Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

dilema

Mesajde catalin_valenii » 28 Dec 2011, 21:09

Buna seara! Am si eu o dilema referitoare la fondurile europene versus PNA. Care din ele este mai avantajos pentru apicultor referitor la posibilitatea de modernizare mai rapida si eficienta a stupinei?
catalin_valenii

Re: dilema

Mesajde proapis13 » 28 Dec 2011, 21:50

Bine ai venit pe forum mai intai
Sa nu mai citesti inca o data ce s-a scris pe forum ai mai jos
3 adrese cu tot ce te intereseaza in legatura cu apicultura si fondurile
Spor la citit
salve :D
http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=d ... FV_gahLabg

http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=d ... FV_gahLabg

http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=P ... 5y1ar8iSHg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde apivera » 28 Dec 2011, 22:12

dilema ramane dilema

nu este reteta de succes valabil la toti si la toate :lol:
cazuri cunoscute de mine ..si cate altele or mai fi :?:
-baiat destept, cu ochi albastri,batran,apicultor mediocru,se lauda nu demult cu achizitia a doua SAPARDui rezultat ioc
-fmilie de apicultori tata-fiu cara se inteleg,si au experienta pot fi o formatie redutabila cu orice masura
-familie sot sotie in plina putere fizica si cu experienta in apicultura si pofta de castig dau rezultate fara fonduri
-baietasi care ara tata stupi si ei nu au habar de albina da sunt tineri fermieri sunt deasemeni incurca mult dilema

iata numai cateva ipostaze ale dilemei dar...oricum ceva banuti sunt necesari fie ca vin de la fonduri sau din alte

totu e sa adincesti profund problema ca sa stii la urma de ce nu ai facut nimic
alteori si nu rar ,am patit si eu ,si baietii de la fonduri pot sa-ti dea in loc de fonduri un picior in kur si atunci :?: cum ramane ku dilema
tot asa :?
fiti optimisti
apivera

Mesajde apivera » 28 Dec 2011, 22:23

vorba lui proapis .spor la citit...ca dilema ramane la locu ei si noi cu cititu :roll:
da uitasem urarile de complezenta
SA VA DEA DUMNEZEU ALBINE SANATOASE SI SANATATE IN OASE :lol:
LA ANU SI LA MULTI ANI
apivera

Mesajde catalin_valenii » 28 Dec 2011, 22:32

Intai de toate bine v-am gasit. Proapis am citit ghidul inainte de a posta aceasta intrebare. Ma asteptam la raspunsuri din partea celor care au accesat fonduri prin masurile 112, 141 si au accesat inainte si prin PNA adica cu un an maxim doi inainte de 112, 141.
catalin_valenii

Mesajde catalin_valenii » 28 Dec 2011, 22:35

Am pus aceasta intrebare deoarece doresc sa ma extind si sa ma tehnologizez pe viitor si nu stiu prin ce masura pentru ca nu sunt convins ca se merita bataia de cap si ma gandeam ca cineva care a accesat unul din cele doua (trei) variante ma poate sfatui.
catalin_valenii

Mesajde gica » 28 Dec 2011, 22:58

catalin_valenii scrie:Am pus aceasta intrebare deoarece doresc sa ma extind si sa ma tehnologizez pe viitor si nu stiu prin ce masura pentru ca nu sunt convins ca se merita .............

Colegule hai sa te intreb si eu - Al cui esti din Congo (Dombazil)sau din Valeni,cati stupi ai,de cati ani,ce varsta ai,ce ganduri ai?
Asta ca sa fiu si eu convins ca merita sa-ti raspund la fix.
gica

Mesajde ilalexandru » 28 Dec 2011, 23:10

Daca esti baiat destept si dispui de vreo 3000-4000 de euro...Poti sa te descurci si prin PNA. Daca nu dispui de bani si ai chef de hartii si drumuri.... depinzand de indeplinirea anumitor criterii...poti accesa 112 sau 141. Depinde cati stupi ai, de cand, de ce fonduri dispui, ce doresti si unde doresti sa ajungi.
De exemplu, daca ai avea 50000 roni, intr-o vara ai putea sa-ti cumperi o suta de familii albine si 100 de cutii pt ele. Iar la final ti-ai recupera 40000 roni. Asta daca indeplinesti conditiile cerute de PNA. Pe cand la 112, nu poti sa te dezvolti asa dintr-o data, dar nici nu ai nevoie de proprii bani pt investitie.
ilalexandru

Mesajde Gabysgg » 29 Dec 2011, 11:16

apivera scrie:dilema ramane dilema

-familie sot sotie in plina putere fizica si cu experienta in apicultura si pofta de castig dau rezultate fara fonduri

fiti optimisti

Cea mai buna varianta ,incet si sigur :) iar daca mai ceva sprijin si din partea familiei :D
Gabysgg

Mesajde catalin_valenii » 29 Dec 2011, 12:09

Am 50 familii deocamdata cu care sper sa ies si din iarna. As vrea sa fie ceva in familie adica doar eu cu sotia ne-am ocupat pana acum de stupi iar stupi am de 10 ani. PNA mi se pare mai rapid decat 112 la care as dori sa ma bag la vara daca va fi (bineinteles o sa mai trebuiasca sa mai achizitionez niste familii de albine la primavara sa indeplinesc numarul minim de 6 UDE) si de aceea mi-am permis sa deschid acest topic sa vad parerile celor care au apelat la una din aceste ajutoare. Sunt sigur ca mai sunt si altii ca mine si nu stiu ce sa faca. Intr-adevar pentru extindere si tehnologizare iti trebuiesc bani si ma gandesc ca daca se poate sa apelez si la fonduri nu numai la pusculita s-ar merita cu toate ca la un alt topic unde se vorbeste daca se poate trai din apicultura majoritatea recomanda sa ai 100 familii dar nu este un lucru cert pentru ca poti avea 50 familii bune din care sa scoti miere cat scot altii din 100-120 familii, dar banuiesc ca cele 100 familii ar trebui sa fie din acelea bune
catalin_valenii

Mesajde Adi Hodis » 29 Dec 2011, 15:39

catalin_valenii scrie:... Intr-adevar pentru extindere si tehnologizare iti trebuiesc bani si ma gandesc ca daca se poate sa apelez si la fonduri nu numai la pusculita s-ar merita cu toate ca la un alt topic unde se vorbeste daca se poate trai din apicultura majoritatea recomanda sa ai 100 familii dar nu este un lucru cert pentru ca poti avea 50 familii bune din care sa scoti miere cat scot altii din 100-120 familii, dar banuiesc ca cele 100 familii ar trebui sa fie din acelea bune

Salut Cataline.
Pai nu e rau sa primesti ... ca deh, vrei dezvoltare.
Referitor la recomandarea majoritatii, de a avea minim 100 de fam . ... pai nu fa confuzie. E vorba de familii de productie ... nu fam. de "prezentza" in stup, la nr. in stupina.
Mai concret, pt. a putea progresa din apicultura, deci nu doar a trai, eu sint de parere ca ai nevoie de la 150 de fam. de productie in sus. Asta inseamna ca mai ai un lot de fam-ii care doneaza mat. biologic celor de productie.
Deci, refa calculele, planurile ... :geek:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde andrei_calinescu » 29 Dec 2011, 18:28

salut Catalin,
Un sfat personal.
Roii reprezinta motoarele apiculturii.
Ataseaza fiecarei familii de productie un roi artificial facut dupa primul cules.
Iti confera doua avantaje:
-rotatia coloniilor
-lucrul cu matci tinere.
Deci fa-ti un nr de roinite pe 5 sau 6 rame , egal cu nr de fam de productie.
andrei_calinescu

Mesajde apivera » 29 Dec 2011, 22:02

as mai adauga cu putine pretentii la mesajul anterior care
este cel mai practic parerea mea si .........
daca ai curajul sa faci roii cu matca batrana (desigur neepuizata)ai multe avantaje adica
-poti face roii pe aceeasi vatra ,nu se va intoarce multa albina..la stupul mama
-timpul de dezvoltare a roiului e mai scurt
-va trebui sa folosesti momentul maxim de roire in stupina

cele mai bune ganduri :|
apivera

Mesajde catalin_valenii » 30 Dec 2011, 20:27

Pai daca fac cate un roi din fiecare familie dupa primul cules adica dupa rapita banuiesc nu imi slabesc familiile iar la salcam 1 si salcam 2 nu mai am cu cine culege?
catalin_valenii

Mesajde CORNEL V. » 30 Dec 2011, 20:35

cataline da de ce vrei sa faci dupa rapita...fa rapita,salcam 1,salcam 2 si dupa aia poti sa-i spargi...ai matci imperecheate sau chiar botci,au tot timpul sa se dezvolte...urmeaza salcam 3,fs sau poliflora
CORNEL V.

Mesajde catalin_valenii » 30 Dec 2011, 21:22

Cornel ideea e ca nu vreau sa ii sparg pe toti si sa nu mai am productie la culesurile de dupa salcam. Am initiat acest topic sa aflu care din masurile de ajutor 112 sau PNA este mai avantajoasa pentru a lua niste banuti pentru dezvoltare in ideea ca as dori sa supravietuiesc din apicultura(sa vad daca se poate).
catalin_valenii

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE