Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

pretul real al unei familii de albine - nesubventionat

Mesajde andrei_calinescu » 28 Dec 2011, 12:58

Va salut, de aproximativ o saptamana am pus un anunt de cumparare familii pe forumul de anunturi.
Am primit niste oferte, dar oamenii nu prea vor sa elibereze factura.
Ori eu , stiind ca vreau sa ma dezvolt in apicultura si NUMAI in apicultura, consider ca imi sunt justificate formele de ajutor propuse :PNA, 112, 141, etc.
Deci nu inteleg ermetismul acestor persoane care au impresia ca-ti fac o favoare anume.
Acesti stimabili propun material biologic spun ei " la pretul pietei". Eu as adauga la pretul pietei - subventionat. Caci stim cu totii si cred ca veti fi de acord ca preturile actuale sunt speculative, cauzate tocmai de aceste forme de ajutor, enumerate mai sus.

Si acum vine intrebarea mea: care ar fi pretul unei familii pe bune, nesubventionate, cu banii jos?
Nu de alta dar sa stiu si eu ce le propun ofertantilor oportunisti.
andrei_calinescu

Re: pretul real al unei familii de albine - nesubventionat

Mesajde Cristian IONITA » 28 Dec 2011, 13:15

100 Euro .... cu marja de + / - 20% in functie de momentul achizitiei, numarul de familii achizionate, conditii de livrare, de plata, etc, etc .... (una e familia cu o saptamana inaintea culesului de salcam si alta in august la final de sezon, una e pretul pentru familie achitata in avans si alta la sfarsitul sezonului, etc, etc).
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde eugen. » 28 Dec 2011, 13:30

Aproximativ 100 E cred ca e un pret normal inainte de salcam..... ( familia cu 10 rame, n --am spus pe 10 rame pentru ca daca o cumperi la 1 Martie nu gasesti asa ceva.. ) .Dupa 1 Iulie eu n as mai cumpara familii de albine si nici roi dupa 10 August ! Atentie ! pretul il face piata ( raportul cerere - oferta) in momentul cand vrei sa cumperi... Atat timp cat va exista PNA, 141, 112 si altele preturile vor fi ridicate.... Au fost apicultori care au cumparat doar factura pentru stupi si au dat in jur de 100-150 chiar 200 ron/stup.
eugen.

Mesajde cypryx » 28 Dec 2011, 13:41

citez,,,
CARTEA STUPARULUI ED 1956 AUTORI : T. BOGDAN,V. PETRUȘ ȘI C. ANTONESCU

... pag 334-335
1 KG CEARA=5 KG MIERE
1 ROI= 10 KG DE MIERE
1 FAGURE CLĂDIT ÎN RAMA 435*300MM=0.5 KG MIERE
1 NUCLEU CU MATCA = 5 KG DE MIERE
1 KG BOȘTINĂ=0,1 KG DE MIERE

si de aici treci la creație,,compunere , etc,,
vezi ca mierea e si cu 8 si cu 20 si cu 25 lei kg depinde la ce te raportezi.
eu personal consider ca fiind o carte veche ,nu are cum sa fie subiectiva(nu aveau programe euro ,pna,etc),asa ca sa te vad la calcule,hai sa te vad,
salutare
si la mai mare
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde bucursorinelionel » 28 Dec 2011, 13:59

Conform standardelor de evaluare...: "Valoarea de piata este suma estimata pentru care o proprietate va fi schimbata la data evaluarii, intre un cumparator decis si un vanzator hotarat, intr-o tranzactie cu pretul determinat obiectiv, dupa o activitate de marketing corespunzatoare, in care partile implicate au actionat in cunostinta de cauza, prudent si fara constrangere.."..asta e teoria..Practic poti sa iti formezi o idee studiind ofertele dar luand in calcul si accesul la creditare.Preturile tind sa creasca atunci cand finantarea este facila sau tind sa scada , daca banii devin mai "scumpi".In opinia mea nu e gresit sa consideri corect un pret de 35..36 lei pe rama / 10 rame din care 6 cu puiet( val. minima)...pana la 40lei pe rama/12 rame din care cel putin 8 cu puiet (val. max). De asemeni e corect sa scada pretul pe unitate daca platesti in avans ( aproape proportional cu valoarea avansului) ..la un 25% avans e normala o negociere de 5...10% pret sau la 50% avans o negociere de 25..30% din pret.Conteaza f. mult cat de urgent are nevoie vanzatorul de valoare lichida/cash.Daca are un nr. mare de buc. e normal sa acorde discount in cazul in care cumperi tot stocul oferit...Cel mai bine e sa stii valoarea a cel putin 3 tranzactii efectuate cat mai recent si cat mai aproape de nr de buc care te intereseaza pe tine (cumparatorul in speta). Daca ai astfel de informatii sa stii ca m-ar interesa si pe mine, cel putin informativ, pt 10 familii.
bucursorinelionel

Mesajde cypryx » 28 Dec 2011, 14:23

bucursorinelionel scrie:Conform standardelor de evaluare...: "Valoarea de piata este suma estimata pentru care o proprietate va fi schimbata la data evaluarii, intre un cumparator decis si un vanzator hotarat, intr-o tranzactie cu pretul determinat obiectiv, dupa o activitate de marketing corespunzatoare, in care partile implicate au actionat in cunostinta de cauza, prudent si fara constrangere.."..asta e teoria..Practic poti sa iti formezi o idee studiind ofertele dar luand in calcul si accesul la creditare.Preturile tind sa creasca atunci cand finantarea este facila sau tind sa scada , daca banii devin mai "scumpi".In opinia mea nu e gresit sa consideri corect un pret de 35..36 lei pe rama / 10 rame din care 6 cu puiet( val. minima)...pana la 40lei pe rama/12 rame din care cel putin 8 cu puiet (val. max). De asemeni e corect sa scada pretul pe unitate daca platesti in avans ( aproape proportional cu valoarea avansului) ..la un 25% avans e normala o negociere de 5...10% pret sau la 50% avans o negociere de 25..30% din pret.Conteaza f. mult cat de urgent are nevoie vanzatorul de valoare lichida/cash.Daca are un nr. mare de buc. e normal sa acorde discount in cazul in care cumperi tot stocul oferit...Cel mai bine e sa stii valoarea a cel putin 3 tranzactii efectuate cat mai recent si cat mai aproape de nr de buc care te intereseaza pe tine (cumparatorul in speta). Daca ai astfel de informatii sa stii ca m-ar interesa si pe mine, cel putin informativ, pt 10 familii.

ai dreptate, așai în viata
dar corect si obiectiv la munca depusa se normează cum citam mai devreme,

apoi intervine piața,informația ,nevoia etc ...raționamente subiective si rezulta prețul final .
mai era o chestie faina la economie ,,prețul pe unitatea de produs creste sau scade in funcție de resursele scoase la vânzare,, deci cererea si oferta fac prețul,,restul e etalon,comparație,etc,,cumpărătorul vrea sa scadă ,vânzătorul sa crească ,, se ajunge la un acord sau dezacord in funcție de cum sunt satisfăcute nevoile la amândoi(nevoia de resursa sau nevoia de capital).

deci tot piața face prețul.

salutare
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde pab » 28 Dec 2011, 17:01

Parerea mea, asa cum a dorit Andrei Calinescu- adica lasand la o parte faptul ca exista forme de subventionare, 100 euro inainte de salcam, pe familie care ocupa 10 rame full din care cel putin 7 cu puiet (doar sa-i pui catul), cu mici variatii depinzand de nr de familii tranzactionate, varsta matcilor, vechimea fagurilor, etc. Tinand cont de celelalte cheltuieli (pret carburant, pret biostimulatori), cat poate produce o familie daca nu o vinzi, consider ca asta e un pret real si nu speculativ.
O astfel de familie cumparata inainte de salcam, daca incape pe maini pricepute, da lejer 50 de kg de miere si un roi. Adica isi scoate banii si chiar peste, inca din primul an.
A, daca se vinde inainte de rapita, ca asa doreste cumparatorul, normal ca familia va fi mai slaba ca modelul enumerat mai sus. Dar ca bani, tot atata face, pt ca cel care cumpara se presupune ca o duce in cules de rapita.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde popik50 » 28 Dec 2011, 19:13

Eu cred ca un pret corect pentru o familie de albine in primavara ar fi intre 300 - 400 ron si aici discutam de :perioada achizitiei , ramele cu puiet si varsta matcii.
- 10 rame total ,5 rame puiet , matca 2 - 3 ani , achizitie in martie = 300 - 350 ron
- 10 rame total ,7 rame puiet , matca 1 an , achizitie in aprilie= 400 ron
Cam asa as vedea eu un pret corect :)
popik50

Mesajde gica » 28 Dec 2011, 21:31

popik50 scrie:Eu cred ca un pret corect pentru o familie de albine .................

Mai colegi,
Eu vand de zeci de ani de zile:
- rame noi (din anul trecut pentru colonii sau din anul respectiv pentru roi)
- matca tanara
- inainte de salcam 7-8 rame de puiet functie de vremea in primavara si 10 rame.Roiul de la 3 rame de puiet in sus plus 2 rame de acoperire,matca tanara.Rame noi noute.
Anul acesta am vandut cu o exceptie la peste 40 lei rama.Rame DB.
Pretul depinde de starea ramelor,varsta matcii si numarul ramelor de puiet la momentul respectiv.
Este de preferat sa dai 500 lei pe o colonie cu 8 rame batute de puiet cu 1-2 saptamani inainte de salcam decat 300 lei pe o colonie cu 6 rame de puiet la aceasi data.De la prima ai macar sansa unui roi bun daca culesul este zero.
gica

Mesajde CATALIN » 28 Dec 2011, 21:48

andrei u iti dai seama ce intrebi .....pai fiecare om care are asa ceva de vanzare o sa dea un pret....mare ca doar no sa scada cota e la fel ca-n piate daca la o taraba cartoful e cu 5 ron asa o sa cam fie in cam toata piata.......uite eu am cumparat roi pe 5 rame 2 si mai putin 3 cu puiet si pretul a fost 100ron nui ma mandresc cu asta pt ca de bani astia am albine si stresul si asteptare primaveri ma omoara sa vad ce o sa iasa dar ca si incepator si la cat mam interesat poti gasi famili bune pe la 3.500 000 4.000.000 f foarte bune
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde popik50 » 28 Dec 2011, 22:32

Andrei mai este si un lucru foarte important(poate cel mai important) si anume: de la cine urmeaza sa cumperi stupii. Sunt stupari care se ocupa cu vanzarea de stupi sau roi si ei pun un pret mai mare decat ceilalti stupari care nu au acces la anumite informatii si care sunt mai generosi din fire.
Si ca sa iti dau un exemplu: anul asta am cumparat 9 familii inainte cu cateva zile de salcam la pretul de 300 ron/fam si mai apoi dupa salcam am cumparat 6 fam puternice pe ales cu matci de 1 an la pretul simbolic zic eu de 200 ron/ fam pe 12 rame - 7 rame puiet. Deci atunci cand cumperi cateva familii de la anumiti stupari de treaba ,eu cred ca le poti scoate la preturi accesibile. ;)
popik50

Mesajde lucky5strike » 28 Dec 2011, 23:10

Subiectul e... tare!

Multi ne vom da poate cu parerea, dar in mod cert nu se poate scoate din asta limite ale pretului in sus sau in jos. Vanzatorii pot fi in egala masura oameni de buna credinta sau impostori, oameni care vand de nevoie sau in interes de castig, speculanti sau simpli vanzatori.

Cum poti sa opresti speculantul sa-si faca pretul? Cum sa-i ceri unuia care si-a facut ramele el, lazile el, familiile el, etc etc, sa-si dea munca de-o viata pe nimic? Sau, daca un om vrea sa scape cu 200 lei bucata de x familii in care e la concluzia ca a investit din greseala y bani, fara sa stie exact cu ce se mananca meseria... Poti sa-l acuzi ca strica pretul in piata? Dar pe batranul nevoias care stie ca puterile nu-l mai lasa sa faca ce facea odata?

Pentru unii familia valoreaza 5-600 de lei, pentru altii 2-300 de lei. Si cand apare nevoia, cer.

Piata le da... sau nu le da.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gica » 28 Dec 2011, 23:19

L5S,e corect ce ai scris.Sunt si exceptii totusi.Trebuie sa sti sa alegi.
Unul vrea sa vanda cu 400 lei o colonie cu 10 rame putrede,altul vrea sa vanda o colonie de aceasi putere cu 10 rame noi si regina de max. 1 an.Sa nu mai discutam de selectie ca si asta face pretul.
Al doilea vinde din prima,primul depinde de piata.Poate sa vanda sau nu.
Daca vinde si primul sa fi convins ca al doilea va salta putin pretul la anul.Si va vinde ca i se duce buhul ca vinde ieftin.
Calitatea produsului incepe sa se vada.
gica

Mesajde alexclau » 28 Dec 2011, 23:27

andrei_calinescu scrie:Va salut, de aproximativ o saptamana am pus un anunt de cumparare familii pe forumul de anunturi.
Am primit niste oferte, dar oamenii nu prea vor sa elibereze factura.
Ori eu , stiind ca vreau sa ma dezvolt in apicultura si NUMAI in apicultura, consider ca imi sunt justificate formele de ajutor propuse :PNA, 112, 141, etc.
Deci nu inteleg ermetismul acestor persoane care au impresia ca-ti fac o favoare anume.
Acesti stimabili propun material biologic spun ei " la pretul pietei". Eu as adauga la pretul pietei - subventionat. Caci stim cu totii si cred ca veti fi de acord ca preturile actuale sunt speculative, cauzate tocmai de aceste forme de ajutor, enumerate mai sus.

Si acum vine intrebarea mea: care ar fi pretul unei familii pe bune, nesubventionate, cu banii jos?
Nu de alta dar sa stiu si eu ce le propun ofertantilor oportunisti.

Din faptul ca VRETI SA VA DEZVOLTATI IN APICULTURA pot sa inteleg ca acum va apucati de stuparit, sau mai bine spus de "o afacere cu stupi".
Daca asa stau lucrurile eu va propun un test din care veti deduce singur cat trebuie sa faca o familie SUBVENTIONATA SAU NU.
Adica: achizitionati dv o familie/roi ce-o fi si incercati sa mai faceti din acesta familie/roi inca una. Adica: sa construiti faguri,... etc astfel incat in anul urmator sa aveti doua familii cu care sa faceti productie.
Pai daca ma gandesc putin: am achizitionat o familie cu 200 Ron (chilipir nu alta) pe 10 rame 1/1. As dori si eu sa stiu metoda prin care sa dublez familia si sa mai am si 20 rame 1/1 pentru colecta de miere (construite in acelasi an). Asa ca aviz celor care viseaza ca stupii sunt oi care se mulg si atat, sa mai reflecteze asupra afacerii ! Pentru inceput este greu, dar trebuie sa invatam sa apreciem munca altora. Sunt de acord cu dv ca sunt si preturi speculative, dar lamuriti-ma si pe mine de ce eu platesc motorina cu acelasi pret ca si neamtul si eu am salariul de 10 ori mai mic ca el?
Sa ne auzim de bine.
Prietenia nu se poate cumpara decat cu moneda FORTE: OMENIA.
alexclau

Mesajde popik50 » 28 Dec 2011, 23:35

Vreau doar sa spun ca cele 6 familii pe care le-am cumparat cu 200 ron/fam au fost mai bune ( omul mi-a dat ce e mai bun din 60 fam pe care le avea) decat cele pe care am dat 300 ron/fam.
Mai depinde si ce'' suflet ''are stuparul respectiv. Vreau sa spun ca eu nu am negociat nimic . Cat au cerut atat le-am dat pentru ca nici cel care cumpara nu trebuie sa profite de cei care vand mai ieftin.
Trebuie sa avem simtul realitatii si cei care vand si cei care cumpara
popik50

Mesajde teinegru64 » 28 Dec 2011, 23:39

gica scrie:
popik50 scrie:Eu cred ca un pret corect pentru o familie de albine .................

Mai colegi,
Eu vand de zeci de ani de zile:
- rame noi (din anul trecut pentru colonii sau din anul respectiv pentru roi)
- matca tanara
- inainte de salcam 7-8 rame de puiet functie de vremea in primavara si 10 rame.Roiul de la 3 rame de puiet in sus plus 2 rame de acoperire,matca tanara.Rame noi noute.
Anul acesta am vandut cu o exceptie la peste 40 lei rama.Rame DB.
Pretul depinde de starea ramelor,varsta matcii si numarul ramelor de puiet la momentul respectiv.
Este de preferat sa dai 500 lei pe o colonie cu 8 rame batute de puiet cu 1-2 saptamani inainte de salcam decat 300 lei pe o colonie cu 6 rame de puiet la aceasi data.De la prima ai macar sansa unui roi bun daca culesul este zero.

Ca de obicei nea Gica e fruncea.Anul trecut am vandut cu 450.In sinea mea sunt convins ca puteam sa iau mai mult.....undeva spuneam ca putem sa iau mierea la rapita si salcam si apoi sa dau trei roiuri.....si ajungeam la 1000 lei fam de albine.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE