Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cine foloseste Fumagilin -B ????

Mesajde petru MD » 01 Oct 2015, 13:51

emil_adrian scrie:Nosema Apis poate fi prevenita si cu Protofil. Intrebarea e daca e la fel de eficient si pentru Nosema Ceranae.

din ceea ce am vazut Protofilul e doar ca profilactica dar daca e afectata tare prisaca putin ajut in schim Fumagilina are un efec mult mai vizibil.....
petru MD

Mesajde petru MD » 01 Oct 2015, 13:57

iosca scrie:
Dragos2006 scrie:Protofilul la nosema este exact ca ceaiul de musetel la dizinterie , scapa cine poate !

D-le "petru MD", clar subiectul este unul sensibil iar răspunsurile, normal, evazive dar încercaţi cu întrebarea " Cine NU folosește ? " Cred că vor fi mai edificatoare răspunsurile !

poate si e asa... eu mam gindit ca o sa fie mai deschisi apicultorii dar.... facem toti concluzii si lucram mai departe..
petru MD

Mesajde petru MD » 01 Oct 2015, 14:10

peterneamt scrie:În România nu se folosesc antibiotice în tratarea familiilor de albine, decât dacă este necesar........ :D

am citit zilele acestea am citit un articol despre Fumagilina si din ceea ce am inteles ca si australia si canada si argentina in mod regulat folosec fumagilina macar ca sut exportatori in toata lumea de miere si au rezultate bune .
la russia din 2015 e pe lista medicametelor obligatoriii pentru albini
si inca toti apicultorii care au familii multe famiili puternice si mai prodic si roiuri si regine folosec antibiotice . se poate tot de folosit numai in doze minime si la timpul potrivt...
daca vom,lucra cu intelepcine vom otine rezultate bune.....
petru MD

Mesajde joohny » 01 Oct 2015, 14:41

Adevarat graiesti Petrica,insa tarile pe care le-ai enumerat nu fac parte din UE.Deci,trebuie sa vii cu dovezi daca se folosesc in UE.Romania face parte din UE=>trebuie respectate legile din UE.Sanatate.
joohny

Mesajde petru MD » 01 Oct 2015, 16:09

joohny scrie:Adevarat graiesti Petrica,insa tarile pe care le-ai enumerat nu fac parte din UE.Deci,trebuie sa vii cu dovezi daca se folosesc in UE.Romania face parte din UE=>trebuie respectate legile din UE.Sanatate.

eu am vrut sa spun ca in mierea din aceste tari ( majoritatea e exporta spre arabia saudita) nu se gases reziduri dar in mierea din romania si moldova este
asta e paradoxu...
petru MD

Mesajde joohny » 01 Oct 2015, 16:35

Poate mai depinde si cine face analizele si pentru cine sint analizele.Sanatate.
joohny

Mesajde emil_adrian » 01 Oct 2015, 17:46

Sau poate exatrag doar din caturi unde ceara nu a intrat in contact cu antibioticul.
emil_adrian

Mesajde cucubau » 21 Iul 2016, 23:28

2016 va ramane in istoria apiculturii romanesti ca punct de reper in cea ce priveste gradul de inbolnavire si in acelasi timp de preventie a unor situatii grave.
Lipsa culesului in perioada de primavara -vara , culesul deficitar la tei , floarea soarelui otravita ,au facut ca multe stupine sa aiba grave probleme .
In urma culesului de la FS , chiar daca a iesit ceva miere multe stupini au iesit sifonate.
Numitorul comun in toate aceste situatii este nosemoza . Desigur nu este prezenta in stupinele cu staif chiar daca au ramas cateva albine , acolo doar paduchii si matcile sunt de vina.
In situatia de acum se pune intrebarea :
Cine va avea curajul , sa foloseasca fumagilin?
........
cucubau

Mesajde vasilefi » 01 Noi 2016, 04:52

as avea eu curaj :)
dupa o primavara ploioasa ca anul acesta cand e recomandat fumagilinul, in perioada imediat urmatoare, toamna la completari? primavara urmatoare?
acum doi ani a fost un an ploios. daca aveam fumagilin as fi dat, atata umezeala nu le-a priit deloc la albine.
vasilefi

Mesajde comi » 01 Noi 2016, 21:24

In Austria Tara membra UE in cresterea matcilor este obligotoriu folosirea Fumagilin B.
Oare de ce ?
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde manu » 02 Noi 2016, 22:19

se foloseste cei care o fac tac si fac cu grija in cuib restrins fara caturi de productie sau turta se aduce de pe canada sau diferiti cunoscuti din SUA
manu

Mesajde asd5 » 03 Noi 2016, 09:10

Chestia asta cu nosemoza e un caz tipic de "whishful thinking", adica politica strutului.
Atata timp cat nu avem un tratament eficient cu actiune pe termen lung la paduchi, pe care sa-l administram inainte de aparitia puietului care va fi albina de iarna, e normal ca bagam in iarna albina bolnava. Nosema ceranae face ravagii in zonele mai calde cum e California de exemplu. E de ajuns frigul iernii pt. a eradica dezvoltarea ei. Nu mai dau link-ul ca si asa nu citeste nimeni si fiecare are convingerile proprii.
asd5

Mesajde tiih » 03 Noi 2016, 09:30

comi scrie:In Austria Tara membra UE in cresterea matcilor este obligotoriu folosirea Fumagilin B.
Oare de ce ?

Daca este obligatorie in Austria folosirea Fumagilin B in crestera matcilor este ceva foarte bun,pentru ca matcile reprezinta un vector principal in transmiterea bolii.Cand cumperi o matca esti sigur ca nu e bonlava.Deci numai in cresterea matcilor,in nuclee speciale,unde nu se pune problema contaminarii mierii!

PS Un articol citit in revista Apicultura in Romania,de prin anii 80,referitor la infectarea matcilor cu nosema apis,la mai multe stupine din tara(Ocoale silvice sau C.A.P-uri) se sfarsea cu niste concluzii surprinzatoare.30% din stupini erau infestate iar in stupinele cu probleme 40% din matci erau atinse de boala.
Credeti ca acum daca s-ar repeta analizele situatia ar fi mai roza???Din contra.... :!:

Nosema este o boala aflata in cea mai mare parte a anului in stare latenta la multe famiii de albine,care actioneaza cu putere cand intalneste factori favorabili(iernare fara zbor de curatenie,miere mana,lipsa cules de intretinere,lipsa rezerve de proteine..polen sau pastura..prezenta altor boli virotice sau... loca europeana.
Ea este cireasa de pe tort,boala care aplica lovitura finala familiilor de albine si contribuie la celebrele depopulari surpriza din ultimii ani :idea:
tiih

Mesajde oroles » 03 Noi 2016, 15:58

tiih scrie:

PS Un articol citit in revista Apicultura in Romania,de prin anii 80,referitor la infectarea matcilor cu nosema apis,la mai multe stupine din tara(Ocoale silvice sau C.A.P-uri) se sfarsea cu niste concluzii surprinzatoare.30% din stupini erau infestate iar in stupinele cu probleme 40% din matci erau atinse de boala.
Credeti ca acum daca s-ar repeta analizele situatia ar fi mai roza???Din contra.... :!:

Nosema este o boala aflata in cea mai mare parte a anului in stare latenta la multe famiii de albine,care actioneaza cu putere cand intalneste factori favorabili(iernare fara zbor de curatenie,miere mana,lipsa cules de intretinere,lipsa rezerve de proteine..polen sau pastura..prezenta altor boli virotice sau... loca europeana.
Ea este cireasa de pe tort,boala care aplica lovitura finala familiilor de albine si contribuie la celebrele depopulari surpriza din ultimii ani :idea:

@tiih, te urmaresc de mult timp. De data aceasta nu pot fi de acord cu tine. Incidenta nosema era mult mai scazuta pe vremea comunismului decat arata acea statistica. Hai sa iti povestesc o speta ca sa intelegi de unde statistica aia: Vecinul bunicilor mei, Fanica, (Dumnezeu sa il ierte! ... si pentru speta de fata) era administrator in anii '80 la unul dintre cele mai mari CAP-uri cu profil apicol din tara. Pe langa stupii de la serviciu, mai avea si acasa cateva zeci de stupi. Nu iti imagina ca stupii de acasa ii bibilea prea tare. Efectiv cand avea nevoie de o matca o lua dintr-un stup de la serviciu si in scripte scria "roit/pierdut matca la imperechere". In primavara venea acasa cu o roinita pe bicicleta cu rame aduse de la serviciu. Stiti ce familii puternice avea si cata miere facea? Si Margarit ar fi fost invidios. :D Cand voia sa mai fure cate ceva de pe la CAP, racoreau cateva zeci de stupi in primavara si ii declarau ca "morti de nosema" sau "morti din cauza frigului" (dar asta nu prea tinea, asa ca de multe ori o prefera pe aia cu nosema). Numai povestea cu ursu in pastoralul de la munte de cate ori a spus-o la partid... :lol: Ce usor se fura in apicultura pe vremea lui Ceausescu, nu?! Ai incredere in aceasta statistica?

Eu zic ca nosema este o boala a apiculturii industriale. Eu nici nu stiu cum arata un stup lovit de nosema. Nu dau zahar sau substitute decat foarte rar. Am vazut doar diaree cauzata de pierderea matcii sau la stupii deranjati de ciocanitori. In stupinele industriale e alta poveste...
oroles

Mesajde tiih » 04 Noi 2016, 09:59

@oroles si eu citesc postarile dumitale..inclusiv de pe..apiardeal,nu te contrazic cand afirmi ca "se ciupea" pe vremea lui Ceausesc,mai o roinita pe bicicleta,.....mai o lada umpluta cu grau sau seminte de floarea soarelui,dupa un pastoral prelungit la FS!
Marile hotii in stupinele apartinand statului(inclusiv CAP) s-au facut imediat dupa cand s-au desfiintat si s-au vandut(cu dedicatii..) pe un pret de nimic ,stupine intregi,prin anii 1990...1995...in timp ce noi asteptam cu infrigurare"luminita de la capatul tunelului"...
De un lucru sa fii sigur,depopularile din ultimii ani(atunci cand ele nu au fost in primavara--vara,datorita stropirilor,cu avioane,helicoptere,,,tractoare) si care s-au produs spre sfarsit de vara-toamna,au avut ca vinovati,mai mult sporii de nosema,virusi..decat paduchii varooa ...Chiar daca acesti spori nu-i putem detecta cu ajutorul subarului...ei exista si fiecare stupar care s-a lovit in stupina lui se asa zisii stupi "zombi" sau mortaciuni este dator sa se gandeasca la aceasta varianta(parerea mea!) :roll: !
tiih

Mesajde cucubau » 04 Noi 2016, 10:42

oroles scrie:Eu zic ca nosema este o boala a apiculturii industriale. Eu nici nu stiu cum arata un stup lovit de nosema. Nu dau zahar sau substitute decat foarte rar. Am vazut doar diaree cauzata de pierderea matcii sau la stupii deranjati de ciocanitori. In stupinele industriale e alta poveste...

Nosemoza este o boala prezenta in majoritatea stupinelor , este factorul principal ce cauzeaza evolutia deficitara a familiilor de albine si duce implicit ca in decurs de cativa anii, familii de albine ce au fost candva recordiste sa ajunga in coada clasamentului si mai apoi sa se piarda.
Majoritatea imformatiilor care circula pe net despre simptomele sunt putin eronate , aberante as putea spune cea ce face ca majoritatea apicultorilor ce nu acorda atentie acestei boli o fac de fapt datorita faptului ca sunt dezinformati.
Iata ce spune Dr I. Ograda in bolile si daunatorii albinelor despre nosemoza:

"In formele latente de nosemoza, familiile bolnave se deosebesc prea putin de cele sanatoase, singurele semne anormale putand fi :dezvoltarea inegala a farniliilor din stupina, frecventele schimbari linistite de matci si o mortalitate ceva mai crescuta a albinelor. De regula, la familiile puternice si in sezonul activ, boala nu se poate manifesta decit sub aceasta forma lenta sau ascunsa, datorita faptului ca albinele moarte inainte de vreme pot fi inlocuite prin prolificitatea crescuta a matcilor si, de asemenea, prin faptul ca ele mor si sint duse departe de stup."

dupa cum puteti vedea chiar I. Ograda considera ca nosemoza chiar si sub forma ascunsa este daunatoare .
Sa revin la subiect.

Am vazut doar diaree cauzata de pierderea matcii sau la stupii deranjati de ciocanitori.

Toata lumea stie ca nosemoza este o boala ce trece de la forma latenta la forma vegetativa in conditiile in care albinele au imunitatea scazuta . Nu crezi ca tocmai cea ce ai descris sunt de fapt cauze favorizante?
Mai trebuie avut in vedere ca nu intodeauna in familiile afectate este prezenta si diarea si iti poti da seama de amplitudinea gradului de infestare din stupina.
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE