Bine te-am regasit Nea Janese,
Impresii dupa participare la cursul intensiv de 3 zile "Cresterea matcilor in Razvad, Dambovita", lector Nea Janese.
Acum spui ca m-ai dus cu presul.

Am simtit eu ceva...Sincer in septembrie cand te-am sunat ma gandeam ca si de data aceasta nu o sa ai timp...dar nu a fost asa.
A fost cel mai frumos curs de 3 zile la care am participat! Cele 3 zile le-am traiat la intensitate maxima. Am avut parte de informatie adunat cat in 30 de ani...
Nea Janase, in cele 3 zile mi-ai schimbat starea de spirit si m-ai facut sa cred ca pot sa fac orice in apicultura!!!
Pana sa ne cunoastem, am crezut ca crestearea matcilor nu este pentru oricine!!!
In ce le 3 zile de curs:
- mi-ai insuflat increderea de-a creste proprile matci;
- mi-ai deschis ochii sa vad lucrurile pe care nu le vedeam inainte, desi erau langa mine la vedere;
- m-ai facut sa inteleg informatiile pe care ni le transmit albinele de fiecare data cand venim in contact cu ele si treceau pe langa mine;
- mi-ai prezentat clar si concis cum arata un starter-finisor;
- mi-ai aratat nucleu de imperechere cu care lucrezi si modul de lucru cu el;
- mi-ai arata pas cu pas etapele de creste (pregatirea crescatorului-finisor, transvazarea, am urmarit luarea in crestere,calitatea si cantitatea de laptisor depus in celule);
- m-ai lasat sa ma uit in orice stup din cele doua stupine(de reproductie si productie);
- mi-ai prezentat atelierul de acasa si inventiile pe care le-ai facut de-a lungul anilor;
- m-ai luat peste tot unde ai fost plecat in cele 3 zile;
- mi-ai schimbat parerea pe care o aveam fata de stuparii din Romania si anume: secretomania, incapacitatea de-a lucra in echipa si frica ca celalat poate face mai multi bani decat el;
- mi-ai prezentat-o pe mama soacra, o femeie pe cinste(apropo, sa-i transmiti salutari din partea me si un sincer "La multi ani si multa santate!") care mi-a schimbat perceptia in legatura cu ce poate sa fata un singur om daca isi doreste acel lucru;
- am mers la targul apicol din Bucuresti.
Oppsss...cate am facut in 3 zile, asta imi spune ca daca vrei sa faci ceva...poti sa faci.
Nea Janese, multumesc pentru cele 3 zile!!
In stupina de Reproductie mi-a placut:
- pozitionarea si accesul usor;
- modelul de nuclee de imperechere si modul de lucru cu ele.(la finalul anulul ramaneai cu cea mai eficienta matca)
- cei 3 crescatori(modul de constructie, modul in care se facea alimentarea cu );
- metoda de creste a matcilor;
- un model de cutie introducere/acceptare matca.
In stupina de Reproducere ce nu mi-a placut:
- lipsa copacilor;
- indolenta si nesimtirea vecinilor.
In stupina de Productie mi-a placut:
- pozitionarea si accesul usor;
- si cel mai importat ce am vazut in cutii la data respectiva.
In stupina de Productie nu mi-a placut:
- din punctul meu de vedere, nu am vazut nimic rau sa-mi sara in ochi.

)
Cu stima,
Ciprian
28.12.2016