Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde Adi Hodis » 15 Noi 2016, 11:22

tinumaftei scrie:
florinapi scrie:Dupa ce am discutat cu nea Gica Romanescu despre stupii ME. si tehnologia de intretinere,nu am mai inversat nici o data corpurile.
Eu nu am zis,ca de regula matcile nu coboara in corpul de jos,dar in primaverile capricioase se intampla acest lucru.
Nu stiu ce aveti cu ,,rama unica''dar eu nu-i vad avantajul.
Si acuma o intrebare:de ce trebuie sa faci roi din familii,sa le slabesti,daca nu au intentia sa roiasca?

Pai eu am avut anul acesta, care pe ansamblu a fost un an cu factori favorizanti de roire, roi naturali doar 3%.
Eu nu fac roi pentru ca roiesc stupii ci pentru inmultire, inlocuire etc.
Em am folosit ani de zile 1/1 si 1/2 sin inca mai am sute de rame de 1/2 dar nu sunt multumit.
Un alt exemplu: la finalul salcamului: magazinele sunt pline de albina, asta nu va prinde FS si arde gazu degeaba. Ce sa fac? Fac roi cu matca imperecheata dar pe ce rama 1/2? Pai ce stupina mea e Babilon. O rama rezolva asta..

De ce nu ?. :)
Incearca sa treci peste inconvenientul ca este prea mult lemn intr-un stup MER ( nu vei construi anual un stup ci doar odata ) si fa 10 roi puternici. Daca doresti sa vezi evolutia, ar fi bine sa aiba structura familiilor. Roii la prima posibilitate de executie, ca sa poata arata ce pot ...

Uite, fac o propunere. Daca la final de cules de la floarea soarelui, NU o sa fii multumit de rezultate, ma angajez sa-i cumpar. Platesc cu bani s-au miere, la pretul pietei mierii. Daca optezi pentru bani, fiind in prag de toamna, spun de pe acum ca pretul NU va fi ca inainte de salcam. Ca sezonul e dus. Dar nici un pret minim.

Va trebui sa treci peste obisnuinta de verificat cuib rama cu rama. E suficient sa scoti o rama daca vrei sa vezi prezenta matcii. La anii de experienta care-i ai, sant convins ca doar dintr-o privire deasupra ghemului, iti dai seama daca familia NU are matca, in aprox. 80% din cazuri. Asa ca nu trebuie rascolit un cuib de 20 de rame, cum si-au imaginat unii. ( maximus era unul )

La verificari friguri, se poate vedea si pe sub catul cu albine. Ridici catul numai partea din spate.
Si mai sant alte metode de lucru, nu prea am timp acum ... dar asa pe scurt, sa faci roi cel putin 100 in 5 -6 ore, fara graba, e usor ... sa recoltezi 200 de caturi la fel, samd.

Incearca si de n-o sa-ti placa ... ai mei vor fi ! :) .

Scuze colegilor ca m-am abatut de la subiectul ME8 ... dar poate poate o sa-mi sporesc babilonul. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 15 Noi 2016, 11:50

adevaroiu scrie: ...
aa, si am uitat cel mai important lucru: de cate ori pe an umblu la ei? cateodata de 3 ori e prea mult, dar nu se intampla in fiecare an.
nu recomand la nimeni sa faca ce am facut eu, nic macar sa creada. am vrut doar sami spun parerea si experienta mea.

nu stiu ce s-a mai spun, daca mai aveti intrebari le astept.cu stima

Wow ! :shock:
Asa zicea si ala, ca doar de trei ori umbla in stupi pe an.
Mai zicea mentorul ... ca stupii lui nu roiesc !. Nu gresesc, asa scria pe vechiul forum printre multe alte ... ghicitori.

De crezut, va credem dom-le dar numa pana intr-un loc !.
Ca sa vina un incepator care cu 2 ani in urma copia citate si nu contenea cu intrebarile ... sa ne spuna ca stupii lui nu roiesc ( albinele evident, nu stupii in sine ) si alte iluzii ... bai nene, da cum sa nu-i zici nimic astuia ?.
Pai crede ca vine sa vanda castraveti gradinarilor ?.

Daca doar de 3 ori umbla in stupi, de ex.cand pune caturi, cand ia mierea si cand le face tratamentul cu oxalic, toamna tarziu. Pai asa nici nu mai are cum sa vada daca au roit stupii, nu mai vede nici urmele de botci !.

Totusi, nu pot sa nu remarc cat de norocosi santeti pina acum. Daca mai aveti albine facandu-le doar un singur tratament ... asta e pur noroc.
Bietele albine, greu le-o fi !. :(

Adevaroiule, adevarat si sincer iti spun, pune mana si fa ce scrie prin alte carti daca iti pasa de investitia facuta si/s-au de albine. Ca altfel o sa simti gustul ala amar al ... pagubei.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde florinapi » 15 Noi 2016, 11:52

Cel mai eficient de facut roi intre salcam si urmatorul cules,care apare peste doua,trei saptamani,este formarea de roi la pachet cu matca inperechiata.In cazul acesta se pot aseza pe ori ce fel de rama.
Consider ca formarea de roi prin ridicarea de rame cu puiet din familiile de productie,este paguboasa pentru culesurile ce vor urma.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde tinumaftei » 15 Noi 2016, 21:54

Adi Hodis scrie:Incearca sa treci peste inconvenientul ca este prea mult lemn intr-un stup MER ( nu vei construi anual un stup ci doar odata )

Nu m-am referit la faptul ca se consuma mult lemn la un stup, ci la faptul ca raportul dintre lemn/ceara/spatii de trecere este cel mai mic la MER fata de alti stupi.
Acum sunt trei rame luate in discutie 1/1, 3/4, 1/2. Aceasta ar fi ordinea preferintelor la extras. Ai luat o rama de 1/1 in mana, fata de 1/2 timpul pentru extractie este cu 50 % mai redus la aceeasi cantitate de miere (in varianta cu masina de descapacit si centrifugi reversibile). Mergand spre rame mai mici randamentul acesta se pierde si cred ca rama de ME este in zona optima.
Nu incerc MER pentru ca am incercat deja. In general la acest tip de stup (dar si la verticat 1/1+2caturi 1/2) apare o problema la trecerea din 3 in patru corpuri. Nu am inteles de ce apare acest fenomen sau poate este doar in imaginatia mea!
tinumaftei

Mesajde Adi Hodis » 16 Noi 2016, 00:41

tinumaftei scrie:
Adi Hodis scrie:Incearca sa treci peste inconvenientul ca este prea mult lemn intr-un stup MER ( nu vei construi anual un stup ci doar odata )

Nu m-am referit la faptul ca se consuma mult lemn la un stup, ci la faptul ca raportul dintre lemn/ceara/spatii de trecere este cel mai mic la MER fata de alti stupi.
Acum sunt trei rame luate in discutie 1/1, 3/4, 1/2. Aceasta ar fi ordinea preferintelor la extras. Ai luat o rama de 1/1 in mana, fata de 1/2 timpul pentru extractie este cu 50 % mai redus la aceeasi cantitate de miere (in varianta cu masina de descapacit si centrifugi reversibile). Mergand spre rame mai mici randamentul acesta se pierde si cred ca rama de ME este in zona optima.
Nu incerc MER pentru ca am incercat deja. In general la acest tip de stup (dar si la verticat 1/1+2caturi 1/2) apare o problema la trecerea din 3 in patru corpuri. Nu am inteles de ce apare acest fenomen sau poate este doar in imaginatia mea!

Cand ai timp ...
http://www.pchelhom.ru/index/0-4 ... ultimul video, min. 11,50 stupi cu peste 15 caturi. Ref la raportul spatii de si chiar trecerea ... :)

Mai avea un video in care arata mai multe, din sezon de la A la Z. Trebuie sa fie printre celelalte filme.
Aici de la min. 4 incepe un zbor ... https://www.youtube.com/watch?v=ebOENAxN-BY
Adi Hodis

Mesajde tinumaftei » 16 Noi 2016, 00:46

florinapi scrie:Cel mai eficient de facut roi intre salcam si urmatorul cules,care apare peste doua,trei saptamani,este formarea de roi la pachet cu matca inperechiata.In cazul acesta se pot aseza pe ori ce fel de rama.
Consider ca formarea de roi prin ridicarea de rame cu puiet din familiile de productie,este paguboasa pentru culesurile ce vor urma.

Sigur, cei mai de viitor roi se fac imediat dupa salcam. Dar pentru asta ai nevoie de matci imperecheate in mai.
Roi la pachet este foarte bun, insa mai usor s-ar face prin ridicarea unui cat (faguri si albine) in conditiile in care ai gratie hanemann. Acolo ai suficienta albina pentru un roi cu MF (in cazul in care este full cu albina) iar ca manopera este vreo 20% din matopera de la roi la pachet. Apoi roiul la pachet necesita totusi o atentie mai mare a apicultorului. Daca ar fi sa faci cu albina si rame din corpurile de jos, inclusiv puiet, atunci manopera este chiar mai mare decat la orizontal!!
tinumaftei

Mesajde tuturicius » 16 Noi 2016, 14:11

Folosesti albina maidaneza - me pe 8 rame.
Folosesti un bk prolific in care si dai cu sirop si alte alea cat cuprinde - me pe 10 rame.
Folosesti un bk prolific caruia nu ii dai mai mult sirop decat maidanezei - me pe 8 rame.
tuturicius

Mesajde tinumaftei » 16 Noi 2016, 14:26

Partea cea mai discutabilă între ME 10 si Me8 este pentru mine iernarea. Eu iernez foarte strâns iar iernare pe 2 corpuri me10 mi se pare discutabilă pentru că ar rămâne un volum prea mare.
tinumaftei

Mesajde tuturicius » 16 Noi 2016, 14:32

Un cuib me10 pe doua corpuri il umple si maidaneza pana dupa salcam. Dupa aia haina de 10 rame devine tot mai larga pt ea. Cu un bk caruia ii dai, nu te joci, ai albina de iernat pt me10.
tuturicius

Mesajde tinumaftei » 16 Noi 2016, 16:43

Paradigma în care culesul de salcâm era primul cules trebuie modificată, in sensul ca stupii trebuie să fie pregătiți de cules la 15 aprilie. Rapița este un cules de durata in zona mea poate da în fiecare an producții mari dacă albina este direcționată pentru cules. Dacă ea se află în mari creșteri de puiet la acea oră vă trece pe lângă cules. Si mai ales BK care are în general un start mai lent.
În ce privește iernarea, în sud-est toamna este cea mai proastă perioadă pentru albine, deși toamna este lunga si destul de caldă. Lipsește polenul, asta este cauza pentru care familie nu intră decât cel mult de putere medie la iernat, iar BK nu face excepție. Din 2001 am folosit pe o scară mai mică sau mai mare BK iar iernarea si startul din primăvară nu sunt punctele forte ale rasei. Ar mai rămâne varianta cu familie ajutătoare si unificare toamna si cred ca asta este una din cele mai bune variante tehnologice pentru ME, pentru că sistemul modular permite.
tinumaftei

Mesajde tuturicius » 16 Noi 2016, 17:43

Bk e o albina care produce mai mult puiet dupa fs, mai ales, bineinteles, daca are ce ii trebuie. Nu ii da natura ii dam noi. Nu este polen, ii dam un inlocuitor de calitate. Ii dam sirop, ii dam tratamente, ii dam si caspica daca avem. Asta am vazut ca fac profesionistii de ajung sa aibe lazi pline cu albina. LE DAU! Asta e cheia succesului.

LE
Eu anul adsa am probat prima data bk si mi-a confirmat. I-am dat ce i-a trebuit mi-a dat albina multa.
tuturicius

Mesajde tinumaftei » 16 Noi 2016, 19:07

La 8 lei kg de miere naturala, de cea mai buna calitate, nu se prea merita multe cheltuieli de întreținere.
Am mai auzit de soluția caspica, ce conține? Există un topic despre acest subiect?
Cat despre BK intraadevar este spectaculoasă fata de maidaneza dar păcătuiește prin faptul că nu este chiar constantă. Sunt curios daca după 15 ani veți avea aceleași opinie!
tinumaftei

Mesajde teinegru64 » 16 Noi 2016, 19:30

tinumaftei scrie: Sunt curios daca după 15 ani veți avea aceleași opinie!

Mult 15 ani.Eu,in 15 ani am vandut de doua ori stupina.Prima data din cauza de... schimbare linistita.A doua oara am fost buricul pamantui cu fice dintro singura regina.Acum merg pe roire.Maine vom vedea.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Bambucha » 16 Noi 2016, 21:55

tinumaftei scrie: Din 2001 am folosit pe o scară mai mică sau mai mare BK iar iernarea si startul din primăvară nu sunt punctele forte ale rasei. Ar mai rămâne varianta cu familie ajutătoare si unificare toamna si cred ca asta este una din cele mai bune variante tehnologice pentru ME, pentru că sistemul modular permite.

Oare? S-ar putea sa fie invers tocmai datorita faptului ca ghemul este considerabil mai mare, fapt ce permite de a fructifica rapita la maxim. Oare albina locala adaptata mii de ani la codrii "pururi vesnici" s-a dat pe brazda intr-o suta de ani aclimatizandu-se la noile conditii pedo-climatice si la moderna agrochimie industriala? Sa tina ea oare pasul cu progresul tehnologic al omului din ultima suta de ani, astfel incat sa se preteze la o apicultura profesionista, si asta in conditiile in care nu s-a lucrat nimic pe ea?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde tinumaftei » 16 Noi 2016, 22:27

Bambucha scrie:
tinumaftei scrie: Din 2001 am folosit pe o scară mai mică sau mai mare BK iar iernarea si startul din primăvară nu sunt punctele forte ale rasei. Ar mai rămâne varianta cu familie ajutătoare si unificare toamna si cred ca asta este una din cele mai bune variante tehnologice pentru ME, pentru că sistemul modular permite.

Oare? S-ar putea sa fie invers tocmai datorita faptului ca ghemul este considerabil mai mare, fapt ce permite de a fructifica rapita la maxim. Oare albina locala adaptata mii de ani la codrii "pururi vesnici" s-a dat pe brazda intr-o suta de ani aclimatizandu-se la noile conditii pedo-climatice si la moderna agrochimie industriala? Sa tina ea oare pasul cu progresul tehnologic al omului din ultima suta de ani, astfel incat sa se preteze la o apicultura profesionista, si asta in conditiile in care nu s-a lucrat nimic pe ea?

Cred că nu este numai opinia mea observația că Bk are o dezvoltare mai lentă.
Apoi, nu am spus că maidaneza este cea cu care o compar.
Rapița este o provocare și tehnologia trebuie adaptată altminteri vârful de formă este după tei. Aici zic eu ca ME ar avea un mic avantaj.
tinumaftei

Mesajde Bambucha » 16 Noi 2016, 22:34

Avantajele unui sistem sau altul se regasesc in eficienta modului de lucru al stuparului, adica in productivitatea lui. Pentru albina tipul de ram este vax-albina, o galeata buna de albina intrata la iernat va face la fel de multa miere si pe rama rotunda si pe rama triunghiulara.
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR