Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Scabatox - tratament AV

Mesajde Sam » 26 Sep 2016, 12:33

"E vreme pt o tarie....Ce doza imi recomandati?"

O tarie as trage si eu ... de ciuda ca nu am avut un rezultat pozitiv cu Scabatox-ul pe benzi.

Saptamana trecuta(17 si 18 sept) am facut solutie 25 ml Scabatox + 180 ml ulei si le-am pus cate pe:
- stinghii de lemn care au tras intre 2 si 3 ml solutie fiecare, cate 2 la 10 rame, intre ramele din cuib
- carton mai gros(coperti mai groase de agende) care a tras cate 3 ml solutie, cate 2 la fiecare, pe ramele din cuib

Rezultat dupa o saptamana - 0 paduchi cazuti! Presupunand ca am introdus destula substanta/volum (presupunere gresita sau nu...?) alti posibili factori pentru "chix" sa fie: faptul ca vremea rece nu a favorizat evaporarea/imprastierea prin activitatea albinelor a substantei si/sau faptul ca stinghiile si cartonul prea gros(in 1 saptamana acesta nu a fost ros mai mult de 20%) elibereaza prea lent si insuficient substanta.

Sambata asta 24 sept, am revazut filmuletul facut de Pustu', in care impregna fitile cu cate 5 ml solutie (5 ml Scabatox si 100 ml ulei), a pus cate 2 la 10 rame si a avut rezultate vizibile(pe urdinis).

Am avut ca suport un material care lua doar 3 ml lichid, astfel ca am facut solutia de 2 ori mai "tare" decat Pustu ((10 ml Scabatox si 100 ml ulei). Am pus cate 2 astfel de benzi. Mentionez ca acest material cedeaza mult mai usor lichidul impregnat decat lemnul.
Degeaba, duminica nici aceasta "sesiune" nu doborase nici un paduche.

E greu cu tratamentele inventate ...
Paduchi trebuie sa fie, am mai vazut in cate un stup 1-2 albine cu paduchele pe spate. Puiet capacit mai e putin. Le fac un varachet peste 2 saptamani.

Aveti ceva sugestii?
Daca acesta este raiul
Ei bine, atunci aici este unde voi fi
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde tuturicius » 26 Sep 2016, 13:07

Scabatoxul e proaspat? De cand e deschis flaconul?
tuturicius

Mesajde Sam » 26 Sep 2016, 13:17

tuturicius scrie:Scabatoxul e proaspat? De cand e deschis flaconul?

Expira in 2017, l-am deschis saptamana trecuta.
Avea pe fundul sticlei o substanta alba solida. Am intrebat un veterinar si mi-a spus ca este normal, sa-l agit pana se dizolva. S-a dizolvat.

Inca mai sper sa apara rezultate dupa aceasta a doua serie. Se pare ca vremea se incalzeste usor, usor ... ma gandesc ca poate asta va ajuta, pana weekendul viitor sper sa cada ceva paduchi. Ori nu e nici o sansa daca nu au cazut in prima zi?
Daca acesta este raiul
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde tuturicius » 26 Sep 2016, 13:52

Nu cred ca e in regula deloc daca avea depunere. De aia nu cad paduchii. Am patit si eu cu un flacon de Taktic la fel. NU a cazut nimic, am marit doza nimic, am luat un scabatox nou, limpede, cristal, fara depuneri, si au inceput sa curga.
tuturicius

Mesajde pustu » 26 Sep 2016, 14:32

Sam daca la alimentara vanzatorul zice ' ia-l ca e in termen , agiti putin si nu se mai vede , poti manca linistit ' ce faci ?
Multa sanatate
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde Sam » 26 Sep 2016, 14:52

E posibil sa aveti dreptate. O sa incerc saptamana viitoare cu alta sticla, aceleasi cantitati.

Nu m-am luat dupa vanzator, ci am intrebat un veterinar. Sincer, aveam in minte si imagini din anii trecuti cu veterinarul agitand timp de 5-10 minute sticlutele de medicamente pe care le injecta orataniilor din gospodarie si de aceea nu m-am preocupat prea tare de aspectul asta.

Sper sa aveti dreptate, vedem saptamana viitoare.
Daca acesta este raiul
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde kiloz » 27 Sep 2016, 10:13

Scabatox=Tactic
Continutul de amitraz la amindoua = 12,5 g
Calitatea safie corespunzator dar si cantitatea de solutie introdusa in familii!

Reteta ptr:
Benzi de carton taiate la dimensiunea de 21x3 cm din carton de desen cu greutatea de 200gr/m2
Solutia de inbibare la 100/buc 70 ml ulei de floarea soarelui+25 ml Tactic de 12,5%.Se amesteca/agita bine,dupa care se toarne peste benzi puse intrun recipient care se paote inchide ermetic. A doua zii se insira pe o sirma si se lasa la vinturat ,pe un loc ferit de soare,ca sa usuce uleiul. Daca uleiul sa inbibat complet pe a doua zii,se poate folosi fara vinturare.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Sam » 03 Oct 2016, 16:03

Am luat alt Scabatox si am refacut tratamentul, cum am descris mai sus (a doua varianta).
La o zi dupa ce am introdus solutia, intr-un roi, am vazut cazuti pe fundul stupului vreo 10 paduchi. Sper sa cada mai multi pana in weekend.

Tot e bine, e primul rezultat vizibil.
Daca acesta este raiul
La marginea campului
Pe marginea lumii
Inainte de gaz si TV.
Sam

Mesajde mellis » 03 Oct 2016, 16:29

Sam scrie:E posibil sa aveti dreptate. O sa incerc saptamana viitoare cu alta sticla, aceleasi cantitati.

Nu m-am luat dupa vanzator, ci am intrebat un veterinar. Sincer, aveam in minte si imagini din anii trecuti cu veterinarul agitand timp de 5-10 minute sticlutele de medicamente pe care le injecta orataniilor din gospodarie si de aceea nu m-am preocupat prea tare de aspectul asta.

Sper sa aveti dreptate, vedem saptamana viitoare.

Daca amitrazul se cristalizeaza prin sticla - solutia nu mai este ce ar fi trebuit sa fie.
Verificarea vizuala se face - daca solutia este limpede.
Sanatate!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde asd5 » 04 Oct 2016, 07:34

Sam scrie:Am luat alt Scabatox si am refacut tratamentul, cum am descris mai sus (a doua varianta).
La o zi dupa ce am introdus solutia, intr-un roi, am vazut cazuti pe fundul stupului vreo 10 paduchi. Sper sa cada mai multi pana in weekend.

Tot e bine, e primul rezultat vizibil.

Si la mine sunt rezultatele foarte vizibile:

DSCN6692.JPG

Cade varroa cu tot stupul :lol:
asd5

Mesajde maravela » 04 Oct 2016, 10:20

CE AM PATIT.
Ieri am facut un tratamentcu scabatox pe benzi-1ml /stup,6rame(restransi).La pranz erau paduchi cazuti pe fund.Am la toti fund antivaroua.Fundul l-am inchis cu tavite din tabla,urdinisele reduse la minim.Azi dimineata cand m-am dus la stupi, multe albine iesite din stup ,multe cazute ,(covor pe jos),altele pe stupi, multe urdinise aproape blocate...Va dati seama ce a fost ,dar nu stiu ce a mai ramas,- cand se va face mai frumos sa verific daca mai am matcile,ca acum e innorat si picura.Am scos toate benzile, am scos toate tavitele de la funduri pentru aerisire(in tavite erau din nou paduchi-nu la toti).
Desi banuiesc ce am gresit,rog pe cei care fac tratamente cu scabatox de mai mult timp,sa-si spuna parerea.
maravela

Mesajde asd5 » 04 Oct 2016, 11:38

S-a evaporat prea repede. Probabil ca nu ai bagat destul ulei.

... sau esti ca mine cu albine virusate care crapa la tratament - normal

Sigur a fost doar 1ml?
asd5

Mesajde asd5 » 04 Oct 2016, 11:41

Urmatorul tratament il fac cu mult mai mult ulei si pe un suport care sa prelungeasca cat mai mult evaporarea. Idea de baza e sa fie 1ml de scabatox.
Ma gandeam la bumbac sau la burete, eventual puse si intr-o punga cu gauri.
asd5

Mesajde mellis » 04 Oct 2016, 11:43

asd5 scrie:S-a evaporat prea repede. Probabil ca nu ai bagat destul ulei.
Sigur a fost doar 1ml?

Albinele virusate crapa la tratament? As zice ca sunt intoxicate de la un tratament incorect - prea multa solutie.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde asd5 » 04 Oct 2016, 11:43

Pentru cei care nu au facut tratamentele de la 1 August o sa fie jale anul asta garantat. Albina de iarna e neviabila datorita virusilor. Tratamentele in perioada asta sunt tardive.
asd5

Mesajde asd5 » 04 Oct 2016, 11:44

mellis scrie:
asd5 scrie:S-a evaporat prea repede. Probabil ca nu ai bagat destul ulei.
Sigur a fost doar 1ml?

Albinele virusate crapa la tratament? As zice ca sunt intoxicate de la un tratament incorect - prea multa solutie.
Sanatate.

1ml nu e mult. O familie sanatoasa suporta cantitatea asta fara probleme. Am probat pe un roi chiar fara amestec de ulei - direct pe banda de lemn.
asd5

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE