vulpea scrie:stii cam cati stupari fixeaza fundurile stupilor de suporti (mai ales la ME8)? sa nu uitam ca suprafata fundului pe suport la ME8 este mai mica decat suprafata fundului la ME 10.daca zici ca-ti place ME8 pe pavilion,atunci dece nu agreezi Berendei.ul,care lucreaza numai cu ME8 ?
Pentru mine ME8 este o provocare. Prin urmare iau în calcul toate neajunsurile si încerc optimizarea unor soluții care să facă fezabilă utilizarea acestui stup pe un pavilion deschis (o platformă) unde stupii să nu aibă probleme cu stabilitatea și în același timp să poți transporta si lucra în condiții de randament maxim.
Despre pavilionul Berendei am spus deja că este antic și că tehnica de acces prin spate la stupi a fost depășită de o sută de ani.
De altfel, tehnologia ME nu poate fi înghesuită în pavilion! Nu este spatiu să pui doi stupi unul deasupra celuilalt. Eu vreau sa pot folosi familii ajutătoare, unificare (prin adăugarea unui cât) si pentru asta îți trebuie spatiu pe înălțime în dreptul fiecărui stup. Mai mult stupul ME este format din simple cutii ușor de manipulat, pe când în pavilionul Berendei sunt o mulțime de elemente si accesorii care complică manopera si nici nu vreau să mă gândesc la ce se întâmplă atunci când acestea sunt propolizate.