de AndreiA Serb » 15 Ian 2017, 13:11
La inceput, cand am vazut cum urca temperatura in stupul cehilor, mi s-a strans inima de frica sa nu prajeasca albinele.
Apoi am inceput sa caut informatii despre gradul pana la care suporta albina temperaturi inalte si temperatura maxima suportata de acarian.
Dupa ce am gasit mai multe dizertatii, doctorate bine documentate pe baza experientei, studii, articole m-am linistit pentru ca am tras niste concluzii:
- apis mellifera carnica, albina care se gaseste in zona Europei Centrale (cu clima temperata), variind de la Alpi la Carpati (Ruttner 1992) are temperatura maxima letala la 50.3 grade C.
- apis mellifera ligustica (albina italiana) din sudul Europei (clima mediteraneana caracterizata de veri uscate si calde), are temperatura maxima letala la 51.7 grade C.
- cercetari pe trei acarieni: s. cf. latipes, p. allifera si a oudemansi au aratat ca acestia au temperatura maxima letala intre 38-40 grade C.
- acarienii din praf sunt mai rezistenti (acestia sunt paraziti ai nostri, care ne dau rinitele alergice si alte probleme respiratorii) . Intr-o cercetare din 1998, ( Chang et al) s- demonstrat ca acestia mor prin deshidratare la temperatura de 45 de grade C, mentinuta timp de 200 de minute.
- pe pagina Axiven Pest control- combatere daunatori, am gasit un detaliu foarte util: plosnitele, insecte care au o rezistenta ridicata la uscare, traind in umiditate scazuta la temperaturi de 35-40 de grade C, chiar si dupa pierderea a o treime din greutatea corpului, au punctul fatal termic la 45 grade C. Pentru a fi ucisa in toate etapele de viata (ou, nimfa, adult) sunt utilizate 7 minute de expunere la 46 grade C.
Concluzia: diferenta de temperatura maxima pe care o suporta pe de o parte albina si pe de alta parte acarianul este suficient de mare pentru a nu expune albinele la vreun risc. In plus, acarienii si bolile generate de ei sunt eradicate prin sterilizare termica in proportie de 100% prin aplicarea de patru ori pe an a acestei metode.
Bonus: Si fungii care dau batai de cap apicultorilor, prin mucegaiul ce imbolnaveste albinele, este eliminat prin termotratament. Fungi ca A. agregata mor la 40 grade C, iar A. apis la 45 grade C.
-