Exista posibilitatea ca miere sa fie trecuta printr-o rasina schimbatoare -mai exact e vorba de un tub umplut cu un material solid si poros, cam ca un burete, iar la trecerea mierii prin acest tub, materialul sa retina (absoarba) orice urma de antibiotic- ca urmare mierea care era necorespunzatoare dupa regulile UE, sa devina corespunzatoare.
Spre mirarea mea, tehnologia asta este ieftina si la indemana. Asa ca degeaba ne suparam ca UE accepta mierea chinezeasca sau de aiurea despre care noi spunem ca e suspect de ieftina, din moment ce tehnologia ne (sau le) permite sa obtina aproape orice doresc. UE vrea miere fara antibiotic? Perfect! Din aia va livram. Verifica UE continutul de HMF? O trecem printr-un procedeu simplu si scapam de HMF.
E o minune ca stiinta ne permite sa obtinem lucruri la care altadata nici visam. Revoltator pentru cei care muncesc din greu sa obtina miere naturala si poate chiar bio,iar apoi vin altii si pot prezenta un produs care sa dea chiar mai bine la analize, desi nu e chiar miere...
Ce te faci cand arta masluirii ajunge atat de rafinata incat produsul artificial chiar pare mai bun decat cel natural?
Ce te faci cand o analiza performanta costa atat de mult incat un singur stupar nu poate suporta costurile si solutia e asocierea pentru ... sa zicem 10 tone. Obtinute de la 4-5 stupari, de exemplu, iar unul singur daca a trisat, nu se va sti care e acela si mierea respinsa in bloc. Cunosc cativa stupari capabili sa produca singuri 10 tone. Ceilalti ce fac?
Va spun eu! Mai dau cu borcanul pana merge, dar nu mare branza. Altfel... micul afacerist care da lovitura cu marea afacere numita apicultura, va cauta alta "lovitura". Marii stupari vor lucra mai usor. Fara calcat pe bataturi in pastoral, dar cu productii mult mai bune. Ca urmare scad costurile de productie, iar micul apicultor nu va putea concura nici macar cu pretul de magazin, ca nu ii va fi rentabil. Ori e hobby de hobby si pentru familie, ori va zice PAS.
Sau...

se vor forma mici asociatii in care romanii sa aiba incredere in alti romani, cuvantul sa fie cuvant, partenerul sa aiba incredere si sa isi riste munca de un an pe mana ta care sustii ca ai lucrat corect. Dar pe asta n`o cred posibila!

Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)