tinumaftei scrie:vulpea scrie:tm,esti amabil sa-mi spui daca metoda de lucru a lui Vener e asa cum ati doresti la lucrul cu ME si chiar cu ME8.
M-am doar în fugă. Însă Babilonia aia de corpuri si înălțimea lor nu îmi place.
Nu plec in realizarea unui lucru de la ceea ce văd, ci premisele sunt ceea ce am si ceea ce pot. Așa că plecând de aici am ajuns la Me8. De fapt ME a fost prima dragoste, dar nu a fost o ocazie decisivă să trec la tehnologie ME.
Cat privește familiile ajutătoare, din experiența sunt pentru unificarea în toamnă a acestora cu familia de baza. Cred că dacă intră la iernat o familie pe 2 corpuri Me8 (cuib eq 10-11 Dadant), la familia aceea intervențiile vor fi minime pe parcursul sezonului. Până la toamna următoare, când aduci din nou o familie ajutătoare, nu umblii în cuib. La asta visez. La stupul vertical operațiunea asta este mult mai complicată.
...
tinumaftei scrie:
Iernati pe 2 corpuri?
adrian.vintila scrie:tinumaftei scrie:
Iernati pe 2 corpuri?
Iernez pe 2 dar din păcate nu cu atâta albina cat as vrea. Nu știu de ce dar în toamna parca nu mențin atâta albina ca dadantii(știu că sună ciudat)
vulpea scrie:PS.principala ideie e sa aiba 'caldura' si dupa aceea 'hrana suficienta'.
tinumaftei scrie:
Stimulati dupa culesul de la FS?
Eu, fiindca duc stupii pe malul Dunarii, unde, zic eu, este suficienta flora spontana de regula nu stimulez cu nimic. Asta pentru ca isi strang suficient ca sa ierneze. Mai hraneam ceva roi, dar foarte putin. Stupii intrau de regula in iarna mijlocii spre slabi.
Totusi, anul acesta am vrut sa fac o experienta si am stimulat in luna august vreo 30 de familii. Am dat cam 7-8 litrii de sirop in hranitoare de 2 litrii. Rezultatul arata ca ma inselam in ceea ce priveste culesul natural. Stimularea, desi costa si bani si timp, aduce rezultate. Stupii stimulati dupa metoda descrisa mai sus au 20-40% ghemul mai mare acum la intrarea in iarna. Sunt curios sa vad daca rezultatul se confirma si in primavara!!
adrian.vintila scrie:Tot la Dunăre am fost și eu anul asta (dupa o pauza de 3ani), am și stimulat dar puțin cam târziu și nu ca la carte. Ce am vrut sa spun este ca în aceleași condiții dadantii pe 12 rame parca au mai multa albina. Am câțiva 8 rame cu un adaptor dadant jos și ME sus și parca e mai bine.
teinegru64 scrie:Cand aud de 8...indiferent ce rame sunt....vad o scorbura.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori