Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

centrifuga radiala 8rame 1/2?

Mesajde eugen_c » 28 Dec 2011, 22:35

Buna seara,
Dragi colegi, urmaresc cu interes, de mult timp discutiile de pe acest forum. Citind postarile d-voastra, intotdeauna am gasit raspunsuri si sfaturi f bune, de aceea va rog sa ma ajutati cu un sfat...
Problema mea este urmatarea: Detin o centrifuga tangentiala pt 6 rame(1/2), pe care doresc sa o transform in una radiala pe 8 sau 12 rame(1/2). Primul pas(pt a economisi mai mult) a fost sa caut doar cosul din interior, dar nici un furnizor nu vinde asa ceva pt ca: "butoiul centrifugii mele este mic(diam 540mm) si nu permite extractia mierii in sistem radial". In acel moment am inteles explicatiile si am abandonat ideea, dar surpriza ce am gasit azi pe internet: centrifuga radiala 9 rame cu DIAMETRU 525mm(http://www.stuparul.ro/centrifuga-radia ... -rame.html)!(deci mai mica ca a mea)
In acesta situatie ce ma sfatuiti sa fac? Eu ma gandeam sa-mi confectionez singur cosul(la un atelier conf metalice)... Credeti ca este eficienta daca raman doar 90 mm de la rama pana la ax?

Multumesc frumos si un An nou mai bun la toata lumea!
eugen_c

Re: centrifuga radiala 8rame 1/2?

Mesajde Ciuchi Sorin » 30 Dec 2011, 12:27

am trimis un e-mail pe adresa ta.
Ciuchi Sorin

Mesajde cristi_vidican » 30 Dec 2011, 12:42

Postez un mesaj scris de Dl Sandu despre centrifuge. Este preluat de pe apiardeal
Deoarece vând diferite tipuri de extractoare şi le ştiu dimensiunile pot să vă dau toate informaţiile de care aveţi nevoie.
Extractoarele pentru rame de 1/1 se fac de obicei tangenţiale şi sunt pe 3 rame şi pe 4 rame.
Diametrul bazinului este pentru cel de 3rame de 48-50cm, iar la 4rame de 58-60cm.
Înălţimea bazinului cam de 60cm (rama are 47cm). Se face din tablă de 0,5mm şi pentru costul mai redus faţă de 1mm dar şi pentru greutate care se dublează şi apoi nu este supus uzurii în timp. Pentru a avea totuşi rezistenţă se fac două roluiri cu abcantul cam la 10cm de marginea superioară şi cea inferioară. Tot pentru rezistenţă, marginile de sus şi jos sunt dublate prin exterior de o platbandă groasă cam de 2mm prin care se fac şi găurile pentru prinderea picioarelor. La marginea platbandei se mai face o mică roluire ca platbanda să nu se deplaseze. Fundul se face conic pentru o rezistenţă mai mare dar şi pentru a se aduna mierea pe margini care se va comporta ca o contragreutate în timpul centrifugării (de aceea nici caneaua de scurgere nu se montează chiar pe fund, ci cam la acel nivel încât mierea să ajungă aproape de baza axului. Indiferent de tipul de centrifugă bazinul are cam aceste caracteristici. La centrifugile radiale şi cele casetate reversibile) înălţimea bazinului trebuie cam la 70cm deoarece şi bazinul e mai mare în diametru, dar mai au şi mecanismele de întoarcere a ramelor care au nevoie de spaţiu să nu meargă prin miere.
Centrifugile radiale se fac cu diametre mari ale bazinelor pentru că trebuie să respecte următoarea regulă:
De la ax până la ramă trebuie să fie minim 15cm, altfel nu se stoarce mierea pe partea inferioară a ramei. Se acceptă minim 10 cm, sub această distanţă nu mai ai ce face cu centrifuga decât să rupi ramele, nu să storci mierea. Vă spun asta pentru că am vândut nişte centrifugi care aveau diametrul de 65cm şi aveau 8 locaşe pentru 8 rame pe radial. La ramele de 1/2 era ok, dar la ramele de 3/4 trebuia învârtit mai tare şi se cam rupeau ramele. Toate spuse de beneficiarii lor. Atunci am renunţat la comercializarea lor şi am mărit bazinul la 70cm. Bineînţeles că preţul a crescut cu 500 lei, dar pe radial pot monta 20 rame de 1/2 sau 16 rame de 3/4, nu numai 8. Plus că face şi treabă bună. Cred că merită. Dacă doriţi o centrifugă care să stoarcă rame de 1/1 pe radial, trebuie să aveţi în vedere că vă trebuie un diametru cam de 1 metru sau peste şi intră cam 24 rame de 1/1 şi cam 48 de 3/4 sau 60 de 1/2. Odată cu creşterea diametrului bazinului e necesar şi de mărit grosimea tablei. Până la 60cm eu am tabla de 0,5mm, la 70cm de 0,6mm, la 90cm de 0,7mm şi la 100cm de 0,8mm.
Centrifugele reversibile au nevoie şi ele de diametre mari pentru că le trebuie spaţiu să se întoarcă, în aşa fel încât să nu se lovească casetele cap în cap. Astfel una pe 4rame de 1/1 are cam 80cm diametru, pe 6rame cam 85cm iar dacă doriţi ca interiorul casetei să fie de 34cm (pentru a intra şi 2 de 1/2 dacă au 16cm), atunci diametrul creşte cu 5 cm. Cam asta este pe scurt tehnologia...Sunt multe de spus şi modificat dar trebuie ţinut cont şi de eficienţă, preţ...
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde eugen_c » 30 Dec 2011, 19:41

Va multumesc frumos pentru informatiile utile!
O sa confectionez un cos pt extractie radiala, nu am nimic de pierdut ...in cel mai rau caz, daca nu o sa functioneze, in 15 minute il schimb cu cel actual.
eugen_c

Mesajde eta » 31 Dec 2011, 13:56

asi dori sa achizitionez o centrifuga electica.
eta

Mesajde eta » 31 Dec 2011, 14:00

eta scrie:Asi dori sa achizitionez o centrifuga electica.Sunt noua pe forum, m-ar interesa un pret si de unde a-si putea cumpara.
eta

Mesajde alt stupar » 31 Dec 2011, 14:15

lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ciuchi Sorin » 02 Ian 2012, 21:06

Ciuchi Sorin

Mesajde eugen_c » 02 Ian 2012, 22:27

eugen_c scrie:Va multumesc frumos pentru informatiile utile!
O sa confectionez un cos pt extractie radiala, nu am nimic de pierdut ...in cel mai rau caz, daca nu o sa functioneze, in 15 minute il schimb cu cel actual.

Am inceput sa schitez cateva elemente. In foto este partea inferioara a cosului.
In 2-3 saptamani sper ca voi termina.
Fişiere ataşate
Picture 245.jpg
eugen_c

Mesajde Ciuchi Sorin » 03 Ian 2012, 16:59

un cos interior pentru rame poti sa faci din 2 doua genti de bicicleta puse pe un ax vertical am vazut pe un forum italian de apicultura.centrifuga radiala diametru 900mm inaltime 600mm incap 18rame 1\1 sau 30rame1\2.centrifuga radiala diametru 1000mm inaltime 600mm incap 24rame 1\1 sau 42rame1\2.centrifuga radiala diametru 1200 mm inaltime 600mm incap 48rame 1\1 sau 48rame1\2.avantajul la centrifuga radiala este numarul mai mare de rame extrase,timpul de extractie se reduce la jumatate,dezavantajul ar fi gabaritul.
Ultima oară modificat de Ciuchi Sorin pe 03 Ian 2012, 17:27, modificat 1 dată în total.
Ciuchi Sorin

Mesajde Ciuchi Sorin » 03 Ian 2012, 17:21

eu prefer centrifuga radiala cu ax orizontal,motorizare electrica ,variator de tensiune,indicator de turatie,releu de timp.avantaj inlocuieste un om .
Ciuchi Sorin

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE