Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde florinapi » 14 Noi 2016, 23:23

florinapi scrie:Cel maiare dezavantaj,este la dezvoltarea de primavara.Poate la cei mai multi,vi s-ar parea ca este exact invers,pentru ca stupul este mai ingust,dar nu este asa.
Matca trebuie sa coboare in corpul de jos,mult mai repede ca in cel de 10 rame.Daca acest lucru se suprapune peste o vreme rece(si asa se intampla de obicei,in acea perioada)

Am trimis din greseala.
Deci,daca pe langa vremea rece,mai este si o lipsa de cules,matca nu coboata,stagneaza cu dezvoltarea,si asta este si motivul pentru care intra mai repede la roit.
Alt dezavantaj este inaltimea.De regula este nevoie de 4corpuri,la exceptii 5.Am incarcat asemenea stupi cu roaba si sincer,nu vedeam pe unde sa mai merg.
Daca stupii sunt pusi pe o remorca fixi,este mai greu de lucrat la ei,pentru ca este ingust locul intre doi stupi.La fel si la orientarea stupilor,fiind urdinisele foarte apropiate si deriva este mai mare.
La fel si la vanzare,destul de greu.Eu consider ca am avut noroc sa pot sa-i vand pe toti gramada.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Avram » 14 Noi 2016, 23:38

Am incercat si eu acest tip de lada - ME 8 rame prin 2010 cand eram tare fascinat de ce povestea Maximus pe forumul vechi.
Nu stiam cum sa fac trecerea de pe dadant pe multietajat .Adi Hodis m-a indrumat .

Din cele 20 familii pe care la aveam , 2 au fost trecute pe ME 8 rame.
In anul cand am format familiile pe acest tip de lada am avut grije sa intre bine in iarna .
In primavara am fost placut surprins de o dezvoltare exploziva .Inainte de rapita ( prin 20 aprilie ) cerea corpul trei pe care l-a si umplut.
Eu sunt doar pe stationar si folosesc o albina autohtona , dupa culesul de la rapita am gol pana la tei. Bineinteles ca mi-au roit amandoi .
Intr-un singur an i-am plimbat si am facut treaba buna cu ei .

Concluzia mea

avantaj - dezvoltare buna in primavara , ierneaza bine daca are un corp plin deasupra , folosesti un singur fel de rama

dezavantaj - in stationar roiesc primii ( dezvolta o populatie mare la rapita ) si in lipsa de cules .... usor instabili daca adaugi si corpul 4 si foarte greu de manevrat la incarcat , descarcat manual .

Dupa cum am spus , in pastoral se poate face treaba buna cu ei .... dar daca natura este generoasa , nu-i asa ca lada nu prea conteaza .... popor sa fie restul .... povesti !
Fişiere ataşate
me 8 rame.jpg
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde tinumaftei » 14 Noi 2016, 23:55

@Avram multumesc pentru opiniile impartasite!
Cred ca pe stationar si pana la 100 de stupi nu as folosi decat orizontali. Insa fara pastoral ar trebui sa caut alta ocupatie.
tinumaftei

Mesajde tinumaftei » 14 Noi 2016, 23:58

@Florin, o intrebare: Daca matca a ouat catul de sus si nu coboara jos, nu se poate folosi tehnologia ME de rotatie a corpurilor?
Restul dezavantajelor prezentate de tine sunt reale, dar pentru mine unele vor constitui un avantaj, altele o provocare.
tinumaftei

Mesajde florinapi » 15 Noi 2016, 00:23

Dupa ce am discutat cu nea Gica Romanescu despre stupii ME. si tehnologia de intretinere,nu am mai inversat nici o data corpurile.
Eu nu am zis,ca de regula matcile nu coboara in corpul de jos,dar in primaverile capricioase se intampla acest lucru.
Nu stiu ce aveti cu ,,rama unica''dar eu nu-i vad avantajul.
Si acuma o intrebare:de ce trebuie sa faci roi din familii,sa le slabesti,daca nu au intentia sa roiasca?
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde mellis » 15 Noi 2016, 00:47

Tinule, nu înțeleg de ce 8 si nu 10 rame, vrei multi stupi sau să dea miere ( citat altstupar)..
Cele 2 rame-n plus sunt bune, ai rezervă de spațiu, miere..ce-i rău cu ele?
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde tinumaftei » 15 Noi 2016, 01:00

florinapi scrie:Dupa ce am discutat cu nea Gica Romanescu despre stupii ME. si tehnologia de intretinere,nu am mai inversat nici o data corpurile.
Eu nu am zis,ca de regula matcile nu coboara in corpul de jos,dar in primaverile capricioase se intampla acest lucru.
Nu stiu ce aveti cu ,,rama unica''dar eu nu-i vad avantajul.
Si acuma o intrebare:de ce trebuie sa faci roi din familii,sa le slabesti,daca nu au intentia sa roiasca?

Pai eu am avut anul acesta, care pe ansamblu a fost un an cu factori favorizanti de roire, roi naturali doar 3%.
Eu nu fac roi pentru ca roiesc stupii ci pentru inmultire, inlocuire etc.
Em am folosit ani de zile 1/1 si 1/2 sin inca mai am sute de rame de 1/2 dar nu sunt multumit.
Un alt exemplu: la finalul salcamului: magazinele sunt pline de albina, asta nu va prinde FS si arde gazu degeaba. Ce sa fac? Fac roi cu matca imperecheata dar pe ce rama 1/2? Pai ce stupina mea e Babilon. O rama rezolva asta..
tinumaftei

Mesajde tinumaftei » 15 Noi 2016, 01:21

mellis scrie:Tinule, nu înțeleg de ce 8 si nu 10 rame, vrei multi stupi sau să dea miere ( citat altstupar)..
Cele 2 rame-n plus sunt bune, ai rezervă de spațiu, miere..ce-i rău cu ele?
Sanatate.

O sa o iau cu sfarsitul. Stupii care fac pastoral nu au nevoie de rezerve pentru ca s-a inventat siropul. De ce sa car rezervele de la un cules la altul? Dar raspunsul acesta nu este esential.
De ce 8 si nu 10!!
Aici doar teorie pot sa aduc ca nu am practica pe acest model!
1. In primul rand pentru spatiu. Cu 8 rame imi intra mai multi stupi cam 23-25% mai mult. Asta inseamna ca la aceleasi costuri cu transport ai venituri mai mari.
2. Pentru pastoral nu iti trebuie cuiburi cu puiet peste 10 rama DB. Ori 8+8 rame 3/4 inseamna cam 11 rame, ceea ce este suficient. 10+10 inseamna cam 13 rame.
3. Daca sunt rame mai putine in cuib (cat 1+2) albinele pleaca mai rapid in corp3.
4. la corpuri cu 10 rame ME, ma tem ca nu se poate aplica intotdeauna inversarea corpurilor, pe care eu (teoretic) o vad ca fiind o manevra foarte eficienta (in prezenta siropului si a polenului). Si chiar daca se aplica si la ME10 la ME8 se aplica mai din timp cu rezultate benefice pentru culesul de rapita, care pe aici tinde sa devina cules de productie in toata regula
5. Un cat de 8 rame trebuie sa fie mai usor decat unul cu 10 rame.
Nu urmaresc sa iau mai multa miere ci sa valorific mai bine pe aia care este. Ideal pentru mine este sa recoltezi 200 de familii/ zi in doi oameni!! Daca nu intrii in cuiburi poti sa faci mecanizare, daca ai caturi de rezerva poti sa extragi ca nemtii acasa, nu la 40 de grade in cort.
tinumaftei

Mesajde mausica » 15 Noi 2016, 01:41

tinumaftei scrie: daca ai caturi de rezerva poti sa extragi ca nemtii acasa, nu la 40 de grade in cort.

Corect,dar aici intervine gratia peste cuib...izgonitoarele/suflanta după posibilități si după cum ziceam caturi cat cuprinde.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde tinumaftei » 15 Noi 2016, 02:17

mausica scrie:
tinumaftei scrie: daca ai caturi de rezerva poti sa extragi ca nemtii acasa, nu la 40 de grade in cort.

Corect,dar aici intervine gratia peste cuib...izgonitoarele/suflanta după posibilități si după cum ziceam caturi cat cuprinde.

Gratiile, izgonitoarele si suflanta nu inseamna o mare investitie pentru o stupina de la 100 de stupi in sus. Mare lucru este sa ai la ce sa le utilizezi..
tinumaftei

Mesajde SorinDaniel » 15 Noi 2016, 02:58

adevaroiu scrie:domnule dogvet, cred ca ar trebui sa va calmati. cu totii stim ca aveti stupina numai din stupi Maximus, construiti ca in carte. Nu numai asta, dar si aplicati metodele scrise in carte motamo, asa dupa cum afirmati si pe forumul lui maximus. in plus am fost in sala la un targ apicol din rm valcea, cand dvs ati fost unul dintre cei care au confirmat valabilitatea celor scrise in prima sau a doua carte. in schimb, faptul ca veniti si denigrati aicea are cu totul alte motive,dar nu este momentul sa discutam despre ele .
si apropo, daca ziceti ca maximus e un sarlatan, ei bine, dvs. prin mesajul scris adineaori sunteti pasibil de cod penal(mai aveti timp sa il corectati).vede-ti ca ura si invidia dvs da pe afara in forme total anormale.

in fine dspre intretinerea in stupul maximus pot sa spun ca am ajuns la nivelul de faguri naturali dupa 3 ani de lucru. am luat-o treptat, acum am 14 colonii numai pe faguri naturali si sunt multumit. am respectat pasi descrisi in carte, cu saturarea de trantori, cu coltul biologic, metodele specifice de intretinere in functie de cules.
pentru ca fac stationar nu ma intereseaza deplasarile si inaltimea stupilor astfel incat ajung vara sa am si 5 corpuri pe ei, cea ce nu e rau.
ca productie fara salcam, find in o zona de munte, 20-25 kg/familie, cu minim 2 caturi crescute integral si un roi de un cat.
despre paduchi varoa, o data pe an cu acid oxalic, toamna. nu am avut probleme, nu am testat instinct igienic, e ok.
in timp ce vecinii mei se plang de depopulari, eu iernez cu 2 si 3 caturi, iar in primavara sunt bombe. nu am avut depopulari, iar de cand sunt pe faguri naturali chear am observat o vitalizare energetica, asa cum zicea maximus.

aa, si am uitat cel mai important lucru: de cate ori pe an umblu la ei? cateodata de 3 ori e prea mult, dar nu se intampla in fiecare an.
nu recomand la nimeni sa faca ce am facut eu, nic macar sa creada. am vrut doar sami spun parerea si experienta mea.

nu stiu ce s-a mai spun, daca mai aveti intrebari le astept.cu stima

Domnule ... daca tot ati intrat pe acest forum poate ar fi bine sa va si prezentati. Consider ca asa este politicos.
Se pare ca stiti destul de multe si ma bucur sa am ce invata de la o persoana cu o identitate cunoscuta.
Un model de stup care nu se preteaza pentru pastoral este decat de decor, nici nu trebuie sa umblati in el mai mult de trei ori pe an. Scuze, cred ca am priceput eu gresit , dumneavoastra nu vreti sa faceti pastoral pentru ca altfel ati putea face cu siguranta cu acei faguri naturali...
SorinDaniel

Mesajde tinumaftei » 15 Noi 2016, 08:34

Parca subiectul topicului era despre ME8!?
Plus si minus.
Daca abordam alt tip de stup o putem face intr-un topic separat dedicat, altminteri facem o varza.

Si eu as fi avut de comentat despre acel tip dar nu stiu multe despre el!
tinumaftei

Mesajde SorinDaniel » 15 Noi 2016, 09:43

Stupul Maximus este de fapt ME8, iar despre ce vorbea domnul necunoscut este sistemul Maximus care este cu totul altceva.
Pentru cine doreste continuarea acestei teme se poate folosi http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=15&t=2202&start=48
Eu am inteles de fapt ca are in stupina ME8 si modul de intretinere este in sistem Maximus modificat cu un tratament chimic.
Hai sa revenim la subiect, am poluat destul pagina aceasta.
Eu as invita pe cineva cu experieta, care lucreaza pe ME8 (sunt destui acestia) care sa expuna modul de lucru, cat mai concret, incepand din toamna pana in vara.
SorinDaniel

Mesajde Cristian IONITA » 15 Noi 2016, 10:51

florinapi scrie:
Cristian IONITA scrie:
daffid mihailov scrie:Daca singurul avantaj al Me ar fi viteza de lucru, fapt ce e tot adus in discuții, atunci avantajul e 0. Cat timp iti ia sa scoti 3,4 rame si apoi sa le bagi la primavara. Apoi ii arunci catu. Oricum, mai putin decat ai face rocada cu trei caturi cum am văzut la unii. Volum imens. Si cu logistica unui cat in plus sau doua. Haideti sa insistam pe producție ca altfel nu sunt convins.

daca acel timp nu este musai necesar atunci dureaza prea mult ....

"rocada" cu 3 caturi se face in doar in anumite cazuri ... iar daca ajungi sa faci rocada inseamna ca familia este foarte buna .... deci esti motivat :)

ca un ME (sau/si ME 8 rame) produce mai mult decat alt sistem este intradevar de discutat (parerea mea ca mai putin conteaza cutia si foarte mult familia) .... dar ca ME-ul este mai simplu de lucrat .... aici lucrurile sunt clare

De ce vi se pare ca se lucreaza mai simplu pe ME fata de celelalte modele verticale?!

- lucrezi cu corpul si nu cu rama;
- nu se fac reduceri de rame in cuib => numar mai scazut de interventii atat tomna cat si primavara;
- verificare familie mai rapida .in majoritatea cazurilor te uiti doar deasupra cuibului, in varf de sezon "desfaci" cuibul ridicand cutia de sus si te lamuresti (se vad ramele ocupate, rame pontate, daca e cazul botci, etc).
- cuibul pe 2 corpuri iti asigura toleranta ceva mai mare (o familie in dadan care la 1 aprilie ocupa 7-8 intervale in functie de evolutia "vremii" poate ca in cateva zile fie sa dea pe afara fie sa scada la 5 intervale .... nu stii daca sa pui catul sau nu .... pe cand la ME fiind volum mai mare nu ai aceasta "dilema", familia are loc in cuib si la nivel maxim de dezvoltare, caturile de stransura se adauga (sau se ridica deasupra ptr ca eu le pastrez sub cuib peste iarna) doar inainte de inceperea culesului;
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 15 Noi 2016, 11:00, modificat 1 dată în total.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 15 Noi 2016, 10:54

florinapi scrie: ...

pai .... sa maresti "septelu" si/sau sa ai ce vinde

"productia" unei familii de albine este si "roiul"
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde balta » 15 Noi 2016, 11:14

ME10 cu 2 diafragme de extrudat de 3 cm poate deveni ME8, cu o diafragma ME9, cu 5 ME5, daca va place mai mult... Dupa parerea mea in unele perioade 2 corpuri de ME8 e insuficient pt. cuib daca e limitat cu haneman. Caturile de recolta le poti lasa pe 9 sau 10 rame.
Daca e stationar nu prea conteaza volumul, la pastoral scade latimea, creste inaltimea, poate un castig de 5-10% la spatiu.
Fiecare poate sa incerce si sa caute ce i se potriveste, dar asta nu inseamna ca ne schimbam anual sistemul si cutiile.
balta

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR