Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Varroa, o problema rezolvata cu o metoda naturala

Mesajde mellis » 15 Ian 2017, 12:09

Dezavantaje...
"Din cauza ferestrelor termo-stup sunt capacelor mai grele decât supers de stupi tradiționali. Sticlă sau material similar folosit în plafonul capacelor și se poate obține în mod evident termo deteriorate dacă sunt manipulate din neatenție, chiar dacă se utilizează sticlă solidă de înaltă calitate. In zilele foarte calde de vară, este necesar să se utilizeze ecrane de umbrire de pe ferestre în termo pentru a evita supraîncălzirea capacelor coloniei. Datorită dezvoltării rapide, albinele sunt în Stup ™ au termo un consum mai mare de rezerve la începutul primăverii, pentru că încep mai devreme clocit."
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde AndreiA Serb » 15 Ian 2017, 12:13

namzeb scrie:
SAM_1236 (Copy).JPG
Problema este de studiat cu citeva familii.Eu chiar mi-am propus dupa ce am citit articolele expuse findca mai aveam citeva lazi de confectionat sa-mi fac 3 cutii termoizolate. Si cred ca si voi gasi materialele necesare. Sa vad daca gasesc geamul termopan fumuriu pentru fatada ca acesta este elementul de incalzire de la soare.Termohidrometru digital am 1, deocamdata suficient pentru o cutie.Si voi mai studia problema pe parcurs. Cit despre dezvoltarea mai rapida solutia cred ca este un oblon in fata geamului care sa reduca supraincalzirea in zilele mai calduroase.Cutia respectiva o voi dota cu tabla de verificare a caderii varooa.Eu am mai incercat diferite metode de reducerea varooa cu plante.De obicei cele care emana diferite mirosuri ca boz, roinita,busuioc, urzica,soc care stim ca sint si insecticide sau fungicite cu efecte asupra unor atacatori ai plantelor. Cu respect

Cat ma bucur pentru raspunsul dumneavoastra!
Anul asta o scoatem la capat cu acarianul asta. Important este sa cautam solutii si sa testam.

Observasem ca cehii si nemtii pun recipiente cu apa cand folosesc aceasta metoda, dar nu stiam de termohidrometru. Care este umiditatea optima?
AndreiA Serb

Mesajde mellis » 15 Ian 2017, 12:14

filip scrie:Si cum faci racirea cand se ajunge la punctul critic?
Trebuie un ventilator sa intre in functie ,altfel e dezastru.

Vorbim de stupi cu albine , ventilatorul există în stup și are aripi...

Tratam
"În primul rând trebuie să fie regina Excluder îndepărtată, senzorii de termometru trebuie să fie introdus în mod corespunzător (în pieptene în mijlocul camerei de puiet, un senzor de sub bara de sus, una deasupra barei de jos). Camera de puiet ar trebui să includă 5-8 kg de provizii, fie sub formă de soluție de miere sau zahăr. cantitate mai mare sau mai mică a livrărilor poate duce în cele din urmă la o încălzire insuficientă. Intrare trebuie să fie orientată spre sud-est sau sud de sud-est. Tratamentul începe în dimineața, vom lua de pe acoperiș și iluminarea plafonului termo. Nuanțe trebuie să fie eliminate din ferestre termo. Realizarea temperaturilor necesare ia 1,5 la 3 ore, este necesar să se verifice senzorii. Atunci când temperatura pe un senzor ajunge la 47 ° C (116,6 ° F), am pus acoperișul din nou; nuanțele sunt încă îndepărtate. Temperaturile în camera de puiet încep să se egalizeze. După ce ambii senzori afișa o temperatură minimă de 40 ° C (104 ° F), vom începe la ceasul două ore, timp în care temperatura în toată camera puietului (pe ambii senzori) nu trebuie să scadă sub 40 ° C (104 ° F). După 2 ore, putem deschide stup și excesul de aer de căldură. Pe parcursul următoarelor 12 zile putem vedea nivelul crescut de cădere acarienilor. După 7-14 zile, termoterapie trebuie să fie efectuată din nou."

Umbrire..
mellis

Mesajde filip » 15 Ian 2017, 12:21

Ridicarea temperaturii la limita creeaza un stres albinelor.
Asa cum iarna daca albinele sunt deranjate , pentru a reveni la normal trebuie sa treaca 12-24 ore.
Daca TERMOSTUPUL e pus la soare e nerentabil ca productie.
Daca stupul e pus la umbra nu se atinge temperatura.Complicat.
filip

Mesajde AndreiA Serb » 15 Ian 2017, 13:11

La inceput, cand am vazut cum urca temperatura in stupul cehilor, mi s-a strans inima de frica sa nu prajeasca albinele.
Apoi am inceput sa caut informatii despre gradul pana la care suporta albina temperaturi inalte si temperatura maxima suportata de acarian.

Dupa ce am gasit mai multe dizertatii, doctorate bine documentate pe baza experientei, studii, articole m-am linistit pentru ca am tras niste concluzii:

- apis mellifera carnica, albina care se gaseste in zona Europei Centrale (cu clima temperata), variind de la Alpi la Carpati (Ruttner 1992) are temperatura maxima letala la 50.3 grade C.

- apis mellifera ligustica (albina italiana) din sudul Europei (clima mediteraneana caracterizata de veri uscate si calde), are temperatura maxima letala la 51.7 grade C.

- cercetari pe trei acarieni: s. cf. latipes, p. allifera si a oudemansi au aratat ca acestia au temperatura maxima letala intre 38-40 grade C.

- acarienii din praf sunt mai rezistenti (acestia sunt paraziti ai nostri, care ne dau rinitele alergice si alte probleme respiratorii) . Intr-o cercetare din 1998, ( Chang et al) s- demonstrat ca acestia mor prin deshidratare la temperatura de 45 de grade C, mentinuta timp de 200 de minute.

- pe pagina Axiven Pest control- combatere daunatori, am gasit un detaliu foarte util: plosnitele, insecte care au o rezistenta ridicata la uscare, traind in umiditate scazuta la temperaturi de 35-40 de grade C, chiar si dupa pierderea a o treime din greutatea corpului, au punctul fatal termic la 45 grade C. Pentru a fi ucisa in toate etapele de viata (ou, nimfa, adult) sunt utilizate 7 minute de expunere la 46 grade C.

Concluzia: diferenta de temperatura maxima pe care o suporta pe de o parte albina si pe de alta parte acarianul este suficient de mare pentru a nu expune albinele la vreun risc. In plus, acarienii si bolile generate de ei sunt eradicate prin sterilizare termica in proportie de 100% prin aplicarea de patru ori pe an a acestei metode.

Bonus: Si fungii care dau batai de cap apicultorilor, prin mucegaiul ce imbolnaveste albinele, este eliminat prin termotratament. Fungi ca A. agregata mor la 40 grade C, iar A. apis la 45 grade C.

-
AndreiA Serb

Mesajde AndreiA Serb » 15 Ian 2017, 13:28

filip scrie:Ridicarea temperaturii la limita creeaza un stres albinelor.
Asa cum iarna daca albinele sunt deranjate , pentru a reveni la normal trebuie sa treaca 12-24 ore.

Noi nu vom ridica temperatura la limita de 50 de grade C, ci cu 3-4 grade mai jos.

Beneficiile supunerii albinelor la temperaturi mari sunt: inbunatatirea capacitatii olfactive a albinelor culegatoare, inbunatatirea invatarii, memoriei, avand si consecinte pozitive considerabile asupra organizarii sociale a coloniei.

Teama de a pune stupul la soare vara este nejustificata. O temperatura mai mare face ca albinele doici sa nu mai piarda timpul cu puietul ce trebuie incalzit la 43- 44 grade C si sa iasa la cules.

Deci e mai rentabil sa ii lasam in soare, daca vrem sa avem mai multe culegatoare si mai multa miere.
AndreiA Serb

Mesajde filip » 15 Ian 2017, 13:38

AndreiA Serb scrie:

Noi nu vom ridica temperatura la limita de 50 de grade C, ci cu 3-4 grade mai jos.

Beneficiile supunerii albinelor la temperaturi mari sunt: inbunatatirea capacitatii olfactive a albinelor culegatoare, inbunatatirea invatarii, memoriei, avand si consecinte pozitive considerabile asupra organizarii sociale a coloniei.

Teama de a pune stupul la soare vara este nejustificata. O temperatura mai mare face ca albinele doici sa nu mai piarda timpul cu puietul ce trebuie incalzit la 43- 44 grade C si sa iasa la cules.

Deci e mai rentabil sa ii lasam in soare, daca vrem sa avem mai multe culegatoare si mai multa miere.

E total gresit.
O asezare a stupilor in soare nu aduce un plus de miere in stup.O parte importanta din albine nu vor merge in camp la cules ,vor ventila si cara apa in stup.
filip

Mesajde namzeb » 15 Ian 2017, 13:49

Eu, de citiva ani, pe timpul verii folosesc poliesterul impotriva supraincalzirii stupilor prin punerea peste capacele stupilor de foi de poliester si astfel reduc mult temperatura din familii acest lucru face ca albina sa nu mai ventileze in loc sa-si vada de lucru.Intre cutii eu am poliester de 10 cm care nu il scot niciodata.Anul acesta am vazut in magazine poliester de 0,5- 1 cm perfect pentru a face o izolatie termica ca la blocuri care vara sa pastreze racoarea iar iarna caldura.Cred ca si acest mod de reglare termica a facut sa nu am prea multi paduchi.Eu am spus ca voi face experimental 1-3 cutii pentru cercetare.Dar izolarea termica cu poliester cred ca are aproape acelasi efect.Daca va uitati pe pag. mea veti vedea poliesterul dintre cutii.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde AndreiA Serb » 15 Ian 2017, 14:05

filip scrie:
AndreiA Serb scrie:

E total gresit.
O asezare a stupilor in soare nu aduce un plus de miere in stup.O parte importanta din albine nu vor merge in camp la cules ,vor ventila si cara apa in stup.

Care este temperatura din stup mentinuta de albine pentru a creste puietul la sfarsitul iernii si care este vara?
Cunoscand acest detaliu semnificativ, ar trebui sa dotam stupii nostri cu termometre cu sonda, care costa 20-40 de lei, si sa ajutam la cresterea sau scaderea temperaturii in consecinta.
AndreiA Serb

Mesajde AndreiA Serb » 15 Ian 2017, 14:12

namzeb scrie:Eu, de citiva ani, pe timpul verii folosesc poliesterul impotriva supraincalzirii stupilor prin punerea peste capacele stupilor de foi de poliester si astfel reduc mult temperatura din familii acest lucru face ca albina sa nu mai ventileze in loc sa-si vada de lucru.Intre cutii eu am poliester de 10 cm care nu il scot niciodata.Anul acesta am vazut in magazine poliester de 0,5- 1 cm perfect pentru a face o izolatie termica ca la blocuri care vara sa pastreze racoarea iar iarna caldura.Cred ca si acest mod de reglare termica a facut sa nu am prea multi paduchi.Eu am spus ca voi face experimental 1-3 cutii pentru cercetare.Dar izolarea termica cu poliester cred ca are aproape acelasi efect.Daca va uitati pe pag. mea veti vedea poliesterul dintre cutii.Cu respect

Folosirea poliesterului ajuta albina sa isi mentina mai usor climatul adecvat dezvoltarii familiei si pastrarii mierii. Temperatura nu mai oscileaza si ea nu mai face un efort suplimentar pentru a o stabiliza la conditii prielnice pentru sanatatea coloniei.

Va salut cu respect!
AndreiA Serb

Mesajde mellis » 15 Ian 2017, 14:17

Amitraz nu stresează albinele?
Le da liniște....
mellis

Mesajde filip » 15 Ian 2017, 14:18

Iarna albinele nu incalzesc lada.Una e temperatura in mijlocul ghemului si alta in exterior.
Prin ridicarea temperaturii in lada ,ghemul se afaneaza .
Cam care e socul de la +46 grade la 5-10 grade temperatura din lada din exteriorul ghemului?
Una e sa tratezi termic o albina din Roiul la pachet si alta e sa discutam de tratamente termice asupra unor stupi avand o clima cu ierni severe si veri toride.
filip

Mesajde filip » 15 Ian 2017, 14:28

mellis scrie:

Amitraz nu stresează albinele?
Le da liniște....

Eu nu am auzit sa fie recomandat sa faci fumigatie iarna cand stupul e in ghem .Si nici sa faci fumigatie cand temperatura exterioara e de 40 grade.
Pana la urma nu e vina albinei ca apuca pe mana unora care doresc sa vada cat poate supravietuii in conditii vitrege.
Experimente se pot face a mai facut operatia inainte de Craciun,dupa la temperatura de -3 grade,avem un exemplu aici:

https://www.youtube.com/watch?v=hmTu7p_FS9E
filip

Mesajde daffid mihailov » 15 Ian 2017, 14:40

Daca ai camera de incalzire a mierii, cred ca se poate folosi la tratamentul termic. Se lasa aerisirile deschise pentru oxigenare. Apoi daca nu ai ventilatie, oare nu se sufoca albinele, nu curg fagurii? E de luat in calcul.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde AndreiA Serb » 15 Ian 2017, 14:44

filip scrie:Iarna albinele nu incalzesc lada.Una e temperatura in mijlocul ghemului si alta in exterior.
Prin ridicarea temperaturii in lada ,ghemul se afaneaza .
Cam care e socul de la +46 grade la 5-10 grade temperatura din lada din exteriorul ghemului?
Una e sa tratezi termic o albina din Roiul la pachet si alta e sa discutam de tratamente termice asupra unor stupi avand o clima cu ierni severe si veri toride.

Era o alta discutie. Despre asezarea stupilor la umbra sau la soare si nu despre tratament termic impotriva varroa care se aplica cel mai devreme in aprilie. Faceti confuzii.
AndreiA Serb

Mesajde AndreiA Serb » 15 Ian 2017, 14:52

daffid mihailov scrie:Daca ai camera de incalzire a mierii, cred ca se poate folosi la tratamentul termic. Se lasa aerisirile deschise pentru oxigenare. Apoi daca nu ai ventilatie, oare nu se sufoca albinele, nu curg fagurii? E de luat in calcul.

Interesanta ideea cu camera de incalzire a mierii!
Ventilatia trebuie asigurata.
Fagurii banuiesc ca nu se prabusesc pentru ca albina ii intareste foarte bine . In cazul in care e folosita foita artificiala cu parafina si nu sunt lasate albinele sa cladeasca asa cum stiu ele mai bine un fagure natural, e posibil sa fie un oarecare risc. E de cercetat!
AndreiA Serb

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE