Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultorii afectati de calamitati,despagubiti!

Mesajde proapis13 » 30 Noi 2016, 12:49

ilalexandru scrie:Si acum e mare prostie....parca trebuie sa cumperi tratamentul dupa ce ai cuparat matci sau familii de albine. Cutiile de stupi trebuie sa le cumperi dupa ce ai dovada ca ai fost in pastoral.....Eu daca cumpar cutii in martie sa schimbi cutiile uzate....de ce nu le mai pot baga la decontat?

Marea prostie este ca presedintii de Asociatie NU V-AU PRELUCRAT P.N.A -ul...
Cutiile uzate le schimbi dupe ce te intorci din pastoral
In primul an la fel am patit si eu ,am cumparat lazile pe 28 martie si pe 5 aprilie am plecat la rapita
DACA le achizitionam dupa data de 5 aprilie mi se decontau... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde filip » 30 Noi 2016, 13:02

proapis13 scrie:
filip scrie:@proapis13.
In momentul cand am cumparat tratamentul (luna MARTIE) de la targul apicol Faget,nu era nicio reglementare ca trebuie sa cumperi tratamentul doar de la magazinul ACA.

Despre ce an vorbesti...???...ca legea aia nu s-a dat din martie si pana in august...?!?!?!?

In 2009 am depus dosar medicamente si am incasat banii
In 2010 a fost.............cred ca am si acum factura in dosarele cu Certificatul de producator.
filip

Mesajde proapis13 » 30 Noi 2016, 16:21

filip scrie:In 2009 am depus dosar medicamente si am incasat banii
In 2010 a fost.............cred ca am si acum factura in dosarele cu Certificatul de producator.

NU s-a schimbat nimic,a fost P.N.A. 2006-2010... si a fost nevoie de aceleasi acte...posibil sa te fi impiedicat in birocratie...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ilalexandru » 30 Noi 2016, 22:09

proapis13 scrie:
ilalexandru scrie:Si acum e mare prostie....parca trebuie sa cumperi tratamentul dupa ce ai cuparat matci sau familii de albine. Cutiile de stupi trebuie sa le cumperi dupa ce ai dovada ca ai fost in pastoral.....Eu daca cumpar cutii in martie sa schimbi cutiile uzate....de ce nu le mai pot baga la decontat?

Marea prostie este ca presedintii de Asociatie NU V-AU PRELUCRAT P.N.A -ul...
Cutiile uzate le schimbi dupe ce te intorci din pastoral
In primul an la fel am patit si eu ,am cumparat lazile pe 28 martie si pe 5 aprilie am plecat la rapita
DACA le achizitionam dupa data de 5 aprilie mi se decontau... :!:

Am inteles asta.....dar cum rezolva problema asta....Dosarele se depun in iulie....in august poti sa te trezesti cu un control acasa....sa vada aia cutiile.....dar daca tu esti in pastoral....cum mai schimbi cutiile????? Vin aia si te gasesc cu ele stiva.....Din momentul in care eu anul trecut am facut pastoral....nu ar trebui sa-i mai intereseze daca anul acesta mai plec sau nu in pastoral!
ilalexandru

Mesajde proapis13 » 01 Dec 2016, 11:35

ilalexandru scrie:....Dosarele se depun in iulie....in august poti sa te trezesti cu un control acasa....sa vada aia cutiile.....dar daca tu esti in pastoral....cum mai schimbi cutiile????? Vin aia si te gasesc cu ele stiva.....Din momentul in care eu anul trecut am facut pastoral....nu ar trebui sa-i mai intereseze daca anul acesta mai plec sau nu in pastoral!

Stupii,la data cand se fac verificarile trebuie sa existe fizic undeva si sa corespunda tehnologiei apicole...
Ii poti avea in stiva sau deja cu albine in ei...
Inlocuirea stupilor deteriorati in pastoral se refera la pastoralul efectuat in anul curent...

Acum doi ani la jumatatea lui iulie ma pomenesc cu controlul la stupina
Numai ce adusesem pe vatra o parte din ultimii roi facuti la floare
Voiau sa vada daca stupii corespund numarului declarat si daca sunt crotalii
Am demonstrat cu acte ceea ce mi-au cerut si s-au legat de stupii goi fara crotalii care ii aveam sub o plata
Le-am aratat factura si dovada deplasarilor in pastoral pana la acea data,au fost multumiti
Cum stupii erau amplasati pe 3 vetre au refuzat sa se deplaseze sa-i vada,in primul rand,era prea cald si in al doilea,LEGAL,deplasarea trebuia facuta pe banii si timpul lor plus ca in comisie erau decat doi,legea spune ca trebuie sa fie 3...iar in al doilea rand le-am facut dovada ca stupii sunt amplasati legal pe raza localitatilor unde ii aveam in pastoral,cu Ordinul de deplasare si Instiintarea semnata si parafate de primarii :!:
proapis13

Mesajde kovacslg » 01 Dec 2016, 20:15

Stupii noi nu pot fi stivuiti undeva.
In ele trebuie sa fie albinele transvazate din lazile deteriorate in pastoral.
Cutiile vechi trebuie sa fie stivuite.
kovacslg

Mesajde proapis13 » 02 Dec 2016, 12:59

kovacslg scrie:Stupii noi nu pot fi stivuiti undeva.
In ele trebuie sa fie albinele transvazate din lazile deteriorate in pastoral.
Cutiile vechi trebuie sa fie stivuite.

In cazul de fata,DA,erau stivuiti,NU VENISE CONTROLUL,trimis de A.PI.A.
ci controlu de la A.N.A.R.Z. actualual O.A.R.Z.aia care se ocupa cu crotalierea stupilor...
Stupii deteriorati in pastoral se stivuiesc dupa data de 1 august,dupa ce fac ultimele transvazari
DE CE dupa 1 august,???....deoarece poate sa vina controlul ..
Stupii vechi stivuiti stau asa pana cand vine comisia de casare
Cel putin asa sunt regulile cate trebuiesc respectate...LEGAL... ;)
proapis13

Mesajde kovacslg » 02 Dec 2016, 20:14

Am scris "stupii NOI" nu pot fi stivuiti undeva.
kovacslg

Mesajde ilalexandru » 02 Dec 2016, 21:14

Si daca eu ma intorc acasa cu stupii dupa 1 septembrie???? cum schimb cutiile vechi cu cele noi?
ilalexandru

Mesajde lucky5strike » 02 Dec 2016, 21:26

1 august sa te afle cu lazile noi populate si alea vechi stivuite. Ori pe vatra, ori in pastoral daca ai ordin.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Bambucha » 10 Dec 2016, 14:44

kovacslg scrie:STUDIU PRIVIND STRUCTURA PRODUCŢIEI ŞI A COMERCIALIZĂRII ÎN SECTORUL APICOL:

În vederea întocmirii STUDIULUI a fost elaborat un chestionar care conținea informațiile pe ultimii trei ani calendaristici care precedă notificarea programului apicol în vederea aprobării.

În data de 24 septembrie 2015, prin intermediul reprezentanților APIA și ANZ, chestionarul a fost difuzat tuturor formelor asociative înscrise în baza de date a acestor instituții, iar informațiile solicitate au fost furnizate până în data de 12 noiembrie 2015.

Chestionarele au fost completate de peste 85% reprezentanți ai formelor asociative.

După centralizarea informațiilor a reieșit următoarea situație:

Informații 2013 2014 2015
Numărul de apicultori > 24.087 > 24.552 > 22.930
Numărul de apicultori care gestionează peste 150 de stupi 1.265 1.357 1.545
Numărul total de stupi gestionaţi de apicultori cu peste 150 de stupi 235.711 258.683 299.243
Numărul de apicultori organizaţi în asociaţii de apicultori 24.087 24.552 22.930
Producţia naţională anuală de miere – tone/an 26.678 20.415 34.999
Gama de preţuri pentru mierea polifloră la locul de producţie – lei/kg 9 – 25 10 – 30 11 -26
Gama de preţuri pentru mierea polifloră în vrac la vânzătorii en gros – lei/kg 6 – 28 8 - 20 9 – 22
Producţia medie estimată de miere pentru fiecare stup – kg/stup 19,8 13,5 20,5
Costul de producţie mediu estimat pe kg de miere produsă – lei/kg 9,1 11,9 8,9
Numărul de stupi din ultimii ani calendaristici care precedă notificarea programului apicol în vederea aprobării 1.592.000 1.497.000 1.586.000
Datele înscrise în Studiu au fost furnizate de reprezentanții formelor asociative

Pe mine ma surprinde ca nimeni nu remarca discrepanta intre media de productie a ultimilor ani si productia scriptica din 2015. Un spor de 50 % la productie si usor usor am devenit tigrii Europei la productia de miere depasind chiar si Spania... Pe mine acest loc 1 la productie de miere in Europa ma umple de fericire!

Sa ne uitam si mai departe la ANARZ
filip scrie:pagina de internet a MADR
http://www.madr.ro/programul-national-apicol.html
E din ce in ce mai bine :D
””Până la data de 31.12.2015, în urma aplicării acestui sistem de identificare, în baza de date a ANZ s-au înregistrat 227 forme asociative care au solicitat numere pentru identificarea a 3.102.283 familii de albine.””

Asadar oficial avem in Ro cel mai mare numar de familii la nivel european dintr-un total de 14-15 milioane! E bine, dar undeva este ambalat frumos pocinogul!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde kovacslg » 10 Dec 2016, 18:24

Nu se predau numerele vechi.De acolo diferenta, alta explicatie nu exista la aceste diferente.

Insa pana nu este definita familia, orice stup din care zboara cate o albina poate fi considerat familie.
Daca s ar face controale in perioada rece, cifrele ar fi mai aproape de realitate.

Doua momente sunt urmarite in "alte locuri", nr de familii intrate la iernat (dupa unificari etc), numarat in noiembrie (chiar decembrie), si nr de familii care au iesit din iarna, numarate in martie.

Cat timp ar lua pt medicul veterinar, sau pentru angajatul de la registrul agricol, sa faca cate o vizita pe teren, la cei cativa apicultori dintr o comuna? Oricum la reg agr in perioada asta nu prea este activitate, iar medicul veterinar, cum merge sa vaccineze fiecare caine, ar putea veni si la apicultori de doua ori pe an, poate ar preleva si mostrele pt analiza asa cum prevede legea. La maidanezul binucului au venit de 7 ori in 7 ani, si la mine la albine niciodata. Si nu am 10 stupi...
Asa am avea o situatie mai clara, si am putea vedea mai exact ce se intampla la iernare, pe regiuni, pe marimea stupinelor etc. Se poate rezolva usor si imediat, daca s ar dori. Poate am completa un chestionar, si cu cata miere am facut... (optional)
Bineinteles ca si PNA ar fi legat de numarul de familii constatate la unul din cele doua ocazii.
kovacslg

Mesajde lucky5strike » 10 Dec 2016, 20:07

Ne-am cam indepartat de subiect.

Asta vara s-au cerut situatii cu cheltuielile mentinerii in viata a familiilor in perioada mai-iunie. Dupa aia a inceput ministrul sa dea declaratii, la 15 lei pe familie.

Ei, unde e ajutorul de minimis?

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde tinumaftei » 10 Dec 2016, 20:38

Tu ești singurul care nu l-a luat? Mai sunt si alții?
tinumaftei

Mesajde lucky5strike » 11 Dec 2016, 00:28

Suntem slabi, asta e, nu stim sa punem piciorul in prag. :D
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cucubau » 11 Dec 2016, 01:02

Cat timp ar lua pt medicul veterinar, sau pentru angajatul de la registrul agricol, sa faca cate o vizita pe teren, la cei cativa apicultori dintr o comuna? Oricum la reg agr in perioada asta nu prea este activitate, iar medicul veterinar, cum merge sa vaccineze fiecare caine, ar putea veni si la apicultori de doua ori pe an, poate ar preleva si mostrele pt analiza asa cum prevede legea.

Veterinarii se vor specializa pe apicultura cand albinele nu vor mai avea ac . Pana atunci diagnosticare recoltare , de probe si tot ce tine de tratamente vor fi facute de catre apicultori , veterinarii doar cu parafa.
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA