Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Scabatox - tratament AV

Mesajde Adi Hodis » 18 Sep 2016, 00:15

tuturicius scrie:Eu din capul locului nu folosesc un suport pe care albina poate sa il roada. Unele rod mai repede, altele mai incet, oricum il rod si nu te mai poti baza pe un anumit nu.ar de zile in care sa fi sigur ca actioneaza. Am probat si eu la inceput cu un carton pt. desen, pai am avut familie care in trei zile l-a scos pe tot pe urdinis. Suportul trebuie sa stea INTRE RAMELE CU PUIET pana cand il scoatem, dupa o saptamana.
Alta idee, daca nu il pui intre rame cu puiet albinele pot sa il ocoleasca si nu se face transferul. Amitrazul se imprastie in stup prin transfer la contactul cu albina si nu prin evaporare, cum aud, des. Cel putin asa gasesti scris despre Apivar.
Nici nu cred ca e volatil amitrazul. Mirosul puternic este al bazei cu care se prepara produsul, care si difera de la taktic la scabatox, de ex. Oricum, la Apivar se insista pe ideea de a pune stripurile alea intre rame cu puiet si daca se muta cuibul trebuie mutate si ele.

Daca nu este volatil amitrazul, atunci de ce se recomanda 3 administrari ?. Ar fi suficient una si timp de 3 saptamani ar avea efect. Dar efectul este dus dupa cateva zile ... dovada fiind Varroa vie ...

Acidul formic, zice-se ca omoara Varroa SI in celulele cu puiet, capacite ... si tot se redomanda cam 3 aplicari.
Deci ?.

Cel mai sigur este verificarea efectului ...

@asd, hai spune si noua, astora dependenti de pilula,
ce fel de pilula magica ai gasit ? ... de este suficient un singur tratament/an.

Traiesti de pe urma albinelor ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde asd5 » 18 Sep 2016, 05:53

Pe mine m-a atras ideea asta inca de la inceput: de a tine albine fara tratamente si am studiat mult din experientele altora(nu romani). Anul asta insa mi-a decimat deja 6 familii care au ajuns la 2 rame. Am observat inca din primavara paduchi pe albine si am realizat gravitatea situatiei de aceea am si facut 3 tratamente in iunie.
Am folosit anul trecut in noiembrie oacid oxalic expirat de vreo 2 luni si e foarte probabil sa nu-si fi facut treaba.
In orice caz e interesant cum unele familii o duc bine chiar si in conditiile date. Ajuta foarte mult o mica pauza in cresterea puietului chiar si fara tratament in perioada respectiva; zic asta pentru ca vad ca acele familii sunt mai populate acum, insa sunt si care au populatie pur si simplu.
Nu traiesc din albine si nu recomand nimanui experienta mea. Cine vrea sa faca bani si are timp trebuie sa trateze si din punctul meu de vedere trei tratamente la inceput de August si inca unul in lipsa puietului, daca sunt facute corect e suficient.
Avand in vedere ca a fost un an prost si miere au adunat doar pentru ele, varroa m-a ajutat sa-mi fac si mie parte.

Ce sa mai zic?

Se poate si fara tratamente insa miere o sa ai din an in pasti. Ce rost are sa mai tii albine? Daca nu ai beneficii pana la urma ti se acreste.

Alte intrebari?
asd5

Mesajde asd5 » 18 Sep 2016, 06:21

O schema lejera de a tine albine cu minimum de tratamente ar fi urmatoarea:
in fiecare an sa se faca roi cu botci pentru a prelua incarcatura de paduchi de la familii si pentru a putea lovi toti paduchii aia in ziua a XXI-a.
Am facut, merge deci nu vorbesc prostii. Sunt convins ca in schema asta ar merge chiar si fara tratamente insa cum am mai spus: e jalnic sa tii albine fara sa iti iei si tu partea.
asd5

Mesajde Closcutz » 18 Sep 2016, 07:02

Dle Asd nu era mai corect sa spui ca un singur tratament pe an (chiar si in lipsa de puiet...ceea ce este relativ) reprezinta ruleta ruseasca si calea catre esec garantat?! Toti incercam sa inlaturam pacla necunoasterii din cauza haosului in care ne-au aruncat politicienii si ICDA cu retetele si cu preturile tratamentelor, iar dta ne faci branci direct in bezna! Experimentele pe cateva familii e una, dar cand ai o stupina mai marisoara construita cu multe sacrificii parca te doare sufletul s-o lasi prada varroa!
Closcutz

Mesajde asd5 » 18 Sep 2016, 07:29

Bezna e la d-ta. Cred ca am fost destul de clar. M-am saturat de mult de acest forum insa m-am simtit obligat sa aduc precizarile de mai sus. Nu am doar cateva familii. Ce pana mea... faceti ce vreti, nu obliga nimeni pe nimeni. In loc sa va bucurati ca exista altii care fac experimente si le impartasesc cu sinceritate. Eu nu m-am aruncat orbeste in chestiile astea. Mi-am asumat anumite riscuri si nu imi pare rau: am devenit "expert" in varroa. :lol: Stiu exact cand sa intervin si ce sanse am, nu stau sa afum stupii in disperare. Adevarul e ca daca ti-au intrat in primavara sub capaceala paduchii ai cam pus-o si singura chestie care te mai poate salva e o pauza de puiet. Altfel lupta e mult in avantajul varroa.
asd5

Mesajde ignatov andrei » 18 Sep 2016, 07:56

Se spune, pe ici , pe colo, ca nu acarianul ar fi beleaua, ci efectele de dupa "intepare"...
Adica, albinele - si asa debile de la hrana "inlocuitoare" - se procopsesc cu diferite viroze sau alte boli, sub alte forme...

Daca albinele ar capata ceva rezistenta suplimentara...!! :(
Da' de unde, cu atatea otravuri...?!?
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 18 Sep 2016, 08:05, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 18 Sep 2016, 08:04

Urmatorul lucru, mai vreu sa zac:
- drumul ce se parcurge, incepe sa fie foarte luminat... adica, incepe sa se vada sfarsitul... :lol:
ignatov andrei

Mesajde balasbebe » 18 Sep 2016, 08:19

asd5 scrie:O schema lejera de a tine albine cu minimum de tratamente ar fi urmatoarea:
in fiecare an sa se faca roi cu botci pentru a prelua incarcatura de paduchi de la familii si pentru a putea lovi toti paduchii aia in ziua a XXI-a.
Am facut, merge deci nu vorbesc prostii. Sunt convins ca in schema asta ar merge chiar si fara tratamente insa cum am mai spus: e jalnic sa tii albine fara sa iti iei si tu partea.

Orice schema aplici daca sunt sute de stupi pe vatra nu realizezi nici pe departe ceea ce doresti. Anul trecut am facut tratamente pana nu a mai picat nimic. Am la majoritatea stupilor funduri AV. In primavara la fel am facut tratamente si a picat. Iarna a fost cum a fost si acum in toamna pe langa pierderi de colonii am avut si o infestatie masiva. Inca mai pica paduchi destui. Totusi dupa tratamentele repetate se pare ca va reveni la normal stupul deocamdata. Mai tarziu se vor vedea efectele in functie de iarna. Ieri am inlocuit matcile la cele puternic infestate si puietul ramas capacit l-am scos cu tot cu rama. Metoda cu furculita nu am considerat ca ar fi buna la aceasta data. Unii spun ca se intampla la doi ani, eu zic ca se intampla in anii cu ploi multe si mai rece.
Pe an trebuie facute 6 tratamente si al 7-lea cand trebuie. Eu am inceput prea tarziu doar prin 20 august. In 27 august era o infestatie masiva, si greu a fost sa o mai pot controla. Am dat telefoane, am cerut pareri de la colegi, si a mers. La cele slabite batonul de sulf cred ca ar fi recomandat. Raman ramele cu miere si este mai bine decat sa moara albinele la iarna cu colonii slabite. Nu stiu daca se merita unificarea sau mai mult incurca.
balasbebe

Mesajde asd5 » 18 Sep 2016, 08:21

Asa e. Deja au iesit la iveala rezultatele unui studiu important care a demostrat ca beleaua e cu DWV-ul, adica exista si DWV benign. S-ar putea ca asta sa fie calea in viitor, cine stie? Sunt destui care se lauda ca tin albine fara tratamente in US si nu sunt neica nimeni. Insa in mod sigur cei care au populatia in toamna gen DM folosesc tratamente profesionale. Apivarul e cel mai eficient tratament in August pentru ca loveste tot vreme de mai mult timp. Ar mai fi si MAQS. Nu stiu cum am reusi sa replicam si noi asa ceva pentru ca ar ajuta foarte mult - bagi odata si ai scapat de belea. Ar fi interesant sa ne prezinte cineva mai in detaliu structura benzilor, cantitatea de amitraz etc. poate reusim sa facem si noi acasa.
Nu ar fi rau sa mai fie iubitori de albine care sa nu tina sa faca miere si sa ne spuna si noua cum mai merge treaba.

Chestia cu microfauna imi da de gandit insa tare ma tem ca apicultorul cam ramane pe langa in toata ecuatia asta.
asd5

Mesajde asd5 » 18 Sep 2016, 08:26

balasbebe scrie:La cele slabite batonul de sulf cred ca ar fi recomandat. Raman ramele cu miere si este mai bine decat sa moara albinele la iarna cu colonii slabite. Nu stiu daca se merita unificarea sau mai mult incurca.

Nu se merita decat eventual intre slabi pentru regine de rezerva. Eu am redus cuibul(unde a fost cazul) si am picurat oxalic la toti(o concentratie ceva mai scazuta). Peste o saptamana unific slabi iar in noiembrie-decembrie mai fac un oxalic tot la concentratie mai scazuta sau mai bine niste amitraz pe benzi avand in vedere ca deja am dat o repriza de oxalic pe generatia de iarna.
asd5

Mesajde balasbebe » 18 Sep 2016, 08:48

Iarna cel mai urat lucru este sa vad roii slabiti ca nu se pot duce dupa mancare se caca pe rame, sau mor cu capul in celule.
Daca este un roi sanatos si cu trei rame trece iarna. Daca a fost o familie si a ramas din ea doar trei rame garantez ca nu trece iarna, si din ea daca unesti este doar balast, moare devreme, doar consuma mierea de pe rame si nu este economic sa-ti faci de lucru cu ele.
balasbebe

Mesajde tuturicius » 18 Sep 2016, 09:07

Adi Hodis scrie:Daca nu este volatil amitrazul, atunci de ce se recomanda 3 administrari ?. Ar fi suficient una si timp de 3 saptamani ar avea efect. Dar efectul este dus dupa cateva zile ... dovada fiind Varroa vie ...

Acidul formic, zice-se ca omoara Varroa SI in celulele cu puiet, capacite ... si tot se redomanda cam 3 aplicari.
Deci ?.

Cel mai sigur este verificarea efectului ...

Dupa o saptamana dispare si uleiul, care sigur nu e volatil. Se ia pe albine. Bagi fasia mustind si o scoti uscata.
Cu fasiile de lemn am verificat zilnic caderile si au cazut 9-10 zile. Pt. siguranta am hotarat sa le schimb la 7 zile.
La fitile inca nu am verificat maximum cate zile cad. Deocamdata m-am multumit sa verific daca cad in ziua a saptea. Cad la fel de multi ca in prima zi.
Deci 21 de zile este concentratie letala pt varozi in stup, zi de zi, tescapi de toti si cu asta basta. Anul trecut am mai facut un tratament de control la cativa, in lipsa de puiet, de curios, si au mai picat 0-1-2. S-a confirmat rezultatul anul asta, pt ca nu gaseam varroa in ramele claditoare. Abia cayresfarsitul per de crescut trantori am inceput sa vad cate unul. La ce am tinut acasa vaderile au fost mici, in general sub 50 in total, max 100. La ce am dus prin pastoral, in schimb, au cazut serios.
tuturicius

Mesajde filip » 18 Sep 2016, 09:56

Viitorul apicol e plin de lumina............luminita de la capatul tunelului ori farul locomotivei.
1 Cu nebunia asta privind lipsa medicamentelor acolo unde apicultorii mai putini informati erau invatati sa le gaseasca ele lipsesc,tot mai multi o sa fie cei care nu trateaza.
Ori poti sa tratezi la sange daca ai in jurul tau albina netratata ,eficienta e redusa.
Varroua se ia si din floare.
Multi spun am tratat cand nu mai sunt trantori deci nu exista riscul de infestare din alta stupina.
2 Una din greselile fundamentale care se face azi e urmatoarea:
Se pompeaza sirop in disperare in fam de albine.Efectul e ca tot mai des aflam ca stupii roiesc in septembrie.Asta nu ar fi o tragedie,dar cand stupii roiesc in septembrie exista si trantori cu care reginele sa se imperecheze.Odata cu trantorii se inmulteste si varroua.
3 Eu las miere suficienta in stupi si de multe ori la vremea asta nu mai am puiet in multe fam de albine.Dupa ”apicultura de rit nou” asta e o tragedie.
Eu in selectia matcilor un criteriu e reducerea pontei in lipsa de cules si asigurarea mierii pentru iernare.
Ca o concluzie:
Daca regina ponteaza pana in Decembrie si ponta e reluata in Ian,Feb sigur ca varroua e in floare.Incalzirea globala face ca iernile sa nu mai fie ce au fost.
Ori o fam de albine care inceteaza ponta in Aug ,Septembrie dupa 4-5 luni de repaus chiar daca au mai scapat ceva paduchi acestia isi dau obstescul sfarsit inainte de a depune oua pentru o noua generatie.
Multi apicultori au mari carente la Lucrul cu albina..............
filip

Mesajde balasbebe » 18 Sep 2016, 10:27

Filip tu lasi miere iar eu daca nu dau sirop le las sa moara de foame. Daca nu este nu pot astepta sa fie. Am llasta sa crape si au crapat. Nu dau sirop nu fac tratament si............
balasbebe

Mesajde filip » 18 Sep 2016, 10:45

balasbebe scrie:Filip tu lasi miere iar eu daca nu dau sirop le las sa moara de foame. Daca nu este nu pot astepta sa fie. Am llasta sa crape si au crapat. Nu dau sirop nu fac tratament si............

Sunt de acord ca exista zone in care albinele nu pot sa-si asigure hrana pentru iarna.
Dar sunt si rase de albine care transforma toata hrana in puiet.Sa ai acum 7-8 rame de puiet e o tragedie.
Ori rezolvi hrana pentru iarna in iulie si inceputul lui aug,ori dai de stimulare si totul se transforma in puiet.
filip

Mesajde balasbebe » 18 Sep 2016, 13:00

Una asa de mare fara tratament pana in primavara se duce de tot. Am avut si eu, nu am tratat suficient s-a dezvoltat Varroua si dusa a fost. Nu stiam de foaie de control sau fund AV. Dadeam toamna cate trei stropiri cu Klartan si aia era. Acum cu toate ca stiu mult mai multe tot am patit-o.
Dai cu un produs poate nu-i bun, zici ca nu este dupa care dai cu ceva mai tare si te trezesti ca ramai fara stupi.
balasbebe

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE