Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde namzeb » 14 Ian 2017, 12:59

Vulpito, nu te-am inteles de ce tii stupii cu urdinisul la N, sa-ti bage Ivan zapada inauntru cind da drumul la turbinca :P sau nu ai alta posibilitate? . Toti stuparii tin stupii cu fata la S,azi aud ca poti si la N sa-i tii.Explica poate e ceva de la rusi.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde vulpea » 14 Ian 2017, 16:06

dar te costa : am un gard frumos spre nord si cand am venit cu stupii i-am pus la 1 m cu urdinisul spre gard si sunt foarte la adapost,plus izolare(liniste).si cand mai 'bate soarele' ai incalzeste si 'la spate'.
vulpea

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 15 Ian 2017, 15:42

Ce iai pus cu urdinisu in gard ?
Sa vaza matca ce frumos ie gardu ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde cucubau » 15 Ian 2017, 15:53

Mai degraba ca vicini sa nu stea la pada dupa gard !
........
cucubau

Mesajde Atlantis » 17 Ian 2017, 00:34

Cineva spunea ca familiile au intrat la iernat usor mai slabe decat anul trecut. D-voastra ce parere aveti? EU inclin sa il cred. :roll:
Atlantis

Mesajde Atlantis » 17 Ian 2017, 00:39

In Moldova paduchii lu, tanti varoa mai aveau putin si ne rodeau si urechili!!
Atlantis

Mesajde Alexandru.Chisinau » 17 Ian 2017, 03:23

namzeb scrie:Vulpito, nu te-am inteles de ce tii stupii cu urdinisul la N, sa-ti bage Ivan zapada inauntru cind da drumul la turbinca :P sau nu ai alta posibilitate? . Toti stuparii tin stupii cu fata la S,azi aud ca poti si la N sa-i tii.Explica poate e ceva de la rusi.Cu respect

Vă salut.
Eu nu țin momentan stupii poziționați cu urdinișurile spre Nord dar am citit articole în limba rusă că anume în direcția aceasta e cel mai indicat de ținut stupii iarna. Zăpada nu mai intră printr-un urdiniș micșorat și astupat cu o placă sau sunt și alte variante cu PET-uri, sticle ș.a. Ideea e că în zonele climaterice unde iarna are o perioadă mai lungă de ger cu zăpadă: albinele nu vor ieși afară la primele raze de soare ce pătrund în urdinișurile poziționate spre Sud (soare), respectiv nu vor muri de frig sute de albine. Familiile de albine vor ieși afară doar când se va încălzi cu adevărat aerul și zăpadă nu va mai fi. Și partea de S a stupului va fi încălzită de soare fără nici un pericol pentru albini. Unor stupari le fac probleme și păsărelele ce ciugulesc toată ziua albinele care parțial ațipite se mișcă spre razele solare. Cam aceste beneficii am reținut din acel articol.

Multă sănătate!

Cu apreciere,
Alexandru
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde Hunbee » 17 Ian 2017, 08:44

Fusa-i de ma uita-i la stupi si fata de anul trecut consumul e mai mare. Nucleii de imperechere au trebuit hraniti. La fel si cativa stupi ce se stiau cu putine rezerve.
Cineva a umblat in vreo 20 de stupi si a furat rame. Familiile deranjate au consumat mult si au inceput sa piarda albina. Posibil sa nu prinda primavara.
Romania.
Hunbee

Mesajde Adi Hodis » 17 Ian 2017, 23:16

vulpea scrie:dar te costa : am un gard frumos spre nord si cand am venit cu stupii i-am pus la 1 m cu urdinisul spre gard si sunt foarte la adapost,plus izolare(liniste).si cand mai 'bate soarele' ai incalzeste si 'la spate'.

Asa ? ... no asta nu-i bine !. Din vazute la altcineva ... secenariul este asa,
la aparitia primului polen, urmareste spre finalul zborului dintr-o zi, sa vezi cam cate albine vei gasi amortite in umbra din fata stupului. Pe parcursul zilelor se tot aduna nr-l amortitelor care acolo mor, chiar in perioada cand fiecare albina este extrem de importanta.
Dezolanta imagine, albinele cu polenul in cosulete, moarte in fata/umbra stupului ...
Frumusestea gardului tot asa era si fara sa dea albinele cu ochii in el.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde liviutzbogos » 17 Ian 2017, 23:17

Hunbee scrie:Cineva a umblat in vreo 20 de stupi si a furat rame. Familiile deranjate au consumat mult si au inceput sa piarda albina. Posibil sa nu prinda primavara.
Romania.

Vorbesti serios? Unde ai stupii? Acolo a fost mana de stupar... sau vre-un smecher care si-a luat miere gratis.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde MIHAEE'E » 17 Ian 2017, 23:39

liviutzbogos scrie:
Hunbee scrie:Cineva a umblat in vreo 20 de stupi si a furat rame. Familiile deranjate au consumat mult si au inceput sa piarda albina. Posibil sa nu prinda primavara.
Romania.

Vorbesti serios? Unde ai stupii? Acolo a fost mana de stupar... sau vre-un smecher care si-a luat miere gratis.

E pe naiba ,acolo a fost " mana lui MOS GERILA " :lol:
MIHAEE'E

Mesajde lucky5strike » 18 Ian 2017, 00:23

Depinde.

Uite, eu am sistem 10D si iernez pe aceste rame integral, cu urdinisul pe sud. Familia nu se repozitioneaza spre sud foarte mult daca este puternica. Daca e slaba, da, si apar riscurile de care spui. Dar si astea-s rezolvabile, daca ai rezerve cum trebuie si nu... 2-3 rame acolo ca sa fie.

Oricum ar fi, ce e sub 5 rame, mai greu sa ierneze afara in bune conditii.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Hunbee » 18 Ian 2017, 09:02

Liviu. Ca-i stupar, ca-i vreun smecher nu prea conteaza. Ce conteaza ca stupii iarna sunt foarte vulnerabili.
Ca tot o dam cu apicultura canadiana, americana, interplanetara dar totul incepe cu vetrele sigure. Nu ai vetre sigure nu poti sa te dezvolti. Vine iarna un mucos de 10 ani da cate un sut la vreo 30 de stupi si iti face o paguba de mii de euro. Atat trebuie. Un mucos in 10 min.
Si in romana rurala e plin de ghiolbani pusi pe facut rau.
Hunbee

Mesajde mellis » 18 Ian 2017, 10:06

Ghiolbani sunt peste tot. Am vazut cateva filme de pe dincolo cu stupi rasturnati de huligani..
Sotul unei verisoare avea vreo 3 stupi, doi pe o locatie i-a pregatit de iarna, hranire etc. Cand a mers toamna sa-i vada, nu mai erau..era tare suparat.
Lumea este plina de oameni ""binevoitori"". Ar merita investit intr-un sistem GPS..
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde FlorinPlopsoru » 18 Ian 2017, 12:50

Dacă oamenii sunt cinstiti e ideal da ai stupina izolata ,sa nu ii deranjeze nimic. Dar se întâmpla sa ți i deranjeze și in curte. Eu am pățit...nu grav dar se putea și mai rău. După prima zăpada ,tocmai când era gerul mai mere ,un unchi s a gândit sa ma ajute și a mers sa facă pârtii printre stupi. Bineînțeles fără sa ma întrebe. Cum a făcut,nj știu ,pagube nu sunt,dar dacă își scutura lopata de câțiva ....i am comunicat sa nu se mai atingă nimeni de stupii mei!in privința Securității,iernam doua vetre la un loc eu si Vecinul și acoperim mai bine atât SEcuritatea cât și observarea stupidei. Mai dam cu rândul la zăpada.etc. Și in pastoral la fel...stam cu rândul. Nu zic ca e cel mai bine așa,dar e o idee.
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde ian.richy » 18 Ian 2017, 13:40

nu faceti greseala sa faceti aliante si sa va incredeti in straini in pastoral ,fie ei padurari , ciobeni sau stupari ca si voi.ve ti avea surprize din partea lor cu rami disparute, lazi golite de roiuri,sau cu lipsa in inventar.cautati mai bine in pastoral un loc izolat, de preferat pe o pirloaga sau pe imasul local ,ferit de drumurile principale de acces.adeseori am avut stupi cu rame lipsa, rasturnati, sau goliti .iarna e de preferat sa aduceti stupina acasa decit s o lasati ,,parasita''.semneaza,,un patit''.
ian.richy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR