Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde kovacslg » 15 Dec 2016, 20:25

mellis scrie:Iernez cu AV gol, fără cuib strâns, infofolire, urdinis mare, pe miere FS.nu am avut mortalitate peste iarnă..
Mai trebuie discutat de protecția de vânt, cuib ridicat, distanta fata de sol...
Să fim sănătoși..

Cum se comporta fam iernate fara cuib strans?
Care este motivul pt care optati pt aceasta metoda?
kovacslg

Mesajde un OM » 15 Dec 2016, 21:07

Melis se refera la faptul ca nea Gica Mosu, mai reduce cuibul strans deja, prin decembrie. O explicatie ar fi ca iarna la nea gica nu seamana cu iarna in zona Timisoarei, sau cu iarna lui Base.
Din cate stiu, Melis are majoritar ME, dar si Dadant la care ma indoiesc ca nu ar strange cuibul pentru iernat.
Diferente de locatii, de manegement, de naravuri... :D .
un OM

Mesajde kovacslg » 15 Dec 2016, 22:04

Multumesc.

Am insistat, fiindca incerc sa iernez pe 10 rame 1/1 fara a strange cuibul, daca familia ocupa cel putin 7 rame.
Are avantaje dezavantaje, urmaresc de o vreme diferentele, sunt curios daca si altii incearca...
kovacslg

Mesajde un OM » 15 Dec 2016, 22:48

Arunca o ocheada pe aici viewtopic.php?f=15&t=6184
un OM

Mesajde mausica » 16 Dec 2016, 00:29

kovacslg scrie:
mellis scrie:Iernez cu AV gol, fără cuib strâns, infofolire, urdinis mare, pe miere FS.nu am avut mortalitate peste iarnă..
Mai trebuie discutat de protecția de vânt, cuib ridicat, distanta fata de sol...
Să fim sănătoși..

Cum se comporta fam iernate fara cuib strans?
?

Si eu iernez cu AV gol fara subar,familie pe 7 rame ramane cu 10 rame insa cu mancare toate...folie+polistiren si capac si aia e...
Nu am vazut diferente intre unu din asta si unu idem dar restrans
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde kovacslg » 16 Dec 2016, 00:59

un OM scrie:Arunca o ocheada pe aici viewtopic.php?f=15&t=6184

M-am uitat. Multumesc
kovacslg

Mesajde gica.mosu » 16 Dec 2016, 09:36

un OM scrie:Melis se refera la faptul ca nea Gica Mosu, mai reduce cuibul strans deja, prin decembrie. O explicatie ar fi ca iarna la nea gica nu seamana cu iarna in zona Timisoarei, sau cu iarna lui Base.
Din cate stiu, Melis are majoritar ME, dar si Dadant la care ma indoiesc ca nu ar strange cuibul pentru iernat.
Diferente de locatii, de manegement, de naravuri... :D .

...Pt cei care n-ati inteles ce si cum fac eu,cititi-recititi MS mele de la fila 240 -pana la 248....Si ,daaa,am scris ca in dec in functie de vreme-temp le fac impachetarea finala :shock: le pun pampersii=o mica mari diferentaaaa ;) ...Revin si cu alte.....pt baietii buni nu pt cei cari fac STOU :oops:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde mellis » 16 Dec 2016, 13:52

Salutari,

Daca anii trecuti am mai redus cuibul la DB, anula cesta i-am lasat in pace dar am lasat familii bune, prin multa hrana in cuib (nu am stors deloc din cuib) si unificari unde a fost cazul. Manopera maiputina - si se poate si asa fara probleme - costuri mai mici, mai putin stres pt ele.
La ME nu facem strangeri, iernati toti pe doua corpuri.
Intr-adevar iarna de aici a fost blanda in ultimii ani - si chiar daca anul acesta pare cu media mai joasa, nu imi fac probleme.
Anul acesta in plus i-am grupat cate 2 sau 4 in linie si le-am pus o folie verde peste ei (impachetare romaneasca). Vedem rezultate la primavara.

Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Shrek » 16 Dec 2016, 19:32

Nea Gica, nu fi suparat ca n-a facut nimeni misto! A fost o exprimare mai colorata dar destul de serioasa. Nu vreau sa crezi ca ma apuc sa te invat meserie pe matale, dar nu poti sa compari curentii de aer dintr-o camera, in care de regula, centrul este gol iar majoritatea obiectelor sunt ingramadite pe pereti, iar incalzirea, daca nu este facuta in pardoseala, este amplasat pe un perete cu cei dintr-un stup. Gandeste ca tot interiorul stupului sau o parte din el, este plin cu faguri iar sursa de caldura este chiar in mijloc. Iernarea in stupi cu fund av si folie in cap, este foarte simpla, daca ai ce ierna. Daca bagi doua linguri de albine in iarna, la primavara scoti tot doua linguri de albine. Moarte. Dar daca stupul este puternic si are mancare suficienta, poate ierna fara restrangere si fara impachetare. O spun din experienta.Fara pretentia de a afirma ca sunt profesionist.
Shrek

Mesajde gica.mosu » 16 Dec 2016, 19:57

kovacslg scrie:Voi incerca inversarea fantei din folie, desi pana acum, ce am citit si ce am auzit sunt net in favoarea fantei in spate. Asta nu inseamna ca asa este 100% mai bine ...
Nu practic apicultura de zeci de ani, insa stau mult printre stupi si observ un numar mare de familii si implicit multe situatii.
Totodata apreciez explicatiile, si metodele expuse.

...Da, si e o idee buna....si faci ff bine ceea ce faci in stupina ta,si ca mai tragi cu ochiu'n "ograda "altuia...Tara vrea "prosti" inclusiv la alegeri(ff greu sa alegi astazi dintre H..i pe cel care ......e mai curat)si nu numai...si ca'n orice meserie daca stii teorie si rogi un apicultor cu ceva ani=experienta'nspate (se cheama mentor) sigur te v-a ajuta si isi v-a da silinta(tb sa "furi" si tu din practica lui) vazand ca ai=i-ti dai silinta ... :idea: Acum 33 de ani am plecat in pastoral prima data,nu aveam decat podisoare din scandurele,am facut rapid pod monobloc dif dim-modele, cu sita pe mijloc -in fata-in spate si'n rest PFL...in aug cand ma'ntorceam la unii dintr ei le scimbam ....iar toamna, la org cuibului am obs urmatoarele:cei cu sita'nspate aveau propolisat parte dinspre spate(opusa urdinisului portiuni mai mari din plasa),la fel si cei cu sita in partea din fata si cele cu sita pe mijloc(mai rar si mai putin in partea din fata=deasupra urdinisului)...Concluziea,curentii notati cu negru in foto=grafic nu fac bine =nu le convine lor ceva....Am vz in filmele lui Marin-Serbiea cum "blinda cu cartoane parte din spate=spre culuarul pavilionului,de ce oare :?: P.S-org -aranjarea ramelor +ce fel de podisor-fund folositi si cum il puneti apartine fiecaruia in functie de.....zona in care aveti stupina si nu numai :idea: Spor la ta'ti-G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde LYX » 16 Dec 2016, 20:40

Am o intrebare pt. D-nul Giga mosu. Ce parere aveti de podisorul- rama din lemn si numai plasa de sirma peste care se pune o mocheta ce acopera total podisorul -la stupi cu fund total din lemn. Cum ar ierna albinele strinse cu o singura diafragma din polistiren in partea opusa de unde bate soarele in aceasta situatie.? Multumesc.
LYX

Mesajde kovacslg » 16 Dec 2016, 20:49

Am insistat fiindca iernarea la mine necesita atentie.

Noua locatie, in doi ani din patru, a dat mana -cules tarziu pana in 10 aug, e la 600 m altutudine, pe un versant cu expozitie nordica.
Acum o saptamana,cand dvs ati transvazat, eu aveam max2 grade, zapada printre stupi, si pamantul inghetat la umbra.

E si un teren deschis, cu vant, insa vara e ok, nu renunt la ea.
Fişiere ataşate
WP_20161211_021.jpg
e o lada goala, luni 12 dec
kovacslg

Mesajde gica.mosu » 17 Dec 2016, 09:34

LYX scrie:Am o intrebare pt. D-nul Giga mosu. Ce parere aveti de podisorul- rama din lemn si numai plasa de sirma peste care se pune o mocheta ce acopera total podisorul -la stupi cu fund total din lemn. Cum ar ierna albinele strinse cu o singura diafragma din polistiren in partea opusa de unde bate soarele in aceasta situatie.? Multumesc.

...E ff bun podisor total sita si ierneaza f bini daca mocheta nu e cauciucata,daca da (nu permite trecerea aerului :idea: )atunci lasa o fanta in fata pe toata latimea (n rame) cuibului de 2-3 cm pe care o acperi cu un ziar simplu(partea unde e fanta)..Daca mocheta e cauciucata=folie si de aici umiditate(SAUNA) si altele....Am iernat doar cu o DF de pol in stanga+pernuta=opus soarelui,ghemul se org acolo s-au de multe ori langa peretele stupuli expus la soare(cauta locul mai caldut din stup)....dupa un timp am pus polistiren in ambele parti,albina cat mai compacta-pe n rame si totul decurge normal..Daca iarna avem zapada multa pe capac e f bine,eu am polistiren expandat in capac si toate sunt OK....Spor -G.M :!: P.S- incercati pe cate 3-4 stupi dif tipuri de impachetari si apoi alegeti ce e mai bun in functie de zona...Valabil si pt Kovacslg.... :shock:
gica.mosu

Mesajde LYX » 17 Dec 2016, 09:57

Multumesc D-le Gica Va doresc sarbatori fericite si iernare usoara
LYX

Mesajde mausica » 17 Dec 2016, 11:33

Shrek scrie: Iernarea in stupi cu fund av si folie in cap, este foarte simpla, daca ai ce ierna. Daca bagi doua linguri de albine in iarna, la primavara scoti tot doua linguri de albine. Moarte. Dar daca stupul este puternic si are mancare suficienta, poate ierna fara restrangere si fara impachetare. O spun din experienta.Fara pretentia de a afirma ca sunt profesionist.

Perfect adevarat !!!Ai punctat excelent legat de iernarea cu folie.

PS:
Ideal e sa intri cu familii bune in iarna si atunci nu ai batai de cap la impachetare.
Daca ar trebuii sa pun plapume,covoare,perini si alte dracii pe stupi......ar trebuii sa imi fac croitorie.Eu incerc sa fac totul cat mai simplu,dar conteaza foarte mult ce ai inauntru in lada ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde vulpea » 17 Dec 2016, 11:46

ma intreb :toti rusnacii care au asa ceva in podisor si-or fi deschis croitorii ? cand va veti lamuri ca tot HORNUL este solutia NORMALA ?(chiar si in cazul FAV !).
vulpea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR