Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultorii afectati de calamitati,despagubiti!

Mesajde tinumaftei » 18 Dec 2016, 14:17

kovacslg scrie:Salut initiativa. Surpriza placuta.

Toate asociatiile ar trebui sa le faca. Prin mediul on line, cat si pe format scris.
Chestionarul contine multe elemente, date, ca sa fie completat on line.
Daca aceste date ar fi adunate de asociatiile locale si pe un format scris, ar fi completat de mai multi apicultori.
Sa contactam fiecare, asociatia de care apartinem si sa solicitam un astfel de demers.

Asociatiile trebuie sa ne reprezinte, iar noi sa fim mai implicati in activitatea lor.
Peste tot mediul asociativ reprezinta pe producatorii individuali, nu putem schimba lumea.
Sa ne implicam, multe discutii, intalniri sunt publice acum, deci este usor sa 'difuzam' in acest mediu, orice initiativa, propunere care ridica semne de intrebari.
Daca prin postarile noastre putem influenta cat de putin atitudinea si actiunea lor, inseamna ceva.

Bravo ROMAPIS.

Cum verifici dacă datele sunt reale?
Acesta nu e sondaj de opinie, el trebuie să reflecte realitatea. Cei înaintea cărora prezinți așa ceva tocmai asta vor verifica, cât de fidel reflecta realitatea.
Statistica înseamnă lucruri concrete, verificabile. Asta cu sondajul prin internet, neverificabile nicicum, nu poate fi realist ci în cel mai bun caz doar o intenție buna.
tinumaftei

Mesajde Hunbee » 18 Dec 2016, 14:41

Hai ca ne dam cu stangul in dreptul.
Sigur ca toate sondajele au o marja de eroare. Dar nu poti altfel.
Asa se fac studiile de piata daca vreti.
Tu institutie care analizezi rezultatele o sa citesti printre randuri.
O idee o sati faci despre ce se intampla.
Nu de alta dar degeaba te iei dupa productia de miere comerciizata si nr de familii pt ca nr de familii e fals. Cu totii stim asta. Hai ca e la mintea cosului ca majoritatea celor care cer fonduri sau pna dau informatii false.
Am cunoscuti care mau rugat sa dau mierea pe numele lor, sau sa le "imprumut " stupii pana vine comisia sa verifice. Deci ce avem momentat e imprecis. Fals.
Dar daca se face un sondaj despre starea familiilor, despre productie medie, despre hranirile/tratamentele facute, mortalitate se pot gandii strategii.
Da. De ce sa nu dau productia, de ce nu dau starea familiei, sau hranirile facute sau depopularile.
Mintim noi ce mintim, dar mai dam si cate o informatie reala.
Hunbee

Mesajde tinumaftei » 18 Dec 2016, 15:00

Hunbee scrie:Hai ca ne dam cu stangul in dreptul.
Sigur ca toate sondajele au o marja de eroare. Dar nu poti altfel.
Asa se fac studiile de piata daca vreti.
Tu institutie care analizezi rezultatele o sa citesti printre randuri.
O idee o sati faci despre ce se intampla.
Nu de alta dar degeaba te iei dupa productia de miere comerciizata si nr de familii pt ca nr de familii e fals. Cu totii stim asta. Hai ca e la mintea cosului ca majoritatea celor care cer fonduri sau pna dau informatii false.
Am cunoscuti care mau rugat sa dau mierea pe numele lor, sau sa le "imprumut " stupii pana vine comisia sa verifice. Deci ce avem momentat e imprecis. Fals.
Dar daca se face un sondaj despre starea familiilor, despre productie medie, despre hranirile/tratamentele facute, mortalitate se pot gandii strategii.
Da. De ce sa nu dau productia, de ce nu dau starea familiei, sau hranirile facute sau depopularile.
Mintim noi ce mintim, dar mai dam si cate o informatie reala.

Sondaj de tipul acesta poți să faci pentru intenții in viitor, pentru a vedea preferințe. Ca să faci analiza sectorului îți trebuie date care să fie reale.
Dacă eu completez că am făcut 5 culesuri, că am scos zero miere si am dat 2 tone de sirop, poate cineva sa verifice aceste date înainte de a le prelucra? Sau dacă răspundem (chiar corect) 1000 de apicultori cât de reprezentativi suntem pentru acest sector?
Chiar trebuie să inghitm mărgele colorate? Cu ani în urmă acest sector era diferit de celelalte sectoare zootehnice prin calitatea intelectuală a practicanților.
Ideea prezentată este grozava, dar punerea ei în practică mi se pare groaznică!!
Mă gândeam că o asociație cu zeci de mii de membrii poate avea resurse că sa plătească 5 zile de muncă unui tehnolog si unui statistician pentru un studiu mai serios. Si apoi in câteva zile să colecteze prin asociațiile partenere din 2-300 de stupine date concrete.
Altminteri nu îmi raceam gura si nici nu dădeam sfaturi gratuit..
tinumaftei

Mesajde Hunbee » 18 Dec 2016, 15:22

Ideea e ca poate iasa ceva util din suturile care ni le dam aici unul altuia.
Ca macar romapis citeste ce "dam noi la taste" aici.
E incurajator. Nu de alta dar nu vreau sa ramanem doar cu atacuri la persoana si critici.
Ca rezultatul unui sondaj poate fi fals, sau imprecis e adevarat, dar na...e o incercare a reprezentatilor de a comunica cu noi.
Hunbee

Mesajde filip » 18 Dec 2016, 15:35

Adevarul e asta:
Acum ceva ani in urma cand eram angajat faceam tone de miere in stationar.
Acum sunt pensionar si am tot timpul din lume si logistica necesara si fac sute de kg.
Asta spune totul.............
filip

Mesajde Shrek » 18 Dec 2016, 15:59

filip scrie:Adevarul e asta:
(Erai angajat ca achizitor de miere!?)
Acum sunt pensionar si am tot timpul din lume si logistica necesara si fac sute de kg.

Da' de ce? S-a scumpit siropu'?
Shrek

Mesajde filip » 18 Dec 2016, 16:05

Shrek scrie:
filip scrie:Adevarul e asta:
(Erai angajat ca achizitor de miere!?)

Da' de ce? S-a scumpit siropu'?

Am fost angajat la” stat” la distanta de peste 120km fata de stupi
Cand pui doua magazii 3/4 si Gratie Hanneman intre cuib si magazii si peste o luna sunt capacite total.Nu se pune problema de sirop.
Si apropos ,naravul asta cu siropuri in pastoral a inceput din momentul subventionarii siropului.
filip

Mesajde Neafiliatul » 18 Dec 2016, 16:07

Shrek scrie:Da' de ce? S-a scumpit siropu'?

A înțărcat Bălaia NATURĂ , din 2010 , în loc de nectar dă neonicotinoide .
Neafiliatul

Mesajde Hunbee » 18 Dec 2016, 16:44

Da. Productia scade de la an la an. I
Indiferent ca folosim tehnici apicole moderne, si matci, si lazi care mai de care.
Pana la urma cea mai utila masura ar fi dezvoltarea bazei melifere. Salcam tei.
Pana la subventii, roi, lazi, matci etc, fara baza melifera poti sa te ca..i pe ea apicultura performanta.
De acolo pleaca productia.
Ce stiu ca de cand lau impuscat pe nea nicu, acus se fac fix 26 ani, nu sa mai plantat masiv salcam.
Nea nicule, unde sunt inginerii tai comunisti sa gandeasca ceva de perspectiva pentru tara asta?
O planificate melifera ceva... Acolo.
Spunea fetea ca in curand piata europeana va lua poliflora din americi, ucraina, china.
Cu ce mierem ramanem? Salcamul. Acolo va fi rentabilitatea.
Problema e ca nu este salcam pentru toti stupii. Si atunci ce faci. Plantezi, si in. 5 ani deja secreta. Dar nimeni nu gandeste mai departe de... porcul de craciun.
Si de aia comunismul a facut ceva cu tara asta. Gandeam si noi pe cativa ani inainte.
Hunbee

Mesajde filip » 18 Dec 2016, 17:16

ghitacusman scrie:cred ca o sa-mi cumpar un teren langa filip.......am unul de vanzare langa mine .. :D ........scapa cie poate :lol:

Nu e doar atat........ar fi prea simplu. :D
Fiecare zona suporta o incarcatura maxima de stupi.
La mine e asigurata de stupii localnicilor astfel plasati incat sa acopera zona.
Ori in ultimii ani am fost invadati de sute de stupi veniti in pastoral.
Concluzia:
Nu am facut mare lucru nici noi dar nici ei.
Noi macar nu am avut cheltuieli de transport :lol:
filip

Mesajde filip » 18 Dec 2016, 18:06

ghitacusman scrie:........n-am mai facut pastoral de 2 ani , dar in primavara o iau din loc ......

Am un prieten care imi zicea:
Nici nu stiu ce sa-mi doresc,sa nu inghete salcamul si atunci suntem invadati.
Ori sa inghete partial si sa nu fie atractiv pentru pastoral si sa reusim sa facem si noi ceva productie.
Si eu prefer varianta a doua,e mult mai bine fata de ce a fost anul acesta...............
filip

Mesajde kovacslg » 18 Dec 2016, 18:10

Daca astfel de sondaje nu nu ofera o situatie reala despre productie, ce alte solutii vedeti pt a putea colecta date reale?

Deocamdata, statisticile noastre arata asa:
Producţia naţională anuală de miere – 2014 - 20.415 tone. adica 18kg/fam media,
2016 - peste 20kg/fam media
In 2014... 18kg/fam....
kovacslg

Mesajde filip » 18 Dec 2016, 18:18

kovacslg scrie:Daca astfel de sondaje nu nu ofera o situatie reala despre productie, ce alte solutii vedeti pt a putea colecta date reale?

In 2014... 18kg/fam....

Cantitatea de sirop vanduta in sezon e un indicator.
Cele 100 kg de hrana necesare unei fam pe intreg anul cum sunt asigurate?
Din flora spontana ori din siropuri.
In functie de cifrele introduse in ecuatie se obtine si cantitatea de miere marfa
De aici diferite speculatii in functie de interese...........
filip

Mesajde kovacslg » 18 Dec 2016, 18:21

Asa au gandit unii apicultori...
Adica eu care nu am padure de salcam local, sa intretin familiile si sa nu vin la padurea "lor" de salcam.
In masivul respectiv, nu a inghetat (partial) salcamul si s-au gandit sa rezolve cumva...
Fişiere ataşate
WP_20160506_006.jpg
WP_20160505_003.jpg
kovacslg

Mesajde kovacslg » 18 Dec 2016, 18:22

filip scrie:
kovacslg scrie:Daca astfel de sondaje nu nu ofera o situatie reala despre productie, ce alte solutii vedeti pt a putea colecta date reale?

In 2014... 18kg/fam....

Cantitatea de sirop vanduta in sezon e un indicator.
Cele 100 kg de hrana necesare unei fam pe intreg anul cum sunt asigurate?
Din flora spontana ori din siropuri.
In functie de cifrele introduse in ecuatie se obtine si cantitatea de miere marfa
De aici diferite speculatii in functie de interese...........

Intrebarea era alta!!!
kovacslg

Mesajde tinumaftei » 18 Dec 2016, 20:39

In 2014... 18kg/fam....

În anii buni se trecea de 20000 de tone. Anul acesta până la tei/ floarea-soarelui culsul a lipsit. Prin urmare producția a fost puțin peste 10000 de tone.
Care e argumentul, baza științifică a statisticii "voastre"?
Sau e bine că ministerul să publice cifre fanteziste? Cui folosește? Nu am decât un răspuns; celor care indigenizeaza mierea din RMoldova si Ucraina, care este "spălată" si vândută că miere românească mai departe. Acest lucru ajută apicultorul român?
tinumaftei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA