tinumaftei scrie:florinapi scrie:Dupa ce am discutat cu nea Gica Romanescu despre stupii ME. si tehnologia de intretinere,nu am mai inversat nici o data corpurile.
Eu nu am zis,ca de regula matcile nu coboara in corpul de jos,dar in primaverile capricioase se intampla acest lucru.
Nu stiu ce aveti cu ,,rama unica''dar eu nu-i vad avantajul.
Si acuma o intrebare:de ce trebuie sa faci roi din familii,sa le slabesti,daca nu au intentia sa roiasca?
Pai eu am avut anul acesta, care pe ansamblu a fost un an cu factori favorizanti de roire, roi naturali doar 3%.
Eu nu fac roi pentru ca roiesc stupii ci pentru inmultire, inlocuire etc.
Em am folosit ani de zile 1/1 si 1/2 sin inca mai am sute de rame de 1/2 dar nu sunt multumit.
Un alt exemplu: la finalul salcamului: magazinele sunt pline de albina, asta nu va prinde FS si arde gazu degeaba. Ce sa fac? Fac roi cu matca imperecheata dar pe ce rama 1/2? Pai ce stupina mea e Babilon. O rama rezolva asta..
De ce nu ?.
Incearca sa treci peste inconvenientul ca este prea mult lemn intr-un stup MER ( nu vei construi anual un stup ci doar odata ) si fa 10 roi puternici. Daca doresti sa vezi evolutia, ar fi bine sa aiba structura familiilor. Roii la prima posibilitate de executie, ca sa poata arata ce pot ...
Uite, fac o propunere. Daca la final de cules de la floarea soarelui, NU o sa fii multumit de rezultate, ma angajez sa-i cumpar. Platesc cu bani s-au miere, la pretul pietei mierii. Daca optezi pentru bani, fiind in prag de toamna, spun de pe acum ca pretul NU va fi ca inainte de salcam. Ca sezonul e dus. Dar nici un pret minim.
Va trebui sa treci peste obisnuinta de verificat cuib rama cu rama. E suficient sa scoti o rama daca vrei sa vezi prezenta matcii. La anii de experienta care-i ai, sant convins ca doar dintr-o privire deasupra ghemului, iti dai seama daca familia NU are matca, in aprox. 80% din cazuri. Asa ca nu trebuie rascolit un cuib de 20 de rame, cum si-au imaginat unii. ( maximus era unul )
La verificari friguri, se poate vedea si pe sub catul cu albine. Ridici catul numai partea din spate.
Si mai sant alte metode de lucru, nu prea am timp acum ... dar asa pe scurt, sa faci roi cel putin 100 in 5 -6 ore, fara graba, e usor ... sa recoltezi 200 de caturi la fel, samd.
Incearca si de n-o sa-ti placa ... ai mei vor fi !
Scuze colegilor ca m-am abatut de la subiectul ME8 ... dar poate poate o sa-mi sporesc babilonul.