Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultorii afectati de calamitati,despagubiti!

Mesajde filip » 09 Noi 2016, 15:19

Sigur ca putina ordine ar putea fi facuta atat pe directia Fondurile UE cat si PNA de catre institutiile abilitate.
Si nu e departe momentul cand va rasarii si soarele pe strada apicultorilor cinstiti.
Pana atunci sa reusim sa mai avem albine!
filip

Mesajde proapis13 » 09 Noi 2016, 15:27

filip scrie: Si nu e departe momentul cand va rasarii si soarele pe strada apicultorilor cinstiti....

Defineste un apicultor cinstit,sau macar cum ar trebui sa arate,te rog... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde filip » 09 Noi 2016, 15:45

proapis13 scrie:
filip scrie: Si nu e departe momentul cand va rasarii si soarele pe strada apicultorilor cinstiti....

Defineste un apicultor cinstit,sau macar cum ar trebui sa arate,te rog... ;)

1 Prima regula e sa produca miere curata culeasa de albine din floare ori mierea de mana rezultatul afidelor ori cea vegetala,fara surogate de sirop.
2 Rezultatul muncii apicutorului ar trebuii sa fie recompensat in plata mierii conforme nu incurajarea prin Ajutor de Minimis pentru siropuri.
1 Kg de miere la procesator e echivalentul 1 Kg de turta vanduta de acelasi procesator.
Deci unde e munca platita a apicultorului ?
Sigur ca e mai comod sa nu recunoastem ca falsificarea mierii a ajuns un sport national.Din cauza asta multi apicultori au tone de miere in stoc...........
Si apropos apicultorul cinstit e binecuvantat de Dumnezeu!
Deutronom 28
5. Cosnita si postava ta vor fi binecuvantate.
6. Vei fi binecuvantat la venirea ta, si vei fi binecuvantat la plecarea ta
filip

Mesajde Hunbee » 09 Noi 2016, 16:17

Subventii, ajutoare, pnauri, etc, = birocratie, falsuri, manareli
Eu am facut socoata cat am pierdut ca pretul a scazut cu 3-4 lei fata de anul trecut si a iesit o suma mare. Mult mai mare decat posibilele ajutoare.
Deci, nu vreau bani. Vreau protectie contra mierii non ue si piata de desfacere.
Ma rog, mai vreau si un plan national de impadurire etc dar na...
Si ziceti ca merita sa iau niste berbecuti austrieci. Beeeeton. :)
Hunbee

Mesajde ilalexandru » 10 Noi 2016, 00:43

NU o sa vedem protectie impotriva mierii non UE...si asta pentru ca suntem tara europeana! in care importurile trebuie sa fie libere!Prin urmare.....o sa ajungem sa se consume din magazine numai siropuri! Sa va dau un exemplu....de vreo doua luni, am intrat in contact cu cineva de la mine in zona....are un magazin, si am intrebat daca nu-mi vinde niste miere si mie! La inceput....i s-a parut pretul mare....i-am cerut 16 lei pe kg de floarea soarelui! Apoi m-a sunat singura persoana respectiva....mi-a zis ca ii aducea cineva miere...si nu se cumpara...pentru ca in partea de jos a borcanului era zaharisita...iar sus....sirop! De atunci imi vinde 5-10 borcane pe saptamana! Pe bani sau bonuri! Putin....dar macar nu o dau cu 8 lei!
Legat de PNA....se cumpara vara familiile de albine....iar iarna mor....statistic! E de urmarit apicultorii care tot cumpara familiile de albine....cate familii au avut acum 3 ani....si cate o sa aiba in primavara! Sa nu fim surprinsi ca au acelasi numar! E de urmarit pe cei care vand....o sa vedeti ca sunt inregistrati cu 100 familii...si anual vand 300! De unde?
SI legat de subventie....cat ar costa statul roman acordarea a 100 lei pe familia de albine? 1 milion *100 = 100 milioane....adica vreo 23milioane euro! Ce suma e aceasta???? nici macar nu ar avea nevoie de bani europeni ca sa o acorde
ilalexandru

Mesajde Mishu05 » 10 Noi 2016, 04:02

Haideti sa facem un mic exercitiu de imaginatie : ce ar insemna acordarea a 100 lei/fam? Sunt peste 20 euro/stup asa, din nimic. Cate milioane de stupi ar exista in Romania? Eu estimez ca s-ar tripla nr de fam. Cu 200 stupi imprastiati pe oriunde ai castiga 4000e/an fara sa faci nimic, doar sa plimbi acte. Ar deveni o noua masura 141 pe steroizi, TOTI ar avea stupi, toti ar inmulti stupi. 4 rame la iernat ar fi o familie buna s-ar vinde polistirenul pentru diafragme ca am da peste cap industria producatoare. Sa ne gandim si la boli..nu mai zic de paduchi..nu se fac tratamentele acum cand e paguba mare daca ii pierzi. Stiti cati fac tratamentele pe principiul "ii dau in octombrie-noiembrie cand nu mai are puiet, sa fie eficient ! " ? Varroa e o problema si pentru ca cei care nu trateaza ii afecteaza masiv pe cei care fac tratamentele cat de cat. Singura solutie cred ca este lasarea absolut libera a pietii. Doare un pic la inceput dar cu timpul da rezultate. De ce nu sunt oferite subventii pentru producatorii de masini de lux? Si ei au inregistrat scaderi masive la vanzari cand a venit criza dar tot le este cautata marfa. MIEREA ( dar miere, nu fals) este un produs scump pentru ca se face greu si este produs in cantitati mici. Cred ca la cat se consuma miere in Romania peste 99% din consumatori ar prefera sa plateasca un pret mai mare dar sa stie ca mananca ceva curat nu sa planeze continuu umbra falsului cand fac o achizitie. De asta se duce piata in jos pentru ca de ani de zile si mai ales in ultimii 2-3-4 ani se vinde miere falsificata. Hai sa nu ne mai ascundem dupa cires ca nu e frumos si ne furam singuri palaria. Cand se vand zeci de mii de tone de surogate chiar suntem copii sa credem ca nu ajunge o parte in miere? Care e scopul pana la urma? Sa ajungem ca industria carnii de pui? Ce pret are un kg de carne de pui crescut 8-9 luni in gospodarie cu cateva zeci de capete si ce pret ( si calitate) are un kg de pui crescut in 35-40 zile in ferma industriala? Hai sa ne concentram mai mult pe calitate si mai putin pe cantitate. Si mai putin pe lacomie - vezi extractiile la blana la rapita ( cat + cuib) pe principiul "las ca vine salcamul" . Dupa care pauza, 1kg de zahar sa le dea, NIMIC. Si sunt mii de astfel de apicultori. Dupaia plangem ca nu e productie si vrem subventie. Nu e vaca sa mugeasca sa o auzi..
Mishu05

Mesajde teinegru64 » 10 Noi 2016, 10:09

La anu' hai sa extragem 500 ,1000 3000 kg adica cati clienti avem.Sa hranim albinele cu miere.Cineva o sa vada ca are mii de tone de zahar in stoc.Si va trage niste sfori.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde ilalexandru » 11 Noi 2016, 02:17

Domnule Mishu05 gresiti putin in calculele dumneavoastra! Ganditiva ce inseamna 100 de lei....mai nimic! Daca multi ar face cum ziceti dumneavoastra....i-ar costa mai mult de 100 lei pretul unei cutii de stupi! Si sa fim serios....un apicultor care are 200 familii de albine....intr-un an de zile cheltuie mai mult de 20000 lei cu intretinerea famililor de albine! Iar daca credeti ca prin aceste ajutoare, ar beneficia numai smecherii....va inselati! lasatii sa beneficieze....dar ar ajuta si pe apicultorii care lucreaza corect! Faptul ca nu au acordat anul acesta ajutorul de minimis....pe mine ma afecteaza foarte putin....aveam facturi pe 300 kg zahar! in rest....nu am dat nimic la familiile de albine! Le-am lasat miere...si atat! Am cam inceput sa ma gandesc serios daca mai continui sau nu cu apicultura! E multa munca....prost platita! Am investit o gramada in apicultura....ca sa vad ca acum sunt pe pierdere! inca mai e pasiunea....dar cand te uiti la buzunar si vezi ca e gol....iti cam vine sa te lasi! Am un vecin care e sofer pe camion in Spania....ia 2000 euro pe luna! Eu o iau in mana....cu 8,5 lei kg miere!ala scoate in fiecare luna echivalentul a o tona miere! Fara nici un stres...fara nici o grija! Apicultura mai e rentabila pentru cei care reusesc sa vanda mierea direct...la borcan! in rest....tot cei care sunt corecti si dau mierea la procesator, sunt in faliment! Uitati,va ce subventii se primesc in zootehnie....credeti ca aia lucreaza corect????dar sunt niste bani care le intra in buzunar la multi fermieri care au nevoie de acei bani! Fara ajutor, apicultorul CORECT moare! Eu in primavara am nevoie de aproape 1 tona de miere la pret de 8,5 lei sa-mi platesc impozitele, asigurarile, verificarile si intretinerea la camioane....unde dau eu 2 tone de poliflora cu 20 lei kg?????le cumparati????? si puteti sa-i faceti orice analiza.....daca gasiti un gram de zahar sau siropuri in ea....o luati gratis! daca nu, imi dati 20 lei ca sa supravietuiesc si eu?
ilalexandru

Mesajde daffid mihailov » 11 Noi 2016, 14:16

Ajutorul de stat e interzis de legea UE. Doar excepțiile sunt regula. Problema e ca avem fonduri pe baza de proiect insa noi romanii singuri ne-am pus condiții greu de realizat. De parca am vrea sa dovedim la UE cat de corecți suntem noi si bine intentionati. De atâtea hârtii te lași de Apicultura.

Mai sunt si oameni care fac altceva cu banii, dar sunt bani UE si tot in economie intra, chiar daca isi face casa si nu ii baga in stupi.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde ilalexandru » 11 Noi 2016, 23:58

ca ai 10 stupi...ca ai 50 stupi....ca ai 200 stupi....minim 100 lei sigur cheltuiesti anual pe familia de albine! NU ai cum altfel! cel ce are 10 familii...vrea sa se dezvolte....cumpara 3 cutii cu tot cei trebuie la ele....mai ia un pachet de faguri si 50 kg de zahar....si aia e cei 1000 lei pe care i-ar primi pentru 10 familii! CEl cu 200 familii....sigur are un camion si un pavilion....daca nu 2 camioane.....si numai pentru intretinerea camionului si pavilionului plateste anul 15000 lei....inclus aici si motorina pentru deplasari in pastoral, cu taxa de drum...cu asigurari! in fiecare an, la 200 familii, trebuie 20 cutii noi.....plus zahar pentru stimulare....deja am trecut de cei 100lei pe familia de albine!
ilalexandru

Mesajde kovacslg » 12 Noi 2016, 02:09

In perioana urmatoare vor fi discutii legate de PNA 2017 2019.
Acolo nu se va cere nici subventie directa nici corectarea reala al PNA
Ciclu dupa ciclu pna a ramas cu problemele sale majore nerezolvate:

1 PNA a generat un dezechilibru printr-o cerere artificiala, adica apicultorii au cumparat lucruri de care nu aveau REALA nevoie, doar pentru ca erau decontate prin program.
2 Beneficiarul trebuia sa ia decizia de achizitie fara sa stie valoarea ce va fi decontata ulterior.
Acest aspect este unicat in UE.
3 Ghidul de finantare apare in 30 IUNIE, adica in ultima luna. Cum se pot face achizitii in lunile anterioare fara ghid de finantare, adica fara a stii conditiile pentru anul curent?
4 PNA are caracter restrictiv. Pentru a reface septelul / a creste efectivul este acceptat doar achizitia de familii / roiuri, nu si inmultirea familiilor existente, care implica si ea niste costuri - rame, faguri, stimulari, pierderi la miere / polen...
Achizitia de lazi este acceptata la decontare doar daca sunt pentru inlocuirea stupilor distrusi in pastoral. Nu sunt acceptate lazile cumparate pentru dezvoltarea stupinei, nu sunt acceptate lazile care se schimba intr-o stupina stationara.
5 La achizitia de material biologic nu avem acces la piata libera, care genereaza calitate la un pret corect, fiind acceptate ca si vanzatori doar fermele special autorizate. In acest caz procedeul de autorizare si controalele periodice ar trebui sa GARANTEZE CALITATEA, insa, acest aspect, atat tehnic cat si practic este imposibil de realizat.
6 Nu s-a facut un sondaj referitor la CE VOR APICULTORII - beneficiarii, sa fie inclus in PNA.
Nu cred ca multi apicultori ar dori sa cumpere familii sau roi daca ar putea primi acesta subventie sub alta forma.
7 Ar trebui sa fie o componenta al PNA o subventie, o plata de ex 40 ron / fam accesibil tuturor. Sau, pana la limita acestei sume sa fie acceptat la decontare o gama larga de cheltuieli LA ALEGERE: rame, foite, zahar, benzina / motorina, facturi de transport, inventar apicol, centrifuga, masina descapacit, uscator polen, conditionre / imbuteliere miere, etc.
Asa ar beneficia si cei care fac 4-5 mutari si cei care se duc doar la salcam, dar si cei care au stupina stationara, si cei care ierneaza pe miere, dar si cei care ierneaza pe miere si sirop, adica aplica tehnologii apicole diferite.
8 Daca PNA este menit sa suplineasca lipsa unei subventii directe in apicultura, atunci ar trebui sa se deconteze o gama larga de cheltuieli si sa fie o asemanare in simplitate privind documentele solicitate, cu masurile de plati directe pe suprafata SAPS, sau pe cap de animal etc.
kovacslg

Mesajde Nicolaus » 13 Noi 2016, 11:13

Daca a sesizat cineva, acest PNA, asa cum este el aplicat acum , este accesat de ani de zile de cca 5000 de apicultori din cei cca 40000 cati sunt estimati in Romania . Si atunci se poate discuta de un sprijin generalizat pentru apicultura sau de in sprijin directionat?
Nicolaus

Mesajde proapis13 » 13 Noi 2016, 11:46

kovacslg scrie:In perioana urmatoare vor fi discutii legate de PNA 2017 2019.

Poate NU STIAI dar P.N.A. 2017-2019 a fost aprobat de mult cu norme de aplicare cu tot si a si ptimit OK-ul U.E. :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bio » 13 Noi 2016, 12:36

proapis13 scrie:
kovacslg scrie:In perioana urmatoare vor fi discutii legate de PNA 2017 2019.

Poate NU STIAI dar P.N.A. 2017-2019 a fost aprobat de mult cu norme de aplicare cu tot si a si ptimit OK-ul U.E. :!:

...din pacate asa este .

Se urmeaza aceeasi linie plina ''de succese'' pentru apicultura in acordarea subventiilor .
bio

Mesajde filip » 13 Noi 2016, 14:14

Vad foarte multi apicultori care au accesat Fonduri UE,PNA,Ajutor de Minimis cand se da si tot nu sunt multumiti.Cearta apicultorul marunt care nu-i nici in Asociatie si nu a beneficiat de ”minunatele facilitati acordate apicultorului”,dar isi face reclama la produsele sale.
Cum se poate ca un apicultor marunt sa indrazneasca sa spuna ca are miere adevarata?
Simplu,e prea sarac sa investeasca in butoaie de sirop si sa stea cu mierea pe stoc.
Apicultorul cinstit are un nume si un produs care poate fi verificat de oricine.Cand mierea e la gramada nu mai poate fi identificat apicultorul cinstit.Asta si datorita chimiei dintre procesatorii care vand siropuri si cumpara miere de la acestia.
Viitorul e favorabil apicultorului cinstit.
In discutiile mele cu clientii recomand cumpararea mierii de la apicultori marunti care nu au tone de miere in stoc in anii cu productii slabe.Si de asemeni recomand clientilor sa faca analize fara sa anunte apicultorul.Asa o sa vedem apicultorii asa zisi ”profesionisti” cum raman cu mierea in stoc.
Mierea din Marchet e tot mai putin cumparata.Asta arata reorientarea clientului spre apicultorii seriosi.
filip

Mesajde daffid mihailov » 13 Noi 2016, 14:32

Bai Filip las-o ma asa. Daca nu accesezi tu nimeni nu mai are premiza de nevinovăției. Sa moara si capra vecinului. Mentalitate. Pna e bun, chiar daca nu e perfect.

PS se fac analize. Aia de produc tone risca sa rămână pe stoc. Cinci borcane le dai si scapi de ele . In fine. Esti cam ciudos.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA