Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Scabatox - tratament AV

Mesajde io01 » 17 Sep 2016, 02:27

Salut , eu am folosit 156 mg amitraz la un stup cu 10 rame pe prosop de bucătărie (hîrtie).
io01

Mesajde kiloz » 17 Sep 2016, 07:11

pustu scrie:Daca as face eu la fiecare 7 zile , 6 tratamente ar insemna 375 mg de amitraz adica de 3 ori mai putin ca americanii . Sa maresc doza ori ba ?

Pune 2 bucati.Cartonul este mai bun ca roade mai incet si eliberarea substantei activa se produce in timp mai indelungat.Actioneaza prin evaporare si contact direct cu corpul albinei.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde balasbebe » 17 Sep 2016, 07:24

Si acum vine intrebarea : cum ai ajuns la o asemenea cifra. Ai zis mg. si nu ml.

Eu las banda 3 saptamani si are remanenta peste doua saptamani, le mai trebuie si lor o pauza de otravire.
La fel si mopul este ros si scos afara la urdinis
balasbebe

Mesajde mausica » 17 Sep 2016, 09:46

tuturicius scrie:
petru71 scrie:Decebal e un tip atent la detalii. Cu siguranta a gandit si regandit atat proportiile cat si posibilele rezultate.
Posibil sa fie din zodia Fecioara. Oare-am ghicit ?
Poate gaseste si el de cuviinta sa bata-n taste pe-aici.

Uite bat: scorpion :mrgreen:

cam multi scorpioni pe aici :evil:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde maximotgv » 17 Sep 2016, 10:48

balasbebe scrie:Si acum vine intrebarea : cum ai ajuns la o asemenea cifra. Ai zis mg. si nu ml.

Eu am calculat asa: in prospect zice ca 1 ml varachet contine 150 mg amitraz si 60 mg Taufluvalinat. Am masurat cu seringa si 20 picaturi varachet fac exact 1 ml varachet. Deci 4 picaturi varachet(pt un corp dadant1/1) contin 30 mg amitraj si 12 mg Taufluvalinat. Revenind la scabatox, ar fi necesar cam 0.25 ml scabatox care contin 31.25 mg amitraz, echivalentu a 4 picaturi varachet. Eu am pus 0.5 ml scabatox pt fiecare stup pe 10 rame( calcul pe care l-a facut si Decebal Tuturici).
Eu folosesc fire de mop, cate 3 jumatati de jnur pt fiecare stup. o jumatate de fir absoarbe cca 2 ml ulei, deci pt un stup ar fi necesar 6 ml ulei si 0.5 ml scabatox. Pt 30 stupi rezulta 180 ml ulei si 15 ml scabatox pe 90 jumatati jnur de mop. Secretu este sa se amestece bine uleiul cu scabatoxol si sa se impregneze la fel toate jnururile. Sanatate!
maximotgv

Mesajde Closcutz » 17 Sep 2016, 11:40

Cum faceti ca sa se imptegneze toate jnururile cu aceeasi cantitate de scabatox sau mavrik? Picurati cu seringa pe fiecare jnur? Le puneti in amestec la inmuiat?
Closcutz

Mesajde maximotgv » 17 Sep 2016, 11:52

Closcutz scrie:Cum faceti ca sa se imptegneze toate jnururile cu aceeasi cantitate de scabatox sau mavrik? Picurati cu seringa pe fiecare jnur? Le puneti in amestec la inmuiat?

Le pun in amestec si le amestec cu mana( cu manusa de menaj!), apoi le storc si iar le amestec pana cand se umezesc toate . dupa care le las in vasul in care le-am preparat(acoperit) pana ajung cu ele la stupi.
maximotgv

Mesajde tuturicius » 17 Sep 2016, 13:35

Eu din capul locului nu folosesc un suport pe care albina poate sa il roada. Unele rod mai repede, altele mai incet, oricum il rod si nu te mai poti baza pe un anumit nu.ar de zile in care sa fi sigur ca actioneaza. Am probat si eu la inceput cu un carton pt. desen, pai am avut familie care in trei zile l-a scos pe tot pe urdinis. Suportul trebuie sa stea INTRE RAMELE CU PUIET pana cand il scoatem, dupa o saptamana.
Alta idee, daca nu il pui intre rame cu puiet albinele pot sa il ocoleasca si nu se face transferul. Amitrazul se imprastie in stup prin transfer la contactul cu albina si nu prin evaporare, cum aud, des. Cel putin asa gasesti scris despre Apivar.
Nici nu cred ca e volatil amitrazul. Mirosul puternic este al bazei cu care se prepara produsul, care si difera de la taktic la scabatox, de ex. Oricum, la Apivar se insista pe ideea de a pune stripurile alea intre rame cu puiet si daca se muta cuibul trebuie mutate si ele.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 17 Sep 2016, 13:49

balasbebe scrie:
Eu las banda 3 saptamani si are remanenta peste doua saptamani, le mai trebuie si lor o pauza de otravire.

Nu e buna deloc pauza aia. Amitrazul este printre cele mai putin toxice substante pt albine. Este un acaricid mai degraba decat insecticid. In trei saptamani de eliberare continua scapam de toti varozii si gata. Apivarul are 6 saptamani de eliberare continua. Altfel ajungem in final sa le intoxicam mai tare pt ca incheiem tratamentul, facem un control, tot mai cad cativa, si mai facem un tratament, si mai unul, si mai un fum, si mai un oxalic samd...
tuturicius

Mesajde Avram » 17 Sep 2016, 18:38

tuturicius scrie:......
Alta idee, daca nu il pui intre rame cu puiet albinele pot sa il ocoleasca si nu se face transferul. Amitrazul se imprastie in stup prin transfer la contactul cu albina si nu prin evaporare, cum aud, des.

Din cate stiu eu ....
Amitrazul acționeaza asupra parazilor prin contact și inhalare, blocându-le funcțiile enzimatice și nervoase , drept dovada varachetul care contine amitraz si este administrat prin fumigatii ... sau ma insel ....a se vedea prospectul varachetului !

Oricum contactul exista chiar daca benzile sunt puse deasupra ramelor .Si eu folosesc benzi impregnate cu ulei si tactik si am observat ca dupa trei zile de la introducerea benzilor in stupi albinele incep sa roada si sa le propolizeze .

Concluzia mea .... prin efortul albinelor de a scapa de acele benzi contactul exista iar particulele de amitraz vor fi imprastiate prin stup chiar daca benzile sunt puse deasupra .

Este doar parerea mea !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde tuturicius » 17 Sep 2016, 19:32

Amitrazul din varachet il inhaleaza pt ca il vaporizam fortat.
O spun din nou, prefer sa ma iau dupa indicatiile apivarului si sa nu vin cu teorii noi in plus fata de ale lor. Un prieyen le-pus pe rame si apoi, cand le-a mutat in cuib, au cazut mai multi.
tuturicius

Mesajde ignatov andrei » 17 Sep 2016, 21:02

asdf scrie:Eu nu-i inteleg pe cei care adopta scheme agresive de tratament. Daca este demostrat ca o colonie rezista cel putin 2 ani fara tratamente ce mama masii ne bagam atat pe ele? E de ajuns un tratament facut corect odata in an.
Cu siguranta tratamentele fac mai mult rau decat bine in cantitati mari. Probabil ca cei care isi trateaza albinele la greu sunt si ei foarte dependenti de pilula zilnica :).

Imi doresc foarte mult ca aceasta parere sa ramana - sper - valabila inca 100 de ani!
Din partea mea, nu-i nicio problema...
Din partea majoritatii... valeleeeeeu...!
ignatov andrei

Mesajde teinegru64 » 17 Sep 2016, 21:40

ignatov andrei scrie:
asdf scrie:Eu nu-i inteleg pe cei care adopta scheme agresive de tratament. Daca este demostrat ca o colonie rezista cel putin 2 ani fara tratamente ce mama masii ne bagam atat pe ele? E de ajuns un tratament facut corect odata in an.
Cu siguranta tratamentele fac mai mult rau decat bine in cantitati mari. Probabil ca cei care isi trateaza albinele la greu sunt si ei foarte dependenti de pilula zilnica :).

Imi doresc foarte mult ca aceasta parere sa ramana - sper - valabila inca 100 de ani!
Din partea mea, nu-i nicio problema...
Din partea majoritatii... valeleeeeeu...!

Este mult si un singur tratament.Pe an .In conditiile actuale...20 de familii de albine se pot intretine ....fara nici un fel de tratament.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Avram » 17 Sep 2016, 21:47

teinegru64 scrie:In conditiile actuale...20 de familii de albine se pot intretine ....fara nici un fel de tratament.

Puteti detalia ....fara nici un tratament !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde teinegru64 » 17 Sep 2016, 22:01

Ai o stupina de vreo 2-300.N u tratezi.Raman vreo 15-20 ? :)
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde petru71 » 17 Sep 2016, 22:54

Ma bucur ca am redeschis acest subiect.
Multumesc mult tuturor celor care au incercat sa clarifice cate ceva.
Stiu ca e greu. Unii dintre noi invatam din mers.
Celor care au ales doar sa bata din taste fara legatura cu subiectul topicului le recomand cu caldura zona discutiilor libere.
Acolo se pot bate campii fara teama de a fi trasi de maneca pentru off-topic.
Totusi, putem ramane la subiect ?
Pitar

P.S. (off-topic):
Pustule, daca ma mai iei cu dvs. te trec la persoane neagreate.
Decebal, esti analitic ca mine. Eu sunt fecioara. Tu scorpion. Asta este... :mrgreen:
Sanatate tuturor !
petru71

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE