Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde SorinDaniel » 08 Noi 2016, 22:33

De acord cu totul mai putin punctul 5 , de ce nu rama 1/2 in cat ? Eu am spus avantajele ramei mici.
Spre rusinea mea, nu am auzit de metoda Darwin, dar voi cauta sa o descopar. Eu spun ce metoda aplic si ce vreau eu sa imbunatatesc.
Vreau sa expun parerea mea nu pentru a ma lauda cu ceva pentru ca momentan chiar nu am cu ce sa ma laud. Daca ma intrebati de media mea pe stup ma fac de ras.
Este un bun apicultor cel care scoate o medie buna an de an, nu este cazul meu :x
Dar metoda pe care eu vreau sa o aplic trebuie sa imi asigure de la 50 kg/stup in sus pana la 100 kg in anii buni. Vreau sa vad cine rade ? :P
Nu ma luati in serios inca dar va veni si timpul cand voi arata asta. Aceasta medie este numai pe stupii din pastoral, nu intra cei de pe vatra.
Implica selectie (4-5 ani de acum in colo) , minim 20 de stupi pe vatra care in primavara intaresc familiile de pe pavilion (container)
Ma opresc aici, nu sunt in tema subiectului si poluez putin pagina, scuze !
SorinDaniel

Mesajde tinumaftei » 08 Noi 2016, 22:48

Am avut si vreo doi stupi 12Dadant jos+2caturi 1/2. Stupi nemțești, cu soclu/fund înalt. La regimul de exploatare pe care îl aplic eu, singurul stup vertical mulțumitor mi se pare Dadant corp, Dadant cât.
Ramă de 1/2 este prea mică. Am dat la topit câteva sute de rame de acest tip în toamnă asta. Mai ușor faci sa urce albina intr-un cât 1/1 decât intr-un de 1/2.
M-am gândit la rama ME, care este mai versatilă si poate fi folosita peste tot.
8 rame me înseamnă în două corpuri vreo 11 rame Dadant, ceea ce este ok pentru cuib si in același timp îți permite un număr mai mare de stupi la transport pe platforma/pavilion
tinumaftei

Mesajde vulpea » 08 Noi 2016, 22:49

Pt.tm,cauta pe YOU TUBE stupul canadian cu 8 rame,filmulet pus de Ovidiu Rus,daca nu ma insel.
vulpea

Mesajde SorinDaniel » 08 Noi 2016, 23:23

tinumaftei scrie:Am avut si vreo doi stupi 12Dadant jos+2caturi 1/2. Stupi nemțești, cu soclu/fund înalt. La regimul de exploatare pe care îl aplic eu, singurul stup vertical mulțumitor mi se pare Dadant corp, Dadant cât.
Ramă de 1/2 este prea mică. Am dat la topit câteva sute de rame de acest tip în toamnă asta. Mai ușor faci sa urce albina intr-un cât 1/1 decât intr-un de 1/2.
M-am gândit la rama ME, care este mai versatilă si poate fi folosita peste tot.
8 rame me înseamnă în două corpuri vreo 11 rame Dadant, ceea ce este ok pentru cuib si in același timp îți permite un număr mai mare de stupi la transport pe platforma/pavilion

Am vazut si eu ce poate ME, m-a impresionat la rapita pe un singur corp ce a putut culege ... :)
Sigur cuibul pe 2 corpuri de ME este puternic si culege bine dar eu personal nu prea am vazut la cei care ii stiu eu ca practica sistemul asta.
Adevarul este ca daca tin minte ce citeam acum 16 -17 ani despre ME este ca modelul asta da rezultate prin inversarea periodica a caturilor C1,C2, ulterior adaugam C3,C4 etc . Citeam ceva de genul in cartea lui Hristea dar nu am vazut sa se aplice asa ceva in practica. Greu de inversat periotic toate corpurile alea.
Se poate ierna si pe un singur corp si atunci forma ghemului imbraca destul de bine corpul ceea va permite o dezvoltare puternica in primavara si un bun cules de la rapita incepand,
Are avantajele lui acest sistem si eu as vedea un mare avantaj la 8 rame fata de 10 dar as prefera iernarea pe doua corpuri in acest caz.
Avantaje :
1. Iernarea pe doua corpuri va facilita circulatia albinelor prin spatiul dintre corpuri pentru mutarea ghemului.
2. La adaugarea caturilor, datorita unui volum mai mic, albinele nu vor pierde caldura din cuib la fel de usor.
3. Manipulare mai lejera a corpurilor care au o greutate mai mica.
4. Umplerea si capacirea mai rapida a corpurilor de stransura.
5. Se poate lucra usor cu doua matci si cresterea numarului de caturi.
6. se preteaza bine la cresterea de matci si formarea de roiuri
Dezavantaj:
Raportul prea mare intre spatiul pe verticala fata de orizontala, adica se impune pavilione cu 4 randuri la orizontala iar pe verticala eu as merge pe un singur rand.
Randurile din mijloc sunt pe sanii care se trag in afara
SorinDaniel

Mesajde tinumaftei » 08 Noi 2016, 23:57

O discuție la obiect. Cam același puncte le-am avut si eu in vedere, mai puțin ideea de a folosi 2 mătci.
Eram curios să aflu si opinia celor care au folosit sau folosesc acest tip de stup.
tinumaftei

Mesajde vulpea » 09 Noi 2016, 19:03

SD,stupina lui Marin e in Serbia(acelasi mmlm)!.alte conditii si,sigur,alt stil de lucru(cam neconventional/neSTAS).
vulpea

Mesajde tinumaftei » 09 Noi 2016, 20:17

Nu am vazut la Marin stupi ME!
tinumaftei

Mesajde DoarEu » 09 Noi 2016, 21:48

Dar lucreaza pe rame 3/4...
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde tinumaftei » 09 Noi 2016, 21:56

Am văzut că are un pavilion mai ciudat. Am lucrat si eu puțin la cineva în Banat în ceva asemănător, dar nu erau rame de ME, sunt niste standarde germane.
Tehnologia de ME presupune minim 4 corpuri, pe pavilion este destul de complicat. Rama de 3/4 fără stup modular nu înseamnă mare lucru. Unui stup bun trebuie să îi asiguri la vârf de sezon 24-25 de rame Dadant, în echivalent.
tinumaftei

Mesajde SorinDaniel » 09 Noi 2016, 23:28

vulpea scrie:SD,stupina lui Marin e in Serbia(acelasi mmlm)!.alte conditii si,sigur,alt stil de lucru(cam neconventional/neSTAS).

Da, asa este in Torak sau Toracul Mare parca, la 10 km de granita cu Romania. El este sarb si ea este romanca. Rama este mai ciudata. Nu este Layens asa este.
SorinDaniel

Mesajde vulpea » 10 Noi 2016, 00:05

n-am inteles niciodata la ce draq zice el AJ(e modelul AZ dar de unde?).la un moment dat zice el de utilizarea in Croatia Slovenia si Austria.cred ca e ceva nemtesc,dar trebuie sa-i ceara cineva lamuriri cu acest AJ(cum zice el la AZ).adica ceva dimensiuni.tot la un moment dat zice ca altii folosesc diferite modele de rame( a pronuntat si de un roman si de un 30/40 cm = Layens?).unul mai 'destept' ca mine la tastatura sa-l acosteze cu o intrebare-e foarte saritor sa explice.
vulpea

Mesajde SorinDaniel » 10 Noi 2016, 11:02

vulpea scrie:n-am inteles niciodata la ce draq zice el AJ(e modelul AZ dar de unde?).la un moment dat zice el de utilizarea in Croatia Slovenia si Austria.cred ca e ceva nemtesc,dar trebuie sa-i ceara cineva lamuriri cu acest AJ(cum zice el la AZ).adica ceva dimensiuni.tot la un moment dat zice ca altii folosesc diferite modele de rame( a pronuntat si de un roman si de un 30/40 cm = Layens?).unul mai 'destept' ca mine la tastatura sa-l acosteze cu o intrebare-e foarte saritor sa explice.

Zice el ceva aici : https://www.youtube.com/watch?v=KOWAMmegjLE
SorinDaniel

Mesajde SorinDaniel » 10 Noi 2016, 11:22

Eu personal vreau sa citesc si http://stuparitul.com/forum/viewtopic.php?f=15&t=1468&sid=55eef356c90b2b77a1a8ff1e6bc65800#p35676
Cam multe pagini dar stiu ca merita.
Am 'furat' de la Nea Marin , topitorul de ceara. Functioneaza bine, sunt foarte multumit !
SorinDaniel

Mesajde vulpea » 10 Noi 2016, 15:03

s-a 'ales praful' de ME8 ? cine mai 'gavareste' ceva despre ? incepe sa-mi placa din ce mai mult.
vulpea

Mesajde tinumaftei » 10 Noi 2016, 18:18

Uite ca au apărut și veteranii lui ME8. Stiu ca se folosește în Oltenia stupul ME clasic dar până zilele trecute nu luasem în calcul folosirea unui ME mai restrâns. Eu nu am ajuns la ME decât prin calcule teoretice. Poate cineva, din experiența, să facă o comparare între ME clasic si ME8?
tinumaftei

Mesajde teinegru64 » 10 Noi 2016, 19:34

Tu vrei sa o iau iarasi in freza?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR