

Mesajde petru71 » 16 Sep 2016, 18:06

mausica scrie:Salut,
Eu folosesc tratamentul prin fumigație dat cu furetto iar ca soluție folosesc : tactik,scabatox,varachet la alegere.
Iar în lipsa puietului.....toamna târziu spre iarna oxalic prin picurare.
Anul asta pe lg clasicele fumigație pun benzi impregnate cu mavrik

Multumesc mausica.
Oxalic am dat si eu anul trecut (picurare). Multi apicultori considera oxalicul responsabil pentru pierderea matcilor...
De tau-fluvalinat nu stiu sa zic nik... :mrgreen:
petru71

Mesajde Closcutz » 16 Sep 2016, 18:11

Mausica spune te rog frumos babeste cum procedezi cu mavrik-ul. Am cumparat si eu si mi-am pregatit stinghii de lemn de pin si brad se 20 cm lungime, 2 cm latime si 2mm grosime. Cat mavrik pui si cata apa( banuies ca asta e solutia cu care diluezi). Ce folosesti banda textila, carton sau stinghii de lemn? Cata substanta suge o stinghie, dar o banda textila? Va multumesc anticipat!
Closcutz

Mesajde tuturicius » 16 Sep 2016, 18:30

Din ce vad pe aici forumul pierde teren fata le livuri, ca sursa de informare. Aici poti face misto de o metoda, fara sa o fi probat, si multi iau de bun ce zici. Pe live e mai greu, pt. ca vine pe loc intrebarea "Dar ati folosit? ati probat? din moment ce spuneti ca nu e ok? ... aaa ...nu ati probat ... deci vorbiti doar asa ... multumim!" Nea Gica incerca sa instituie regula: "Nu vorbi daca nu ai probat!". Nu a reusit ...
tuturicius

Mesajde pustu » 16 Sep 2016, 18:59

petru71 scrie:Pustule, incep prin a-ti multumi pentru clip !

Decebal e de vina . A explicat el pe facebook cum face si eu am filmat sa vada daca am facut bine ori ba
petru71 scrie:Acum, intrebari:
De ce aplici 0.06 g amitraz ?

Tot de la Decebal am luat reteta
petru71 scrie:Acum, intrebari:
De ce folosesti benzi textile ? (aveai alternativa carton sau fasii de lemn).

Am avut impresia ca le pot refolosi dar acum n-as mai lua . Le scamoseaza rau de tot . Asta daca scap nepropolizate . As folosi sireturi de mop sau cum s-o chema . Si dupa fiecare tratament le-as arunca . Fasiile de lemn trebuie lasate peste noapte sa se imbibe cu substanta iar cu carton nu stiu dar parca n-as incerca . Am vazut un filmulet interesant totusi cu niste servetele care m-a pus pe ganduri . Nu stiu cu ce trateaza dar modul de administrare e interesant

yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde pustu » 16 Sep 2016, 19:03

petru71 scrie:P.S.

Ce ma scoate din sarite (chiar daca am fost asigurat ca produsul e ok pentru albine), este faptul ca in prospect nu scrie nimic de albine.

Cine ar mai cumpara altceva daca pe scabatox ar scrie " bun pentru albine " ?! :lol: :lol:
Multa sanatate si numai bine
pustu

Mesajde mausica » 16 Sep 2016, 19:13

Closcutz scrie:Mausica spune te rog frumos babeste cum procedezi cu mavrik-ul. Am cumparat si eu si mi-am pregatit stinghii de lemn de pin si brad se 20 cm lungime, 2 cm latime si 2mm grosime. Cat mavrik pui si cata apa( banuies ca asta e solutia cu care diluezi). Ce folosesti banda textila, carton sau stinghii de lemn? Cata substanta suge o stinghie, dar o banda textila? Va multumesc anticipat!

E prima oară când incerc benzile cu mavrik(în trecut am mai folosit mavrirol).
2.5ml mavrik la 100 ml apa
Folosesc niste fitile de bumbac anu asta însă cred că le schimb cu atele de la mop(e mai ieftină varianta).
mausica

Mesajde Closcutz » 16 Sep 2016, 19:19

Nu prea pricep de ce ate de mop e vorba... sunt ieftine? Dc stric mopul doamnelor cred ca vor rupe coada mopului pe spinarea mea! Banuiesc ca exista si sireturi de schimb pt mop... dar cat costa?
Closcutz

Mesajde petru71 » 16 Sep 2016, 19:41

Pustule, multam fain pentru lamuriri !
Stiu ca nu e usor...
Apare unu' ca mine, pune o caruta de intrebari. Apoi stai si raspunde-i... :mrgreen:
Am insistat pe acest subiect doar pentru ca tratamentele AV prin impregnare nu sunt tocmai populare pe forum.
Din ce-am citit eu pana acum, fumigatia-i la putere.
Decebal e un tip atent la detalii. Cu siguranta a gandit si regandit atat proportiile cat si posibilele rezultate.
Posibil sa fie din zodia Fecioara. Oare-am ghicit ?
Poate gaseste si el de cuviinta sa bata-n taste pe-aici.

Sanatate tuturor !

P.S. Cu asta m-ai omorat:

pustu scrie: Cine ar mai cumpara altceva daca pe scabatox ar scrie " bun pentru albine " ?! :lol: :lol:
Multa sanatate si numai bine
petru71

Mesajde Sam » 16 Sep 2016, 20:38

Cumparam Scabatox si urmarim sa gasim substantele active in cele mai ieftine medicamente de pe piata, pentru ca ne omoara costurile tratamentelor.
De aici apar dilemele de dozaj, noi tratam cu ceva si prin metode ce nu au fost testate.
Transmitem prin viu grai (live-uri!) sau lasam scris urmasilor, aici pe forum, experientele si metodele noastre de tratament! Ar fi comic daca n-ar fi tragic! Peste ani, apicultori incepatori se vor minuna de ingeniozitatea si "secretele" inaintasilor, cu mopul si stinghia de brad in frunte!
Particip si eu la mostenirea universala:
- am introdus azi, dupa-amiaza, cate 2 stinghii de brad(dimensiuni 16 cm*2cm*3mm) in familii, intr-un volum de 10 rame intregi. Dupa calculele mele, 1 stinghie a "supt" cam 2 ml de solutie (solutia = 25 ml Scabatox + 180 ml ulei).
- in urmatoarele 2-3 ore cat am stat printre stupi, albinele au avut o usoara reactie (un zbor mai activ si o usoara agitatie la urdinis). Nu am vazut albine moarte, nu am vazut paduchi la urdinis(ma asteptam sa vad ceva, ca in filmul facut de Pustu). Daca nici maine nu vad paduchi morti(eventual deschid un stup sa vad mai bine), ceva nu e bine.

Va mai povestesc maine despre secretul pe care acest viitor batran apicultor, e pe cale sa-l afle!!! ;)
Daca acesta este raiul
Ei bine, atunci aici este unde voi fi
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde mausica » 16 Sep 2016, 21:02

Closcutz scrie:Nu prea pricep de ce ate de mop e vorba... sunt ieftine? Dc stric mopul doamnelor cred ca vor rupe coada mopului pe spinarea mea! Banuiesc ca exista si sireturi de schimb pt mop... dar cat costa?

uite aici.....si pt ca e ieftin fata de benzi si mai usor de facut ca si stinghiile de brad
Rupi ata cu ata si gata benzile ;)
http://www.dedeman.ro/oradea/rezerva-mo ... c0646.html
mausica

Mesajde tuturicius » 17 Sep 2016, 01:07

petru71 scrie:Decebal e un tip atent la detalii. Cu siguranta a gandit si regandit atat proportiile cat si posibilele rezultate.
Posibil sa fie din zodia Fecioara. Oare-am ghicit ?
Poate gaseste si el de cuviinta sa bata-n taste pe-aici.

Uite bat: scorpion :mrgreen:
tuturicius

Mesajde pustu » 17 Sep 2016, 01:11

petru71 scrie:La fiecare tratament am introdus o singura banda de carton/stup, adica am administrat 0.031 g amitraz/stup la un tratament

Apropo . Americanii folosesc apivar , adica tot amitraz . Dar o fasie de aia de plastic contine 500 de mg de amitraz . Si pun 2 la fiecare 10 rame . Fata de mine care pun 62,5 mg si dumneavoastra cu 31 mg . Probabil polimerul respectiv elibereaza altfel substanta activa .Ei recomanda sa tii benzile in stup 42 de zile . Daca as face eu la fiecare 7 zile , 6 tratamente ar insemna 375 mg de amitraz adica de 3 ori mai putin ca americanii . Sa maresc doza ori ba ?
pustu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE