tinumaftei scrie:Am avut si vreo doi stupi 12Dadant jos+2caturi 1/2. Stupi nemțești, cu soclu/fund înalt. La regimul de exploatare pe care îl aplic eu, singurul stup vertical mulțumitor mi se pare Dadant corp, Dadant cât.
Ramă de 1/2 este prea mică. Am dat la topit câteva sute de rame de acest tip în toamnă asta. Mai ușor faci sa urce albina intr-un cât 1/1 decât intr-un de 1/2.
M-am gândit la rama ME, care este mai versatilă si poate fi folosita peste tot.
8 rame me înseamnă în două corpuri vreo 11 rame Dadant, ceea ce este ok pentru cuib si in același timp îți permite un număr mai mare de stupi la transport pe platforma/pavilion
Am vazut si eu ce poate ME, m-a impresionat la rapita pe un singur corp ce a putut culege ...
Sigur cuibul pe 2 corpuri de ME este puternic si culege bine dar eu personal nu prea am vazut la cei care ii stiu eu ca practica sistemul asta.
Adevarul este ca daca tin minte ce citeam acum 16 -17 ani despre ME este ca modelul asta da rezultate prin inversarea periodica a caturilor C1,C2, ulterior adaugam C3,C4 etc . Citeam ceva de genul in cartea lui Hristea dar nu am vazut sa se aplice asa ceva in practica. Greu de inversat periotic toate corpurile alea.
Se poate ierna si pe un singur corp si atunci forma ghemului imbraca destul de bine corpul ceea va permite o dezvoltare puternica in primavara si un bun cules de la rapita incepand,
Are avantajele lui acest sistem si eu as vedea un mare avantaj la 8 rame fata de 10 dar as prefera iernarea pe doua corpuri in acest caz.
Avantaje :
1. Iernarea pe doua corpuri va facilita circulatia albinelor prin spatiul dintre corpuri pentru mutarea ghemului.
2. La adaugarea caturilor, datorita unui volum mai mic, albinele nu vor pierde caldura din cuib la fel de usor.
3. Manipulare mai lejera a corpurilor care au o greutate mai mica.
4. Umplerea si capacirea mai rapida a corpurilor de stransura.
5. Se poate lucra usor cu doua matci si cresterea numarului de caturi.
6. se preteaza bine la cresterea de matci si formarea de roiuri
Dezavantaj:
Raportul prea mare intre spatiul pe verticala fata de orizontala, adica se impune pavilione cu 4 randuri la orizontala iar pe verticala eu as merge pe un singur rand.
Randurile din mijloc sunt pe sanii care se trag in afara